Astmul bronsic: Afla totul despre cea mai des intalnita afectiune pulmonara cronica

astm bronsic

Astmul bronsic este o afectiune pulmonara care poate aparea la orice varsta, insa cel mai frecvent este intalnita in randul copiilor, cu debut inca de la varste fragede.

Indiferent de varsta, pacientul poate resimti stari mari de disconfort atunci cand apare o criza de astm, deoarece se manifesta cu dificultati de respiratie si aparitia tuselor incontrolabile, din cauza ca fluxul de aer de pe caile respiratorii este restrictionat.

In prezent, nu exista un tratament specific care sa vindece astmul, insa exista variante de tratamente care ajuta la gestionarea simptomelor si la imbunatatirea vietii pacientilor. Avand in vedere ca astmul bronsic poate determina complicatii ulterioare, este foarte importanta diagnosticarea din timp si adoptarea masurilor de tratament, in functie de caz.

Afla in urmatorul articol ce este astmul bronsic, care sunt cauzele, cum se manifesta, precum si cele mai eficiente metode de tratament pentru ameliorarea simptomelor si mentinerea sanatatii plamanilor.

Cuprins

Ce este astmul bronsic?

ce este astmul bronsic

Astmul bronsic este o boala a bronhiilor cu caracter inflamator, in care caile respiratorii se ingusteaza, cauzand aglomerari de mucus. Astfel, respiratia devine dificila si pot aparea episoade de tuse, insotite de respiratie suieratoare. Ca urmare a ingustarii bronhiilor, mucusul se elimina cu dificultate si poate deveni mai consistent, cauzand, asadar, tuse incontrolabile si epuizante.

In timp ce pentru unii pacienti, astmul bronsic reprezinta o problema minora, pentru altii poate fi o afectiune majora care afecteaza calitatea vietii si poate pune viata in pericol, daca apare un atac de astm.

Astmul bronsic se poate declansa la orice varsta, insa cel mai frecvent apare la copii si in familiile in care exista persoane cu aceasta boala. De cele mai multe ori, simptomele se agraveaza in timpul noptii, cand, in mod natural, se ingusteaza bronhiile.

Astmul bronsic este o afectiune pulmonara permanenta, chiar daca simptomele si manifestarile nu sunt prezente constant. Deoarece manifestarile astmului bronsic pot varia in timp, este important sa comunici cu medicul specialist pentru a tine sub evidenta evolutia, manifestarile, precum si ajustarea tratamentului, dupa caz.

Cauzele asmului bronsic

cauze astm bronsic

Astmul bronsic este o boala declansata de cauze multiple. Conform studiilor de specialitate in domeniu, exista anumite modificari genetice care favorizeaza declansarea astmului la mai multi membri din aceeasi familie. Asadar, una din posibilele cauze este predispozitia genetica.

O alta cauza care poate declansa astmul bronsic este prezenta alergenilor din aer care includ praf, polen, mucegai, blana de animale sau gaze de esapament de la masini. Sistemul imunitar poate reactiona prin inflamarea cailor respiratorii si declansarea unui atac de astm atunci cand intra in contact cu acesti alergeni.

Alte cauze care pot juca un rol in aparitia astmului bronsic sunt:

  • Infectiile tractului respirator, in special cele virale
  • Stresul si anxietatea
  • Poluare atmosferica intensa
  • Fumatul pasiv al copilului
  • Fumatul activ
  • Obezitatea.

Remedii naturale pentru sanatatea sistemului respirator

-5%
Prețul inițial a fost: 63.90 lei.Prețul curent este: 60.71 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.02 lei per zi de tratament!

-5%

Suplimente Alimentare & Vitamine Pentru Sistemul Respirator

Propoltos – Spray cu Propolis + Mentol + Extract de Brâncuță + Vitamina C – 30 ml

Prețul inițial a fost: 72.00 lei.Prețul curent este: 68.40 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.28 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 73.00 lei.Prețul curent este: 69.35 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.31 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 74.90 lei.Prețul curent este: 71.16 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.37 lei per zi de tratament!

Cum se manifesta astmul bronsic

Simptomele si manifestarile cauzate de astmul bronsic difera de la o persoana la alta, iar intensitatea lor poate varia de la un episod la altul. Unii pacienti pot manifesta rar atacuri de astm si au simptome doar in anumite momente, precum efectuarea exercitiilor fizice, pe cand altii pot resimti mai frecvent simptomele asociate, chiar si atunci cand nu efectueaza o sarcina anume.

Cele mai frecvente simptome ale astmului bronsic sunt:

  • Senzatie de sufocare sau lipsa de aer
  • Dificultate la respiratie
  • Senzatie de presiune la nivelul pieptului
  • Tuse uscata sau cu expectoratie scazuta, mai ales pe timpul noptii
  • Respiratie suieratoare.

Persoanele cu astm bronsic pot avea parte de stari de anxietate sau agitatie in timpul unei crize de astm, din cauza simptomelor pe care le manifesta afectiunea si a senzatiei persistenta de sufocare. Crizele de astm se pot declansa subit, iar simptomele se pot agrava in spatiile racoroasa sau atunci cand se schimba brusc temperatura ambianta (de la cald la rece sau invers).

O criza de astm poate fi un pericol pentru sanatatea pacientului si necesita interventie medicala de urgenta, daca este insotita de:

  • Invinetirea buzelor
  • Stare de confuzie
  • Somnolenta
  • Puls accelerat
  • Anxietate extrema
  • Transpiratie rece si intensa.

Ce tratamente sunt recomandate pentru astmul bronsic?

tratamente astm bronsic

Avand in vedere ca astmul bronsic este o boala cronica, aceasta afectiune nu are un tratament specific care sa vindece complet afectiunea, insa exista anumite metode prin care pot fi ameliorate simptomele asociate si pacientul sa isi poata desfasura normal activitatile zilnice, fara manifestari deranjante sau grave.

Tratamentul medicamentos pentru gestionarea simptomelor asociate astmului pot include:

  • Medicamente de urgenta care se administreaza la primele semne de aparitie ale unei crize de astm
  • Medicamente de intretinere care se administreaza pentru mentinerea sub control a simptomelor.

In general, tratamentul medicamentos se administreaza prin inhalare, pentru ca substantele active sa ajunga direct in caile respiratorii, fara sa aiba efecte adverse si fara sa creeze dependenta.

Exista si varianta tratamentelor administrate pe cale orala sau injectabila, insa acestea se recomanda doar pentru anumite forme de astm si se prescriu doar de catre medicul specialist pneumolog, alergolog sau internist.

Pacientul cu astm bronsic trebuie sa identifice factorii declansatori care determina aparitia unei crize de astm si sa ia masuri pentru evitarea lor. De asemenea, este indicat sa se adopte unele masuri generale referitoare la stilul de viata, cum ar fi:

  • Renuntarea la fumat, inclusiv la tigara electronica sau alte produse din tutun
  • Scaderea in greutate pentru pacientii supraponderali
  • Masuri de igiena a somnului
  • Evitarea pernelor umplute cu puf
  • Evitarea plantelor decorative care produc mucegai
  • Stergerea periodica a prafului in incaperea in care dormiti.

Recomandari naturiste pentru imunitatea organismului

-5%
Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 118.75 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3.95 lei per zi de tratament!

-10%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 92.00 lei.Prețul curent este: 82.80 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.76 lei per zi de tratament!

-10%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 83.00 lei.Prețul curent este: 74.70 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.49 lei per zi de tratament!

-10%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 92.00 lei.Prețul curent este: 82.80 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.76 lei per zi de tratament!

Cupoane