Biotina (vitamina B7) – beneficii pentru păr, piele și organism

-5%
Livrare Gratuita
Prețul inițial a fost: 258.20 lei.Prețul curent este: 245.29 lei. TVA inclus

Mai puțin de 8.17 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 144.99 lei.Prețul curent este: 137.74 lei. TVA inclus

Mai puțin de 4.59 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 139.99 lei.Prețul curent este: 132.99 lei. TVA inclus

Mai puțin de 4.43 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 67.00 lei.Prețul curent este: 60.30 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.01 lei per zi de tratament!

Cu siguranță ai auzit de nenumărate ori despre importanța biotinei. Aceasta vitamină este extrem de importantă pentru menținerea sănătății metabolismului, protejarea creierului și a inimii. Totuși, biotina este cunoscută pentru beneficiile pe care le are pentru frumusețe, mai exact pentru piele, dar mai ales pentru păr. 

De cele mai multe ori, biotina apare ca ingredient într-un supliment complex, special conceput pentru frumusețe. Așadar, vei găsi adesea suplimente pentru piele, păr și unghii și produse care au la bază o combinație de biotină, colagen și acid hialuronic. 

Rămâi în continuarea și descoperă care sunt proprietățile biotinei, cum acționează biotina pentru păr și piele, ce alimente conțin biotină și care sunt cele mai populare asocieri de ingrediente pentru suplimentele cu biotină

Ce este biotina?

Biotina este una dintre vitaminele care fac parte din complexul de vitamine B. Aceasta este cunoscută sub numele de vitamina B7 sau vitamina H. Vitamina H provine din limba germană, iar H este prescurtarea de la „haar und haut”, adică păr și piele. 

Biotina este o vitamină esențială care face parte din categoria vitaminelor solubile în apă.  Organismul nostru nu poate produce de unul singur biotină, și nici nu o poate depozita, așadar aceasta trebuie preluată constant din alimente și suplimente. 

Proprietățile biotinei

Biotina face parte din complexul de vitamine B. În acest complex se regăsesc 8 vitamine cu o importanță deosebită pentru organism: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 și B12. Acestea contribuie la producția de energie, întărirea imunității și protejarea organelor vitale. 

Biotina are numeroase roluri în organism, printre care se regăsesc: 

  • producția de acizi grași 
  • transformă grăsimile, carbohidrații și proteinele în energie 
  • joacă un rol important în producția ADN-ului 
  • normalizează metabolismul energetic 
  • menține sănătatea părului 
  • menține sănătatea membrana mucoasă 
  • protejează sănătatea și frumusețea pielii 
  • menține funcția normală a sistemului nervos 

Biotina pentru păr

Căderea părului are un impact major asupra calității vieții unei persoane. Există mai multe tipuri de cădere a părului precum chelirea în cazul bărbaților, alopecia areata sau efluviu telogen. În cazul căderii părului, una dintre cele mai bune opțiuni de tratament este reprezentată de nutriție. O dietă sănătoasă și echilibrată, cu un conținut bogat de vitamine și minerale este extrem de benefică pentru sănătatea părului. 

Studiile au demonstrat că biotina joacă un rol foarte important  în producția de proteină, în special keratină, proteina fribroasă care intră în componența părului și a unghiilor. 

Alte beneficii pentru păr

După cum am menționat, este necesar un nivel optim de biotină pentru producerea proteinelor care intră în componența firului de păr și pentru procesul regenerativ al foliculilor. 

Printre beneficiile biotinei pentru păr se numără și: 

Conferă volum părului

Studiile au demonstrat că biotina a contribuit la creșterea volumului cu până la 13% în doar 12 săptămâni de utilizare a suplimentelor cu biotină. 

Stopează căderea părului

Un studiu realizat pe 130 de voluntari a arătat că utilizarea unui supliment cu biotină a redus căderea părului cu până la 50% în doar 3 luni. 

Întărește firul de păr

În cadrul unui studiu în care 12 voluntari au consumat suplimente cu biotină timp de 3 luni s-a concluzionat că biotina a întărit firul de păr cu până la 82%. De asemenea, s-a observat și o intensificare a luciului firului. 

Biotina pentru piele

Biotina este implicată în procesul de formare a proteinelor care contribuie la alcătuirea structurii pielii, precum și în procesul de regenerare al acesteia. Biotina contribuie la sinteza de colagen, astfel că are o acțiunea pozitivă asupra fermității și structurii pielii.  

Biotina contribuie la reducerea ridurilor și a liniilor fine, îmbunătățește textura pielii, contribuie la menținerea hidratării țesuturilor și poate contribui la uniformizarea nuanței pielii. 

Alimente care conțin biotină

Biotina se regăsește într-o mulțime de alimente pe care le consumăm cu regularitate, dar într-o cantitate relativ mică, comparativ cu alte vitamine solubile în apă. 

Printre cele mai bogate alimente în biotină enumerăm: gălbenușul de ou, ficatul, rinichii și câteva legume. Ficatul conține 1mg de biotină/1 kg, pe când fructele sau legumele conțin 0,01mg biotină/1 kg. 

Alte alimente bogate în biotină sunt: avocado, bananele, nucile și brânza ceddar.

Suplimente cu biotină

Există pe piață o mulțime de suplimente care conțin biotină. Acestea sunt valabile într-o varietate de forme, de la capsule, la pulbere, suplimente lichide sau suplimente sub formă de fiole buvabile. De asemenea, majoritatea suplimentelor cu biotina vin în combinație cu alte vitamine, minerale și extracte naturale din plante. 

Biotină și colagen

Biotina și colagenul sunt cei mai utilizați nutrienți când vine vorba de nutricosmetice, adică suplimente pentru frumusețe. Biotina contribuie la menținerea frumuseții părului și a pielii, iar colagenul este proteina structurală, similară cu keratina, care asigură fermitate și luminozitate părului și pielii. 

Biotină și zinc

Biotina și zincul sunt doi nutrienți excelenți când vine vorba despre sănătatea părului. Atât zincul, cât și biotina ajută la menținerea activității metabolice a țesuturilor a căror celule se multiplică foarte repede, precum în cazul părului. Astfel, atât zincul cât și biotina sunt esențiale în structura țesutului firului de păr. 

Biotină și vitamina E

Stresul oxidativ provocat de radicalii liberi contribuie la căderea părului, inclusiv la degradarea celulelor de colagen și de acizi grași care intră în componența părului. Vitamina E este recunoscută pentru protecția pe care o conferă împotriva stresului oxidativ, așadar combinată cu biotina, vitamina E are un efect benefic asupra sănătății părului. 

Biotină și acid hialuronic

Acidul hialuronic este o componentă naturală a pielii, a cărei proprietăți hidratante contribuie la lubrifierea și elasticitatea țesuturilor. Combinația cu biotina menține un nivel optim de hidratarea al pielii, în special odată cu înaintarea în vârstă. 

Biotină și fier

Atât fierul, cât și biotina joacă un rol foarte important în metabolismul energiei și în funcționarea optimă a sistemului nervos. Asocierea acestor două vitamine contribuie la menținerea sănătății generale a organismului. 

Contraindicații și efecte adverse

Studiile clinice au arătat că nu există contraindicații în ceea ce privește administrarea suplimentelor cu biotină. De asemenea, nu există riscuri de efecte adverse atunci când se consumă suplimente cu biotină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane