Testul Babes-Papanicolau: Ce este si de ce trebuie sa il faci pentru a preveni cancerul de col uterin

test babes papanicolau

Testul Babes-Papanicolau este unul dintre cele mai importante teste pe care il poate efectua o femeie, fiind o metoda simpla care poate identifica infectii sau celule cervicale anormale, care, in timp, pot avansa spre cancer de col uterin.

Specialistii recomanda ca acest test sa se faca incepand cu varsta de 21 de ani sau imediat dupa inceperea vietii sexuale. Procedura se realizeaza la cabinetul medical ginecologic, nu este dureroasa, nu implica o interventie agresiva sau invaziva si dureaza foarte putin.

Afla in urmatorul articol tot ce trebuie sa stii despre tesul Babes-Papanicolau, cand se recomanda, ce boli poti depista cu ajutorul lui, precum si metode prin care poti reduce sansele de a dezvolta cancer de col uterin.

Cuprins

Cand se recomanda testul Babes-Papanicolau?

cand se recomanda testul babes papanicolau

Efectuat cu regularitate, testul Babes-Papanicolau poate identifica eventualele celule precanceroase sau canceroase de la nivelul colului uterin. Un rezultat neclar sau anormal al testului poate indica o infectie, inflamatie sau chiar cancer.

Specialistii recomanda ca screeningul sa inceapa cu varsta de 21 de ani sau imediat cu inceperea vietii sexuale. Unele femei pot prezenta un risc mai ridicat de cancer sau infectie, mai ales daca aceasta a fost testata cu HIV pozitiv sau are un sistem imunitar slabit in urma unor interventii medicale.

De asemenea, poti discuta cu medicul tau despre cat de des este recomandat sa faci un test Babes-Papanicolau in functie de varsta si de factorii de risc pentru cancerul de col uterin. Dupa varsta de 21 de ani, orice femeie poate face acest test chiar daca persoana nu este activa din punct de vedere sexual.

Peste varsta de 30 de ani, se recomanda testarea o data la 2 ani, iar pentru femeile cu varsta de peste 65 de ani pentru care nu exista activitate sexuala si nu exista alte teste anormale in trecut, se poate decide impreuna cu medicul daca se poate opri screeningul de cancer de col uterin.

Ce boli poti depista cu ajutorul testului Babes-Papanicolau

Screeningul cervical este un examen in care se face o evaluare pentru a verifica sansele ca o persoana sa sufere de orice boala sau conditie la nivelul colului uterin. Leziunile precanceroase sunt modificari celulare care pot fi cauzate de papilomavirusul uman, cunoscut sub prescurtarea de HPV.

Daca celulele anormale raman netratate, acestea pot provoca cancer de col uterin. Prin realizarea periodica a testului Babes-Papanicolau, HPV-ul este detectat in celulele cervicale si astfel testul iti poate salva viata. Sansele unui tratament de succes pentru cancerul de col uterin este foarte mare daca boala este detectata intr-un stadiu incipient. Testele Papanicolau identifica, de asemenea, celulele cervicale anormale inainte ca acestea sa devina leziuni precanceroase.

De asemenea, testul Babes-Papanicolau poate depista sau indica:

  • infectii cu bacterii sau ciuperci care pot afecta sanatatea cervixului
  • leziuni sau modificari ale glandelor endocervicale.

Cum te pregatesti pentru testul Babes-Papanicolau?

Testul Babes-Papanicolau implica obtinerea unui numar mic de celule din cervix. Pentru ca aceasta procedura sa aiba success si rezultatele obtinute sa fie cat mai precise, este necesar sa se indeplineasca unele cerinte specifice, precum:

  • Sa nu fii la menstruatie
  • Sa nu ai contact sexual inainte cu minim 24 de ore inainte de efectuarea testului
  • Nu se fac spalaturi vaginale
  • Nu se utilizeaza tampoane, produse anticonceptionale sau lubrifianti cu cel putin 48 de ore inainte de efectuarea testului
  • Testul se realizeaza cu cel putin 5 zile dupa incheierea menstruatiei.

Cum se efectueaza testul Babes-Papanicolau?

Efectuarea intregii proceduri dureaza intre 10 si 20 de minute si se realizeaza de catre medicul specialist la o clinica de ginecologie. Testul in sine nu dureaza mai mult de cateva minute.

In timpul procedurii, medicul introduce un specul in vagin pentru a mentine deschis vaginul, astfel incat medicul sa poata vedea colul uterin. Apoi, se iau mostre de pe colul uterin cu ajutorul unei spatule.

Procedura nu este dureroasa, insa se poate simti un mic disconfort sau o senzatie scurta de presiune. Dupa efectuarea procedurii, proba este plasata intr-un recipient si trimisa mai apoi la un laborator pentru examninare microscopica si cautarea de celule anormale care pot indica prezenta virusului papiloma uman (HPV).

Cum se pot reduce sansele de a dezvolta cancer de col uterin?

preventie cancer de col uterin

Cea mai sigura metoda prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin este evitarea infectiei cu virusul HPV si a infectiilor cu transmitere sexuala prin urmatoarele metode:

  • Vaccinarea impotriva HPV poate proteja impotriva virusului HPV
  • Utilizarea prezervativelor in timpul actului sexual poate reduce riscul de transmitere a infectiilor cu HPV, dar si a altor tipuri de infectie cu transmitere sexuala
  • Limitarea numarului de parteneri sexuali pot reduce riscul de expunere la HPV.

Exista mai multi factori de risc care pot favoriza dezvoltarea cancerului de col uterin, iar adoptarea unor obiceiuri sanatoase, precum si realizarea programelor de screening pot contribui la reducerea sanselor de a dezvolta cancer de col uterin.

Un stil de viata sanatos care include o alimentatie echilibrata ii asigura organismului toti nutrientii de care are nevoie pentru un sistem imunitar puternic, care sa lupte eficient cu virusurile si infectiile.

Exista cativa nutrienti care, conform studiilor realizate de catre specialisti, au potentialul de a sustine sanatatea cervicala. Iata care sunt acestia:

  • Acidul folic (Vitamina B9)

Administrarea zilnica de vitamina B9 poate impiedica dezvoltarea celulelor anormale la nivelul colului, o faza incipienta a cancerului de col uterin. Predispozitia pentru acest tip de cancer este data de accelerarea ritmului de diviziune a celulelor, iar acidul folic poate preveni si inhiba dezvoltarea acestora.

Totodata, intreg complexul de vitamine B are beneficii asupra sanatatii generale a organismului, participand la procese metabolice complexe.

-10%
Prețul inițial a fost: 67.00 lei.Prețul curent este: 60.30 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.01 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 43.00 lei.Prețul curent este: 38.70 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.29 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 43.00 lei.Prețul curent este: 38.70 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.29 lei per zi de tratament!

  • Vitamina C si E

Aceste vitamine au proprietati antioxidante si, administrate impreuna, pot ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, precum si a altor celule cu potential cancerigen.

Daca alimentatia nu iti asigura doza zilnica de vitamina C recomandata, exista pe piata suplimentelor alimentare varianta lichida sub forma de vitamina C lipozomala cu 1000 mg care ii asigura corpului tau tot necesarul zilnic de vitamina C.

De asemenea, vitamina E lichida din gama Marnys asigura eliberarea rapida a ingredientului activ si se absoarbe mult mai rapid in organism, in comparatie cu tabletele sau comprimatele care necesita timp pentru absorbtia in interiorul tractului digestiv.

-10%
Prețul inițial a fost: 55.00 lei.Prețul curent este: 49.50 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.65 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 67.00 lei.Prețul curent este: 60.30 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.01 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 57.00 lei.Prețul curent este: 51.30 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.71 lei per zi de tratament!

-10%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 92.00 lei.Prețul curent este: 82.80 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.76 lei per zi de tratament!

  • Vitamina A

Vitamina A este asociata cu un risc mai mic de cancer cervical, alaturi de vitamina E si C, datorita proprietatilor antioxidante. Varianta vitaminei A lichide este 100% naturala extrasa din beta-caroten si asigura cel mai ridicat grad de asimilare, cu pana la 60% mai mare decat produsele sub forma de capsule sau tablete.

-10%
Prețul inițial a fost: 37.88 lei.Prețul curent este: 34.09 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.14 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 129.60 lei.Prețul curent este: 123.12 lei. TVA inclus

Mai puțin de 4.10 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 46.00 lei.Prețul curent este: 41.40 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.38 lei per zi de tratament!

Cupoane