Activitatile zilnice de la locul de munca si din viata personala, stresul si stilul de viata agitat pot provoca schimbari de dispozitie, oboseala si apatie din cauza suprasolicitarii mentale.
Este firesc sa te simti depasit de situatie si sa ai nevoie de un moment de pauza in perioadele stresante, insa atunci cand dispozitia ti se schimba brusc si iti influenteaza abilitatea de a gandi clar, e posibil sa fie vorba despre o tulburare de dispozitie care trebuie amanuntit investigata.
Tulburarea bipolara poate aparea la orice varsta, insa debuteaza mai frecvent in perioada adolescenta sau de adult tanar, dupa varsta de 25 de ani, atat la barbati, cat si la femei deopotriva.
In unele cazuri, poate aparea in timpul sarcinii sau dupa, din cauza modificarilor hormonale. Episoadele bipolare pot afecta calitatea vietii si capacitatea de concentrare, de aceea este important consultul unui medic psihiatru la aparitia primelor simptome.
Afla in continuare ce este tulburarea bipolara, care sunt cauzele, cum se manifesta, dar si metode naturale de tratament pentru a-ti pastra calmul si echilibrul in orice situatie.
Ce este tulburarea bipolara?
Tulburarea bipolara este o tulburare mintala care se manifesta prin schimbari bruste de dispozitie, de la stari hiperactive si hipomanie, la depresie si letargie.
Episoadele de dispozitie schimbatoare pot aparea lunar sau de cateva ori pe an, in functie de caz si stadiul afectiunii, avand un impact semnificativ asupra calitatii somnului, a capacitatii de realizare a sarcinilor zilnice si a comportamentului.
In starile de dispozitie inalta, pacientul se poate simti euforic si energic, urmand ca apoi sa devina deprimat, trist, pierzandu-si orice interes pentru majoritatea activitatilor.
Episoadele pot debuta si invers, de la depresie la euforie, in functie de pacient, cauze si alte afectiuni mintale.
Cauzele tulburarii bipolare
Pana in prezent, cauzele tulburarii bipolare nu au fost cunoscute cu exactitate, insa exista o serie de factori care pot declansa aparitia unor episoade de bipolaritate.
Diagnosticul este formulat de catre medicul psihiatru in urma unui consult si pe baza istoricului manifestarilor.
Printre cele mai comune situatii care au dus la aparitia schimbarilor bruste de comportament se afla:
- Predispozitie genetica – tulburarea bipolara apare frecvent la persoanele care au o ruda de gradul I cu aceasta afectiune
- Dezechilibrele chimice la nivel cerebral care includ serotonina, dopamina si noradrenalina
- Traume psihice si emotionale
- Abuz fizic, sexual sau emotional
- Stres si multitasking la locul de munca
- Abuz de substante nocive precum alcool, droguri sau medicamente.
Desi poate aparea la orice varsta, tulburarea de tip bipolar este mai frecventa in randul adultilor tineri, cu varsta intre 20 si 30 de ani.
Stilul de viata are un impact major asupra psihicului in declansarea bolii, precum si situatiile de viata stresante, traumatizante sau a consumului de substante psihoactive.
Remedii naturale pentru starea de bine si echilibru psihic
Suplimente Alimentare
Mai puțin de 2.16 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
RELAHELP cu 14 Ingrediente Active – Anti-Stress, Relaxare, Stare de Bine – 30 Capsule
Mai puțin de 3.57 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Mai puțin de 3.67 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Bomboane MARNYS® cu Valeriană pentru Combaterea Stress-ului și a Anxietății
Mai puțin de 0.62 lei per zi de tratament!
Cum se manifesta tulburarea bipolara?
Tulburarea bipolara are simptome si manifestari diverse in functie de stadiul afectiunii. In prima faza, pacientul resimte un episod acut urmat de o evolutie cu perioade in care simptomele dispar sau sunt minore.
Perioada de la un episod la altul difera de la o persoana la alta si pot varia in timp.
Exista trei faze ale tulburarii bipolare si anume:
- Faza maniacala
Un episod maniacal poate dura in jur de 7 zile sau chiar mai mult in care pacientul resimte stari ridicate de energie, agitatie extrema, nivel ridicat al stimei de sine, insomnii sau implicarea excesiva in numeroase activitati fara capacitatea de finalizare a acestora.
Aceste manifestari afecteaza semnificativ activitatile zilnice si capacitatea de integrare in viata familiala, sociala sau profesionala.
- Faza depresiva
In acest episod al afectiunii care poate dura pana la 3 saptamani, pacientul trece prin stari depresive si oboseala persistenta, isi poate pierde pofta de mancare, are dificultati de concentrare si, in unele cazuri, tendinte suicidare.
- Faza mixta
In faza mixta, pacientul are episoade de schimbare a dispozitiei care includ atat simptomele fazei maniacale, cat si a celei depresive. Pacientul se poate simti trist si depresiv, insa, in acelasi timp, poate fi plin de energie.
Metode de tratament pentru tulburarea bipolara
Tulburarea bipolara este o afectiune cronica ce afecteaza peste 1% din populatia lumii. Netratata la timp, poate duce la deficiente cognitive si poate pune in pericol viata deoarece creeaza stari depresive cu tendinte suicidale.
Desi nu este o boala curabila, tulburarea bipolara poate fi tinuta sub control si simptomatologia ameliorata cu tratamente prescrise de catre medicul de specialitate in urma unui control. Medicatia poate cuprinde preparate pe baza de litiu, antipsihotice, benzodiazepine sau anticonvulsivante.
O alta metoda de tratament include psihoterapia de grup sau individuala.
Din punct de vedere al tratamentului naturist pentru reducerea simptomelor tulburarii bipolare, exista anumite plante si nutrienti care ajuta la echilibrarea psihica si emotionala, cu efect benefic asupra sistemului nervos.
Iata care sunt acestia:
- Valeriana
Este o planta recunoscuta pentru actiunea sa calmanta si sedativa asupra sistemului nervos. Pentru episoadele maniacale ale tulburarii bipolare, Valeriana ajuta la calmarea emotiilor si a starilor de agitatie, combate insomnia si induce o senzatie de relaxare in timp ce contribuie la bunastarea mentala.
- Melatonina
Melatonina este un hormon produs in mod natural de catre organism care asigura un somn odihnitor si reglarea ritmului cardiac. Imbunatateste odihna si calitatea somnului in timp ce previne degradarea functiilor creierului.
- Ginkgo Biloba
Ajuta la buna functionare a creierului, imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare fiind utila in cazul episoadelor depresive ale tulburarii bipolare. Nu are efecte secundare asupra psihicului si este recunoscuta pentru capacitatea de sustinere a circulatiei periferice.
- Hericium
Hericium, cunoscuta si sub denumirea de Coama Leului, este o ciuperca de provenienta asiatica cu multiple beneficii asupra sistemului nervos. Are proprietati puternice antidepresive, combate depresia, imbunatateste capacitatea de concentrare in timp ce stimuleaza memoria.
- Magneziu
Magneziu este un mineral indispensabil pentru sanatatea organismului si implicit pentru buna functionare a sistemului nervos. Contribuie la inlaturarea starilor de oboseala, mentine functia cerebrala si combate starile de depresie si anxietate.
Totodata, ajuta la instalarea unui somn odihnitor, reduce insomniile si previne aparitia migrenelor, fiind util in cazul debutului episoadelor mixte ale tulburarii bipolare.
Suplimente naturale cu beneficii asupra sistemului nervos
Vitamine Pentru Oboseală
MAGVITAL FORTE – 375 Mg Magneziu Lipozomal din 3 Surse – 14 Fiole – Produs Vegan
Mai puțin de 3.42 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 2.82 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Mai puțin de 2.91 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Melatovit – Înlătură insomniile și reglează ritmul circadian – 60 Capsule Vegetale
Mai puțin de 2.31 lei per zi de tratament!
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bipolar-disorder/symptoms-causes/syc-20355955
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9294-bipolar-disorder
- https://www.health.harvard.edu/mental
- health/bipolar-disorder
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/bipolar-disorder