Lipsa de fier: cauze, alimente bogate în fier şi tratament naturist

Lipsa de fier cauze, alimente bogate în fier şi tratament naturist

Ca organismul nostru să funcţioneze eficient, avem nevoie de o cantitate suficientă de fier. Altfel, putem suferi de afecţiuni precum anemia, care are mai multe efecte neplăcute asupra corpului nostru.

Cuprins

Deficitul de fier şi anemia

Un fel des întâlnit de anemie este cea cauzată de lipsa de fier. Asta înseamnă că sângele nu are suficiente celule rosii sănătoase. Acestea din urmă au rolul de a transporta oxigen către ţesuturile corpului.

Dacă nu există suficient fier, corpul nostru nu mai poate să producă substanţă suficientă în celulele roşii din sânge şi este îngreunată transportarea oxigenului.

Ca urmare a lipsei de oxigen, ajungem să suferim de o afecţiune numită anemie care are ca simptome oboseala şi respiraţia scurtă. Sunt mai multe simptome care pot apărea atunci când apare afeţiunea.

Te simti obosit? Avem remediul!

-10%
Prețul inițial a fost: 180,00 lei.Prețul curent este: 162,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 5,39 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 175,00 lei.Prețul curent este: 157,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 5,23 lei per zi de tratament!

-31%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 120,00 lei.Prețul curent este: 83,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,76 lei per zi de tratament!

Cum ne putem da seama că avem lipsă de fier?

Câteva simptome mai des întâlnite care ne arată că nu avem suficient fier în organism şi că trebuie să facem ceva în privinţa asta pot fi moderate sau severe. De la anemia moderată până la anemia severă, cele mai des întâlnite simptome care pot apărea sunt următoarele:

 • Slăbiciune
 • Dificultăţi de respiraţie
 • Oboseală
 • Mâini şi picioare reci
 • Senzaţie de furnicături în picioare
 • Dificultăţi de respiraţie
 • Ameteală
 • Dureri de cap
 • Piele palidă

De ce unele persoane au deficit de fier?

Din cauza deficitului de fier apare de cele mai multe ori anemia. Apare atât de des anemia în cazul lipsei de fier pentru că pot fi numeroşi factori care determină lipsa fierului în organism. Poate fi cauzată de o alimentaţie nepotrivită sau de alte cauze care ţin de sănătate sau genetic.

Cei mai des întâlniţi factori sunt:

Consumul insuficient de fier

Dacă o perioadă mai lungă de timp nu consumăm suficient fier, atunci în timp organismul nostru va avea o lipsă de fier mai mare. În cazul femeilor însărcinate şi a copiilor mici, e nevoie chiar de mai mult consum de fier pentru o bună funcţionare a organismului.

Menstruaţia şi sarcina

În perioada menstruaţiei femeile pierd mult fier, iar atunci când o femeie este însărcinată e nevoie de mai mult oxigen pentru a fi suficient şi pentru copil. De aceea, femeile sunt în general mai predispuse la anemia cauzată de deficitul de fier.

Existenţa endometriozei

Persoanele care au endometrioză (cea mai des întâlnită cauză a infertilităţii) pierd o cantitate mai mare de sânge în timpul menstruaţiei. Aceasta este ascunsă în zona abdomenului sau în zona pelviană, în afara uterului.

Aşadar, femeile care au endometrioză pierd mai mult sânge la menstruaţie şi au o mai mare lipsă de fier ca urmare.

Absorbţia de fier este limitată

Dacă am avut anumite intervenţii chirurgicale sau tulburări care afectează intestinele, acestea pot fi cauze pentru care absorbţia de fier nu mai este la fel de eficientă.

O persoană poate consuma zilnic o cantitate normală de fier şi totuşi corpul nu absoarbe toată cantitatea. Poate avea o anumită limită în ceea ce priveşte limita cantităţii de fier pe care o poate absorbi în cazul în care persoana a suferit de intervenţii chirurgicale intestinale sau boala celiacă.

Sângerare internă

Sunt câteva afecţiuni care pot duce la hemoragie internă, ce poate cauza anemie datorită deficitului de fier. Astfel de afecţiuni sunt polipii în colon sau intestine, ulcer de stomac şi altele. Dacă utilizăm des anumite analgezice, precum aspirina, acest obicei poate cauza de asemenea hemoragie internă.

Geneticul

Aşa cum probabil bine ştiţi, orice afecţiune poate avea drept cauză geneticul. Boli precum boala celiacă, ce poate îngreuna absorbţia fierului este o boală care se poate transmite genetic.

Pot exista şi mutaţii sau afecţiuni genetice. O astfel de mutaţie poate să determine organismul să producă o cantitate prea mare de hepcidina, care este un hormon ce poate bloca intestinele din absorbţia fierului.

Alte afecţiuni genetice, precum hemofilia, pot să cauzeze anemia deoarece apar sângerări anormale.

Alimente bogate în fier

Care sunt alimentele bogate în fier

Există diverse alimente bogate in fier din care ne putem lua necesarul zilnic, iar una dintre acestea este alimentaţia. Există de asemenea două tipuri de fier în alimente, mai exact, fier hem şi non-hem.

Primul poate fi găsit în păsări, carne, fucre de mare şi are o absorbţie mai mare decât fierul non-hem, care este găsit în alimente de origine vegetală şi ouă.

Sunt de origine animală pentru fier:

 • Ouă
 • Carne roşie (cu cât este mai roşie, cu atât e mai mare cantitatea de fier)
 • Crustacee sau peşte
 • Ficat

Surse de origine vegetală pentur fier:

 • Leguminoase (fasole, linte năut)
 • Ovăz
 • Tofu
 • Legume cu frunze verde închis (brocoli, spanac)

Alimentaţia este extrem de importantă şi este o modalitate bună de a ne asigura că avem parte de nutrienţii necesari. Totuşi, pot fi situaţii când lipsa de fier din corp este mult prea mare şi e nevoie de tratament suplimentar.

Noi recomandăm

Printre suplimentele noastre se găseşte Ferrobine Max care, pe lângă fier, mai are în componenţa sa şi complexul de vitamina B, dar şi zinc. Vine sub formă de fiole, aşadar, absorbţia este mult mai rapidă.

Ne ajută dacă suferim de anemie şi dorim să nu mai avem stări de extenuare şi oboseală. Suplimentul ajută cu sănătatea vaselor sangvine și încurajează producția de globule roșii. Are şi gust delicios de cireşe.

Concluzie

Lipsa de fier este o afecţiune des întâlnită datorită numeroşilor factori care o pot cauza. Tot datorită acestori factori femeile sunt mai predispuse la anemia cauzată de lipsa de fier, însă pot fi suficiente cauze care predispun şi bărbaţii.

O cantitate optimă de fier este esenţială pentru buna funcţionare a organismului nostru, pentru a avea energia de care avem nevoie zi de zi.

Există câteva modalităţi prin care putem lupta cu deficitul de fier, primul fiind o schimbare a dietei cu alimente care sunt mai bogate în acesta.

Există şi situaţii când lipsa, respectiv nevoia de fier este mai mare, iar atunci este bine să facem mai mult decât să ne schimbăm alimentaţia. Sunt totuşi diverse suplimente care ne pot face să scăpăm de senzaţia de oboseală şi să ne simţim plini de viaţă din nou.

Iti recomandam gama noastra de produse bogate in fier
-10%
Prețul inițial a fost: 180,00 lei.Prețul curent este: 162,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 5,39 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 175,00 lei.Prețul curent este: 157,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 5,23 lei per zi de tratament!

-31%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 120,00 lei.Prețul curent este: 83,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,76 lei per zi de tratament!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *