Odata cu inaintarea in varsta, riscul de a dezvolta boli degenerative este mai crescut din cauza disfunctiei progresive a celulelor din creier care altereaza conexiunile neuronale la nivelul sistemului nervos.
Pierderea treptata a capacitatii cognitive influenteaza functiile creierului, comportamentul, vorbirea, memoria si inteligenta unei persoane. Astfel, pot aparea diverse afectiuni la nivelul creierului care determina pierderea functiei cognitive, cunoscute sub numele de dementa. Termenul include o serie de afectiuni degenerative ale sistemului nervos.
Una dintre cele mai frecvente forme de dementa la nivel mondial este boala Alzheimer. De regula, apare la persoanele cu varsta de peste 65 de ani, dar se poate instala si la persoanele cu varste mai tinere.
Afla in urmatorul articol ce este boala Alzheimer si care sunt cauzele, cum se manifesta, optiunile de tratament, dar si remedii naturale de preventie si de mentinere a sanatatii creierului.
Ce este boala Alzheimer?
Boala Alzheimer este cauza a aproximativ 60-80% dintre cazurile de dementa, care determina moartea unor celule de la nivelul creierului. Drept consecinta, apar pierderile de memorie si declinul cognitiv care devin suficient de severe pentru a afecta semnificativ calitatea vietii si activitatile zilnice a pacientului.
Boala Alzheimer este o boala cu caracter progresiv, adica evolueaza treptat, iar simptomele sunt blande in primele stadii si rareori observate. Pe masura ce trece timpul, acestea se agraveaza iar pacientii pot ajunge sa nu mai fie capabili sa se descurce singuri, fiind un pericol pentru ei insisi si, in unele cazuri, pentru cei din jur.
Avand in vedere ca boala Alzheimer cauzeaza moartea celulelor nervoase, acest lucru determina pierderea memoriei, probleme de limbaj si comportament, care pot necesita asistenta medicala.
Suplimente naturale pentru memorie si concentrare
Suplimente Alimentare
Mai puțin de 3.23 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 2.49 lei per zi de tratament!
Minte Activă
Nobiletil pentru Memorie, Concentrare, Performanțe Intelectuale 4 Ingrediente Active – 20 Fiole
Mai puțin de 3.25 lei per zi de tratament!
Suplimente Alimentare & Vitamine Pentru Memorie și Concentrare
Lecitină din Soia 1200 Mg – Memorie, Sănătate Generală – 60 Capsule
Mai puțin de 1.41 lei per zi de tratament!
Care sunt cauzele bolii Alzheimer?
Pana in prezent nu se cunosc cauzele exacte care duc la deteriorarea anormala si rapida a celulelor nervoase, insa caracterul progresiv se afla in stransa legatura cu urmatorii factori de risc:
- Varsta inaintata
- Predispozitie genetica
- Depresie netratata
- Stil de viata nesanatos
- Anumite boli cardiovasculare
- Traumatisme craniene repetate sau severe
- Lipsa exercitiului fizic
- Obezitatea si sedentarismul
- Hipertensiunea arteriala
- Diabetul zaharat de tip 2
- Nivel crescut de colesterol in sange.
Din punct de vedere biologic, aparitia bolii Alzheimer este determinata de functionarea anormala a unor proteine de la nivelul creierului care perturba activitatea neuronala si elibereaza substante toxice, deteriorand celulele si tesuturile sanatoase de la nivelul sistemului nervos responsabile de gandire, planificare si memorie.
Simptome boala Alzheimer
Boala Alzheimer este o afectiune progresiva cu simptome care se agraveaza in timp si sunt rareori observate la inceput. In primele stadii, pacientul cu Alzheimer are mici scapari de memorie de scurta durata, subtile schimbari de caracter si gandire lenta in procesarea informatiilor.
Cele mai frecvente simptome ale bolii Alzheimer sunt:
- Probleme de memorie si dificultatea de a-si aminti evenimente din viata sa
- Dificultati de concentrare
- Pierderea energiei si entuziasmului
- Probleme de orientare si de coordonare
- Schimbari de dispozitie precum depresie, apatie sau agresivitate
- Incapacitatea de organizare
- Dificultati in exprimare si probleme de limbaj.
Evolutia bolii Alzheimer difera de la un pacient la altul in functie de varsta, alte afectiuni medicale preexistente sau nivelul intelectual initial. Pe masura ce trece timpul, acestea se agraveaza, afectand activitatile zilnice si capacitatea pacientului de a se descurca singur.
In stadii avansate, acesta isi poate pierde capacitatea de a manca sau de a merge, nu-si mai recunoaste prietenii sau familia si nu isi poate controla urinarea sau defecarea.
Tratament pentru boala Alzheimer
Speranta de viata a unei persoane care sufera de boala Alzheimer este, in medie, de 6-7 ani, insa poate varia intre 3 si 20 de ani in functie de evolutia bolii si varsta pacientului. Din pacate, nu exista o forma de tratament pentru a vindeca boala, deoarece face parte din categoria bolilor incurabile, insa exista variante de tratament cu rolul de a ameliora simptomele si de a incetini evolutia afectiunii.
Medicul poate recomanda 3 tipuri de tratamente pe baza de donepezil, galantamina si rivastigmina. Acestea au rolul de a echilibra nivelul de acetilcolina, neurotransmitator important pentru capacitatea de memorare si invatare.
Asadar, aceste tipuri de medicamente pot imbunatati temporar modul in care creierul functioneaza, cu impact pozitiv vizibil asupra calitatii vietii pacientului, insa poate cauza reactii adverse precum dureri de cap, diaree, varsaturi, scadere in greutate sau insomnie.
Recomandari premium pentru sistemul nervos
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Mai puțin de 3.28 lei per zi de tratament!
Omega 3, 6, 7, 9
Mai puțin de 2.49 lei per zi de tratament!
Pachete Suplimente Alimentare & Vitamine
Mai puțin de 5.51 lei per zi de tratament!
Pachete Suplimente Alimentare & Vitamine
Pachet Anti-Oxidant, Anti-Aging, Memorie și Concentrare: Manviox Q10 + Nobiletil
Mai puțin de 6.25 lei per zi de tratament!
Remedii naturale pentru prevenirea si incetinirea evolutiei bolii Alzheimer
Creierul are nevoie de nutrienti pentru imbunatatirea functiei cognitive, a memoriei si concentrarii. Exista o serie de remedii naturale pe baza de plante si nutrienti, sub forma de suplimente alimentare, cu rol benefic pentru prevenirea si incetinirea evolutiei bolii.
Restabilirea nivelului optim de substante pentru mentinerea sanatatii creierului poate fi realizat cu ajutorul suplimentelor nutritive pe baza pe vitamine, minerale si plante care sustin in mod direct metabolismul celulelor nervoase.
Iata care sunt cele mai bune plante si nutrienti pentru sanatatea creierului:
- Ginkgo Biloba
Ginkgo biloba este o planta recunoscuta pentru beneficiile sale asupra sistemului nervos. Datorita antioxidantilor din compozitie, Ginkgo biloba ajuta la tratarea si prevenirea bolilor cognitive, a tuturor tipurilor de dementa si sustine energia naturala a organizmului, imbunatatind rezistenta.
- Coenzima Q10
Coenzima Q10 este un nutrient esential pentru sanatatea creierului, cu actiune antioxidanta, care protejeaza celulele impotriva daunelor oxidative, prevenind astfel aparitia bolii Alzheimer, cancer sau alte afectiuni ale inimii.
- Acizi grasi Omega 3
Acizii grasi Omega 3 joaca un rol important in fiziologia creierului si mentinerea functiilor cognitive. Acestia asigura comunicarea intre celulele creierului, imbunatatind astfel puterea de concentrare, memoria si claritatea mentala.
- Magneziul
Magneziul este un mineral vital pentru sanatatea creierului, prevenind aparitia bolii Alzheimer datorita faptului ca contribuie la eliminarea aluminiului din celula nervoasa, dar si a altor metale grele din organism, care pot favoriza debutul bolilor degenerative.
De asemenea, are un efect calmant asupra sistemului nervos, favorizand productia serotoninei.
Mai puțin de 1.83 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Mai puțin de 3.28 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Oboseală
MAGVITAL FORTE – 375 Mg Magneziu Lipozomal din 3 Surse – 14 Fiole – Produs Vegan
Mai puțin de 3.23 lei per zi de tratament!
Suplimente Antioxidanți
Mai puțin de 3.25 lei per zi de tratament!
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/159442
- https://www.nhs.uk/conditions/alzheimers-disease/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279357/#:~:text=Ginkgo%20biloba%20could%20possibly%20help,is%20no%20cure%20for%20Alzheimer%27s.%C2%A0
- https://www.nia.nih.gov/health/alzheimers-and-dementia/alzheimers-disease-fact-sheet