Despre Căderea Părului și Alimentația Sănătoasă

caderea parului la femei

Temperaturile ridicate din timpul verii, apa sărată, clorul și lumina excesivă a soarelui sunt factori dăunători care produc dezechilibre la nivelul părului. De asemenea, stresul și dietele nesănătoase care nu furnizează nutrienții necesari sunt alți factori externi care au influență asupra părului nostru. Ca urmare, părul devine fragil, uscat și are tendința de a cădea.

Deficiențele nutriționale

Îngrijirea părului din interior este la fel, dacă nu chiar mai importantă, decât cea din exterior. Deficiențele nutriționale pot contribui la căderea părului, slăbind structura acestuia, provocând ruperea părului și regenerarea lentă. Aceste probleme pot fi corectate cu o dietă adecvată și echilibrată. Principalii nutrienți implicați în creșterea părului sunt vitamina A, vitamina B, biotina, vitamina C, cupru, fier, zinc, proteine și apă.

Părul, la fel ca pielea și unghiile, este reînnoit permanent, iar metabolismul și regenerarea acestuia sunt foarte ușor afectate de deficiențele nutriționale. De fapt, orice deficiență de vitamine, minerale sau proteine poate slăbi părul, îl face mai fragil sau poate cauza căderea acestuia. Deficitul de fier sau anemia cu deficit de fier pot duce la căderea părului.

Părul conține minerale precum magneziu, siliciu, seleniu, cupru. Pentru a-l menține sănătos, trebuie să ne asigurăm că luăm acești nutrienți cu alimentația noastră. De asemenea, este esențial să oferim organismului nostru proteine de înaltă calitate precum ouă, lapte, brânză, pește fără a uita grăsimile derivate din plante (nuci și ulei de măsline) care împiedică părul să devină uscat și fragil. 

Acidul linoleic (găsit în uleiul de semințe de floarea-soarelui și uleiul de soia) este esențial pentru obținerea unui păr strălucitor și sănătos.

Cu toate acestea, există și alte cauze care nu au legătură cu nutriția și care pot duce la căderea părului. Printre acestea se numara: nervozitate, stres, factori de mediu, probleme ale pielii, anumite tratamente medicamentoase, modificări sezoniere (toamna, de exemplu, o mulțime de oameni pierd mai mult păr decât în mod normal), utilizarea anumitor produse de îngrijire a părului (șampoane, loțiuni) etc.

Importanța biotinei și a acidului folic în alimentația noastră

Biotina este foarte importantă pentru sănătatea pielii, a părului și a unghiilor. Deficitul de biotină este foarte rar la persoanele care mănâncă sănătos. În afară de a fi luată din alimente, biotina este produsă de bacteriile din intestinul nostru. În unele cazuri, deficitul de biotină poate provoca căderea părului. Biotina se găsește în multe alimente diferite cum ar fi ouăle, ficatul, pâinea și cerealele.

Acidul folic, cunoscut și sub numele de folacină, este un nutrient cheie care participă la sinteza ADN-ului. De asemenea, participă la metabolismul aminoacizilor importanți și împreună cu vitamina B12 și acid nicotinic în diferite funcții.

Acidul folic este implicat în multiplicarea celulelor și în formarea globulelor roșii, albe și în sinteza diferiților neurotransmițători. Aportul zilnic recomandat pentru acid folic este de 400 micrograme pentru un adult mediu. Acesta poate fi găsit în legume, suc de portocale, avocado, sfeclă roșie, broccoli, drojdie de bere, ficat, germeni de grâu și unele cereale îmbogățite.

Obține doza zilnică de vitamine cu vitaminele lichide din gama Marnys:

On Sale
Sale!
%
REDUS
43
Save 54 lei
54lei
43%
54
lei
On Sale
Sale!
%
REDUS
53
Save 40 lei
40lei
53%
40
lei
VEGAN
On Sale
Sale!
%
REDUS
71
Save 64 lei
64lei
71%
64
lei
Stoc epuizat
25,80 lei TVA inclus