Ficatul este singurul organ din organismul uman capabil de regenerare, inlocuind celulele bolnave cu altele noi. Cu toate acestea, starea de sanatatea a ficatului trebuie tinuta sub observatie periodic deoarece unele leziuni pot duce la infectii si boli grave precum hepatita, ciroza, cancer de ficat sau boala Wilson.
Exista 5 tipuri de hepatita avand la baza infectii cauzate de virusi care ataca celulele hepatice degradand astfel starea de sanatate a ficatului si functiile acestuia. Pe langa infectia cauzata de virusi, hepatita poate fi toxica (apare in urma abuzului de substante si medicamente), alcoolica sau autoimuna.
Afla in cele ce urmeaza ce este hepatita, care sunt tipurile bolii, simptomele si cum poate fi tratata pentru a preveni aparitia bolilor grave de ficat.
Ce este hepatita virala?

Hepatita virala este un grup de afectiuni hepatice infectioase cauzate de virusi. In timp, acestia distrug celulele hepatice si afecteaza sanatatea ficatului precum si functiile pe care le are asupra organismului.
In functie de stadiile de manifestare, hepatita virala poate fi acuta sau cronica.
Hepatita acuta
Primul stadiu este acut, se instaleaza in primele 6 luni de la infectare si afecteaza treptat functionalitatea ficatului.
Hepatita cronica
Afectiunile hepatice care evolueaza peste 6 luni de la momentul infectarii au repercursiuni grave asupra ficatului si pot duce la aparitia tipului de hepatita B, C si D.
Tipuri de hepatita virala si modalitati de transmitere

Hepatita virala este de 5 tipuri, cele mai raspandite fiind hepatita A, B si C urmate de virusul hepatitei D si E. Modul de transmitere este diferit in functie de virusul care ataca functiile ficatului si cauzeaza simptomele bolii.
Hepatita virala A
Denumita si “hepatita mainilor murdare”, hepatita de tip A se transmite cu usurinta si este extrem de contagioasa. Asa cum sugereaza si numele, acest tip este o infectie care se raspandeste prin alimente si apa contaminate si prin contact direct cu mainile murdare,
Nu are evolutie cronica si nu se transmite prin sange sau interventii chirurgicale. Este una dintre cele mai comune forme de hepatite virale.
Hepatita virala B
Se poate transmite prin contact sexual neprotejat cu o persoana infectata, de la mama la fatul nou-nascut, prin sange sau produse infectate cu sange contaminat in timpul unor interventii chirurgicale.
Hepatita virala C
Virusul hepatitei virale C se transmite prin contact direct cu fluide contaminate, prin contact sexual neprotejat sau droguri injectabile. Este o forma asimptomatica care poate duce in timp la cazuri grave de afectiuni ale ficatului precum ciroza hepatica sau cancer hepatic.
Hepatita virala D
Este cea mai grava forma de hepatita si apare in prezenta virusului hepatic de tip B. Poate cauza in timp afectiuni grave asupra ficatului precum insuficienta hepatica. Se transmite prin contact intim neprotejat, prin sange infectat cu virusul hepatitei D sau transfuzii de sange.
Hepatita virala E
Este virusului cel mai des raspandit in tarile slab dezvoltate in zonele populatiilor supraaglomerate din cauza masurilor de igiena deficitara, cu acces limitat la apa potabila sau servicii medicale. Se transmite cel mai adesea prin consumul de apa contaminate cu fecale.
Care sunt simptomele hepatitei virale?

In functie de tipul hepatitei virale, simptomele pot sa difere.
Printre cele mai comune simptome care se manifesta la toate formele bolii se numara:
- Febra
- Oboseala
- Dureri musculare
- Dureri in zona abdominala
- Ingalbenirea mucoasei pielii sau a ochilor
- Urina inchisa la culoare
- Pierderea poftei de mancare.
In cazul hepatitei virale de tip C, persoanele infectate nu prezinta simptome. Exista unele cazuri de persoane care totusi prezinta simptome, iar acestea debuteaza intre 2-12 saptamani de la infectare.
Cum poate fi diagnosticata hepatita virala?

Pentru diagnosticarea hepatitelor virale se realizeaza de catre medicul specialist analize de sange si se monitorizeaza prezenta anticorpilor specifici fiecarui tip de hepatita.
Se face la cererea pacientului sau la recomandarea medicului atunci cand exista suspiciuni sau apar simptome specifice hepatitelor dupa o calatorie sau contactul cu o persoana infectata.
De cele mai multe ori, hepatita virala este descoperita in timpul analizelor de rutina.
Tratament hepatita virala

Tratamentul se aplica in functie de tipul de hepatita.
Pentru tratarea hepatitelor de tip A, B si E, se recomanda odihna, multe lichide si alimente usor de digerat. In cazurile severe, este necesara spitalizarea sau administrarea medicamentelor antivirale.
In cazul hepatitei de tip C, nu exista un tratament specific, este necesara interventia medicului. Sansele de vindecare sunt de 90%.
Pentru hepatita de tip D, se administreaza tratament medicamentos pe baza alfa-interferon sau poate fi necesar transplant de ficat in cazurile severe.
Remedii naturale pentru sanatatea ficatului

Exista o serie de alimente si suplimente naturale care imbunatatesc functiile ficatului si contribuie la mentinerea sanatatii acestuia.
- Aloe Vera
Contine peste 70 de nutrienti importanti cu multiple beneficii asupra sanatatii. Ajuta la detoxifierea organismului si implicit a ficatului, imbunatateste functionare organelor interne datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, antioxidante si imunostimulatoare.
De asemenea, ajuta la eliminarea parazitilor din tractul intestinal.
- Anghinare
Are proprietati detoxifiante si hepatoprotectoare care ajuta la reducerea toxinelor din organism si ficat. Protejeaza si regenereaza celulele in timp ce reduce nivelul colesterolului rau de tip LDL din sange.
Este un remediu util recomandat in cazul hepatitelor cronice.
- Turmeric
Are un continut bogat de minerale, antioxidanti si substante antiinflamatoare care ajuta la detoxifierea organismului si regenerarea ficatului in caz de boli hepatice.
De asemenea, are beneficiii asupra sistemului digestiv in timp ce ajuta la eliminarea toxinelor fiind recomandat in caz de constipatie sau digestie lenta.
Un consum regulat de turmeric poate reduce depresia si mentine sanatatea sistemului nervos. Sustine capacitatea de concentrare si energia naturala a organismului in caz de apatie sau oboseala cronica.
- Probioticele
Sunt bacterii benefice care ajuta la echilibrarea PH-ului intestinal prevenind astfel infectiile in cazul hepatitei de tip C care a evoluat in ciroza. Totodata, favorizeaza eliminarea parazitilor intestinali din colon si previne aparitia afectiunilor digestive.
Asigura protectie asupra sistemului gastro-intestinal si implicit asupra functiilor ficatului fiind un element important in procesul de digestie al alimentelor.
Remedii premium pentru sanatatea ficatului
Suplimente Oase & Articulații
Mai puțin de 3.89 lei per zi de tratament!
Probiotice & Prebiotice
Mai puțin de 2.37 lei per zi de tratament!
Suplimente Alimentare & Vitamine Ficat
Hepalive pentru Sănătatea Ficatului și Probleme Digestive – Sticlă cu 250 ml
Mai puțin de 2.37 lei per zi de tratament!
Suplimente & Produse Digestie
Suc de Aloe Vera pentru Afecțiuni Digestive și Tranzit – 500 ml
Mai puțin de 2.18 lei per zi de tratament!
- https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/hep.1840360704
- https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(98)01304-X/fulltext
- https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/hep.510260711
- https://www.cambridge.org/core/journals/epidemiology-and-infection/article/seroprevalence-of-hepatitis-e-antibodies-and-risk-profile-of-hev-seropositivity-in-the-netherlands-20062007/5544158C39F661BEE659E72BA387B02E