Ți s-a întâmplat să simți amețeli bruște, oboseală nejustificată, o slăbiciune musculară sau să ai dificultăți de concentrare? Ei bine, dacă te-ai confruntat cu măcar una dintre aceste probleme, cel mai probabil ai avut de-a face cu anemia.
Anemia este o afecțiune extrem de răspândită, care se întâlnește mai des în cazul femeilor decât în cazul bărbaților. Se definește ca un număr scăzut de globule roșii în sânge și interfereaza negativ cu starea de sănătate, nivelul de energie și randamentul zilnic. Ca tratament naturist pentru anemie, câteva suplimente cu fier îți pot fi, cu siguranță, de folos.
Dar ce legătură are fierul cu anemia?
Ce este anemia?
În sânge se găsesc 3 tipuri de globule: globule albe (leucocitele), trombocitele sau globulele roșii, denumite și eritrocite sau hematii. În globulele roșii se află hemoglobina, o proteină esențială care conține fier. Rolul hemoglobinei este de a colecta oxigenul de la plămâni, îl transportă prin vasele de sânge și îl cedează fiecărei celule în parte.
Hemoglobina poate lega și elibera moleculele de oxigen din organism, de aceea este extrem de importantă pentru sănătate. În funcție de sex, este nevoie de o anumită cantitate de hemoglobină în organism pentru a fi sănătos. Cantitatea de hemoglobină se măsoară în grame pe decilitru (g/dl).
Valorile normale ale hemoglobinei sunt: pentru bărbați 14-18 g/dL, iar pentru femei, 12-16 g/ dL. Dacă aceste valori scad și nu există suficientă hemoglobină în sânge pentru a realiza transportul de oxigen, apare fenomenul de anemie.
Principalele tipuri de anemie
Există mai multe tipuri de anemie care au la baza diverse cauze. Cele mai frecvente tipuri sunt:
- Anemia feriprivă – este cauzată de deficitul de fier din organism. După cum am menționat mai sus, fierul este o componentă esențială a hemoglobinei, iar în lipsa acestuia, nivelul de hemoglobină din sânge scade considerabil.
- Anemia megaloblastică – apare ca urmare a unui deficit de vitamine din organism. Aici pot există anemii cauzate de deficitul vitaminei B9, al vitaminei B12 și anemia pernicioasă cauzată de malabsorbția vitaminei B12.
- Anemia cauzată de pierderile de sânge – o hemoragie masivă, cauzată de anumiți factori pecum hemoragii mensturale sau accidente
- Talasemia – este moștenită genetic și este vorba despre un deficit ereditar. Aceasta, în funcție de cât de înaintată este forma, poate necesita transfuzii periodice de sânge.
Cauze și factori de risc ai anemiei
Anemia poate apărea din 3 cauze: fie organismul nu produce suficiente globule roșii din cauza unui deficit, fie din cauza unei hemoragii, fie din cauza propriului organism care distruge celulele roșii.
Există și anumiți factori de risc pentru anemie. Iată-i pe cei mai importanți:
- Alimentație precară. O dietă din care lipsesc surse importante de fier și de vitaminele B va duce la instalarea anemiei.
- Menstruația și sarcina. Pierderile de sânge cauzate de menstruație pot fi un factor al apariției anemiei. De asemenea, pe timpul sarcinii este foarte important să se consume alimente bogate în fier pentru că organismul este predispus la anemie.
- Tulburări intestinale. Acestea cauzează malabsorbția nutrienților și pot duce la anemie.
- Factori genetici. În cazul talasemiei, lipsa nutrienților este moștenită genetic.
- Vârsta. Persoanele de peste 65 de ani sunt mai predispuse la anemie.
- Genul. Femeile se confruntă mai des cu anemie decât bărbații.
Principalele simptome ale anemiei
În ceea ce privește simptomatologia anemiei, aceasta diferă în funcție de cauzele care au dus la apariția acestei probleme. La început, anemia poate să nu se manifeste prin simptome clare, însă odată ce afecțiunea evoluează, și simptomele se agravează. Unele dintre semnele clare ale unei posibile anemii sunt:
- Oboseală sau senzația de extenuare
- Slăbiciunea musculară
- Palpitații la inimă (aritmie)
- Amețeală bruscă
- Senzație de confuzie și dificultăți de concentrare
- Dificultăți de respirație
- Dureri în piept și dureri de cap
- Mâini și picioare reci
- Piele palidă sau gălbuie
Fierul - un nutrient esențial pentru persoanele anemice
Anemia feriprivă este cel mai comun tip de anemie, cauzată, după cum îi spune și numele, de lipsa fierului din organism. Am văzut mai sus cât de important este fierul pentru procesul de oxigenare al celulelor, așadar este ușor de înțeles cum deficitul de fier poate cauza anemia.
Fierul este unul dintre cei mai importanți nutrienți care se regăsesc în organismul nostru. Fiecare celulă din corp conține fier, pe lângă faptul că se regăsește și în hemoglobină și mioglobină.
Acest mineral esențial pentru organism, pe lângă faptul că previne anemia feriprivă, are multe alte roluri și beneficii enorme pentru corpul nostru. Fierul susține nivelul de energie al corpului, susține funcția cognitivă a organismului, întărește sistemul imunitar, deci contribie semnificativ la starea ta de bine și la sănătatea ta generală.
Necesarul zilnic de fier
Cantitatea zilnică necesară de fier diferă în funcție de vârstă și, bineînțeles, în funcție de gen. Bărbații nu au nevoie de o cantitatea mare de fier pentru a funcționa la capacitate maximă, comparativ cu femeile. În medie, un bărbat de peste 18 ani trebuie să consume undeva la 8 mg de fier pe zi.
O femeie, în schimb, are nevoie de o cantitate mult mai are pentru că menstruația cauzează pierderi de sânge, deci pierderi de fier. O femeie de peste 18 ani trebuie să consume până la 18 mg de fier zilnic pentru a evita anemie.
Alimente cu fier
Este foarte important să acorzi o atenție deosebită alimentației tale și să te asiguri că incluzi zilnic surse bogate de fier în mesele tale. Carnea de pui sau vită, ficatul de vită, spanacul, ouăle, fisticul, ba chiar și ciocolata neagră sunt surse excelente, bogate în fier.
Suplimente cu fier pentru un organism sănătos
Suplimentele cu fier sunt excelente în cazul în care îți dorești să îți refaci rezervele de fier din organism și să combați anemia. Există o mulțime de variante de suplimente cu fier din care poți să alegi: capsule, pulbere, suplimente cu multivitamine și minerale sau suplimente cu fier lichid sub formă de fiole.
Recomandarea noastră este să alegi un supliment cu fier lichid. De ce? Pentru că suplimentele lichide au un grad de absorbție ridicat în organism, astfel că îți vei reface imediat rezervele naturale ale corpului. Îți recomandăm să încerci Ferrobine Max, fiole buvabile care conțin bisglicinat de fier, cu cel mai ridicat grad de absorbție.
Concluzie
Suplimentele cu fier sunt o alegere excelentă pentru tratarea anemiei. Desigur, poți să îți iei doza necesară și din alimente, însă suplimentele sunt o metodă mai rapidă, mai sigură și mai eficientă de tratament.
Ferrobine Max este excelent în acest caz. Nu uita că pentru o absorbție mai bună a fierului ai nevoie și de vitamine. Așadar, alături de fierul lichid, îți recomandăm complexul de vitamine B și vitamina C lipozomală.
Complex de Vitamine Pentru Energie
Mai puțin de 2.10 lei per zi de tratament!
Pachete Suplimente Alimentare & Vitamine
Pachet Oboseală, Epuizare Fizică și Imunitate: Ferrobine Max + Vitamina C Lipozomală
Mai puțin de 5.26 lei per zi de tratament!
Vitamine și Minerale
Ferrobine MAX cu Bisglicinat de Fier, Zinc și Vitamine – Produs Vegan – 20 Fiole
Mai puțin de 2.60 lei per zi de tratament!
Suplimente Antioxidanți
Vitamina C Lipozomală 1000 Mg cu Absorbție Maximă – 20 fiole
Mai puțin de 2.88 lei per zi de tratament!
Referințe:
https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/anemia
https://bioclinica.ro/pentru-pacienti/hematologie-1/hemoglobina-ce-este-functie-valori-boli-asociate
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-anemia-basics#1
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360