Sindromul de tunel carpian: Cauze, simptome si metode de tratament

sindrom tunel carpian

Sindromul de tunel carpian este una dintre cele mai intalnite afectiuni la nivelul mainii, care apare preponderent la persoanele de sex feminin, cu varsta intre 30 si 50 de ani. La majoritatea pacientilor, sindromul de tunel carpian se agraveaza daca nu este diagnosticat si tratat la timp.

In stadiile incipiente, se manifesta prin senzatie de durere si furnicaturi la nivelul mainii si al bratului.

Afla in continuare detalii despre ce este sindromul de tunel carpian, care sunt cauzele, cum se manifesta, dar si metodele de tratament pentru a ameliora simptomele si trata afectiunea.

Cuprins

Ce este sindromul de tunel carpian?

ce este sindromul de tunel carpian

Pentru a intelege cum apare sindromul de tunel carpian, mai intai, este important de mentionat ce este un tunel carpian. Tunelul carpian este format din oasele de la nivelul mainii si de ligamentul transvers carpian, reprezentand un canal ingust la nivelul incheieturii mainii. Prin acest spatiu trec nervul median si tendoanele, responsabile de conectarea muschilor antebratului de oasele mainii.

Sindromul de tunel carpian reprezinta o inflamatie a tendoanelor din interiorul canalului carpian sau ale articulatiei pumnului care cauzeaza compresia si ingustarea tunelului carpian. In lipsa unui diagnostic sau a unui tratament, afectiunea se poate agrava in timp, ducand astfel la dificultati de mobilitate.

Sindromul de tunel carpian – cauze

cauze sindrom de tunel carpian

Cauzele care duc la aparitia sindromului de tunel carpian sunt inca necunoscute. Exista insa o legatura intre aparitia sindromului si activitati care necesita folosirea repetitive a incheieturii mainii precum utilizarea frecventa a computerului, sau in cazul pianistilor, a tipografilor, ciclistilor, jucatorii de golf sau tenis si lista poate continua.

De asemenea, exista o serie de alti factori care pot provoca compresia tunelului carpian si anume:

  • Diabetul zaharat
  • Hipotiroidismul
  • Poliartrita reumatoida
  • Predispozitia genetica
  • Schimbarile hormonale din timpul sarcinii.

In unele cazuri, dimensiunea si forma incheieturii mainii pot favoriza dezvoltarea sindromului de tunel carpian. Afectiunea este de 3 ori mai raspandita la femei decat la barbati, din cauza dimensiunii mici a incheieturii si a nervului median.

Recomandari premium pentru dureri de tendoane si articulatii

-15%
Prețul inițial a fost: 60.00 lei.Prețul curent este: 51.00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.70 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 63.00 lei.Prețul curent este: 53.55 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.78 lei per zi de tratament!

VEGAN
Prețul inițial a fost: 66.16 lei.Prețul curent este: 56.24 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.87 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 70.00 lei.Prețul curent este: 59.50 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.98 lei per zi de tratament!

Simptomele sindromului de tunel carpian

De regula, simptomele sindromului de tunel carpian se manifesta treptat, fara un traumatism specific. In stadiile incipiente, se manfiesta prin:

  • Senzatie de amorteala si furnicaturi la nivelul degetelor si mainii
  • Senzatie de arsura la degetul mare, aratator, mijlociu si inelar
  • Slabiciune si scadere a fortei in mana
  • Dificultatea de a efectua miscari usoare precum scrisul de mana sau imbracatul hainelor.

Cel mai frecvent, simptomele apar pe parcursul noptii si pot fi insotite de temur, slabiciune musculara sau lipsa de coordonare a miscarilor. Durerea si disconfortul se pot ameliora daca pacientul scutura de cateva ori mana.

In cazurile avansate ale bolii, senzatiile de amorteala si furnicaturile pot deveni permanente si pacientul isi poate pierde treptat dexteritatea manuala, afectand astfel capacitatea de efectuare a sarcinilor zilnice precum utilizarea telefonului sau condusul de autovehicule.

Metode de tratament pentru sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian se agraveaza in timp daca nu este diagnosticat si tratat corespunzator. Evolutia poate afecta semnificativ calitatea vietii si capacitatea de efectuare a sarcinilor zilnice.

Diagnosticul se va pune pe baza descierii simptomelor si a examenului fizic efectuat de catre medicul ortoped. Tratamentul sindromului de tunel carpian include tehnica non-chirurgicala sau chirurgicala, in functie de stadiul afectiunii.

Tratamentul non-chirurgical este folosit in cazurile incipiente si permite pacientului continuarea activitatilor zilnice. Acesta consta in folosirea unei orteze pe timpul noptii pentru a fixa incheietura intr-o pozitie neutra, administrarea analgezicelor usoare precum paracetamol sau ibuprofen, injectii cu corticosteroizi in tunelul carpian si folosirea compreselor cu gheata atunci cand durerea apare.

In paralel, pot fi utile practicarea exercitiilor fizice pentru imbunatatirea mobilitatii articulatiei pumnului sau perioade mai lungi de repaus al pumnului, mai ales dupa practicarea unor miscari repetitive ce implica pozitii prelungite de flexie a articulatiilor mainii.

Tratamentul chirurgical se recomanda atunci cand simptomele se agraveaza si devin din ce in ce mai persistente pe parcursul noptii, iar musculatura mainii slabeste. Acesta consta in decompresia chirurgicala a tunelului carpian prin eliberarea ligamentului carpian transversal. Astfel, presiunea nervului si a tendoanelor este redusa.

Remedii naturale pentru sindromul de tunel carpian

Pe langa tratamentul prescris de catre medicul specialist, exista cateva remedii naturale adjuvante care pot contribui semnificativ la ameliorarea simptomelor si la incetinirea evolutiei afectiunii. Acestea includ:

  • Maseaza zilnic zona incheieturii de la nivelul mainii pentru a imbunatati circulatia sangelui si a reduce inflamatia. Poti utiliza uleiuri esentiale cu proprietatii antiinflamatorii precum uleiul de menta, lavanda, ghimbir sau arnica. Acestea pot fi incorporate in prepararea uleiurilor pentru masaj terapeutic cu efect benefic asupra durerilor de articulatii la maini, reducerea senzatiei de furnicaturi sau amorteala.
  • Practica yoga de minim 3 ori pe saptamana pentru imbunatatirea flexibilitatii si circulatiei sangelui in maini si incheieturi
  • Adopta o alimentatie sanatoasa bogata in alimente inflamatorii precum ulei de masline, fructe de padure sau legume cu frunze verzi, grasimi sanatoase care se regasesc in nuci si proteine slabe provenite din carnea de somon sau sardine. Cu ajutorul nutrientilor din alimentatie, organismul isi procura toate substantele de care are nevoie pentru a-si mentine sanatatea si buna functionare a sistemului osos, muscular si nervos.

Ca de exemplu, lipsa de calciu si magneziu provoaca simptome precum amorteli si furnicaturi la nivelul membrelor superioare sau contractii musculare puternice. Iti poti asigura doza zilnica de magneziu si calciu printr-o alimentatie diversificata si administrarea suplimentelor alimentare.

Printre alimentele care contin magneziu si calciu se afla:

  • Legumele cu frunze verzi
  • Fructele de avocado
  • Bananele
  • Branzeturile
  • Laptele
  • Boabele de fasole
  • Scoicile.

Chiar daca un aport zilnic de magneziu este benefic pentru organism, un exces de magneziu in corp poate deveni nociv datorita capacitatii sale de a se acumula in organe si poate provoca simptome precum greata, varsaturi, ameteala sau insuficienta renala.

Doza zilnica recomandata de magneziu este de 320 mg pentru femei si 420 mg pentru barbati.

Nutrienti benefici pentru sanatatea articulatiilor si a muschilor

VEGAN
Prețul inițial a fost: 123.00 lei.Prețul curent este: 104.55 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3.48 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 79.00 lei.Prețul curent este: 67.15 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.24 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 77.00 lei.Prețul curent este: 65.45 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.18 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 265.92 lei.Prețul curent este: 226.03 lei. TVA inclus

Mai puțin de 7.53 lei per zi de tratament!