Astăzi, ai 15% Extra Reducere ✨ la toate Uleiurile Esențiale și Difuzoarele Premium - Folosește codul 15AROMATERAPIE Vezi Produse 🏡

Hipotiroidism – ce este, cauze, simptome și tratament

-20%
Livrare Gratuita
Prețul inițial a fost: 271,76 lei.Prețul curent este: 217,40 lei. TVA inclus

Mai puțin de 7,24 lei per zi de tratament!

-20%
Prețul inițial a fost: 110,00 lei.Prețul curent este: 87,76 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,92 lei per zi de tratament!

-25%
Prețul inițial a fost: 220,00 lei.Prețul curent este: 165,52 lei. TVA inclus

Mai puțin de 5,51 lei per zi de tratament!

-29%
Livrare Gratuita
Prețul inițial a fost: 330,00 lei.Prețul curent este: 233,28 lei. TVA inclus

Mai puțin de 7,77 lei per zi de tratament!

Hipotiroidismul este o afecțiune care împiedică glanda tiroidă să producă suficient hormon tiroidian. Întrucât scopul principal al hormonului tiroidian este acela de a regla metabolismul corpului, nu este surprinzător faptul că persoanele care suferă de hipotiroidism au adesea simptome asociate cu un metabolism lent.

Această afecțiune medicală este relativ comună, fiind cunoscută și sub denumirea de tiroidă hipoactivă. Este răspândită în special în rândul femeilor: de fapt, până la 10% dintre femei pot avea un anumit grad de deficiență a hormonilor tiroidieni

Cauzele hipotiroidismului

Există două cauze extrem de răspândite ale apariției hipotiroidismului: inflamația glandei tiroide și tratamentele medicale care afectează capacitatea tiroidei de a produce suficient hormon tiroidian.

Inflamația glandei tiroide (tiroidită)

Hipotiroidismul rezultă adesea din inflamația anterioară sau continuă a glandei tiroide, care afectează sau chiar distruge o bună parte din celulele tiroidei și, prin urmare, acestea devin incapabile să producă suficient hormon tiroid.

Ce este Tiroidita Hashimoto?

Cel mai frecvent tip de inflamație tiroidiană – și cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului – este o afecțiune numită tiroidita autoimună, cunoscută și sub numele de tiroidita Hashimoto sau boala lui Hashimoto. Aceasta este o formă de inflamație tiroidiană cauzată de propriul sistem imunitar al unei persoane.

Alte cauze ale hipotiroidismului

Există alte câteva cauze, mai puțin frecvente, ale hipotiroidismului:

  • O problemă la glanda pituitară(la creier). Dacă hipofiza nu produce suficient hormon de stimulare a tiroidei (TSH).
  • Deficit de iodAceasta este o cauză comună a hipotiroidismului în întreaga lume.
  • Hipotiroidismul congenital. Unii copii se nasc cu o funcție tiroidiană anormal de scăzută, cunoscută sub numele de hipotiroidism congenital. Aproximativ jumătate dintre copii scapă de la sine de această afecțiune, în timp ce alții necesită tratament pe tot parcursul vieții cu medicamente de înlocuire a hormonilor tiroidieni.

Factori de risc ai hipotiroidismului

Oricine poate dezvolta hipotiroidism, dar riscul este mai crescut la:

  • Femei
  • Persoane peste 50 de ani
  • Persoane cu antecedente familiale de boală tiroidiană sau orice tulburare autoimună
  • Pacienți cu tulburări autoimune, diabet de tip 1 sau artrită reumatoidă
  • Cei care iau medicamente antitiroidiene (un tratament pentru hipertiroidism) sau ați fost tratați cu iod radioactiv
  • Pacienți care au suferit o intervenție chirurgicală la tiroidă (tiroidectomie parțială sau totală)
  • Cine a fost expus la radiații în zona gâtului sau a pieptului
  • Femei însărcinate sau care au născut în ultimele șase luni.

Hipotiroidism - simptome

Simptomele hipotiroidismului variază în funcție de cât de severă este deficiența producției de hormoni tiroidieni, precum și de perioada în care corpul a fost privat de cantitatea adecvată de hormoni. Simptomele pot varia, de asemenea, în funcție de organismul fiecăruia.

Majoritatea pacienților pot prezenta o combinație a simptomelor enumerate mai jos. Ocazional, o persoană cu hipotiroidism nu va avea deloc simptome sau simptomele pot fi atât de subtile încât vor trece neobservate.

  • Oboseală
  • Slăbiciune
  • Creștere în greutate sau dificultăți mari de a pierde în greutate
  • Păr aspru, uscat
  • Piele palidă uscată, aspră
  • Pierderea părului
  • Intoleranță la frig
  • Crampe musculare și dureri musculare frecvente
  • Constipație
  • Depresie
  • Iritabilitate
  • Pierderea memoriei
  • Cicluri menstruale anormale
  • Scăderea libidoului

Dacă te confrunți cu unul sau mai multe dintre aceste simptome, contactează medicul de familie. Acesta te poate trimite la un specialist endocrinolog pentru un diagnostic corect.

Complicații ale hipotiroidismului

Lăsate netratate, simptomele hipotiroidismului vor progresa. Acest lucru poate duce la complicații, inclusiv malformații congenitale la copii, infertilitate, colesterol „rău” (LDL) crescut și probleme de sănătate mintală. Rareori, hipotiroidismul netratat poate duce la depresie severă sau alte afecțiuni care pot pune viața în pericol – insuficiență cardiacă sau un tip de comă numită comă mixedem.

În plus, deoarece organismul așteaptă o anumită cantitate de hormon tiroidian, hipofiza va produce hormoni de stimulare a tiroidei (TSH) suplimentar, ca o modalitate de a determina tiroida să producă mai mulți hormoni (T4 sau tiroxină). Această semnalizare suplimentară poate determina mărirea glandei tiroide, ducând la formarea unei guși.

Cum este diagnosticat hipotiroidismul?

Hipotiroidismul poate fi adesea diagnosticat cu un simplu test de sânge numit panou de hormoni tiroidieni (cunoscut și sub denumirea de panou al funcției tiroidiene), care măsoară cantitatea de hormoni tiroidieni din sânge. La unii oameni însă, diagnosticul nu este atât de simplu și sunt necesare teste mai amănunțite.

Testul funcției tiroidiene măsoară nivelurile a doi hormoni tiroidieni cheie: T4 (tiroxina) și hormonul de stimulare a tiroidei (TSH). Există intervale normale pentru fiecare dintre acești hormoni care au fost calculate pe baza măsurătorilor efectuate la zeci de mii de oameni. Dacă nivelurile de hormoni tiroidieni nu se încadrează în limitele normale, aceasta indică hipotiroidism sau hipertiroidism.

În forma tipică și cea mai comună de hipotiroidism, în care glanda tiroidă însăși are performanțe insuficiente, nivelul sanguin al T4 va fi scăzut, în timp ce nivelul TSH va fi ridicat. Aceasta înseamnă că tiroida nu produce suficienți hormoni, iar glanda pituitară recunoaște acest lucru și răspunde secretând mai mult TSH în încercarea de a forța producția mai mare de hormoni din tiroidă.

În cazul mai rar al hipotiroidismului din cauza insuficienței hipofizare, hormonul tiroidian T4 va fi scăzut, dar și nivelul TSH-ului va fi scăzut. Tiroida se comportă corespunzător în aceste condiții, deoarece poate produce hormoni doar ca răspuns la TSH din glanda pituitară. Deoarece hipofiza nu produce suficient TSH în acest caz, glanda tiroidă nu va produce suficient T4.

Deși multe cazuri de hipotiroidism sunt ușor de diagnosticat cu aceste teste de sânge simple, unii oameni pot prezenta forme ușoare până la moderate ale afecțiunii care sunt mai dificil de diagnosticat. Acesta este unul dintre motivele pentru care adesea este necesar să consultați un endocrinolog cu experiență, care are expertiză în evaluarea și tratarea diferitelor nuanțe de hipotiroidism.

În plus, nu toate persoanele cu tiroida hipoactivă necesită același tratament; unele persoane care prezintă ceea ce ar fi considerate abateri ușoare în rezultatele testelor de laborator tiroidiene se vor simți bine, în timp ce altele vor avea simptome supărătoare. Gradul de anomalii ale hormonilor tiroidieni se corelează adesea cu gradul simptomelor, dar nu întotdeauna. Și chiar dacă te afli în intervalul normal pentru populația generală, acesta poate să nu fie nivelul normal pentru tine.

Este important de ținut cont de aceste variații individuale, deoarece scopul nu este neapărat ca rezultatele de laborator să intre în limitele normale, ci ca pacientul să se simtă bine.

Hipotiroidism - tratament naturist

Scopul tratamentului pentru hipotiroidism are mai multe mize: dar cea mai importantă dintre aceasta, pe lângă starea de bine, e aceea de a maximiza starea de sănătate pe termen lung și de a reduce riscul de complicații asociate cu hipotiroidismul, inclusiv bolile de inimă și osteoporoza.

Vestea bună este că hipotiroidismul este de obicei destul de ușor de tratat, fiind disponibile mai multe opțiuni naturiste menite să înlocuiască terapia cu iod. Printre acestea se numără și câteva suplimente cu iod pentru tiroidă. 

Te invităm să arunci o privire asupra prezentărilor următoarelor produse care îți pot fi de ajutor: 

Lasă un răspuns