Astăzi, ai 15% Extra Reducere ✨ la toate Uleiurile Esențiale și Difuzoarele Premium - Folosește codul 15AROMATERAPIE Vezi Produse 🏡

Totul despre complexul de vitamine B – beneficii și deficit

-15%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 134,99 lei.Prețul curent este: 114,99 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,83 lei per zi de tratament!

-31%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 67,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,23 lei per zi de tratament!

-28%
Prețul inițial a fost: 60,00 lei.Prețul curent este: 43,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1,43 lei per zi de tratament!

-43%
Prețul inițial a fost: 75,00 lei.Prețul curent este: 43,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1,43 lei per zi de tratament!

Complexul de vitamina B este reprezentat de un grup de 8 vitamine care contribuie la bunăstarea fizică și psihică. În complexul de vitamine B intra vitaminele B1, B2, B3, B5, B7, B9 și B12. Acestea au roluri bine stabilite în organism și mențin sănătatea organismului, conferindu-i energia necesară pentru ca toate procesele interne să funcționeze în parametrii optimi. 

Un nivel optim de vitamine B este necesar pentru fiecare etapă a vieții, însă dozele necesare pot crește în funcție de schimbările prin care trece organismul. De exemplu, în perioada pubertății sau în sarcină, un complex de b-uri este foarte util deoarece organismul are nevoie de mai multă susținere din punct de vedere nutrițional. 

Hai să aflăm mai multe despre complexul de b-uri și care este rolul acestora în organismul nostru. 

La ce ne ajută vitaminele B?

Vitaminele B sunt implicate în foarte multe dintre procesele organismului. De la producerea și menținerea ADN-ului, la sinteza proteinelor și a fosfolipidelor, buna funcționare a sistemului imunitar, metabolizarea grăsimilor, carbohidraților și a proteinelor pentru producerea de energie – vitaminele B sunt active și esențiale în toate aceste procese vitale. 

Să nu uităm faptul că B-urile sunt implicate în funcționarea normală a sistemului cognitiv, stabilizarea emoțional și sănătatea neurotransmițătorilor. De multe ori, în cazurile de depresie și anxietate se recomandă un supliment cu magneziu și B6 tocmai pentru a stabiliza sistemul nervos. 

Citește mai departe despre fiecare vitamină din complexul B și află beneficiile sale. 

Vitamina B1

Vitamina B1 este cunoscută și sub numele de tiamină. Acesta face parte din coenzima responsabilă cu generarea de impulsuri nervoase și sinteza neurotransmițătorilor, contribuind la funcționarea normală a sistemului nervos. Tiamina este, de asemenea, un nutrient esențial pentru normalizarea metabolică și funcția cardiovasculară. 

Vitamina B2

Vitamina B2 sau riboflavina este un antioxidant care protejează celulele de stresul oxidativ. De asemenea, B2 acționează ca o coenzimă în mai multe reacții din organism, fiind implicată în metabolismul energetic și cel al fierului. Are un rol esențial și în menținerea în parametrii normali a celulelor roșii și, de asemenea, este implicată în procesul energetic. reducând oboseala. 

Vitamina B3

B3 este cunoscută și sub denumirea de niacină. Aceasta este implicată într-o mulțime de reacții metabolica oxidative, în producția de energie, în sinteza acizilor grași și în lupta împotriva stresului oxidativ. Niacina este implicată și în funcționarea optimă a sistemului imunitar, reducând nivelul de citokine care provoacă inflamații la nivelul organismului.

Vitamina B5

Acidul pantotenic sau vitamina B5 face parte din structura chimică a coenzimei A, e componentă esențială a metabolismului aminoacizilor, a acizilor grași și a procesului de sinteză a glicogenului. Contribuie la reducerea senzației de oboseală și extenuare, fiind parte din metabolismul energetic. 

Vitamina B6

Vitamina B sau piridoxina contribuie la sănătatea sistemului nervos. Forma activă biologică este implicată în sinteza neurotransmițătorilor precum serotonina și dopamina, cunoscute și sub numele de hormonul fericirii și hormonul plăcerii. B6 este esențială pentru echilibru mental. B6 este implicat în mai multe de 100 de reacții enzimatice din organism, inclusiv în metabolismul carbohidraților, al aminoacizilor și al acizilor grași. Să nu uităm și de importanța acestei vitamine în menținerea sănătății sistemului imunitar.

Vitamina B7

Vitamina B7 este cunoscută sub mai multe denumiri: biotina, B8 sau vitamina H. Este un element esențial în metabolismul energiei, al acizilor grași, aminoacizilor și în procesele de producție și stocare a glucozei. Biotina este extrem de populară pentru acțiunile sale benefice în ceea ce privește sănătatea și frumusețea părului. Aceasta este implicată în producția de proteină, printre care se regăsește și keratina, componenta structurală a părului. 

Vitamina B9

Acidul folic sau vitamina B9 este suplimentul recomandat femeilor însărcinate. După cum au indicat studiile efectuate asupra acidului folic, acesta are o contribuție majoră în dezvoltarea normală a fătului. Alte cercetări au demonstrat că acidul folic este benefic și pentru inimă.

Vitamina B12

B12 sau ciancobalamina este necesară pentru funcționarea normală a sistemului nervos, în menținerea celulelor nervoase, în sinteza celulelor și în sinteza acizilor grași și a aminoacizilor. Între B12 și acidul folic există o legătură foarte strânsă deoarece ambele depind una de cealaltă pentru a se activa în organism. Ciancobalamina este esențială pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar, fiind implicată în procesul de activare al celulelor imune. 

Cu ce simptome vine deficitul de vitamine B?

Deficitul de vitamine B nu este foarte comun, însă există cazuri în care se întâlnește. Dacă ai un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată, organismul va beneficia de suficiente resurse. De asemenea, adăugarea unui supliment cu b-uri este o alegere excelentă dacă vrei să te asiguri că necesarul este atins zilnic. 

Deficitul de B-uri este cel mai des întâlnit în cazul vârstnicilor, în special deficitul de vitamine B6, B9 și B12. Acestea sunt asociate cu o nevoie mai mare a organismului de vitamine care nu sunt satisfăcute prin alimentație. De asemenea, absorbția vitaminelor poate scădea odată cu vârsta și poate fi o cauză a lipsei de vitamine.

Deficitul de vitamine B este asociat cu probleme ale sistemului nervos precum: demență, depresie, stres intens sau anxietate. Alte boli asociate cu deficitul de B-uri sunt senzația de extenuare, probleme ale sistemului imunitar, probleme cardiovasculare sau inflamații la nivelul organismului.

Alimente bogate în vitaminele B

Cele mai bogate surse alimentare de vitamine B sunt: lactatele, carnea roșie, carnea de pui, peștele, dar și fructele, nucile, semințele sau produsele cu soia. Vitamina B12 este singura din acest complex a cărei surse alimentare sunt predominant animale. Din această cauza, persoanelor care au adoptat un stil de viață vegan sau vegetarian le este recomandat să apeleze la un supliment cu B12 pentru a evita deficitul.

Suplimentele cu vitaminele B

Un stil de viață sănătos poate fi susținut și prin administrarea unui supliment cu vitaminele B. Suplimentele sunt recomandate în special în perioada sarcinii în cazul femeilor, pentru persoanele în vârsta și mai ales pentru vegani sau vegetarieni. În gama noastră de produse găsești complex de b-uri capsule sau diverse suplimente lichide care conține anumite vitamine din gama de b-uri care să îți susțină sănătatea organismului. 

Ai grijă de sănătatea ta cu suplimentele nutritive din gama Marnys! 

Lasă un răspuns