Angina pectorala este un simptom al bolii coronariene, care poate afecta atat barbati, cat si femei in egala masura si se manifesta sub forma unei dureri in piept.
Angina pectorala poate fi semnul unei afectiuni cardiace, precum ateroscleroza coronariana sau insuficienta cardiaca, de aceea este importanta evaluarea medicala la primul simptom pentru stabilirea unui diagnostic si a unui tratament specific.
Afla in cele ce urmeaza mai multe informatii despre angina pectorala, care sunt cauzele, simptomele, dar si optiuni de tratament pentru a-ti mentine sanatatea cardiovasculara.
Ce este angina pectorala si care sunt tipurile?
Angina pectorala este un tip de durere care se manifesta prin senzatia de presiune si greutate la nivelul pieptului, fiind cauzata de reducerea fluxului sangvin la nivelul arterelor coronare. Acest tip de durere poate aparea in urma efortului fizic, expunerea la temperaturi scazute sau fumat, insa poate fi si semnul unei afectiuni cardiace care poate pune viata in pericol.
In functie de cauzele care duc la aparitia simptomului specific, angina pectorala este de mai multe tipuri si anume:
- Angina stabila: cauzata de efortul fizic, iar durerea nu persista mai mult de 5 minute
- Angina instabila: acest tip de angina persista chiar si in timpul repausului si nu raspunde la tratamentul clasic. Aceasta apare din cauza depozitelor de grasime de pe peretii arterelor care se rup si formeaza cheaguri, ingreunand astfel circulatia sangelui
- Angina Prinzmetal: este cauzata de spasmul arterelor coronare, generand simptome mai frecvent in perioadele de rapos sau pe parcursul noptii.
Cauzele anginei pectorale
Durerea in piept resimtita in cazul anginei pectoral este declansata de reducerea fluxului sangvin la nivelul muschiului inimii. Sangele are rolul de a transporta oxigen prin venele si arterele corpului uman, care este indispensabil pentru supravietuirea inimii.
Atunci cand inima este privata de oxigen, viata pacientului este pusa in pericol.
Alte cauze si factori de risc care pot determina reducerea fluxului de sange sunt:
- Ateroscleroza
- Ruptura esofagiana
- Varsta inaintata
- Istoric familial de boli cardiace
- Fumatul
- Hipertensiune arteriala care poate determina rigidizarea arterelor coronare
- Un nivel de colesterol si trigliceride marit in sange
- Alte boli precum insuficienta renala, atac vascular cerebral sau sindromul metabolic
- Stil de viata sedentar
- Obezitatea
- Stresul care determina organismul sa secrete hormoni ce favorizeaza ingustarea vaselor de sange
- Unele medicamente
- Schimbarile de temperatura, in special cele scazute
Atunci cand arterele inimii se ingusteaza, circulatia sangelui este ingreunata iar muschiul cardiac nu mai poate functiona in mod corespunzator. Acest proces duce la aparitia anginei, iar simptomele se pot inrautati, de aceea se recomanda o evaluarea medicala imediata inca de la primul semn sau simptom.
Recomandari pentru sanatatea sistemului cardiovascular
Suplimente Pentru Colesterol
Chitomar – Chitosan 720 Mg + Vitamina C pentru Metabolismul Grăsimilor, Colesterol – 60 Capsule
Mai puțin de 1.76 lei per zi de tratament!
Pachete Suplimente Alimentare & Vitamine
Pachet Articulații, Colesterol, Sănătate Cardiovasculară: Cartimar Plus și Krillmar
Mai puțin de 4.61 lei per zi de tratament!
Vitamine & Suplimente Alimentare Pentru Sistemul Circulator
Tensiomar pentru Hipertensiune Arterială și Colesterol – 60 Capsule Vegetale
Mai puțin de 1.90 lei per zi de tratament!
Omega 3, 6, 7, 9
Krillmar – Ulei de Krill și Ulei de Pește cu Omega 3 – 60 Gelule
Mai puțin de 2.58 lei per zi de tratament!
Semne si simptome ale anginei pectorale
Principalul simptom care apare in cazul anginei pectorale este durerea sau disconfortul care se manifesta sub forma de gheara si senzatie de sufocare, in regiunea mijlocie a pieptului.
Majoritatea pacientilor descriu acest simptom ca o presiune interna, de arsura, ce poate fi resimtita si la nivelul bratelor, gatului, mandibulei, sau durere in spate.
Alte simptome care pot aparea in timpul episoadelor de angina pectorala sunt:
- Oboseala puternica
- Dificultati de respiratie
- Greata
- Transpiratii
- Ameteli.
Simptomele pot sa difere de la o persoana la alta, in functie de tipul anginei sau de istoricul medical al persoanei afectate. In unele cazuri, angina pectorala poate dura intre 1 si 3 minute, iar alteori poate fi resimtita intre 10 si 15 minute.
Se recomanda consultul de specialitate atunci cand durerea specifica anginei dureaza mai mult de 5 minute si este insotita de transpiratii reci, greata, dereglari ale ritmului cardiac sau pierderea cunostintei.
Metode de tratament pentru angina pectorala
Tratamentul anginei pectorale are drept scop ameliorarea durerii, prevenirea simptomelor, precum si reducerea riscului aparitiei complicatiilor precum atacul de cord. Tratamentul consta in administrarea de medicamente, interventii chirurgicale si schimbarea stilului de viata, in functie de cauzele afectiunii si stadiul acesteia.
Primele masuri pentru ameliorarea simptomelor specifice sunt reprezentate de adoptarea unui stil de viata sanatos care include renuntarea la fumat, adoptarea unui regim alimentar sanatos si echilibrat, precum si practicarea in mod regulat a exercitiilor fizice.
Angina este un semnal de alarma ca poate exista riscul aparitiei unor complicatii care pun viata in pericol precum infarctul miocardic sau accident vascular cerebral. Pentru a reduce riscul acestor afectiuni si pentru a mentine o inima sanatoasa, este important sa:
- Adopti o dieta variata si echilibrata compusa din cat mai multe fructe, legume si cereale integrale, cu un continut scazut de sare, zahar si grasimi saturate
- Fa exercitii fizice in mod regulat, de minim 30 de minute pe zi
- Evita fumatul si expunerea la fumul de tigara
- Gestioneaza stresul cu ajutorul meditatie si tehnicilor de relaxare
- Trateaza alte boli existente care pot duce la manifestarea anginei precum diabetul, hipertensiunea arteriala sau hipercolesterolemia.
Exista anumiti nutrienti si remedii naturale pe care le poti include pe lista ta de cumparaturi cu rol important in mentinerea sanatatii cardiovasculare, reducerea colesterolului si oxigenarea sangelui, care pot fi procurati din alimentatie sau suplimente alimentare nutritive. Iata care sunt acestia:
- Acizi grasi Omega-3
Acizii grasi Omega-3 ajuta la scaderea nivelului de colesterolului rau de tip LDL din sange, reduce riscul atacurilor de cord si al accidentelor vasculare cerebrale, in timp ce scade considerabil nivelul depunerilor de grasime pe peretii vaselor de sange.
Suplimente Alimentare
Mai puțin de 3.34 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 2.03 lei per zi de tratament!
Omega 3, 6, 7, 9
Mai puțin de 2.75 lei per zi de tratament!
Omega 3, 6, 7, 9
Omega 3, 6, 7, 9 Vegan pentru Memorie, Inimă, Colesterol, Piele și Articulații – 125 ml
Mai puțin de 2.26 lei per zi de tratament!
- Usturoiul
Este un antibiotic natural recunoscut pentru beneficiile sale asupra sanatatii inimii si a vaselor de sange. Principalul compus activ din usturoi, Alicina, ajuta la reducerea colesterolului rau de tip LDL din sange, previne aparitia bolilor cardiovasculare si detoxifica ficatul. De asemenea, usturoiul sustine o greutate corporala in limite normale, fiind recomandat in cazul dietelor pentru slabit.
Vitamine & Suplimente Alimentare Pentru Sistemul Circulator
Mai puțin de 1.76 lei per zi de tratament!
- Vitamina C
Recunoscuta pentru actiunea sa de intarire a sistemului imunitar, Vitamina C are multiple alte beneficii asupra sanatatii organismului si a inimii. Aceasta ajuta la detoxifierea organismului, regleaza nivelul colesterolului rau din sange si poate scadera riscul aparitiei hipertensiunii arteriale.
Vitamina C este o vitamina care poate fi administrata doar prin alimentatie echilibrata si suplimente alimentare, deoarece nu este produsa in mod natural de catre organism.
Mai puțin de 2.97 lei per zi de tratament!
Sistem Imunitar
APIVIT C 2000 – Lăptișor de Matcă + Vitamina C – Energie, Imunitate, Reducerea Oboselii – 20 Fiole
Mai puțin de 3.44 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sportivi
Mai puțin de 5.85 lei per zi de tratament!
Suplimente Antioxidanți
Vitamina C Lipozomală 1000 Mg cu Absorbție Maximă – 20 fiole
Mai puțin de 2.88 lei per zi de tratament!
- Vitamina B1 si B6
Vitaminele B1 si B6 din complexul de B-uri stimuleaza contractiile inimii si normalizeaza metabolismul lipidic, reducand astfel excesul de colesterol din sange. De asemenea, vitamina B6 are efecte benefice asupra tensiunii arteriale.
Complex de Vitamine Pentru Energie
Mai puțin de 2.10 lei per zi de tratament!
Complex de Vitamine Pentru Energie
Mai puțin de 1.35 lei per zi de tratament!
Vitamine și Minerale
Vitamina B12 Lichidă (Ciancobalamină) – Produs Vegan – 30 ml
Mai puțin de 1.35 lei per zi de tratament!
- https://www.peacehealth.org/healthy-you/8-heart-health-supplements-take-and-one-avoid
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/angina/symptoms-causes/syc-20369373
- https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/w/what-is-angina-pectoris.html
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/8886#definition