Carnea de peste, ca sursa de hrana, este extrem de sanatoasa pentru corpul uman din punct de vedere nutritional, deoarece este bogata in proteine, grasimi monosaturate, acizi grasi esentiali si o gama diversificata de nutrienti benefici pentru creier, sistem cardiovascular si vedere.
De la pescuitul traditional si pana la cresterea pestilor in ferme piscicole moderne, industria alimentara a pestilor a evoluat semnificativ de la an la an pentru a se adapta la cerintele de consum ale populatiei mondiale in crestere rapida.
Importanta pestelui in alimentatie este incontestabila, insa cat de sanatoasa si benefica pentru organism mai este carnea de peste avand in vedere contaminarea acesteia cu metale grele, in special mercur, fiind in continua crestere intr-un ritm alert?
Afla in urmatorul articol cum pot fi pestii contaminati cu mercur, care sunt daunele si consecintele intoxicarii cu mercur asupra organismului, ce pesti trebuie sa eviti, dar si modalitati prin care te poti bucura de nutrientii din carnea de peste evitand ingerarea metalelor grele.
Cum este contaminata carnea de peste cu mercur?
Specialistii in nutritie recomanda consumul carnii de peste, deoarece este o sursa importanta pentru organism din punct de vedere nutritional. Dincolo de proteinele si nutrientii pe care le ofera, carnea de peste reduce riscul bolilor neurologice si imbunatateste sanatatea cardiovasculara.
Cu toate acestea, poluarea pe scara larga a mediului influenteaza semnificativ ecosistemele acvatice si, ulterior, organismele marine, inclusiv pestii. Mercurul este un metal lichid care este absorbit de catre organismele vii intr-o forma chimica biodisponibila numita metilmercurul. Din punct de vedere chimic, metilmercurul se acumuleaza mai ales in proteine si organisme, avand capacitatea de a se propaga usor de-a lungul lanturilor trofice.
Mercurul este emis in atmosfera si in ocean in urma poluarii si a activitatilor umane precum minerit, metalurgie, arderea deseurilor si a combustibililor fosili. Din pacate, poluarea cu mercur s-a raspandit la scara larga in ecosistemele terestre si marine, care poate cadea pe sol, in apa, prin precipitatii atmosferice sau se depune direct in oceane si mari.
Conform cercetatorilor americani, peste 80% din carnea de peste din lume este contaminata cu mercur. Din aceasta statistica rezulta ca fiecare peste din industria alimentara piscicola contine o cantitate de mercur, indiferent de zona de provenienta.
Astfel, potrivit ANSES, consumul de peste este principala sursa de expunere alimentara a oamenilor cu metilmercur. Nivelul de contaminare este mai ridicat la speciile marine din varful lantului trofic deoarece au o durata mai mare de viata, ca de exemplu rechin, marlin, pestele-spada, tipar, tonul, dar si homar, balene mici si foci.
Suplimente premium cu acizi grasi Omega 3
Suplimente Alimentare
Mai puțin de 3.61 lei per zi de tratament!
Omega 3, 6, 7, 9
Mai puțin de 2.78 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 2.31 lei per zi de tratament!
Omega 3, 6, 7, 9
Krillmar – Ulei de Krill și Ulei de Pește cu Omega 3 – 60 Gelule
Mai puțin de 2.78 lei per zi de tratament!
Cum poate afecta mercurul sanatatea?
Consumul regulat de pesti si produse de origine marina care contin niveluri ridicate de mercur, poate avea efecte adverse asupra sistemului nervos si asupra starii generale de sanatate.
Una dintre cele mai grave consecinte ale consumului de carne contaminata cu mercur este afectarea sistemului nervos central. Metilmercurul are biodisponibilitatea de a se acumula in tesutul cerebral, care, in timp, poate duce la tulburari neurologice, pierderi de memorie, afecteaza abilitatile cognitive si coordonarea motorie.
Anumite cantitati de mercur pot influenta si sanatatea inimii si a intregului sistem cardiovascular, crescand riscul de hipertensiune arteriala.
De asemenea, ingerarea unor cantitati ridicate de mercur poate afecta fertilitatea la barbati si femei, si este nociv in special pentru femeile insarcinate. Mercurul poate traversa bariera placentara, avand potentialul de a afecta dezvoltarea sistemului nervos a fatului.
Alte organe care pot fi afectate de mercur sunt rinichii, determinand aparitia leziunilor renale, slabirea sistemului imunitar si deteriorarea plamanilor, crescand riscul de a aparitie a problemelor respiratorii.
Top 5 cei mai contaminati pesti cu mercur
Odata ingerat, mercurul ramane in corp pe o perioada mai mare de un an, iar daca in timpul acesta consumul carnii contaminate cu mercur nu este oprit, cantitatea se acumuleaza, avand consecinte asupra organismului.
Prin urmare, evitarea tipurilor de peste cu un continut ridicat de mercur nu este doar un moft, ci o necesitate, mai ales pentru femeile insarcinate, copiii sau varstnici.
Iata care sunt cei mai contaminati pesti cu mercur, conform Institutului de Cercetare pentru Biodiversitate:
- Rechinul: acest peste pradator se situeaza pe primul loc in lantul trofic, prin urmare consuma cantitati mari de peste pentru a supravietui. Concentratia medie de mercur a rechinului este de 0,079 ppm, poate ajunge pana la 4,54 ppm.
- Tilefish: are un continut mare de mercur situat intre 1,123 ppm si 3,73 ppm si reprezinta un pericol real de toxiinfectie alimentara
- Macroul: are o medie de 0,73 ppm concentratie de mercur si poate atinge 1,67 ppm in unele cazuri.
- Marlin: are o concentratie emdie de 0,485 ppm
- Orange roughy: are concentratii de mercur intre 0,571 ppm si 1,12 ppm.
Suplimente alimentare naturale cu un continut bogat de nutrienti esentiali prezenti in carnea de peste
Carnea de peste este o sursa bogata de nutrienti esentiali benefici pentru sanatatea umana, fiind parte importanta dintr-un regim alimentar sanatos si echilibrat. Avand in vedere ca ecosistemul acvatic este din ce in ce mai poluat si contaminat cu mercur, este destul de dificil ca in zilele noastre sa ne asiguram doza zilnica de nutrienti din carnea de peste, fara sa nu ingeram si metale nocive pentru sanatatea organismului.
Principalii nutrienti care se regasesc in carnea de peste sunt:
- Proteine cu un continut bogat de aminoacizi esentiali necesari pentru functiile musculare, enzimatice si imunitare
- Acizi grasi Omega-3, in special EPA si DHA, esentiali pentru sanatatea inimii, dezvoltarea creierului si functionarea sistemului nervos
- Vitamina D, care se gaseste in speciile de apa sarata, cum ar fi somonul, tonul si sardinele. De asemenea, vitamina D ajuta la absorbtia calciului si a fosforului
- Vitamina B12 este esentiala pentru producerea de celule rosii din sange, functionarea sistemului nervos si sinteza AND-ului
- Fier si Zinc, doi nutrienti esentiali pentru transportul oxigenului in sange, functionarea sistemului nervos si sinteza proteinelor
- Seleniu, un antioxidant natural care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ si sprijina functia sistemului imunitar.
De asemenea, carnea de peste contine si alte minerale esentiale, cum ar fi magneziul, fosforul si potasiul, cu rol important pentru sanatatea oaselor si functionarea normala a muschilor.
Este important de mentionat faptul ca nutrientii care se regasesc in carnea de peste la suta de grame, pot varia in functie de specie, mediul de provenienta si dieta pestilor. Astfel ca, iti poti asigura cantitatea zilnica de nutrienti esentiali care se regasesc in carrnea de peste prin intermediul suplimentelor alimentare de calitate premium, obtinute din surse naturale si medii nepoluate.
Pentru a-ti asigura doza zilnica de acizi grasi Omega-3, poti opta pentru varianta suplimentelor alimentare sub forma de capsule softgel care asigura o absorbtie rapida si se ingereaza cu usurinta. Acizii grasi omega-3 pot fi regasiti in uleiul de somon, de ficat de cod sau ulei de Krill.
In plus, exista si varianta suplimentelor lichide cu un continut bogat de Omega-3 care, odata administrat, se absoarbe rapid de catre organism si poate fi administrat chiar si de catre persoanele care au dificultati la inghitire.
Pentru a te bucura de beneficiile vitaminelor D, B12, fier, zinc sau magneziu, Marnys iti pune la dispozitie varianta suplimentelor alimentare premium cu un continut bogat din fiecare nutrient in parte, sub forma lichida sau capsule, cu absorbtie rapida si ingerare usoara.
Suplimente alimentare cu nutrienti esentiali din peste
Suplimente Alimentare
Mai puțin de 2.65 lei per zi de tratament!
Suplimente Antioxidanți
Seleniu VITAHELP cu 200 Mcg per Doză Zilnică – Cutie cu 60 Gelule
Mai puțin de 1.17 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Imunitate Scăzută
Magneziu VITAHELP cu 375 Mg per Doză Zilnică – Produs Vegan – Cutie cu 60 Capsule
Mai puțin de 2.01 lei per zi de tratament!
Vitamine și Minerale
Vitamina D Lichidă (D3 -Colecalciferol) 100% Naturală – 30 ml
Mai puțin de 1.17 lei per zi de tratament!
- https://www.webmd.com/diet/mercury-in-fish
- https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/intoxicatia-cu-metale-grele-mercur-plumb-si-arsenic
- https://www.netpoulsafe.eu/netpoulsafe-project/french-agency-for-food-environmental-and-occupational-health-safety-anses/