Calciu – mineralul esențial pentru dinți și oase puternice

-5%
Prețul inițial a fost: 79.00 lei.Prețul curent este: 75.05 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.50 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 77.00 lei.Prețul curent este: 69.30 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.31 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 49.00 lei.Prețul curent este: 44.10 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.47 lei per zi de tratament!

-10%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 39.00 lei.Prețul curent este: 35.10 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.17 lei per zi de tratament!

Calciul este cel mai abundent mineral din organism. El se regăsește în principal în schelet și ajută la formarea și menținerea oaselor și a dinților. Calciul își pune amprenta, de asemenea, asupra contracțiilor musculare, asupra funcției nervoase, dar și asupra proceselor de coagulare a sângelui și de reglare a bătăilor inimii. 

Un aport zilnic de calciu din alimente sau din suplimente cu calciu în cantități suficiente este esențial pentru sănătatea generală, precum și pentru sănătatea sistemului osos și a celui muscular. 

Calciu - roluri în organism

Așa cum aminteam, Calciul este un component vital. Aproape întreg calciul din organism este stocat în oase și dinți, iar funcția sa de bază este protejarea structurii acestor părți ale corpului. El se găsește în mod natural în anumite alimente, cele mai bogate surse de calciu fiind produsele lactate și membranele de ou.

Este bine de știut faptul că importanța calciului în corp nu se limitează doar la oase. Calciul este, în același timp, indispensabil pentru susținerea altor funcții de bază din organism care implică inima, mușchii și nervii. 

La fel, eliberarea hormonilor și a enzimelor care reglează modul în care funcționează corpul depinde în mare măsură și de calciu. Deci nu este de mirare faptul că acesta este unul dintre cele mai importante minerale de care are nevoie organismul.

De ce este calciul atât de important în copilărie și în adolescență?

Construirea unei baze solide pentru oase puternice începe încă din primii ani de viață. De aceea, un aport ridicat de calciu este realmente esențial pentru a susține densitatea osoasă și sănătatea la vârste timpurii. 

Conform specialiștilor, vârful masei osoase este de obicei atins la sfârșitul adolescenței, undeva în jurul vârstei de 20 de ani. La copii, deficiența de calciu și vitamina D poate duce la rahitism – o incapacitate de mineralizare a osului sau o înmuiere a masei osoase. 

Aportul scăzut de calciu poate duce și la deformări osoase și la încetinirea creșterii și dezvoltării acestora. De aceea este esențială susținerea sănătății oaselor cu un aport adecvat de calciu și vitamina D în timpul copilăriei și adolescenței.

În dozele adecvate și ca parte integrantă a unei diete sănătoase, împreună cu activitatea fizică, acestea pot reduce semnificativ riscul de osteoporoză mai târziu în viață.

Lipsa de calciu - simptome

Cele mai frecvente simptome care trădează un deficit de calciu se manifestă prin existența unor crampe musculare, furnicături și spasme. De multe ori, gura se poate încleșta sau ochiul poate începe să se zbată. Amețeala nu este unul dintre semnele care să indice o cădere de calciu, fiind mai degrabă asociată cu anemia, care implică lipsa fierului.

Lipsa de calciu poate conduce la o afecțiune numită hipocalcemie. Printre cauzele apariției acesteia se numără:

  • Valori inadecvate de calciu si vitamina D în organism;
  • Consumul băuturilor alcoolice în exces;
  • Anumite afecțiuni de natură genetică sau endocrină;
  • Afecțiuni ale sângelui;
  • Insuficiența renală;
  • Efecte secundare ale medicamentelor cu efect diuretic;
  • Chimioterapia sau radioterapia;
  • Pancreatita sau alte inflamații ale pancreasului;
  • Consumul de cafea sau sucuri carbogazoase poate afecta absorbția calciului în organism;
  • Afecțiunile urinare;
  • Oboseala cronică.

Surse de calciu

Cantitatea zilnică recomandată de calciu poate fi obținută printr-o dietă echilibrată care include o varietate de alimente bogate în calciu. 

  • Laptele, iaurtul, brânza și alte produse lactate sunt cele mai importante surse alimentare de calciu.

Alte alimente bogate în calciu includ:

  • Varză, broccoli, varză chinezească (bok choy) și alte legume cu frunze verzi;
  • Sardine, somon și alți pești cu oase moi;
  • Tofu;
  • Pâine, paste și cereale;
  • Ouă.

Unele alimente îngreunează absorbția calciului. Ar trebui evitate în special băuturile carbogazoase, nu doar pentru sănătatea oaselor, ci din multe alte motive care țin de rațiuni nutriționale, inclusiv prevenirea obezității. Sifoanele scad absorbția de calciu în intestine și conțin calorii goale. Laptele, sucurile îmbogățite cu calciu și apa sunt alternative de băuturi mult mai potrivite pentru toate grupele de vârstă.

Cum te poți asigura că obții suficient calciu cu ajutorul dietei? Strict din alimentație este foarte greu, dacă nu chiar imposibil să atingi doza zilnică de minimum 800 mg, datorită gradului scăzut de absorbție. Nu tot calciul consumat este absorbit efectiv în intestin. Cea mai bună opțiune este să apelezi la un supliment de calciu.

Vitamina D - cel mai important aliat al Calciului

Vitamina D, sau D3, denumită științific și Colecalciferol, ajută la îmbunătățirea absorbției calciului, motiv pentru care este inclusă în majoritatea suplimentelor de calciu pentru o absorbție îmbunătățită a acestui mineral. În anumite cazuri, este adăugată și vitamina K2. Corpul uman produce vitamina D atunci când lumina soarelui este absorbită prin piele. Această formă activă de vitamina D este esențială pentru absorbția calciului din dietă. 

Există anumiți factori care afectează cantitatea de lumină solară pe care o absoarbe pielea, cum ar fi ora din zi, durata petrecută la soare, sezonul, vârsta și cantitatea de melanină, sau pigment maro, pe care o produce pielea. Pielea mai închisă la culoare are un conținut mai mare de melanină în comparație cu pielea deschisă. 

Așadar, corpul are nevoie de vitamina D pentru a menține densitatea osoasă, iar deficiența de vitamina D poate reprezenta o problemă gravă de sănătate. Fără suficientă vitamina D în organism, oasele vor deveni slabe și, în cele din urmă, se poate ajunge la o pierdere a densității osoase, ceea ce duce la afecțiuni degenerative precum osteoporoza. 

Ce altceva poți face pentru a-ți susține sănătatea oaselor?

Indiferent dacă te confrunți sau nu cu o deficiență de calciu, consumul de alimente sănătoase și administrarea suplimentelor cu calciu și vitamina D vor fi oricând modalități excelente ă de a te asigura că vei avea parte de oase puternice. De asemenea, mai poți urma câțiva pași esențiali, precum:

  • Angajarea în mod regulat în activități de susținere a greutății (mers pe jos, alergare, urcarea scărilor);
  • Adoptarea unui stil de viață activ;
  • Evitarea fumatului și limitarea consumul de alcool;
  • Monitorizarea periodică a densității minerale din oase.

De cât calciu avem nevoie zilnic?

Majoritatea oamenilor nu consumă aportul alimentar recomandat pentru calciu, care variază de la 800 la 1000–1300 mg / zi pentru majoritatea adulților)

Iată valorile indicate în funcție de vârstă:

  • între 9-18 ani – 1300 mg / zi
  • între 19-50 ani – 1000 mg / zi
  • după 51 ani – 1200 mg / zi

Primul pas este includerea în dietă a alimentelor bogate în calciu, precum și luarea în considerare a unui supliment de calciu pentru satisfacerea cerințelor zilnice de acestuia. Cele care conțin sulfat de calciu sunt printre cele mai eficiente.

Referințe

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56060/

https://www.bmj.com/content/351/bmj.h4183

https://www.cochrane.org/CD010037/HTN_extra-calcium-prevent-high-blood-pressure

Calcium and Bone Health

https://news.stanford.edu/news/2006/february22/med-calcium-022206.html

https://www.mdpi.com/2072-6643/11/7/1606/pdf

https://www.mja.com.au/system/files/issues/211_10/mja250393.pdf

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejm199302183280702

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane