Astăzi, ai 15% Extra Reducere ✨ la toate Uleiurile Esențiale și Difuzoarele Premium - Folosește codul 15AROMATERAPIE Vezi Produse 🏡

Alopecie (căderea părului) – tipuri, cauze și tratament

caderea parului
-24%
Prețul inițial a fost: 75,00 lei.Prețul curent este: 57,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1,90 lei per zi de tratament!

-31%
Prețul inițial a fost: 150,00 lei.Prețul curent este: 104,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,46 lei per zi de tratament!

-37%
Prețul inițial a fost: 225,00 lei.Prețul curent este: 141,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 4,70 lei per zi de tratament!

Alopecia este o problemă de temut pentru multe persoane, fiind responsabilă de pierderea unei cantități semnificative a podoabei capilare care este atât de importantă pentru bărbați, dar mai ales pentru femei. Zilnic se pierd până la 100 de fire de păr, iar asta pentru că acesta este procesul natural de creștere și regenerare a firelor. Problema apare în momentul în care acest număr este depășit, iar părul nu se mai regenerează. 

Alopecia are diferite cauze, este influențată de anumiți factori de risc, este de mai multe tipuri și are diverse forme de tratament, în funcție de tipul și gravitatea acesteia. Să descoperim, așadar, ce este alopecia și cum se poate trata eficient. 

Cum crește firul de păr?

Ca să înțelegem cât mai clar alopecia, este important să știm cum crește firul de păr. Părul este alcătuit din folicul și ax. Fiecare fir de păr crește dintr-un folicul, iar pe scalp există în jur de 100.000 de astfel de foliculi. Firul de păr este alcătuit din keratină și un strat protector. 

 Părul are 4 faze de creștere: faza anagen, faza catagen, faza telogen și faza exogen.

  • În faza anagen, părul crește. Aceasta poate dura până la 7 ani, iar ea determină lungimea părului
  • Faza categen este faza de tranziție. Acesta durează până la 3 săptămâni, timp în care părul se desparte de rezervele nutriționale și nu mai crește. 
  • În faza telogen, firele de păr se odihnesc, iar noi fire încep să crească. 
  • Faza exogen este ultima etapă, adică cea de cădere. Părul se desprinde și cade, iar firele noi intră în prima etapă.

Firele de păr sunt în diferite etape ale ciclului de creștere, de aceea este normal ca zilnică să cadă până la 100 de fier de păr și să observi fire mici care sunt în faza de creștere. Căderea părului este un proces natural, care nu poate fi oprit, dar alopecia este ceva mai mult decât atât, iar asta vom vedea în cele ce urmează.

Ce este alopecia?

Alopecia se definește ca o pierdere bruscă a unei cantități mari de păr. Pierderile pot fi la nivelul scalpului, dar există cazuri în care alopecia apare la nivelul sprâncenelor, genelor, la nivelul părului de pe corp sau, în cazul bărbaților, la nivelul bărbii.  

tipuri de alopecie

Alopecia este o afecțiune dermatologică inflamatorie a foliculilor piloși. Această afecțiune poate provoca pierderea totală sau temporală a părului, în funcție de tipul ei. Problema poate ereditară sau poate apărea din cauza unor factori de risc. Să descoperim care sunt tipurile de alopecie și principalele cauze. 

Principalele tipuri de alopecie

După cum am menționat, există mai multe tipuri de alopecie, provocate de diverse cauze.

  • Alopecia androgenică – este cea mai comună formă și apare atât în rândul bărbaților, cât și în rândul femeilor. Acest tip de alopecie afectează mai mult bărbații, iar în cazul lor se poate instala încă din adolescență. În cazul femeilor, apare cu preponderență după vârsta de 40 de ani, în preajma menopauzei sau poate fi declanșată și de sindromul ovarelor polichistice. În acest caz, pierderea firelor are o distribuție caracteristică și progresivă.
  • Alopecia aerată  – este o boală autoimună și inflamatorie care se caracterizează prin formarea de zone circulare alopecice (părul cade complet în acele zone circulare). Această problemă afectează în mod egal ambele sexe și poate debuta  la orice vârsta. Este mult mai frecventă în cazul femeilor. 
  • Alopecia cicatricicală – este provocată de mai mulți factori care distrug foliculii de păr. Acest tip de alopecie este permanent dat fiind faptul că este produs de o inflamație sub piele, loc în care se distrug foliculii piloși și se produce o cicatrice. 
  • Alopecia efluviu telogen – apare de obicei în urma unei traume sau a unui șoc emoțional, în urma unei boli grave sau în urma unor tratamente medicale. Aceasta debutează atunci când un număr foarte mare de foliculi piloși intră în faza telogenă, în care nu mai produc fire de păr. 
 

Cauze și factori de risc

Există mai multe care duc la instalarea alopeciei. Iată care sunt principalele acestea: 

  • Factori ereditari – cea mai comuna cauză a pierderii părului. În cazul acestui factor, pierderea părului apare odată cu înaintarea în vârstă și este treptată. 
  • Modificări hormonale – în special în cazul femeilor. Sarcina, nașterea, menopauza sau bolile de tiroidă produc modificări hormonale care determină căderea părului 
  • Tratament medicamentos – alopecia poate surveni ca efect advers în urma unui tratament pentru o anumită boală. 
  • Stresul și traumele emoționale – poți experimenta căderi excesive ale părului în urma unui șoc emoțional sau fizic. 
  • Coafatul intens – folosirea căldurii fără factori de protecție, extensiile, codițele afro sau vopsitul excesiv pot afecta firul de păr.
alopecie tratament naturist

Ca factori de risc, cei mai importanți sunt: istoricul familial, vârsta, pierderi de greutate, stresul și anumite tratamente medicamentoase (pentru diabet, de exemplu). 

Cum poți diagnostica alopecia?

În momentul în care observi o cădere anormală a părului, este indicat să consulți imediat un medic dermatolog pentru a stabili cauza și tipul de alopecie. Iată care sunt principalele teste prin care medicul poate determina diagnosticul: 

  • Analize de sânge – pentru descoperirea anumitor cauze eventuale ale căderii părului. 
  • Biopsia de scalp – prelevarea unei probe de la nivelul scalpului pentru a determina dacă este vorba de o infecție 
  • Tricoscopia – examinarea părului și a scalpului cu ajutorul unui instrument special (dermascop) pentru a stabili cauzele 
  • Testul tragerii părului – pentru a determina rezistența firului

Tratamente pentru alopecie

Tratamentul este diferit în funcție de tipul de alopecie pe care îl ai. Pentru alopecie aerată, medicul prescrie, de obicei o serie de medicamente care să stopeze procesul. Alopecie efluviu telogen nu necesită tratament pentru că se remediază de la sine. În cazul alopeciei cicatricială sau androgină, regenerarea părului nu este posibilă, iar tratamentele se concentrează asupra încetinirii procesului de pierdere a părului. 

Tratament naturist pentru căderea părului

Una dintre cauzele căderii părului este un deficit de vitamine și minerale. În acest caz, un supliment cu vitamine și minerale îți poate fi de folos pentru a completa carențele. De asemenea, poți încetinii procesul de pierdere excesivă a părului sau îl poți preveni cu ajutorului unui supliment pentru căderea părului

Capsulele Germar, cu ulei de germeni de grâu și vitamina E este un produs excelent pentru protejarea firului de păr. Acest produs conține o sursă bogată de acizi grași omega, antioxidanți, proteine, tocoferoli și vitamina E, cu proprietăți antioxidante care hrănesc firul de păr și în protejează de la rădăcină, oferindu-i strălucire și rezistență. 

Referințe

https://www.niams.nih.gov/health-topics/alopecia-areata

https://www.medicalnewstoday.com/articles/70956

https://www.osmosis.org/answers/alopecia

https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/types/alopecia

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926

https://bioclinica.ro/pentru-pacienti/articole-medicale/alopecia-sau-caderea-parului-cauze-simptome-tratament

Lasă un răspuns