Acneea este o afectiune inflamatorie dermatologica care afecteaza peste 80% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 11 si 30 de ani, cel mai des fiind intalnita in randul tinerilor.
In cazul adultilor, acneea afecteaza in special femeile din cauza schimbarilor hormonale care apar in timpul ciclului menstrual, sarcina sau menopauza.
In functie de severitate, acneea poate fi de mai multe tipuri si poate afecta emotional pacientul din cauza leziunilor si a cicatricilor vizibile de pe suprafata pielii.
Acneea ulcerativa acuta, denumita si acnee fulminanta, este cea mai rara si mai severa forma de acnee, cu debut brusc, care necesita tratament medical urgent.
Afla in continuare totul despre acneea fulminanta, care sunt cauzele, cum se manifesta, dar si remedii de tratament care pot ajuta la ameliorarea leziunilor si la mentinerea unui ten sanatos.
Ce este acneea fulminanta si cum se manifesta?
Acneea ulcerativa acuta, cunoscuta si sub numele de acnee fulminanta, apare, de regula, in randul tinerilor adolescenti sau la persoane adulte cu varsta de pana in 30 de ani, cu sau fara acnee pre-existenta.
Se manifesta prin aparitia brusca a pustulelor dureroase, hemoragice, cu noduli proeminenti, in zona spatelui, a fetei, piept, gat sau umeri.
Forma ulcerativa acuta necesita control medical inca de la primele simptome deoarece poate fi insotita de febra, dureri articulare sau musculare, pierdere in greutate si poate deveni un pericol pentru starea generala de sanatate.
Netratata, acneea fulminanta lasa cicatrici severe si leziuni cutanate, deseori de mari dimensiuni.
Cauzele acneei fulminante
Pana in prezent, nu se cunosc cauzele exacte care duc la aparitia acneei fulminante, insa debutul bolii a fost asociat de catre specialisti cu o serie de factori genetici, imunologici si hormonali.
In unele cazuri, acneea fulimanta s-a declansat in urma administrarii unor medicamente pe cale orala pe baza de retinozi.
De asemenea, exista o serie de factori care pot favoriza declansarea bolii sau o pot agrava. Iata care sunt acestia:
- Alimentatia nesanatoasa bogata in grasimi si carbohidrati rafinati precum paine, chipsurile, produsele de cofetarie si patiserie, mezeluri, prajeli sau afumaturi
- Unele medicamente pe baza de corticosteroizi, testosteron sau litiu
- Expunerea la stres pe termen lung
- Varsta poate favoriza aparitia acneei fulminante din cauza dereglarilor hormonale care apar in perioada adolescentei
- Utilizarea cremelor si a produselor de ingrijire cu textura grasa si uleioasa pot bloca porii
- Igiena deficitara a pielii
- Folosirea unor produse cosmetice de make-up cu ingrediente iritante.
Recomandari premium pentru ameliorarea acneei
Piele și Ten
Mai puțin de 5.39 lei per zi de tratament!
Beauty In & Out
Mai puțin de 1.90 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 2.20 lei per zi de tratament!
Piele și Ten
AcniRoll – Dispozitiv pentru Controlul Acneei și Protejarea Tenului – Produs BIO – 10 ml
Mai puțin de 1.67 lei per zi de tratament!
Tratamentul pentru acnee fulminanta
Odata cu debutul acneei fulminante, se recomanda consultul medicului specialist dermatolog pentru depistarea cauzei si administrarea tratamentului specific. Astfel, se poate evita afectarea pielii prin aparitia leziunilor permanente si deteriorarea starii de sanatate a pacientului.
Tratamentul impotriva acneei fulminante se prescrie de catre medicul spcialist si se bazeaza in principal pe medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, corticosteroizi, antibiotice sau imunomodulatoare, in functie de severitatea bolii si de simptomele care o insotesc.
Durata tratamentului este diferita de la pacient la pacient si necesita un diagnostic in functie de manifestarea afectiunii.
Metode eficiente pentru estomparea acneei fulminante
Igiena corespunzatoare a tenului este un pas important pentru evitarea agravarii leziunilor de la nivelul pielii.
Ingrijirea corecta a tenului si rutina zilnica de curatare necesita o ingrijire suplimentara pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune dermatologica si poate fi realizata simplu si rapid prin cativa pasi, si anume:
- Spala tenul de doua ori pe zi, dimineata si seara, cu produse de curatare delicate pentru piele, non-comedogenice
- Evita folosirea produselor de exfoliere dure sau uscate, care contin alcool, parfumanti sau conservanti
- Spala tenul cu apa curata dupa activitatile care duc la transpiratii excesive
- Evita atingerea fetei cu mainile nespalate
- Nu se recomanda stoarcerea cosurilor sau a postulelor
- Evita expunerea prelungita la radiatiile ultraviolete deoarece pot accentua inflamatia
- Aplica o crema hidratanta zilnic pe zona afectata, cu textura lejera si usoara
- Evita produsele cosmetice de consistenta grasa sau uleioasa.
Remedii naturale pentru imbunatatirea aspectului pielii
Desi acneea fulminanta nu este o boala contagioasa, pacientii care sufera de aceasta afectiune pot fi afectati din punct de vedere social si psihologic din cauza leziunilor pronuntate care apar la nivelul pielii.
Pe langa metodele de ingrijire si curatare a tenului, alimentatia si stilul de viata joaca un rol important atunci cand vine vorba de mentinerea sanatatii pielii.
Se recomanda:
- O alimentatie sanatoasa bogata in vitamine, minerale si antioxidanti care se gasesc in fructe, legume, cereale integrale, carne cu un continut scazut de grasimi (peste, pui), nuci si seminte
- Evitarea situatiilor stresante si gestionarea emotiilor puternice care pot duce la agravarea acneei din cauza secretiei de cortizol pe care organismul il produce ca mecanism de apararea in astfel de momente.
Exista anumiti nutrienti si compusi care pot ajuta la imbunatatirea aspectului pielii, avand actiune antiinflamatoare, antioxidanta si reparatoare. Iata care sunt acestia:
- Colagen
Colagenul este cea mai abundenta proteina din corpul uman care ofera structura si forma tesuturilor. Asupra pielii, are actiune reparatoare, contribuie la regenerarea celulara grabind astfel procesul de vindecare a leziunilor cauzate de acnee si mentine elasticitatea tenului, prevenind imbatranirea prematura si aparitia ridurilor.
Piele și Ten
Beauty In & Out – Colagen Marin cu 18 Ingrediente Active pentru Păr, Ten, Piele, Unghii – 30 Gelule
Mai puțin de 4.54 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 4.38 lei per zi de tratament!
- CBD
CBD-ul sau Cannabidiolul este substanta activa extrasa din planta de canepa Cannabis Sativa, avand multiple beneficii asupra pielii, in special pentru tenul gras, cu tendinta acneica. Datorita proprietatilor sale, CBD-ul regleaza secretia de sebum, protejeaza pielea de efectele daunatoare ale radicalilor liberi si estompeaza eczemele si peziunile cauzate de acnee sau psoriasis.
Piele și Ten
Mai puțin de 5.39 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 2.20 lei per zi de tratament!
- Aloe Vera
Este o planta cu peste 70 de substante bioactive care intaresc nivelul de regenerare celulara, mentine nivelul optim de hidratare al pielii, in timp ce calmeaza iritatiile cauzate de acnee sau eczema.
Cosmetice Naturale
Ulei de Aloe Vera BIO pentru Hidratarea, Calmarea și Regenerarea pielii – Vegan – sticlă cu 50 ml
Mai puțin de 2.54 lei per zi de tratament!
Piele și Ten
Apa purifianta cu Aloe Vera si Argint Coloidal pentru piele hidratata – Sticla cu 100 ml
Mai puțin de 3.35 lei per zi de tratament!
- Argint coloidal
Argintul coloidal este format din particule de argint de dimensiuni mici avand proprietati antifungice si antimicrobiene care neutralieaza efectele microorganismelor responsabile de aparitia acneei, in timp ce elimina impuritatile de la nivelul pielii.
Piele și Ten
Apa purifianta cu Aloe Vera si Argint Coloidal pentru piele hidratata – Sticla cu 100 ml
Mai puțin de 3.35 lei per zi de tratament!
- https://www.nhs.uk/conditions/acne/causes/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459173/
- https://www.ducray.com/ro-ro/acneea/acnee-chistica