Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cataracta este principala cauza de orbire la nivel mondial. Odata cu inaintarea in varsta, riscul de a dezvolta cataracta creste semnificativ, dar poate afecta si persoanele mai tinere din cauza unor factori externi precum traumatisme, expunere excesiva la radiatii ultraviolete sau preexistenta anumitor boli.
Aceasta conditie afecteaza semnificativ capacitatea unei persoane de a indeplini activitatile zilnice, deoarece se manifesta prin vedere incetosata si dificultati de percepere a culorilor. De aceea, se recomanda adoptarea unei forme de tratament adecvate pentru prevenirea complicatiilor si ameliorarea impactului asupra sanatatii oculare generale.
Afla in cele ce urmeaza tot ce trebuie sa stii despre cataracta, care sunt cauzele, cum se manifesta, optiunile de tratament, precum si care sunt cele mai benefice remedii naturale pentru a-ti mentine sanatatea ochilor.
Ce este cataracta?
Pentru a intelege pe deplin cum afecteaza cataracta ochiul, este important de mentionat modul prin care sistemul ocular capteaza lumina pentru a permite formarea imaginilor.
Ochiul uman este un organ complex, iar procesul de captare a luminii si formare a imaginilor implica mai multe elemente. Cristalinul este o componenta a ochiului care se afla in spatele retinei, cu rolul de a capta lumina si de a permite ca imaginile pe care le priviti sa fie focalizate pe retina.
Ulterior, semnalele electrice sunt transmise de celulele fotosensibile din retina prin nervul optic catre creier, care le interpreteaza si le transforma in imagini.
Pe masura ce organismul imbatraneste, proteinele din compozitia cristalinului isi modifica structura si determina formarea unei zone cu aspect tulbure. Din cauza acestei opacifieri, lumina nu mai poate traversa cristalinul, retina nu isi mai poate desfaura functiile normale, ceea ce duce la pierderea treptata a vederii.
Astfel, imaginea devine incetosata sau estompata, iar vederea poate fi afectata in diverse moduri, cum ar fi scaderea acuitatii vizuale, cresterea sensibilitatii la lumina si dificultati de percepere a culorilor. Cataracta nu se poate extinde de la un ochi de la altul, insa exista cazuri in care unii pacienti pot dezvolta cataracta la ambii ochi.
Cauzele cataractei
Cataracta este o afectiune oculara des intalnita, care poate avea cauze multiple, insa majoritatea cazurilor de cataracta sunt asociate cu imbatranirea si opacifierea cristalinului incepand cu varsta de 40 – 50 de ani. Pana la 80 de ani, multi varstnici pot dezvolta aceasta afectiune.
Printre factorii de risc care pot determina dezvoltarea cataracteri se numara:
- Predispozitie genetica
- Fumatul sau expunerea la fum
- Imbatranirea
- Supraexpunerea la radiatii ultraviolete
- Lovituri sau rani la nivelul ochilor care pot cauza deteriorarea cristalinului
- Diabetul
- Existenta altor afectiuni oculare, cum ar fi glaucomul sau degenerescenta maculara.
Unele studii recente au aratat ca persoanele care locuiesc la altitudini mari au un risc mai pronuntat de a dezvolta cataracta, precum si cele care locuiesc in tarile in curs de dezvoltare si au acces limitat la servicii medicale.
Suplimente naturale pentru o vedere buna
Suplimente Alimentare
Mai puțin de 3.48 lei per zi de tratament!
Suplimente Antioxidanți
Astaxanmar – Astaxantină naturală, Regina Antioxidanților – 30 capsule
Mai puțin de 2.50 lei per zi de tratament!
Vitamine și Minerale
Vitamina A Lichidă din β-caroten – 100% Naturală și Vegană – 30 ml
Mai puțin de 1.38 lei per zi de tratament!
Suplimente Alimentare Pentru Vedere
VISIONHELP cu Luteină + Zeaxanthină + Beta-Caroten – 30 Gelule
Mai puțin de 2.82 lei per zi de tratament!
Cum se manifesta cataracta
Cataracta este o afectiune oculara cu evolutie lenta, iar simptomele cataractei si modul de manifestare pot varia de la un pacient la altul, in functie de severitatea bolii.
In general, pacientii care sufera de cataracta se confrunta cu:
- Vedere neclara sau incetosata
- Vedere dubla la ochiul afectat
- Dificultati in perceperea culorilor
- Sensibilitatea crescuta la lumina
- Dificultati de adaptare a ochiului la intuneric
- Schimbari in dioptriile ochelarilor pe masura ce cataracta progreseaza.
Asa cum am mentionat anterior, simptomele cataractei pot varia de la o persoana la alta, iar evolutia poate fi graduala. In cazul copiilor sau al persoanelor cu diabet, cataracta se poate dezvolta mult mai rapid decat la pacientii care au cataracta asociata inaintarii in varsta.
Daca observati schimbari in vederea dumneavoastra sau va confruntati cu oricare dintre aceste simptome, este recomandat consultul la medicul oftalmolog pentru o evaluare completa si discutarea optiunilor de tratament.
Tratament cataracta
Avand in vedere aceasta afectiune oftalmologica este ireversibila, adica cristalinul nu poate reveni la starea initiala, singura varianta eficienta de tratament pentru cataracta este interventia chirurgicala. Pe parcursul interventiei chirurgicale, oftalmologul indeparteaza cristalinul opacifiat si il inlocuieste cu o lentila artificiala clara, numita implant intraocular, care va prelua functiile cristalinului natural.
Pe langa faptul ca implantul imita perfect cristalinul natural si nu este vizibila interventia, acesta permite apcientului corectarea erorilor de refractie, ceea ce inseamna ca dupa operatie nu este necesara purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact cu dioptrii.
Pentru pacientii care au cataracta la ambii ochi, operatia se efectueaza mai intai la unul din ochi, urmand ca cealalta interventie sa fie efectuata dupa vindecare primului ochi.
Remedii naturale pentru prevenirea cataractei si o vedere mai buna
Desi nu exista remedii naturale care sa vindece cataracta in sine, adoptarea unui stil de viata sanatos poate contribui la mentinerea vederii sanatoase si la prevenirea aparitiei unor afectiuni oculare.
Pentru a mentine starea generala de sanatate si a preveni problemele oculare, inclusiv a cataractei, se recomanda consumul de alimente bogate in antioxidanti, cum ar fi fructele si legumele colorate, care pot ajuta la protejarea ochilor impotriva stresului oxidativ. Ca de exemplu, consuma zilnic alimente precum morcovi, spanac, kale, broccoli si citrice.
Unele studii sugereaza ca anumiti nutrienti pot avea beneficii pentru sanatatea ochilor. Iata care sunt acestia:
- Acizi grasi Omega-3 si Omega-6
Ajuta la mentinerea fluiditatii membranelor celulare, sustin sanatatea retinei si reduc riscul de sindrom uscat al ochilor. Acizii grasi Omega-3 si Omega-6 pot fi obtinuti din surse alimentare precum peste gras, seminte de in sau nuci, sau prin administrarea suplimentelor alimentare pentru cei care nu consuma cantitati suficiente din surse alimentare.
- Vitamina A
Vitamina A joaca un rol esential pentru mentinerea sanatatii ochilor si a functiilor vizuale. Aceasta imbunatateste structura corneei si sustine procesul de refractie si focalizare a luminii pe retina.
- Zinc
Zincul este esential pentru mentinerea sanatatii retinei, ofera protectie impotriva radicalilor liberi si poate fi util pentru prevenirea cataractei.
- Seleniu
Seleniul este un antioxidant care ajuta la protejarea ochilor impotriva stresului oxidativ, in timp ce previne instalarea bolilor oculare.
Piele și Ten
Vitamina A VITAHELP (Palmitat de Retinil) cu 5000 UI per Doză Zilnică – Cutie cu 120 Capsule
Mai puțin de 1.14 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Imunitate Scăzută
Zinc VITAHELP cu 25 Mg per Doză Zilnică – Cutie cu 120 Gelule
Mai puțin de 1.17 lei per zi de tratament!
Suplimente Antioxidanți
Seleniu VITAHELP cu 200 Mcg per Doză Zilnică – Cutie cu 60 Gelule
Mai puțin de 1.17 lei per zi de tratament!
Omega 3, 6, 7, 9
Omega 3, 6, 7, 9 Vegan pentru Memorie, Inimă, Colesterol, Piele și Articulații – 125 ml
Mai puțin de 2.44 lei per zi de tratament!
- https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-are-cataracts
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/cataracts
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8589-cataracts-age-related
- https://www.healthline.com/health/cataract
- https://www.webmd.com/eye-health/cataracts/what-are-cataracts