Căderea părului este o problemă cu care o mulțime de femei se confruntă. Apare adesea pe fond de stres sau chiar din cauze hormonale și reprezintă o mare problemă pentru doamne și domnișoare, în special din punct de vedere estetic.
Căderea părului mai este cunoscută și sub numele de alopecie, fiind de mai multe tipuri. Ți-am vorbit în detaliu despre acest subiect într-un alt articol de pe blog pe care te invităm să îl citești.
În articolul de față o să ne concentrăm atenția asupra cauzelor pentru care se ajunge la căderea părului, a deficiențelor nutriționale care sunt strâns legate de căderea părului și nu în ultimul rând către un tratament eficient pentru căderea părului.
Cauzele căderii părului
Știm deja că procesul de cădere al părului este unul natural care nu trebuie să provoace îngrijorare. Părul nostru are un anumit ciclu de creștere care are diverse etape, așadar este perfect sănătos să pierdem până la 100 de fire de păr pe zi.
Totuși, motivele de îngrijorare apare în momentul în care cantitatea pierdută trece cu mult pragul de 100 de fire. Există multe cauze pentru care ajungem să ne confruntăm cu căderea părului. Iată câteva dintre acestea:
- Factori ereditari – apar la ambele sexe, dar cu precădere la bărbați. În acest caz există o predispoziție genetice pentru care părul cade.
- Tratamente în exces și coafat în exces – produsele cosmetice conțin o mulțime de substanțe și parfumuri care nu sunt foarte prietenoase cu părul. Vopseaua este, de asemenea, o problemă dacă o utilizăm în exces. Folosirea excesivă a aparatelor cu căldură (placă de păr, ondulator) reprezintă o altă problemă.
- Diverse afecțiuni – precum cele provocare de stres, dermatita sau psoriazisul provoacă și căderea părului
- Dezechilibru hormonal – în special în cazul femeilor care suferă de sindromul ovarelor polichistice, problemă care are la bază un dezechilibru hormonal.
Desigur, există și alți factori mai minori care pot duce la această problemă. Temperaturile ridicate din timpul verii, apa sărată, clorul și lumina excesivă a soarelui sunt factori dăunători care produc dezechilibre la nivelul părului.
De asemenea, stresul și dietele nesănătoase care nu furnizează nutrienții necesari sunt alți factori externi care au influență asupra părului nostru. Ca urmare, părul devine fragil, uscat și are tendința de a cădea.
Însă un alt motiv, poate chiar unul dintre cele mai importante motive care duc la căderea părului este un aport greșit de nutrienți.
Deficitul de vitamine și minerale și căderea părului
Îngrijirea părului din interior este la fel, dacă nu chiar mai importantă, decât cea din exterior. Deficiențele nutriționale pot contribui la căderea părului, slăbind structura acestuia, provocând ruperea părului și regenerarea lentă. Aceste probleme pot fi corectate cu o dietă adecvată și echilibrată. Principalii nutrienți implicați în creșterea părului sunt vitamina A, vitamina B, biotina, vitamina C, cupru, fier, zinc, proteine și apă.
Părul, la fel ca pielea și unghiile, este reînnoit permanent, iar metabolismul și regenerarea acestuia sunt foarte ușor afectate de deficiențele nutriționale. De fapt, orice deficiență de vitamine, minerale sau proteine poate slăbi părul, îl face mai fragil sau poate cauza căderea acestuia. Deficitul de fier sau anemia cu deficit de fier pot duce la căderea părului.
Părul conține minerale precum magneziu, siliciu, seleniu, cupru. Pentru a-l menține sănătos, trebuie să ne asigurăm că luăm acești nutrienți cu alimentația noastră. De asemenea, este esențial să oferim organismului nostru proteine de înaltă calitate precum ouă, lapte, brânză, pește fără a uita grăsimile derivate din plante (nuci și ulei de măsline) care împiedică părul să devină uscat și fragil.
Acidul linoleic (găsit în uleiul de semințe de floarea-soarelui și uleiul de soia) este esențial pentru obținerea unui păr strălucitor și sănătos.
Cu toate acestea, există și alte cauze care nu au legătură cu nutriția și care pot duce la căderea părului. Printre acestea se numara: nervozitate, stres, factori de mediu, probleme ale pielii, anumite tratamente medicamentoase, modificări sezoniere (toamna, de exemplu, o mulțime de oameni pierd mai mult păr decât în mod normal), utilizarea anumitor produse de îngrijire a părului (șampoane, loțiuni) etc.
Importanța biotinei și a acidului folic pentru păr
Biotina este foarte importantă pentru sănătatea pielii, a părului și a unghiilor. Deficitul de biotină este foarte rar la persoanele care mănâncă sănătos. În afară de a fi luată din alimente, biotina este produsă de bacteriile din intestinul nostru. În unele cazuri, deficitul de biotină poate provoca căderea părului.
Biotina se găsește în multe alimente diferite cum ar fi ouăle, ficatul, pâinea și cerealele.
Acidul folic, cunoscut și sub numele de folacină, este un nutrient cheie care participă la sinteza ADN-ului. De asemenea, participă la metabolismul aminoacizilor importanți și împreună cu vitamina B12 și acid nicotinic în diferite funcții.
Acidul folic este implicat în multiplicarea celulelor și în formarea globulelor roșii, albe și în sinteza diferiților neurotransmițători. Aportul zilnic recomandat pentru acid folic este de 400 micrograme pentru un adult mediu. Acesta poate fi găsit în legume, suc de portocale, avocado, sfeclă roșie, broccoli, drojdie de bere, ficat, germeni de grâu și unele cereale îmbogățite.
Alte vitamine pentru căderea părului
Pe lângă biotină și acidul folic, mai sunt și alte vitamine și minerale importante pentru sănătatea părului nostru.
Vitamina A are un efect antioxidant puternic și contribuie la menținerea sănătății firului de păr. De asemenea, protejează scalpul și menține hidratarea corectă a acestuia.
Vitamina C are și ea un rol antioxidant puternic, dar, de asemenea, stimulează producția de colagen și elastină. Acești doi nutrienți conferă firului de păr elasticitate și forță.
Vitamina E este vitamine care contribuie activ la stimularea creșterii firului de păr. Rolul acesteia este de a-l proteja, a-i stimula creșterea și a-i oferi elasticitate.
Tratament împortiva căderii părului cu suplimente naturiste
Recomandarea noastră este să ai în vedere alimente bogate în aceste vitamine și minerale pentru a te asigura că părului tău nu-i lipsesc nutrienții de care are nevoie pentru a străluci.
De asemenea, îți recomandăm și suplimente naturale cu vitamine pentru păr care să stopeze căderea și să îți redea stălucirea. Germar cu vitamina E și Beauty Elixir cu colagen și biotină sunt alegerile ideale pentru un tratament împotriva căderii părului naturist.
Complex de Vitamine Pentru Energie
Mai puțin de 2.10 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 4.20 lei per zi de tratament!
Piele și Ten
Beauty In & Out – Colagen Marin cu 18 Ingrediente Active pentru Păr, Ten, Piele, Unghii – 30 Gelule
Mai puțin de 4.35 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 1.78 lei per zi de tratament!