Sindromul Reye: Cum il recunosti, care sunt cauzele si metodele de tratament

sindromul reye

Sindromul Reye este o afectiune rara, insa extrem de severa, care se manifesta la copii si adolescenti, in special la cei cu varsta cuprinsa intre 4 si 12 ani. Boala are potential fatal, deoarece are debut brusc si afecteaza in special creierul si ficatul.

Boala nu este contagioasa si poate avea cauze multiple, insa principalul factor declansator se afla in stransa legatura cu interactiunea dintre aspirina sau alte medicamente care contin salicilati si infectiile virale, din cauza unei componente genetice susceptibile.

Afla in cele ce urmeaza totul despre sindromul Reye, cum il recunosti, care sunt cauzele, metodele de tratament, dar si cele de preventie pentru a mentine sanatatea copilului tau.

Cuprins

Ce este sindromul Reye?

ce este sindromul reye

Aspirina, cunoscuta sub denumirea medicala de acid acetilsalicilic, este un medicament care se administreaza frecvent persoanelor de toate varstele, inclusiv copiilor si adolescentilor, pentru tratarea infectiilor virale sau bacteriene.

In urma studiilor de specialitate, a fost descoperita o corelatie intre administrarea de aspirina la copii sub 15 ani si infectiile virale care, impreuna, pot determina aparitia sindromului Reye. Sindromul Reye nu poate fi transmis de la un copil la altul, ci se poate declansa doar in urma contactului cu virusii si bacteriile care provoaca infectii virale si acidul acetisalicilic.

Afectiunea provoaca probleme neuropsihice si inflamarea ficatului, fiind o boala extrem de severa, care necesita ingrijire medicala de urgenta. Cel mai adesea se manifesta la copii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani, fiind insotita de convulsii, probleme de respiratie sau stare generala de sanatate alterata.

Adesea, sindromul Reye se manifesta in timpul recuperarii de la o boala virala si se recomanda vizita la medicul specialist daca observi la copilul sau adolescentul tau episoade repetate de varsaturi, schimbari bruste de comportament sau somnolenta neobisnuita.

Care sunt cauzele sindromului Reye?

Conform cercetarilor, se considera ca principala cauza a sindromului Reye este interactiunea dintre administrarea aspirinei sau a altor medicamente care contin salicilati pentru tratarea unor infectii virale, gripelor sau gastroenterita la copii cu varste sub 14 ani si virusurile sau bacteriile care le cauzeaza.

In urma testelor de sange, peste 80% dintre copiii care au fost diagnosticati cu sindromul Reye au luat aspirina in ultimele 3 saptamani de la momentul diagnosticarii.

Cele mai frecvente infectii virale care pot declansa sindromul Reye in urma administrarii medicamentelor pe baza de salicilati sunt:

  • Virusul varicelo-zosterian
  • Virusul influenza A si B
  • Parainfluenza
  • Adenovirusuri
  • Echovirusuri
  • Virusul herpes simplex.

De asemenea, exista o serie de factori care pot declansa aparitia sindromului Reye precum varsta, vaccinarea cu virusuri vii, factori genetici, tulburari de metabolism, insecticide sau pesticide.

Remedii naturale pentru imunitatea copiilor

Prețul inițial a fost: 64.99 lei.Prețul curent este: 55.24 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.84 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 162.62 lei.Prețul curent este: 138.23 lei. TVA inclus

Mai puțin de 4.60 lei per zi de tratament!

-35%
Prețul inițial a fost: 57.76 lei.Prețul curent este: 37.54 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.25 lei per zi de tratament!

BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 92.00 lei.Prețul curent este: 78.20 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.60 lei per zi de tratament!

Semne si simptome ale sindromului Reye

Semnele si simptomele sindromului Reye au debut brusc si pot varia, tinand cont ca afecteaza atat din punct de vedere neurologic, cat si hepatic.

Pentru sugarii mai mici de doi ani, simptomele pot include diaree, respiratie rapida si stare de agitatie.  In cazul copiilor cu varste mai mari sau adolescenti, semnele timpurii pot include:

  • Varsaturi persistente
  • Stare de somnolenta neobisnuita
  • Letargie
  • Tulburari de vorbire si de auz
  • Lipsa apetitului
  • Schimbare brusca de comportament
  • Comportament agresiv
  • Delir
  • Stare de dezorientare si confuzie
  • Convulsii si coma
  • Pierderea cunostintei
  • Ficat marit.

De regula, simptomele apar la cateva zile dupa incheierea unui episod viral, in decurs de trei ore pana la 48 de ore, avand cinci stadii evolutive. In prima faza, sindromul Reye provoaca varsaturi si stare de latargie, urmata de modificari de comportament si stare de confuzie. Ulterior, poate aparea coma usoara care se transforma in coma profunda si, daca nu se intervine de urgenta, pacientul poate intra in stop respirator.

Interventia medicala este necesara, deoarece evolutia bolii este rapida. Sindromul Reye poate duce la degradarea functiilor organismului si deces provocand cresterea presiunii intracerebrale, insuficienta respiratorie sau hemoragie gastrointestinala.

Tratamentul sindromului Reye

tratament sindromul reye

Sindromul Reye nu are un tratament specific, acesta poate fi diferit de la caz la caz, in functie de simptomele asociate. Boala poate fi gestionata eficient daca este diagnosticata rapid, si tratamentul este inceput in cateva ore de la debutul clinic.

Scopul tratamentului este de a preveni complicatiile si de a mentine in parametri normali functiile vitale, precum si protejarea creierului, a plamanilor si a inimii. Acesta poate include:

  • Administrarea fluidelor intravenoase
  • Insulina si/sau corticosteroizi
  • Diuretice
  • Medicamente coagulante precum vitamina K, plasma sau trombocite.

Poate fi prevenit sindromul Reye?

Pentru prevenirea aparitiei sindromului Reye la copii si adolescenti, primul pas este de a nu li se administra aspirina sau orice alt medicament care contine acid salicilic, cu exceptia cazului in care medicul a prescis acest lucru.

Atunci cand copii sau adolescentii sufera de viroze sau infectii respiratorii, tratamentul cu aspirina poate fi inlocuit cu succes cu paracetamol pentru copii, ibuprofen sau alte substante antiinflamatoare, in urma prescrierii acestora de catre medicul specialist.

Totodata, aspirina nu este recomandata femeilor insarcinate sau care alapteaza, deoarece substanta activa poate trece in lapte, afectand bebelusul. Vaccinarea copiilor impotriva gripei sau a varicelei poate fi, de asemenea, o metoda de preventie.

Avand in vedere ca boala este severa si poate genera o serie de complicatii care pun in pericol viata, se recomanda efectuarea testelor metabolice de screening, la nou nascuti, pentru a depista eventualele erori innascute ale metabolismului care pot favoriza aparitia bolii.

Recomandari premium pentru sanatatea generala a copiilor si adolescentilor

Prețul inițial a fost: 144.00 lei.Prețul curent este: 122.40 lei. TVA inclus

Mai puțin de 4.08 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 73.00 lei.Prețul curent este: 62.05 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.07 lei per zi de tratament!

VEGAN
Prețul inițial a fost: 77.40 lei.Prețul curent este: 65.79 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.19 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 77.00 lei.Prețul curent este: 65.45 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.18 lei per zi de tratament!