Tot ce trebuie să știi despre memorie și cum să o îmbunătățești

116,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 3,86 lei per zi de tratament!

87,96 lei TVA inclus

Mai puțin de 2,93 lei per zi de tratament!

114,99 lei TVA inclus

Mai puțin de 3,83 lei per zi de tratament!

67,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 2,23 lei per zi de tratament!

„Memoria este ca un jurnal pe care îl purtăm cu noi zilnic.” așa sună un citat spus de un celebru autor. Nu cred că memoria putea fi mai bine definită de atât. În esență, memoria înseamnă tot ce am fost și suntem, acolo se adăpostește fiecare amintire și moment frumos pe care l-am trăit. 

Dacă este ceva ce trebuie să prețuit și îngrijit, acestea sunt amintirile. Este foarte important să ai grijă de creierul tău și de memorie pentru că vechile zicale „Mă lasă memoria” și „Memoria îți joacă feste” sunt cât se poate de reale. Memoria se deteriorează din cauza mai multor factori, principalii fiind stresul, alimentația proastă sau stilul de viață haotic. 

Totuși, cu puțină grijă și disciplină, poți avea grijă cum se cuvine de memoria ta. Hai să aflăm toate aceste lucruri, în detaliu, mai jos. 

Ce este memoria?

Definiția tradițională a memoriei este abilitatea de a învăța, a reține și a accesa informații sau experiențe din trecut care apar rămân stocate în sistemul nostru nervos prin intermediul unor căi senzoriale. Memoria este cel mai des asociată cu cunoștințele și raționalitatea, capacități care ne ajută să ne adaptăm atunci când este necesar. 

Cum funcționează memoria?

Chiar dacă poate părea o funcție simplă, memoria este foarte complexă și diversă. Pentru a funcționa corespunzător, memoria trece printr-o serie de procese sau etape care trebuiesc parcurse într-o anumită ordine, prin diferite structuri precum cerebelul sau hipocampusul. 

Neurotransmițătorul implicat în procesul de memorare a informațiilor se numește acetilcolină. Procesul de memorare depinde de informație, organizare, capacitatea de stocare, dar și de regiunile din creier care sunt implicate în proces. Procesul de memorare este, practic, procesul de învățare, așadar ambele sunt strâns legate de motivație, atenție, comunicare și implicare. 

Cât durează amintirile?

Amintirile sunt ceea ce rămâne în urma procesului de memorie și învățare. Amintirile pot dura un minut sau pot rămâne toată viața. Durata unei amintiri depinde de memoria prin care este procesată. 

Există mai multe tipuri de memorie care sunt asociate cu durata sau cu natura amintirii. Astfel că distingem memoria de scurtă durată, memoria de lungă durată, memoria declarativă și memoria non declarativă. 

Memoria de scurtă durată

Acest tip de memorie este numit și memoria imediată și este abilitatea pe care o are creierul de a reține ceva pentru câteva secunde. Este strâns legată de experiența senzorială: vedere, auz și simț. 

Acest tip de memorie implică repetiție continuă a stimulului care o produce și ne permite să facem acțiuni simple și imediate. Un exemplu bun de cum funcționează memoria de scurtă durată este reținerea unui număr de telefon odată ce ți-a fost dictat. 

Memoria de lungă durată

Este sistemul prin care informația este stocată și inactivă, însă poate fi accesată ori de câte ori este nevoie de ea. Diverse date, nume, oameni, etc. fac parte din acest tip de memorie. Procesul de învățare are loc în timp ce informațiile sunt stocate în memoria de lungă durată.

La rândul ei, memoria de lungă durată este împărțită în două categorii: 

  • Memorie declarativă sau explicită: memoria pe care o accesăm conștient pentru a ne aminti anumite informații din experiența noastră de viață. 
  • Memorie non declarativă sau implicită: acest tip de memorie nu este accesat conștient și presupune accesarea anumitor informații care ne permit să face o sarcină în mod automat. 

De ce apar pierderile de memorie?

Prin pierderi de memorie, înțelegem procesul prin care ne este imposibil să accesăm o informație din trecut. Această problemă poate fi o consecință a anumitor afecțiuni, dar poate fi provocată și de mecanismul natural al creierul prin care scapă de informații pe care le consideră irelevante. 

Totuși, adevărul este că capacitatea noastră de memorare este redusă considerabil odată cu timpul. 

Uite câteva semne că poți experimenta pierderi de memorie din cauza unor afecțiuni medicale: 

  • confuzie, neatenție și dezorientare 
  • depresie și gânduri intruzive 
  • amețeli, probleme de vorbire, dureri de cap, probleme de vedere sau apatie 

Cauze ale pierderilor de memorie

După cum am menționat, există diverse motive pentru care ne confruntăm cu pierderi de memorie: 

  • Vârsta: odată ce îmbătrânim apare o încetinire a funcției cognitive. Asta înseamnă că persoanele în vârstă trebuie să depună un efort mult mai mare pentru a reține lucruri, dar și pentru a-și aminti anumite informații. 
  • Demența: în acest caz, pierderile de memorie sunt caracterizate prin uitarea totală și permanentă a unui eveniment. Acest lucru vine la pachet cu disfuncții severe ale cogniției. 
  • Depresia și anxietatea: în cazul depresiei și a anxietății, memoria de scurtă durată, atenția și concentrarea sunt extrem de afectate. 
  • Alte afecțiuni și deficiențe care pot cauza pierderi de memorie sunt: hipotiroidism, accident vascular cerebral, deficit de vitamina B12 etc. 

Cum îmi pot îmbunătății memoria?

Și creierul este un mușchi, deci și el are nevoie să fie antrenat. Din acest motiv există o mulțime de exerciții pe care le poți face pentru a-ți antrena creierul. Memoria ne definește și ne permite să învățăm continuu lucruri noi, de aceea antrenarea creierului și îmbunătățirea memoriei trebuie să fie prioritare pentru noi. 

Există mai multe metode prin care îți poți îmbunătăți memoria, iar acestea sunt utile pentru orice vârstă. Uite câteva exemple: 

  • Jocuri și puzzle-uri – ajută la concentrare și sporește răbdarea 
  • Scrie pe o foaie o descriere a unui mediu familial 
  • Încearcă să îți amintești întâmplător lucruri simple precum ce ai mâncat azi sau cum te-ai îmbrăcat la un anumit eveniment. 
  • Cântă 
  • Corectează din punct de vedere gramatical anumite texte 
  • Gândește-te la sinonime și antonime pentru diverse cuvinte 

Nu uita că alimentația și stilul de viață sunt foarte importante. Hai să vedem ce alimente sunt bune pentru memorie și ce suplimente te pot ajuta. 

Alimente benefice pentru memorie și concentrare

Surse de acizi grași omega: peștele, nucile și uleiurile vegetale sunt excelente pentru memorie 

Antioxidanții:  stresul oxidativ are un impact negativ asupra funcției cognitive și asupra memoriei. Antioxidanții naturali precum fructele roșii, strugurii, nucile sau legumele cu frunze verzi  sunt excelente pentru protejarea memoriei. 

Aminoacizii: aceștia fac parte din gama neurotransmițătorilor care sunt implicați în procesul de memorare. Carnea, peștele, produsele lactate, ouăle, avocado și quinoa sunt câteva surse benefice de aminoacizi. 

Suplimente pentru memorie

În ceea ce privește suplimentele pentru memorie, complexul de vitamine B este cel mai important, în special suplimentele cu B6, B9 și B12. Acestea sunt cruciale în crearea de conexiuni neuronale și în producția de neurotransmițători. 

Vitamina C și Vitamina E sunt alte substanțe importante pentru sănătatea creierului, mai ales datorită activității antioxidante pe care o au. Găsești în gama noastră mai multe suplimente care au la baza aceste ingrediente benefice. 

Alege-l pe cel potrivit și ai grijă de memoria ta. 

Lasă un răspuns