Afectiunile cardiovasculare sunt din ce in ce mai frecvente in zilele noastre si reprezinta un factor de risc care pot pune in pericol sanatatea pe termen lung daca nu sunt prevenite sau tratate corespunzator.
Pentru sanatatea intregului sistem cardiovascular, este important ca tensiunea arteriala sa fie mentinuta in limite normale. In caz contrar, exista riscul subtierii vaselor de sange sau dezvoltarii diverselor boli de natura cardiovasculara.
Tensiunea arteriala este presiunea exercitata de sange asupra arterelor in timpul circulatiei sangelui. Se determina in functie de cantitatea de sange pompata de inima si de rezistenta la fluxul de sange in artere. Odata ce fluxul pomparii sangelui este afectat, pot aparea diverse probleme de natura cardiovasculara si dificultati ale inimii de pompare a sangelui.
Printre cele mai comune afectiuni din sfera cardiovasculara este hipertensiunea arteriala. Afla care sunt cauzele, simptomele dar si cum poti preveni si trata hipertensiunea prin schimbarea stilului de viata.
Cuprins
Ce este hipertensiunea arteriala?
Hipertensiunea arteriala este o afectiune din sfera cardiovasculara care afecteaza arterele din corp din cauza presiunii crescute a sangelui. Intreg sistem vascular asigura transportul sangelui de la inima la tesuturi si inapoi la inima iar atunci cand presiunea crescuta este pe o perioada mai indelungata, poate duce la deteriorarea peretilor vaselor de sange.
Astfel, inima este suprasolicitata in timp ce forta sangelui care impinge peretii arterelor este in mod constant prea mare.
Tensiunea arteriala se masoara in milimetri de mercur (mm Hg). In general, hipertensiunea arteriala este o valoare a tensiunii arteriale de 130/80 mm Hg sau mai mare.
Colegiul American de Cardiologie si Asociatia Americana a Inimii impart tensiunea arteriala in patru stadii generale:
Tensiune arteriala normala – este de 120/80 mm Hg sau mai mica
Tensiune arteriala crescuta – variaza de la 120 la 129 mm Hg si 80 mm Hg
Hipertensiune arteriala in stadiul 1 – este cuprinsa intre 130 și 139 mm Hg si 80 – 89 mm Hg
Hipertensiune arteriala in stadiul 2 – este de 140 mm Hg sau mai mare si 90 mm Hg sau mai mare.
Hipertensiune arteriala – simptome
In unele cazuri, persoanele care sufera de hipertensiune arteriala nu prezinta simptome chiar daca presiunea sangelui atinge cote alarmante. Totusi, exista cateva manifestari asociate hipertensiunii arteriale observate de catre specialisti precum:
- Dureri de cap
- Dificultati de respiratie
- Dureri in piept
- Sangerari nazale
- Vertij
- Greata
Aceste simptome sunt asociate deseori cu hipertensiunea arteriala insa nu pot fi un diagnostic corect in cazul in care tensiunea sangelui este normala.
Cand este recomandat consultul medical de specialitate?
Monitorizarea tensiunii arteriale este o parte importanta pentru a mentine sub observatie orice modificari are ritmului normal de circulatie a sangelui. In functie de varsta sau alte afectiuni diagnosticate, se recomanda consultul periodic la medical de specialitate.
Incepand cu varsta de 18 ani, se recomanda citirea tensiunii o data la cel putin doi ani.
Daca ai varsta intre 18 si 39 de ani, in functie de starea generala de sanatate, solicita un control al tensiuni arteriale in fiecare an.
La varsta peste 40 de ani, se recomanda anual sau chiar trimestrial in cazul in care exista si alte afectiuni cu diagnostic clinic. De cele mai multe ori, tensiunea arteriala poate creste sau poate scadea in functie de afectiunile pe care organismul le resimte in acel moment.
Poti obtine un control gratuit al tensiunii arteriale in farmacii, medicul de familie sau in centrele specializate dedicate sanatatii cardiovasculare.
Hipertensiunea arteriala – cauze
Tensiunea arteriala reprezinta cantitatea de sange pe care inima o pompeaza si circulatia sangelui prin artere de la inima catre tesuturi si inapoi. Cu cat inima pompeaza mai mult sange iar arterele sunt subtiri si inguste, cu atat tensiunea arteriala este mai ridicata.
Exista doua tipuri principale de hipertensiune arteriala:
Hipertensiune arteriala primara
Pentru majoritatea adultilor, nu exista o cauza specifica a hipertensiunii arteriale. Acest tip este denumit ca fiind hipertensiune arteriala primara sau de baza si se dezvolta de-a lungul timpului.
Acumularea de grasimi, colesterol sau placa in interiorul peretilor arteriali creste riscul hipertensiunii arteriale.
Hipertensiune arteriala secundara
Acest tip de hipertensiune este cauzata de un alt diagnostic, afectiune sau factori externi care cresc ritmul normal al tensiunii arteriale. Poate fi cauzata de:
- Tumori ale glandelor suprarenale
- Afectiuni la nivelul vaselor de sange inca de la nastere numite si anomalii cardiace congenitale
- Tiroida
- Apnee in somn care se caracterizeaza prin pauze respiratorii in timpul somnului
- Unele medicamente pentru tusa, raceala, analgezice sau pilule contraceptive
- Droguri precum cocaina sau amfetaminele
- Cafeaua
- Tigarile
- Alcool, in special vinul rosu
Factori de risc care duc la cresterea tensiunii arteriale
Hipertensiunea arteriala poate fi cauzata de o serie de factori printre care:
- Varsta – tensiunea arteriala creste o data cu varsta. La barbati, este mai frecventa incepand cu varsta de 50 de ani iar la femei dupa varsta de 55 de ani.
- Genetica – hipertensiunea arteriala se poate transmite genetic daca exista in familie o ruda de gradul I diagnosticata cu aceasta afectiune.
- Obezitate sau supraponderabilitate – excesul de greutate poate provoca modificari ale vaselor de sange si implicit ingreuneaza fluxul sangvin. Totodata, excesul de greutate creste riscul bolilor de inima din cauza colesterolului care se depune in timp pe artere.
- Lipsa exercitiilor fizice – miscarea fizica regulata echilibreaza ritmul cardiac si reduce colesterolul din sange.
- Consumul de tutun – tutunul afecteaza peretii vaselor de sange si accelereaza ritmul cardiac.
- Sarea – un continut ridicat de sare duce la retentie de apa in organism fapt care cauzeaza cresterea tensiunii arteriale.
- Stres – un stil de viata agitat sau stresat poate duce la cresterea temporara a tensiunii arteriale
- Anumite afectiuni cronice precum boli de rinichi, diabet sau apnee in somn pot duce la hipertensiune arteriala.
- Sarcina – in unele cazuri, dupa saptamana 20 de sarcina, creste presiunea asupra fluxului de sange si asupra inimii mamei deoarece incepe dezvoltarea fatului.
Hipertensiunea arteriala ca diagnostic clinic este mai frecventa in cazul adultilor, insa si la copii poate fi cauzata de afectiuni precum boli de rinichi sau de inima. In general, se datoreaza stilului de viata nesanatos sau lipsa exercitiilor fizice.
Tratamente pentru reducerea hipertensiunii arteriale
Exista o serie de recomandari pentru prevenirea sau reducerea tensiunii arteriale in functie de valorile tensiunii dar si alte probleme de sanatate ale persoanei diagnosticate. In principal, se recomanda schimbarea stilului de viata si terapie cu suplimente de cea mai buna calitate.
Iata cateva dintre plantele si alimentele recomandate pentru mentinerea tensiunii arteriale in limite normale:
- Paducel
Este una dintre cele mai recuoscute plante pentru buna functionare a sistemului cardiovascular cu efect antioxidant si diuretic. Regleaza aportul de oxigen din sange, relaxeaza muschiul inimii si imbunatateste starea psihica si emotionala in caz de tensiune nervoasa sau iritabilitate.
- Vitamina C
Joaca un rol important pentru buna functionare a functiilor biologice, intareste sistemul imunitar, ajuta la regenerarea celulara in timp ce scade nivelul de colesterol din sange. Datorita actiunii sale antioxidante, protejeaza celulele de stresul oxidativ si inhiba dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare.
- Ganoderma Lucidum
Cunoscuta si sub numele de Reishi, Ganoderma Lucidum este o ciuperca care creste in zonele calde din Asia cu numeroase beneficii pentru sanatate. Reduce inflamatia din corp, intareste sistemul imunitar si regleaza funciile sistemului cardiovascular si nervos.
Contine in mod natural carbohidrati, fibre, antioxidanti si proteine necesari pentru protectia organismului impotriva bolilor. De asemenea, ajuta la scaderea colesterolului rau din sange si sustine detoxifierea.
Omega 3, 6, 7, 9
Mai puțin de 2.28 lei per zi de tratament!
Complex de Vitamine Pentru Energie
Mai puțin de 2.82 lei per zi de tratament!
Vitamine & Suplimente Alimentare Pentru Sistemul Circulator
Circuven Plus pentru Circulația Sangvină, Picioare Obosite și Sănătate Vasculară – 20 Fiole
Mai puțin de 3.07 lei per zi de tratament!
Vitamine & Suplimente Alimentare Pentru Sistemul Circulator
Tensiomar pentru Hipertensiune Arterială și Colesterol – 60 Capsule Vegetale
Mai puțin de 2.06 lei per zi de tratament!
Hipertensiunea arteriala – preventie
Schimbarile obiceiurilor zilnice si a stilului de viata pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale si, de asemenea, pot imbunatati starea de sanatatea in cazul in care ai fost diagnosticat cu aceasta afectiune cardiovasculara. Pe langa tratamentul medicamentos sau pe baza de suplimente, exista cateva reguli de baza care previn cresterii tensiunii arteriale.
Alege o alimentatie sanatoasa si consuma mai multe fructe si legume
Fibrele, antioxidantii si vitaminele prezente in fructe si legume imbunatatesc sistemul imunitar, detoxifica organismul si mentine ritmul cardiac in limite normale.
Fii activ din punct de vedere fizic
Mersul pe jos, inotul, joggingul, dansul sau mersul la sala sunt cateva dintre activitatile fizice care imbunatatesc musculatura, ajuta la scaderea in greutate si regleaza tensiunea arteriala.
Mentine greutatea corpului in limite normale
Kilogramele in plus sunt asociate frecvent cu probleme ale inimii, nivel de colesterol ridicat si placa pe artere care au consecinte negative asupra sanatatii cardiovasculare. Mentine o greutate corporala in limite normale si astfel poti preveni aparitia hipertensiunii arteriale.
Evita:
- Alimentele sarate
- Alimentele grase bogate in grasimi saturate precum carnea de porc sau carnea de miel
- Fumatul
- Alcoolul
- Stresul.
Presiunea excesiva asupra peretilor arteriale cauzata de hipertensiune arteriala poate deteriora vasele de sange si in timp influenteaza buna functionare a organelor corpului.
Hipertensiunea arteriala netratata poate duce la complicatii precum:
- Infarct sau accident vascular cerebral
- Anevrism – cresterea semnificativa a vaselor de sange care poate duce in timp la hemoragie intracraniana
- Insuficienta cardiaca
- Afectiuni renale – hipertensiunea arteriala subtiaza vasele de sange fapt care poate duce la afectarea rinichilor
- Afectiuni ale ochilor – cresterea tensiunii poate ingrosa vasele de sange de la nivelul ochilor fapt care duce in timp la pierderea vederii
- Sindrom metabolic – este un cumul de factori pentru bolile cardiovasculare si diabetul zaharat printre care colesterol ridicat si niveluri crescute ale zaharului in sange.
Suplimente premium pentru sanatatea inimii
Vitamine & Suplimente Alimentare Pentru Sistemul Circulator
Mai puțin de 1.90 lei per zi de tratament!
Suplimente Pentru Colesterol
Chitomar – Chitosan 720 Mg + Vitamina C pentru Metabolismul Grăsimilor, Colesterol – 60 Capsule
Mai puțin de 1.90 lei per zi de tratament!
Complex de Vitamine Pentru Energie
Mai puțin de 2.01 lei per zi de tratament!
Omega 3, 6, 7, 9
Krillmar – Ulei de Krill și Ulei de Pește cu Omega 3 – 60 Gelule
Mai puțin de 2.78 lei per zi de tratament!
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410
- https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension