Răspunsul este da, însă pentru a afla de ce, trebuie, mai întâi, să te informăm cu privire la această afecțiune a pielii. Pielea noastră este cel mai mare organ al corpului nostru și, totodată, una dintre cele mai sensibile zone, tocmai din aceste motive este important să să știm cum să avem grijă de piele, cum să o răsfățăm și cum să o hrănim.
Acest țesut este adesea afectat atât de agenți externi, cât și de agenți interni, care pot provoca leziuni. Una dintre cele mai frecvente, dar și cele mai necunoscute afecțiuni ale pielii este psoriazisul.
Află ce este și cum poți tine simptomele sub control.
Ce este psoriazisul și de ce apare?
Potrivit Academiei Spaniole de Dermatologie și Venereologie, psoriazisul este o boală inflamatorie cronică a sistemului imunitar care afectează pielea, unghiile și articulațiile.
Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice, deoarece, potrivit Asociației Spaniole a Pacienților cu Psoriazis și Artrită Psoriazică, afectează 2,3% din populație. Este cauzată de o predispoziție genetică, însă, pe lângă această predispoziție, contribuie și alți factori declanșatori.
Psoriazisul este o așa-numită boală autoimună. Sistemul nostru imunitar este responsabil de protecția împotriva bolilor și infecțiilor. În bolile autoimune precum psoriazisul, sistemul imunitar al persoanelor atacă greșit celulele sănătoase din corpul lor, provocând leziuni ale pielii.
Tipuri de psoriazis
Această afecțiune se împarte în două grupe principale: psoriazis și artrită psoriazică. Primul grup, despre care am discutat deja, afectează în principal dermul și este prezent în genunchi, coate și zona sacrală, pe palme și tălpi, scalp, unghii, față și pliuri.
Celălalt grup major este artrita psoriazică, descrisă ca o inflamație cronică a articulațiilor afectate.
Alte tipuri de psoriazis sunt:
- Psoriazisul eritrodermic, care nu este foarte frecvent și afectează suprafața pielii.
- Psoriazisul pustular, descris prin apariția pustulelor.
Pe cine afectează psoriazisul?
Psoriazisul apare de obicei între 15 și 35 de ani, dar poate afecta și copiii și persoanele în vârstă. Unele tipuri de psoriazis sunt mai frecvente în timpul copilăriei, în timp ce altele sunt mai frecvente în timpul adolescenței.
Genetica
Conform studiului Genetică și Psoriazis al Asociației Spaniole a Pacienților cu Psoriazis și Artrită Psoriazică, riscul genetic de a suferi de psoriazis este de aproximativ 14%. Acest procent indică riscul transmiterii acestei boli de la părinți la copii. În cazul ambilor părinți, riscul crește la 41%. Cu toate acestea, este important să ne amintim că o persoană poate purta gena, însă fără a se confrunta cu această afecțiune.
Factori de risc
Majoritatea cazurilor de psoriazis, 8 din 10 mai exact, sunt declanșate de factori externi și de mediu, precum și de stil de viață al persoanei. Stresul și obiceiurile proaste cum ar fi alcoolul, fumatul sau lipsa de exerciții fizice, pot, de asemenea, declanșa și crește simptomele. Este recomandat să aveți o viață sănătoasă, cu o dietă echilibrată și practici sportive regulate.
Principalele simptome ale psoriazisului
Simptomele sunt diferite în funcție de fiecare pacient. Potrivit ghidurilor Academiei Spaniole de Dermatologie și Venereologie, pentru pacienții cu psoriazis, simptomele pot fi și ușoare, simptomele precum plăcile și unele mâncărimi ocazionale numărându-se printre acestea.
Simptomele se pot intensifica și agrava, mai ales atunci când plăcile sunt acoperite cu solzi perlați care se pot desprinde în mod regulat.
Este important de reținut faptul că, în funcție de tipul de psoriazis pe care îl are pacientul, apariția plăcilor poate fi fie parțială, doar în diferite părți ale corpului sau se poate agrava. O formă mai gravă de psoriazis afectează o mare parte a pielii sau pot apărea pustule care să provoace durere sau mâncărimi.
Cum gestionăm simptomele psoriazisului?
Simptomele psoriazisului sunt dermatologice astfel încât îngrijirea pielii va fi esențială pentru tratarea disconfortului. Pentru a gestiona simptomele psoriazisului este necesar să acorzi o atenție deosebită dietei, stilului de viață și, cel mai important, produselor de igienă personală.
Este recomandabil să utilizați produse de igienă specifice pentru a menține pielea hidratată, deoarece lipsa de umiditate poate mări simptomele acestei boli. Hidratarea pielii ajută la prevenirea daunelor cauzate de răniri, precum și la protejarea barierei pielii.
Alimentație
După cum am văzut deja, nutriția joacă un rol important în psoriazis. Pentru a avea o dietă bună și echilibrată, se recomandă includerea fructelor, legumelor și leguminoaselor, precum și a cărnii și a peștelui, ținând cont nutrienții esențiali pentru organism.
Alege cu atenție produsele cosmetice și ai grijă de pielea ta
Hidratarea și curățarea pielii nu au doar avantaje estetice, dar sunt importante și pentru hrănirea și îngrijirea pielii. Uleiurile cosmetice naturale sunt un bun aliat pentru îngrijirea și hidratarea pielii noastre. În cazul oricărui simptom sau suspiciune de vreo afecțiune a pielii, este recomandat să vizitați un specialist sau un dermatolog.
Mai puțin de 2.20 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 2.04 lei per zi de tratament!
Piele și Ten
Beauty In & Out – Colagen Marin cu 18 Ingrediente Active pentru Păr, Ten, Piele, Unghii – 30 Gelule
Mai puțin de 4.54 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 4.38 lei per zi de tratament!