Un sistem imunitar puternic este un excelent apărător contra agenților externi care ne amenință sănătatea. Sistemul imunitar este compus dintr-o combinație de bariere fizice anatomice, precum pielea, membrana mucoasă sau chiar peretele care ne protejează sistemul digestiv. Însă pentru a fi cu adevărat puternic în fața amenințărilor, este nevoie și de ajutor din partea unor nutrienți importanți precum vitamina C sau zincul. Să descoperim împreună cum funcționează sistemul imunitar și cum anume contribuie zincul și vitamina C pentru fortificarea acestuia.
Funcțiile sistemului imunitar
Sistemul imunitar are două mecanisme de reacție fundamentale: răspunsul înnăscut și răspunsul dobândit. Răspunsul înnăscut al sistemului imunitar se produce foarte repede și apare în momentul în care un agent străin este detectat. Răspunsul adaptiv este specific limfocitelor sau celulelor albe, care în momentul în care detectează antigenii invadatorului, produc anticorpi pentru a lupta cu aceștia și pentru a-i distruge. Acest lucru generează memoria imunologică.
Micronutrienții: vitaminele și mineralele
Micronutrienții (de ex. vitaminele și mineralele esențiale din punct de vedere nutrițional) sprijină și influențează fiecare dintre etapele răspunsului imunologic, așadar sunt necesari pentru un sistem imunitar puternic. Cu alte cuvinte, o alimentație sănătoasă și un echilibru nutrițional adecvat este esențial pentru dezvoltarea, menținerea și acțiunea răspunsului sistemului imunitar.
Micronutrienții joacă un rol semnificativ în reacția înnăscuta a sistemului imunitar. Aceștia mențin integritatea structurală și funcționala a barierelor fizice precum pielea sau membranele mucoase. În răspunsul dobândit al sistemului imunitar, micronutrienții stimulează activitatea celulelor albe.
Despre zinc
Zincul este un microelement esențial pentru oameni și obținut prin ingerarea alimentelor. Se regăsește din abundență în surse alimentare precum carnea, peștele, ouăle, produsele lactate, nuci, cereale sau legume.
Are o mulțime de proprietăți benefice, inclusiv roluri în metabolismul carbohidraților și a acizilor grași, fertilitate și reproducere, funcția cognitivă, menținerea sănătății oaselor, unghiilor și părului, ba chiar și în menținerea sănătății vederii. Zincul joacă un rol cheie în funcționarea optimă a sistemului imunitar, în producția de proteine, în menținerea celei dintâi bariere defensive, și anume pielea, în protecția împotriva stresului oxidativ și în procesul de dezvoltare al celulelor.
Zincul și sistemul imunitar
Zincul are un rol foarte important în menținerea integrității barierei de apărare și menținerea unui sistem imunitar puternic, acest aspect fiind considerat prima linie de apărare împotriva microbilor. Datorită participării sale în procesul antioxidant, Zincul se integrează printre proteine, formând împreună enzimele antioxidante. Participă, de asemenea, la procesul de producție al celulelor albe (celulele imune).
Un studiu recent, realizat în 2020, asupra a 1500 de indivizi a confirmat rolul important pe care zincul îl are în răspunsul imun al sistemului nostru imunitar.
Despre vitamina C
Vitamina C (acid ascorbic) este o vitamina solubilă în apă și un micronutrient cheie în multe dintre procese organismului. Cele mai bogate surse alimentare de vitamina C sunt citricele, roșiile, cartofii și legumele verzi. Laptele matern este cea mai bogată sursă de vitamina C pentru nou-născuți și bebeluși.
Din cauza faptului că organismul nu poate stoca o cantitate mare de vitamina C, fiind solubilă în apă, este nevoie de suplimentarea regulată și adecvată pentru a menține nivelul la normal. Îți recomandăm vitamina C lipozomală, cu un grad de absorbție foarte ridicat în organism.
Vitamina C are o contribuție importantă în multe dintre funcțiile organismului precum: în răspunsul imun, în metabolismul energiei, în producția de colagen, în absorbție fierului și în protecția împotriva stresului oxidativ.
Vitamina C: antioxidant și stimulator al producției de colagen
Sistemul defensiv nu participă doar la răspunsul oxidativ în fața invadatorilor sau la protejarea adecvată a celulelor, ci participă și la absorbția adecvată a fierului, un alt mineral important în producția de celule de defensive.
Prin stimularea producției de colagen, vitamina C susține și funcția de barieră a pielii. Colagenul menține structura normală a pielii, un aspect foarte important ținând cont de faptul că pielea este prima linie de apărare împotriva microbilor.
Aliații: Zincul și Vitamina C
S-a demonstrat că vitamina C și Zincul contribuie semnificativ în sprijinul multor funcții ale organismului, funcții care mențin procese corpului nostru în parametrii optimi. Acești doi micronutrienți au un rol foarte important în funcția imunologică generală, în combaterea stresului oxidativ, în menținerea sănătății pielii, prima linie de apărare, în dezvoltarea celulară, în special a celulelor care contribuie la apărarea organismului.
Din acest motiv, este foarte important să ai o alimentație sănătoasă și echilibrată pentru a ingera zilnic cantitatea adecvată de vitamina C și Zinc. Poți apela oricând și la suplimente cu vitamina c și zinc pentru un sistem imunitar puternic.
Vitamine Pentru Imunitate Scăzută
Vitamina C + Zinc VITAHELP 500mg – Produs Vegan – Cutie cu 60 Capsule
Mai puțin de 1.65 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Imunitate Scăzută
Zinc VITAHELP cu 25 Mg per Doză Zilnică – Cutie cu 120 Gelule
Mai puțin de 1.17 lei per zi de tratament!
Pachete Suplimente Alimentare & Vitamine
Pachet Oboseală, Epuizare Fizică și Imunitate: Ferrobine Max + Vitamina C Lipozomală
Mai puțin de 5.31 lei per zi de tratament!
Suplimente Antioxidanți
Vitamina C Lipozomală 1000 Mg cu Absorbție Maximă – 20 fiole
Mai puțin de 2.76 lei per zi de tratament!