Stresul este o problemă de sănătate la nivel mondial. Când corpul nostru este sub presiune din cauza unor situații de la locul de muncă, probleme emoționale, conflicte ori alte cauze care generează o stare de neliniște, acesta își epuizează rezervele de energie ceea ce ne predispune la depresie, insomnie sau iritabilitate.
Cele mai frecvente simptome ale stresului sunt:
- Insomnie
- Incapacitatea de a te concentra
- Iritabilitate
- Consum excesiv de cafea, alcool sau țigări
- Incapacitatea de a lua o decizie rațională
- Palpitații cardiace, senzația de nod în gât, gură uscată
- Sentiment de agitație continuu care te împiedică să te liniștești și să te relaxezi
Cu toate acestea, stresul se poate agrava și pot apărea simptome mult mai neplăcute precum: dureri în piept, incapacitate de a înghiți, scădere în greutate, puls accelerat, ritm cardiac accelerat sau neregulat, etc. Ori de câte ori aveți unul dintre aceste simptome, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.
Vă oferim câteva sfaturi practice care vă vor ajuta să luptați împotriva stresului.
Alimentația și stresul
Este esențială o alimentație sănătoasă pentru a păstra o minte echilibrată și un corp sănătos. Alimentația sănătoasă este esențială în prevenirea apariților afecțiunilor la nivelul stomacului sau ale sistemului nervos. Stabilitatea noastră fizică și emoțională depinde în mare măsură de ceea ce mâncăm.
Alimentația înseamnă mai mult decât consumul anumitor tipuri de alimente. Alimentația adecvată și sănătoasă este cea mai bună armă în lupta împotriva stresului.
Nutrienții care ne întăresc corpul și, prin urmare, combat stresul sunt:
1. Vitaminele
Vitamina A, C și E combat direct formarea radicalilor liberi. Vitamina A se găsește în morcovi, pepene galben, broccoli, varză de Bruxelles, spanac și cartofi dulci. Vitamina C se găsește în citrice, broccoli, ardeiul, pepene și roșii. Pentru a lua vitamina E trebuie să consumăm nuci și uleiuri vegetale.
Vitaminele din grupul B întăresc sistemul nervos central și au efect sedativ. Se găsesc în drojdia de bere, produsele lactate, carnea, cerealele, avocado, varza și fasolea verde.
2. Mineralele
Potasiul, magneziul, calciul și zincul sunt absolut necesare în lupte împotriva stresului. Aceste minerale stimulează reacția corpului împotriva hormonilor de stres. Pe de altă parte, au proprietăți relaxante și echilibrează ritmul cardiac. Fructele, legumele, cerealele integrale și carnea sunt bogate în potasiu. Legumele sunt bogate în magneziu.
Nucile, cerealele și semințele au, de asemenea, magneziu, dar trebuie consumate întregi, deoarece magneziul este distrus atunci când alimentele sunt zdrobite. Magneziul este cunoscut sub numele de „tranchilizant natural” și, într-adevăr, puține tabieturi sunt la fel de relaxante precum consumul unui pahar de lapte cald înainte de culcare.
O mulțime de funcții imune care au fost modificate prin stres pot fi stimulate cu zinc. Un nivel insuficient de zinc cauzează tulburări și simptome de stres cum ar fi iritabilitatea, depresia, impotența și sistem imunitar slăbit.
3. Proteine hidrolizate din lapte
Cercetările efectuate în Franța au descoperit motivul pentru care bebelușii dorm atât de odihnitor după ce au fost hrăniți cu laptele mamei. În laptele matern se găsesc peptide. Acestea au proprietăți antistres. Proteinele din lapte hidrolizate nu conțin lactoză și, prin urmare, nu provoacă intoleranță la lapte.
4. Alimente care induc o stare de bine
Unele alimente stimulează funcționarea celulelor nervoase ajutând corpul să rămână relaxat, în timp ce altele favorizează iritabilitatea. Printre alimentele care induc o stare de bine trebuie menționate bananele, germenii de grâu, migdalele, drojdia de bere și semințele de floarea soarelui.
Exercițiile fizice combat stresul
Sporturile nu numai că ameliorează stresul, ci te fac să te simți mai bine. Această activitate mărește stima de sine, iar acest lucru, la rândul său, ameliorează stresul. Pentru ca exercițiile fizice să fie de ajutor în lupta cu stresul, este necesar să faceți mișcare de trei sau patru ori pe săptămână. Plimbarea câinelui prin parc, mersul la înot sau o simplă plimbare cu prietenii sunt doar câteva metode de a ne pune corpul în mișcare și a scăpa de tensiune.
Există și alte mijloace pentru ameliorarea stresului cum ar fi aromoterapia, inhalarea uleiurilor vegetale concentrate, cromoterapia care se bazează pe vechile credințe despre proprietățile culorilor, remedii florale, „medicamente” lichide făcute din flori care contracarează stările negative emoționale și stresul.
Stresul la copii
Stresul este un sentiment de disconfort resimțit diferit la adulți, copii și de fiecare persoană în parte. Printre acele situații care provoacă stres copiilor putem menționa divorțul părinților, abuzul sau neglijarea, sărăcia, eșecul școlar, bolile etc.
Simptomele stresului la copii pot fi dificil de diferențiat de cele ale bolilor minore. Acordați o atenție sporită simptomelor precum iritabilitate, somnolență, probleme de alimentație sau probleme de mers la toaletă, frici, dificultăți de adaptare la schimbările de rutină sau atașament față de oameni sau chiar cuvinte cheie precum „trist” sau „frică”.
În timp ce copiii cresc, răspunsul lor la stres poate include comportamente cum ar fi căutarea atenției, schimbări de caracter, evitarea anumitor activități, izolarea față de ceilalți (adolescenții care se retrag din ce în ce mai mult în camerele lor), respingerea la școală sau schimbări în calitatea activităților școlare, tulburări de somn și plângeri legate de probleme fizice (cefalee, dureri de stomac).
Cum putem ajuta copiii?
Este important să ascultăm copiii atunci când ne împărtășesc gânduri, sentimente sau evenimente din viața lor. Astfel putem depista la timp posibile depresii, traume sau experiențe neplăcute.
Sfaturi practice pentru a ameliora și preveni stresul
- Fii realist în ceea ce poți și nu poți face. Obiectivele ambițioase sunt o sursă frecventă de stres.
- Odihnește-te suficient, organizează un program de somn obișnuit.
- Evită grijile în exces.
- Controlează-ți emoțiile, decide dacă situația este, întradevăr, un motiv real de stres.
- Nu apelați la alcool, droguri sau automedicație.
- Nu lăsați sentimentele să se acumuleze în interior, identificați greșelile și încercați să vorbiți cu un prieten.
- Luați o decizie și nu amânați ceea ce trebuie să faceți sau să spuneți.
- Încercați să respectați o rutină, evitați dezorganizarea.
- Apelați la simțul umorului atunci când lucrurile nu merg bine.
- Dacă vă simțiți sub presiune, utilizați o tehnică relaxantă cum ar fi respirația profundă.
- Urmați o dietă echilibrată și dormiți 8 ore pe zi.
- Luați-vă timp pentru dvs. și faceți lucruri plăcute cum ar fi mersul pe jos, socializare, mersul la cinematograf, ieșirea la cină cu prietenii etc.
Pachete Suplimente Alimentare & Vitamine
Mai puțin de 7.86 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Mai puțin de 3.04 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Melatovit – Înlătură insomniile și reglează ritmul circadian – 60 Capsule Vegetale
Mai puțin de 2.29 lei per zi de tratament!