Ce Este Coenzima Q10? Beneficii, Suplimente, Efecte Secundare & Contraindicații

Coenzima Q10 este o substanță asemănătoare vitaminelor solubile, produsă de organismul uman până la vârsta maturității. Când nivelul acestei coenzime este insuficient, pot apărea diverse probleme de sănătate, însă suplimentele cu Q10 oferă numeroase beneficii pentru corp. Iată care sunt cele mai importante roluri ale coenzimei Q10 și cum poate fi folosită pentru menținerea sănătății organismului.

-15%
Prețul inițial a fost: 134,99 lei.Prețul curent este: 114,99 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,83 lei per zi de tratament!

-15%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 134,99 lei.Prețul curent este: 114,99 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,83 lei per zi de tratament!

Cuprins

Ce este coenzima Q10?

Organismul produce în mod natural coenzima Q10 ce are rol antioxidant și o stochează în componentele celulelor numite mitocondrii. Mitocondria este implicată în procesul de producere a energiei, protejează celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi, cât și de bacteriile și virusurile care pot cauza diverse afecțiuni.

Coenzima Q10 este prezentă în fiecare celulă a corpului. Cu toate acestea, concentrațiile cele mai mari se găsesc în organele cu cele mai ridicate cereri de energie, precum inima, rinichii, plămânii și ficatul.

Producția de Q10 scade odată cu înaintarea în vârstă, așadar, persoanele adulte pot suplini nivelul insuficient de Q10 prin administrarea de suplimente alimentare. Alte cauze care duc la scăderea cantității de Q10 din corp sunt: deficiențele nutriționale, precum deficitul de vitamina B6; defectele genetice în sinteza sau utilizarea coenzimei Q10; cererile crescute ale țesuturilor corpului ca urmare a unei afecțiuni prezente; afecțiunile mitocondriale; stresul oxidativ datorat îmbătrânirii corpului; efectele adverse ale tratamentelor cu statine.

Care sunt beneficiile coenzimei Q10 pentru organism

Cercetările efectuate de-a lungul timpul arată cât de multe beneficii poate avea coenzima Q10 atunci când este utilizată sub formă de supliment alimentar. Descoperă care sunt efectele pe care le poate asupra corpului!

Ajută la menținerea sub control a insuficienței cardiace

Coenzima Q10 s-a dovedit a fi benefică în combaterea unor afecțiuni cardiace specifice, precum insuficiența cardiacă congestivă și hipertensiunea arterială, în special în rândul persoanelor în vârstă. Potrivit unui studiu realizat de către cercetătorii din Napoli, Italia, pacienții care au primit 2mg/kg de coenzima Q10, zilnic, au fost spitalizați mai rar pentru agravarea insuficienței cardiace și au avut mai puține complicații grave. Cercetarea a avut loc pe un lot de 641 persoane, timp de un an.

Totodată, potrivit unei analize, pacienții cărora li s-a administrat coenzima Q10 zilnic, timp de 2 ani, și-au scăzut riscul mortalității din cauza problemelor cardiovasculare cu 9%, spre deosebire de pacienții din grupul placebo care aveau un risc de 16% și și-au redus simptomele cu 15%, în comparație cu grupul de control la care nu s-au observat astfel de îmbunătățiri.

Stimulează fertilitatea

Odată cu înaintarea în vârstă, fertilitatea feminină începe să scadă din cauza reducerii numărului și calității ovocitelor eliberate de ovare în timpul ovulației. Coenzima Q10 este direct implicată în acest proces, întrucât și nivelul acesteia scade după vâsta de 30 de ani. Din acest motiv, organismul nu mai poate proteja ovocitele în mod eficient de efectele negative ale stresului oxidativ. Specialiștii susțin că suplimentarea coenzimei Q10 ajută la încetinirea acestui proces și poate spori cantitatea și calitatea ovocitelor.

Același lucru se poate întâmpla și în cazul bărbaților, stresul oxidativ afectând calitatea și cantitatea spermatozoizilor. O meta-analiză realizată de oamenii de știință din Barcelona, Spania, arată că suplimentarea cu Q10 în rândul bărbaților îmbunătățește calitatea și activitatea spermatozoizilor, prin creșterea protecției antioxidante asupra aparatului genital masculin.

Combate migrenele

Funcția mitocondrială anormală poate duce la o absorbție crescută de calciu de către celule, la producția excesivă de radicali liberi și la scăderea protecției antioxidante. Toate aceste modificări pot reduce nivelul energiei din celulele creierului, declanșând migrenele, potrivit cercetătorilor americani.

Întrucât Q10 se găsește în mitocondriile celulelor, s-a demonstrat că această coenzimă îmbunătățește funcția mitocondrială și ajută la scăderea inflamației care poate apărea în timpul unei migrene.

Potrivit unui studiu la care au luat parte 1550 de pacienți care acuzau constant dureri puternice de cap, cu vârste cuprinse între 13 și 22 de ani, se arată că în urma administrării coenzimei Q10 s-a obținut o reducere a severității și a episoadelor migrenoase.

Îmbunătățește performanța fizică

Stresul oxidativ poate afecta funcțiile mușchilor și, implicit, performanța fizică. În plus, funcția mitocondrială anormală poate reduce energia musculară, îngreunând mușchii să se contracte eficient și să susțină efectuarea exercițiilor fizice.

Însă coenzima Q10 poate crește performanța fizică prin faptul că reduce stresul oxidativ și îmbunătățește funcția mitocondrială, conform cercetătorilor turci. Aceleași rezultate s-au obținut și în cadrul unui alt studiu în care participanților li s-a administrat o doză de 1200 mg de Q10 timp de 60 de zile. Suplimentarea cu Q10 a dus la scăderea stresului oxidativ și la creșterea energiei în din timpul unei activități fizice, sporind astfel performanța fizică.

Ajută la controlul diabetului

Funcția mitocondrială anormală și stresul oxidativ pot duce la apariția afecțiunilor metabolice, precum diabetul. În controlul acestei afecțiuni intervine coenzima Q10 care s-a dovedit a fi eficientă în reglarea nivelului zahărului din sânge și pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină.

În plus, suplimentarea cu coenzima Q10 duce la creșterea concentrației de Q10 în sânge de până la trei ori la persoanele cu diabet care au un nivel insuficient al acestui compus, potrivit oamenilor de știință din Egipt.

Coenzima Q10 poate fi folosită și în prevenție. Aceasta stimulează descompunerea grăsimilor și reduce acumularea de celule adipoase care ar putea duce la obezitate sau diabet de tip 2.

Menține sănătatea creierului

Disfuncția mitocondrială totală poate duce la moartea celulelor creierului și la apariția bolilor Alzheimer și Parkinson.

În plus, creierul este foarte vulnerabil în fața daunelor oxidative datorită conținutului său ridicat de acizi grași și a cererii sale mari de oxigen.

Deteriorarea oxidativă favorizează producția de compuși nocivi care ar putea afecta memoria, cogniția și funcțiile fizice, potrivit cercetătorilor din Coreea de Sud.

Cu toate acestea, coenzima Q10 poate reduce acești compuși dăunători, contribuind la încetinirea progresiei bolilor Alzheimer și Parkinson, conform oamenilor de știință americani.

Protejează plămânii

Daunele oxidative crescute la nivelul plămânilor și protecția antioxidantă slabă, inclusiv niveluri scăzute de CoQ10, pot duce la apariția bolilor pulmonare, precum astm sau boală pulmonară obstructivă cronică.

În plus, s-a dovedit că persoanele care suferă de o astfel de afecțiune pulmonară prezintă niveluri scăzute de coenzima Q10 în sânge.

Un studiu realizat în Slovacia arată că suplimentele cu CoQ10 reduc inflamațiile în cazul pacienților care suferă de astm, la fel și doza de corticosteroizi folosiți în tratarea acestei afecțiuni.

Beneficiile coenzimei Q10 pentru ten

Coenzima Q10 este benefică și pentru piele, cel mai mare organ al corpului. Iată câteva dintre cele mai importante beneficii.

Acționează ca antioxidant: CoQ10 ajută la combaterea stresului oxidativ indus de lumina UV la nivelul celulelor pielii. În plus, ajută la eliminarea radicalilor liberi și previne inflamația cauzată de daunele solare. Cu alte cuvinte, protejează pielea la nivel molecular de efectele adverse ale razelor UV ale soarelui.

Are proprietăți anti-îmbătrânire: Administrarea zilnică a unui supliment pe bază de CoQ10 timp de 12 săptămâni a dus la reducerea ridurilor și la îmbunătățirea fermității pielii. Chiar și aplicarea locală a coenzimei Q10 ajută la reducerea ridurilor și a liniilor fine de la nivelul feței.

Accelerează producția de colagen: Coenzima Q10 inhibă activitatea enzimelor care se degradează și stimulează producția de colagen de tip IV și VII. Producția crescută de colagen înseamnă o hidratare mai bună a pielii, elasticitate ridicată și o reducere a rugozității pielii.

Stimulează producția de acid hialuronic: Coenzima Q10 ajută la creșterea producției de acid hialuronic din corp, important în procesul de rejuvenare a pielii.

Suplimente alimentare ce conțin coenzima Q10

Coenzima Q10 se găsește sub formă de supliment alimentar, atât ca atare, cât și în combinație cu alte ingrediente benefice pentru organism.

Pentru creșterea energiei, a vitalității și imunități, poți opta pentru un supliment buvabil cu Q10, lăptișor de matcă, vitamine și minerale. Această formulă din gama Marnys, Senior Complex, este indicată persoanelor cu vârste de peste 30 de ani.

Când vine vorba de îngrijirea pielii, suplimentele care conțin atât coenzima Q10, cât și alte ingrediente precum mangostan, lăptișor de matcă, semințe de struguri și vitamine (A, C, D3, K2 si B-uri) ajută la reducerea semnelor vizibile ale îmbătrânirii. Un astfel de produs benefic pentru ten este Manviox Q10 din gama Marnys care, prin proprietățile sale antioxidante, menține frumusețea și sănătatea tenului, în timp ce oferă numeroase alte beneficii pentru întregul organism. Mai multe informații găsești aici

Cum se administrează coenzima Q10

Coenzima Q10 poate fi găsită în două forme diferite – ubichinol și ubichinonă.

Ubiqinolul reprezintă 90% din CoQ10 din sânge și este cea mai absorbabilă formă. Astfel, se recomandă suplimentele care conțin această formă de coenzima Q10.

Doza recomandată de CoQ10 variază de la 90 mg la 200 mg pe zi. Dozele de până la 500 mg sunt bine tolerate, iar în cadrul mai multor studii s-au folosit doze și mai mari fără efecte secundare grave.

Deoarece CoQ10 este un compus solubil în grăsimi, absorbția sa este lentă și limitată. Cu toate acestea, administrarea suplimentelor de CoQ10 cu alimente poate ajuta corpul să o absoarbă de până la trei ori mai repede decât atunci când este administrată fără alimente.

În plus, unele suplimente conțin CoQ10 cu o solubilitate crescută sau o combinație de CoQ10 și uleiuri, pentru a îmbunătăți absorbția acesteia. O variantă extrem de benefică pentru corp este coenzima Q10 în ulei de cătină.

Este important de știut că această coenzimă nu este stocată în organism, motiv pentru care este recomandat să se administreze un supliment cu CoQ10 pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a obține beneficiile dorite.

Efecte secundare

În timpul administrării unui supliment ce conține coenzima Q10 pot apărea anumite efecte adverse ușoare precum: probleme digestive, dureri de cap, insomnie, prurit, oboseală, amețeală, fotofobie sau iritabilitate.

În anumite cazuri, CoQ10 poate duce la scăderea tensiunii arteriale, așadar se recomandă monitorizarea tensiunii. În cazul administrării de medicamente pentru tratarea hipotensiunii cere sfatul specialistului înainte de a luat un supliment cu Q10.

Împărțirea dozei totale de Q10 în două-trei doze mai mici pe zi, în locul unei singure doze mai mari, ajută la reducerea eventualelor efecte secundare.

Contraindicații

Coenzima Q10 poate interacționa cu următoarele medicamente:

  • Pentru tratarea hipertensiunii – Întrucât coenzima Q10 duce la scăderea tensiunii arteriale, administrată împreună cu un medicament hipertensiv poate reduce prea mult tensiunea. Discută cu medicul specialist în cazul în care vrei să iei coenzima Q10 și suferi de hipotensiune sau iei medicamente pentru hipertensiune.
  • Pentru tratarea cancerului – Coenzima Q10 este un antioxidant. Specialiștii atrag atenția că antioxidanții pot reduce eficiența anumitor medicamente folosite pentru tratarea cancerului.
  • Anticoagulante – Dacă ai o problemă de coagulare a sângelui și iei anticoagulante, nu este indicat să folosești un supliment pe bază de coenzima Q10, întrucât această coenzimă poate ajuta la coagularea sângelui. Astfel, coenzima Q10 poate duce la scăderea eficacității warfarinei sau a altor tipuri de anticoagulante.

Concluzie

Întrucât producția coenzimei Q10 scade odată cu vârsta, suplimentele alimentare ce o conțin sprijină organismul în numeroase procese importante. În plus, coenzima Q10 s-a dovedit a fi eficientă ca terapie alternativă în combaterea mai multor afecțiuni, cât și pentru menținerea sănătății și frumuseții tenului. Pe marnys.ro găsești coenzima Q10 în diferite combinații, în funcție de efectele benefice pe care vrei să le obții.

Mai jos ai recomandările noastre de produse calitate cu coenzima Q10 pe care să le încerci.  

-15%
Prețul inițial a fost: 134,99 lei.Prețul curent este: 114,99 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,83 lei per zi de tratament!

-15%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 134,99 lei.Prețul curent este: 114,99 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,83 lei per zi de tratament!

Referințe:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324113#what-to-know-about-coq10

https://www.healthline.com/nutrition/coenzyme-q10#TOC_TITLE_HDR_3

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8241697/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25282031/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *