Ce este gonartroza? Definiție, cauze, tipuri, simptome, diagnostic, tratament

Ce este gonartroza - Definiție, cauze, tipuri, simptome, diagnostic, tratament

Ce este gonartroza?

Gonartroza este o afecțiune a genunchiului, care implică degenerarea cartilajului aflat între oasele genunchiului, până la distrugerea acestuia. Stratul fin de cartilaj acționează ca un tampon acolo unde oasele genunchiului se întâlnesc.

Când acesta se uzează, oasele se ating, iar frecarea dintre ele provoacă durere și reducere mobilitatea articulației. Pe măsură ce cartilajul se distruge, organismul favorizează creșterea osoasă în zonele periferice (osteofite).

Durerea este cu atât mai intensă, cu cât oasele se ating pe o suprafață mai mare. În cele mai multe cazuri, atunci când gonartroza apare la unul dintre genunchi, va apărea și la celălalt.

Cuprins

Cauze apariției gonartrozei

Cauza apariției gonartrozei poate fi primară (cauză internă) sau secundară (cauză externă).
Gonartroza primară (internă) a genunchiului apare ca o cauză a îmbătrânirii naturale a articulației. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, cantitatea de proteine din cartilaj se reduce, făcându-l mai fragil.

Oamenii de știință spun că există și alți factori declanșatori ai gonartrozei: transmiterea ereditară a bolii sau lipsa exercițiilor fizice.

Gonartroza secundară (externă) apare ca o consecință a supunerii articulațiilor la diferite cauze externe. Acestea includ accidente sportive sau suprasolicitarea articulațiilor, traumatisme sau intervenții chirurgicale, alinierea greșită a picioarelor sau o postură proastă. Obezitatea este o altă cauză externă care declanșează gonartroza.

Tipuri de gonartroză

Gonartroza se clasifică după locul în care se alfă cartilajul degenerat:

  • Gonartroza mediană – Cartilajul degenerat se află în regiunea interioară (mediană) a articulației genunchiului. Apare, de obicei, la persoanele supraponderale.
  • Gonartroza laterală – Cartilajul afectat se află în regiunea exterioară (laterală) a articulației genunchiului. Apare, de obicei, la persoanele care au picioarele deformate în X.
  • Gonartroza retropatelară – Cartilajul degenerat se află în centrul articulației rotulei.
    Atunci când sunt afectate toate zonele articulației genunchiului se numește pangonartroză.
gonartroza

Simptome ale gonartrozei

Gonartroza este o formă de osteroartrită foarte des întâlnită. De obicei, boala de agravează treptat, la început provocând disconfort și durere la mișcare.

Simptomele se accentuează atunci când articulația genunchiului este supusă unui efort suplimentar, cum ar fi urcarea sau coborârea unor trepte, sau la transportul unor obiecte grele. Când boala avansează, durerea poate fi simțită pe toată durata zilei. Pot apărea noduli, umflături la nivelul genunchiului sau chiar trosnituri în interiorul articulației.

Alte simptome comune ale gonartrozei:

  • Durere la nivelul rotulei după o perioadă lungă de ședere
  • Sensibilitate crescută pe vreme umedă sau rece
  • Roseață și temperatură ridicată în zona genunchiului, mai ales după efectuarea unor exerciții fizice
  • Rigiditate dimineața.

Există situații în care cartilajul genunchiului este degradat, însă nu provoacă dureri sau disconfort. În această situație, boala se numește gonartroză asimptomatică.

Diagnosticare gonartroză

Diagnosticare gonartroză

Examinarea fizică și alcătuirea anamnezei
Un diagnostic eficient începe cu examinarea fizică a genunchiului afectat de gonartroză, alături de un istoric complet al pacientului (anamneza). Se iau în considerare simptomele prezentate de către pacient și alte informații cu privire la starea aticulației afectate.

Cercetările de laborator
Cercetările de laborator sunt efectuate pe analize de urină și sânge. Se urmărește viteza de sedimentare a eritrocitelor, fibrinogenului și a ureei și a altor parametri biochimici.

Imagistica RMN (rezonanță magnetică nucleară) sau CT (tomograf computerizat) pentru a diagnostica gonartroza.

Modificările degenerative ale articulației unui genunchi afectat de gonartroză sunt diagnosticate pe bază imagistică. Prezența osteofitelor (creșterea osului peste cartilajul degradat) semnalează prezența bolii. Osteofitele irită țesuturile înconjurătoare și provoacă inflamații.

Imagistica prin RMN oferă posibilitatea examinării tuturor structurilor articulației afectate de gonartroză. Combinația dintre câmpul magnetic și undele radio oferă o imagine de ansamblu clară, pe baza căreia se poate pune un diagnostic sigur.

Imagistica prin CT oferă, de asemenea, o imagine clară și sigură a articulației supusă examinării. Dar, în cazul unui CT, se utilizează razele X și nu undele magnetice. Razele X străbat corpul, fiind absorbite de către țesuturi în mod diferit, în funcție de densitatea lor. Astfel, rezultă o imagine în nuanțe de gri, care urmează a fi imprimată pe o coală specială și apoi analizată.

Ecografia cu ultrasunete
Examinarea prin ecografie minimizează disconfortul pacientului și facilitează examinarea repetată a tuturor articulațiilor periferice. În cazul examinării unui genunchi care suferă de gonartroză, ecografia permite evaluarea dinamică a articulațiilor și oferă un aspect dimensional, care nu poate fi realizat prin tehnici de radiologie statică.

Artroscopia genunchiului
Artroscopia genunchiului reprezintă o intervenție chirurgicală la nivelul genunchiului cu gonartroză. În timpul procedurii, chirurgul face o mică incizie (tăietură) și introduce o cameră (artroscop), care permite vizualizarea interiorului genunchiului pe un ecran. Artroscopia, însă, nu se rezumă doar la vizualizarea interiorului închieturii, ci se poate intreveni chirurgical și repara problemele existente.

Riscurile sunt minime, iar perspectiva este promițătoare pentru majoritatea pacienților. Recuperarea depinde de gravitatea problemei genunchiului, dar și de complexitatea procedurii necesare.

Tratament gonartroză

tratament naturist gonatroza

Tratamentul medicamentos pentru gonartroză
Tratamentul medicamentos pentru gonartroză trebuie urmat o perioadă îndelungată pentru a avea efect, însă nu trebuie neglijate efectele secundare. Se recomandă medicamentele cu efect antiinflamator pentru ameliorarea durerilor articulare și a inflamației.

Din păcate, tratamentul medicamentos nu va vindeca de gonartroză complet pacientul, dar îi va face viața mai ușoară. Se mai pot lua suplimente alimentare, precum condroitină sau acid hialuronic.

Tratament naturist pentru gonartroză
Alimentația joacă un rol important în ce privește calitatea vieții, sănătății și integrității corpului nostru. Pentru a reduce sau chiar elimina durerea produsă de gonartroză, pacientul trebuie să slăbească.

-5%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 132.76 lei.Prețul curent este: 126.12 lei. TVA inclus

Mai puțin de 4.20 lei per zi de tratament!

-5%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 127.00 lei.Prețul curent este: 120.65 lei. TVA inclus

Mai puțin de 4.02 lei per zi de tratament!

-5%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 79.00 lei.Prețul curent este: 75.05 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.50 lei per zi de tratament!

-5%
BESTSELLER
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 185.00 lei.Prețul curent este: 175.75 lei. TVA inclus

Mai puțin de 5.85 lei per zi de tratament!

O dietă de tip mediteranian ajută la refacerea cartilajului, și conține:

  • alimente bogate în aminoacizi – pește, ulei de măsline;
  • vitamina C – portocale, lămâi, afine, struguri, ceapă, salaltă;
  • vitamina E – avocado, uleiuri naturale, migdael, nuci, spanac;
  • beta-caroten – morcovi, ouă, brânză, fasole, fructe uscate;
  • vitamina D – pește gras, stridii, pâine, lapte, cereale;
  • vitamina A – ficat, produse lactate, cod, ardei gras, roșii, broccoli, legume verzi, pepeni, caise, grapefruit.

Cafeaua, carnea și alcoolul sunt contraindicate, deoarece produc prea mult acid în organism, iar acesta duce la inflamarea articulațiilor.

Gelatina este cunoscută ca fiind cel mai bun remediu natural pentru regenerarea cartilajelor. Gelatina conține aminoacizi, colagen, prolină și hidroxiprolină, și nu conține grăsimi sau carbohidrați, neavând astfel efecte secundare. Cea mai indicată este gelatina de vită.

Tratamentul celular regenerativ pentru gonartroză
Celulele folosite pentru tratarea articulațiilor afectate de gonartroză sunt prelevate din măduva ososasă sau din țesut adipos. Moleculele bioactive din celule stimulează angiogeneza și reduc inflamația.

Infiltrații cu acid hialuronic pentru gonartroză
În ultimii ani, s-a dovedit a fi util tratamentul gonartrozei prin infiltrațiile intraarticulare cu acid hialuronic. Acidul hialuronic ajută la reducerea durerii și imbunătățește funcția articulară a genunchiului. Eficacitatea infiltraților este simțită chiar de la primul tratament, iar efectul lor durează un timp mai îndelungat. Se recomandă repetarea tratamentului la fiecare 6 luni.

Kinetoterapie în gonartroză
Kinetoterapia în problemele de gonartroză este importantă și nu e de neglijat. Tratamentul kinetoterpeutic cuprinde exerciții care contribuie la combaterea bolii și îmbunătățirea sănătății pacientului. Exercițiile kinetoterapeutice evită suprasolicitarea și asigură eficiența maximă. Mișcările se efectuează încet, amplitudinea lor crescând treptat.

Durata exercițiilor nu depășește 30-45 de minute, fiind împărțite în reprize de 10-15 minute, și executate zilnic.

Tratamentul chirurgical al gonartrozei
Dacă tratamentul medicamentos sau alte metode de tratament nu aduc rezultatele dorite, este necesară intervenția chirurgicală. Intervenția chirurgicală este o metodă sigură, dar este indicată numai în cazul în care celelalte metode au eșuat sau sunt contraindicate. Suprafețele afectate sunt îndepărtate și îmbinarea este înlocuită cu piese din titan.

Prin această metodă, durerea este eliminată, crește mobilitatea și se îmbunătățește calitatea vieții pacientului.

Cum poti sa previi gonartroza?

Prevenirea oricărei boli este importantă, iar prevenirea gonartrozei se poate face prin limitarea greutăților puse pe picioare și efectuarea regulată a exercițiilor fizice. Pentru a intări ligamentele genunchiului poartă pantofi confortabili, fii atent la alimentație, suplimentează cu vitamine.

La primele semne asemănătoare simptomelor de gonartroză, adresează-te imediat medicului tău.

Suplimente premium recomandate:

-5%
Prețul inițial a fost: 156.15 lei.Prețul curent este: 148.34 lei. TVA inclus

Mai puțin de 4.94 lei per zi de tratament!

-5%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 123.00 lei.Prețul curent este: 116.85 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3.89 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 75.71 lei.Prețul curent este: 71.92 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.40 lei per zi de tratament!

-19%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 77.00 lei.Prețul curent este: 62.18 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.07 lei per zi de tratament!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *