Atenția și capacitatea de a reține informația ne aduc numeroase beneficii în diverse contexte, însă ne pot crea dificultăți atunci când întâmpinăm probleme de concentrare. Lipsa concentrării ne afectează atât performanțele academice și profesionale, cât și calitatea relațiilor personale.
Dar de ce unele persoane se concentrează mai ușor decât altele? Ce anume le permite să-și mențină atenția în anumite situații, dar nu și în altele?
Care sunt principalii indicatori care semnalează probleme de concentrare?
Câteva efecte ale lipsei concentrării sunt:
- Facem greşeli pe care nu le făceam de obicei
- Lipsă de energie
- Uitarea unor evenimente importante
- Dificultatea de a lua decizii
- Dificultatea de a termina sarcinile la timp
Află în continuare care sunt cauzele care duc la dificultăți de concentrare, dar și tratament pentru memorie şi concentrare.
Probleme de memorie si concentrare? Avem remediul!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Mai puțin de 3.28 lei per zi de tratament!
Pachete Suplimente Alimentare & Vitamine
Mai puțin de 5.51 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 2.49 lei per zi de tratament!
Lipsa de concentrare – principalele cauze
Somn necalitativ
Creierul nostru funcţionează mai bine atunci când avem suficiente ore dormite, iar atunci când nu dormim suficient creierul nostru produce mai mult cortizol, care este hormonul stresului şi ne afectează concentrarea.
Deficitul de vitamine
Se spune că unul dintre motivele pentru care ne simțim obosiți și incapabili de concentrare este deficitul de vitamina b.
Cauze psihologice
Un alt motiv pentru dificultatea de a ne concentra poate fi legat de depresie sau anxietate. Persoanele anxioase tind să se focuseze pe mai multe lucruri simultan, mintea lor sare constant de la un gând la altul, ceea ce le împiedică să acorde atenție deplină unui singur aspect. Pe de altă parte, persoanele care suferă de depresie, din cauza intensității tristeții, întâmpină dificultăți în a-și concentra atenția pe altceva.
Prea multe distrageri pentru concentrare
Prea multe distrageri afectează concentrarea: când avem acces la multiple surse de divertisment, devine dificil să ne focalizăm atenția pe una singură, deoarece suntem tentați să ne lăsăm atrași de următoarea.
Aceste surse sunt pline de imagini și sunete special concepute pentru a ne capta atenția.
Burnout
Dacă te-ai suprasolicitat emoțional sau intelectual, creierul va întâmpina dificultăți în a depune efortul necesar pentru a te putea concentra pe ceva nou.
De aceea, sunt recomandate pauze regulate de la activitățile care pot avea un impact asupra sănătății noastre emoționale. Este bine cunoscut că orice lucru făcut în exces poate avea consecințe neplăcute.
În plus, există și alte cauze medicale care pot afecta concentrarea, cum ar fi:
- Leziuni ale capului sau contuziile
- Problemele de vedere
- Dezechilibre hormonale, cum ar fi un exces de testosteron sau estrogen
Modalități de îmbunătățire a concentrării
Scapă de distrageri
În viața de zi cu zi, suntem înconjurați de lucruri care ne pot distrage în orice moment — de la numeroase notificări, la zgomotul mașinilor, surse de divertisment, muzică, și imagini. E de înțeles că ne este greu să ne concentrăm pe un singur lucru. Sunt atât de multe! Tocmai de aceea, e important să identificăm ce ne distrage cel mai des și să găsim modalități de a ne expune mai rar la aceste factori.
Antrenează-ţi creierul constant
Creierul este ca un mușchi, iar mușchii devin mai puternici atunci când sunt folosiți. Nu este necesar să rezolvăm probleme complexe de matematică pentru a ne stimula creierul; există numeroase activități care pot fi adaptate pentru fiecare dintre noi. Putem juca șah, rezolva puzzle-uri, participa la dezbateri, sau pur și simplu să ne întrebăm frecvent “de ce” și să căutăm singuri răspunsurile.
Meditează
Concentrarea înseamnă a fi prezent, iar lipsa ei apare atunci când suntem distrași de altceva. Un alt mod de a defini meditația este concentrarea pe momentul prezent. Aceasta ne ajută enorm, antrenând creierul să creeze noi obiceiuri.
Există diverse tehnici de meditație, de la exerciții de respirație și mantre, la alte metode adaptate pentru diferite persoane. Toate au același scop: ancorarea în prezent. Cel mai important este să devii un observator al propriilor gânduri și să înveți să nu te lași distras de ele.
Dormi suficient
Nu putem gândi limpede dacă nu am dormit suficient. Așa cum un somn de slabă calitate poate declanșa lipsa concentrării, un somn odihnitor ne oferă șanse mai mari de a fi atenți și concentrați asupra lucrurilor importante.
Mergi la medic
Uneori, dificultatea de a ne concentra poate avea cauze medicale. Aceasta poate fi ceva mai puțin grav, precum anemia, sau poate fi o problemă mai serioasă, dar cu simptome similare. Multe afecțiuni nu sunt vizibile la prima vedere, iar simptomele pot varia de la o persoană la alta. Dacă situația nu se îmbunătățește după ce ai eliminat cauzele obișnuite ale lipsei de concentrare, un consult medical este cea mai potrivită soluție.
Concluzie
Lipsa concentrării este o problemă comună care ne îngreunează îndeplinirea sarcinilor simple și ne face să avem dificultăți în luarea deciziilor. De multe ori, observăm că nu mai funcționăm la fel de bine ca înainte.
Aceste semne ne indică faptul că ar trebui să ne investigăm problema și să căutăm soluții care să ne ajute, aplicându-le în mod regulat.
O concentrare eficientă ne aduce beneficii în diverse domenii, cum ar fi școala, locul de muncă sau relațiile interumane. Astfel, ne îmbunătățim performanța intelectuală și avem șanse mai mari de succes.
În plus, toți ne dorim să fim ascultați cu atenție și ca oamenii să țină minte ce spunem. Altfel, comportamentul nostru poate fi perceput ca lipsit de seriozitate sau interes.
Îmbunătățirea concentrării ne ajută în toate aspectele vieții noastre.
Va recomandam
Memory Plus, un supliment care un care ajută la stimularea memoriei şi a concentrării în perioadele de efort intelectual susținut sau la locurile de muncă foarte solicitante.
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Mai puțin de 3.28 lei per zi de tratament!
Pachete Suplimente Alimentare & Vitamine
Mai puțin de 5.51 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 2.49 lei per zi de tratament!
- https://www.everlywell.com/blog/sleep-and-stress/trouble-focusing-common-causes/
- https://www.brightside.com/blog/reasons-you-may-have-trouble-concentrating/
- https://www.buoyhealth.com/learn/difficulty-concentrating#causes
- https://www.healthline.com/health/unable-to-concentrate#symptoms
- https://www.sfatulmedicului.ro/Sanatatea-mentala/dificultatile-de-concentrare_10448
- https://www.concentrix.ro/lipsa-de-concentrare-ce-se-afla-in-spatele-fenomenului-si-ce-ajuta-cu-adevarat/
- https://smartliving.ro/lipsa-de-concentrare-de-ce-apare-cum-o-remediem/