Durerile de cap pot aparea in urma unor activitati care amplifica nivelul de stres, lipsa odihnei sau pozitie incorecta a capului. De regula, acestea dispar dupa o perioada de repaus sau in urma administrarii unui tratament medicamentos, insa, atunci cand durerile de cap persista si afecteaza semnificativ calitatea vietii, poate fi vorba de migrena cauzate de afectiuni mai grave.
Exista mai multe tipuri de dureri de cap in functie de durata, localizare si intensitate.
Afla in cele ce urmeaza ce este migrena, care sunt cauzele, simptomele, dar si metode de gestionare a durerilor cu ajutorul remediilor naturale.
Ce este migrena?
Migrena este o durere de cap moderata sau severa, care afecteaza doar o parte a capului si se resimte ca o pulsatie continua. In unele cazuri, este insotita si de alte simptome. Se manifesta mai frecvent in randul persoanelor de sex feminin.
Conform studiului Migraine publicat in Overview, migrena afecteaza 1 din 5 femei si 1 din 15 barbati si debuteaza in general in tinerete.
Migrena poate dura de la cateva ore, pana la cateva zile si, in functie de intensitate, poate impiedica desfasurarea activitatilor cotidiene normale. In unele cazuri, persoanele care se confrunta cu migrena, au nevoie de repaus la pat pana la ameliorarea durerilor.
Migrenele sunt de trei tipuri, si anume:
- Migrena cu aura – inainte de aparitia durerii, migrena este insotita de alte simptome precum flash-uri luminoase, dificultati de vorbire, senzatia de amorteli la nivelul unui membru
- Migrena fara aura este cel mai frecvent tip al acestei afectiuni, in care migrena se produce fara semne
- Migrena silentioasa nu provoaca dureri de cap, insa poate fi insotita de alte simptome specifice precum prezenta aurei.
Care sunt cauzele migrenelor?
Pana in prezent, nu au fost identificate cauzele specifice care duc la aparitia migrenelor, insa exista o serie de factori care pot contribui la declansarea acestora.
Conform studiilor, se estimeaza ca aproximativ jumatate dintre persoanele cu migrena au o ruda de gradul I cu aceasta afectiune, ceea ce indica faptul ca predispozitia genetica poate avea un rol important in aparitia migrenelor.
Migrenele pot fi asociate cu anumiti factori declansatori, si anume:
- Factori de mediu
- Dezechilibre chimice la nivelul creierului legate de productia serotoninei care are rolul de a regla durerea sistemului nervos
- Zgomote puternice
- Lumini puternice
- Mirosuri neplacute sau neobisnuite
- Modificari hormonale la femei in debutul perioadei menstruale sau menopauza
- Stresul
- Oboseala
- Deshidratarea
- Activitate fizica intensa
- Consumul de alcool
- Consumul anumitor alimente.
Durerea poate sa difere de la o persoana la alta. In unele cazuri, simptomele se pot intinde pe o perioada cuprinsa intre 4 ore si 3 zile, necesitand astfel administrarea unui tratament medicamentos pentru reducerea simptomelor care pot altera calitatea vietii pacientului.
Remedii premium recomandate
Suplimente Alimentare
Mai puțin de 2.37 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Mai puțin de 3.28 lei per zi de tratament!
Pachete Suplimente Alimentare & Vitamine
Mai puțin de 4.89 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Imunitate Scăzută
Mai puțin de 3.25 lei per zi de tratament!
Simptome
Un simptom comun care se intalneste la orice de tip de migrena este durerea intensa pe o parte a capului, de intensitate moderata sau severa, care se poate extinde pe ambele parti ale capului. In unele cazuri, durerea este insotita de senzatie de rau, sensibilitate crescuta la lumina sau sunet, dificultate de concentrare sau durere abdominala.
In functie de tipul migrenei, simptomatologia poate fi diferita si anume:
Simptomele migrenei cu aura:
- Dificultati de vedere
- Vertij
- Probleme de coordonare
- Lipsa de concentrare
- Senzatie de amorteala si furnicaturi in membre.
Simptomele migrenei fara aura:
- Durere de cap cu pulsatie
- Durere cu caracter moderat spre sever
- Greturi
- Varsaturi
- Sensibilitate la lumina sau sunete.
Tratament pentru migrena
Tratamentul pentru migrena are ca scop reducerea durerii si a simptomelor care o insotesc, recomandat in functie de cauza afectiunii, tipul acesteia si intensitate.
In cazul migrenei usoare, sunt administrate la recomandarea medicului analgezice de tipul antiinflamatoarelor precum aspirina sau paracetamol.
Cand vine vorba de migrena cu simptome severe, tratamentul este pe baza de betablocante, antidepresive sau antagonisti ai serotoninei care amelioreaza simptomele si scad numarul episoadelor recurente de migrena. Acesta se administreaza numai la recomandarea medicului si sub atenta supraveghere.
Metode de prevenire a migrenei
Tratamentul medicamentos pentru migrena este o varianta rapida si eficienta atunci cand apar simptomele si durerile persistente.
Prevenirea aparitiei migrenelor se poate face cu ajutorul unui stil de viata sanatos care include:
- O alimentatie diversificata si echilibrata pentru a-i asigura organismului toti nutrientii de care are nevoie pentru buna functionare
- Miscare fizica in mod regulat
- Evitarea fumatului si a consumului excesiv de alcool
- Evitarea factorilor declansatori precum lumina si zgomote puternice, excesul de cofeina sau alimente prea sarate
- Evitarea consumului de alimente care contin aspartan, monoglutamat de sodiu sau conservanti
- Hidratarea corespunzatoare de cel putin 2 litri de lichide pe zi
- Respectarea orelor de somn, de minim 7 ore pe noapte.
De asemenea, exista anumite suplimente alimentare care pot ameliora frecventa durerilor si aparitia migrenelor precum:
- Vitamina B2
Vitamina B2, cunoscuta si sub numele de Riboflavina, are un rol esential in procesele de vascularizare si in producerea de energie celulara, reduce oboseala psihica si asigura functionarea normala a sistemului nervos. In plus, reduce epuizarea psihica si sustine performantele mentale.
- Ginkgo Biloba
Este recunoscuta pentru beneficiile sale asupra functiilor cognitive. Datorita compusilor activi din compozitie, flavonoli si terpenelactone, Ginkgo Biloba imbunatateste circulatia periferica si sprijina memoria.
De asemenea, este bogata in antioxidanti care sustin sanatatea sistemului nervos si previn aparitia dementei sau a altor boli degenerative.
- Magneziu
Este un mineral indispensabil pentru mentinerea sanatatii organismului, cu numeroase beneficii asupra sistemului nervos. Contribuie la formarea sinapselor neuronale, sustine activitatea cerebrala si impiedica aparitia depresiei, a anxietatii sau oboselii psihice.
- Coenzima Q10
Coenzima Q10 are capacitatea de a reduce stresul oxidativ si efectele radicalilor liberi asupra celulelor, sustine procesul de regenerare celulara, sustine memoria si declinul cognitiv. Totodata, ajuta la reducerea episoadelor recurente de migrena si intarzie procesele degenerative, fiind eficient pentru mentinerea functiei cognitive.
Suplimente naturale pentru sanatatea sistemului nervos
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Mai puțin de 3.28 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Oboseală
MAGVITAL FORTE – 375 Mg Magneziu Lipozomal din 3 Surse – 14 Fiole – Produs Vegan
Mai puțin de 3.23 lei per zi de tratament!
Complex de Vitamine Pentru Energie
Mai puțin de 1.90 lei per zi de tratament!
Suplimente Antioxidanți
Mai puțin de 3.25 lei per zi de tratament!
- https://www.nhs.uk/conditions/migraine/
- https://www.healthline.com/health/migraine
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/diagnosis-treatment/drc-20360207