Acidul folic reprezintă forma sintetică a vitaminei B9 și este solubil în apă. Folatul este forma naturală a vitamiei B9 și se găsește în multe alimente.
Corpul uman nu produce în mod natural acid folic, de aceea, trebuie obținut prin alimentație sau suplimente. Puteți găsi folat (acid folic) în legumele cu frunze verzi, în citrice, dar și în alimente de origine animală.
Acidul folic se găsește ca supliment adăugat în alimente, precum făina, cerealele pentru micul dejun sau pâinea. Acidul folic se găsește și în suplimentele alimentare, iar această formă este mai bine absorbită în corp (85%), decât cea din sursele alimentare (50-60%).
Cuprins
Ce este acidul folic?
Rolul acidului folic
Acidul folic are un rol deosebit de important în organism și este utilizat pentru prevenirea și tratarea nivelului scăzut de acid folic din sânge (deficit de folat), dar și reglarea nivelului ridicat al aminoacidului homocisteină.
Acidul folic ajută organismul la producerea de globule roșii sănătoase, care se ocupă de transportul oxigenului în sânge. Dacă organismul nu produce suficiente celule roșii, persoana în cauză poate ajunge la anemie, oboseală, slăbiciune și un ten palid.
Acidul folic este important pentru sinteza și repararea ADN-ului și ARN-ului, ajutând celulele să crească, să se dividă și să funcționeze corespunzător.
Pe perioada sarcinii este absolut necesar consumul suficient de acid folic, pentru a preveni malformațiile congenitale grave la făt.
Consumul de acid folic ajută și în alte afecțiuni, inclusiv accident vascular cerebral, depresie, scăderea memoriei, și altele.
Deficitul de acid folic și toxicitatea
Deficitul de acid folic este rar întâlnit, deoarece folatul se găsește într-o gamă largă de alimente care se consumă în mod uzual. Cu toate acestea, persoanele care se alfă în următoarele situații pot crește riscurile unui deficit de acid folic:
• Sarcina. Pe timpul sarcinii, gravida trebuie să suplimenteze consumul de acid folic, pentru a suplini cantitatea absorbită de făt. El are nevoie sănătos.
• Alcoolismul. Alcoolul blochează absorbția de acid folic, dar și accelerează rata lui de descompunere și este eliminat rapid din organism. De asemenea, persoanele alcoolice tind să aibă o dietă săracă în alimente care conțin folat.
• Tulburări digestive care provoacă malabsorbție sau intervenții chirurgicale intestinale. Tulburări ale intestinului iritabil, boala celiacă, intervențiile chirurgicale care au implicat organele divestive sau reducerea nivelului normal al acidului gastric, pot duce la o absorbție deficitară de acid folic, ajungându-se la deficit.
• Afecțiuni genetice. Persoanele cu polimorfism nu au capaciatea de a converti acidul folic în forma sa activă, pentru a putea fi utilizat de către organism. Astfel, crește nivelul homocisteinei.
Simptome ale deficitului de acid folic
Simptomele deficitului de acid folic cele mai întâlnite sunt:
• anemie megaloblastică;
• oboseală;
• slăbiciune;
• dureri de cap;
• stări de iratabilitate;
• lipsă de concentrare;
• dificultăți respratorii;
• palpitații;
• afte bucale;
• decolorarea tenului, părului și unghiilor, sau chiar pierderea părului.
Toxicitate
Doar în cazuri rare se poate ajunge la o suprdoză de acid folic, atunci când este dobândit din surse alimentare naturale. O limită superioară stabilită pentru acidul folic este de 1 mg pe zi.
Totuși, iată câteva situații la care se poate ajunge, în cazul unui supradozaj de acid folic:
Afectarea sistemului nervos. Administrarea unei cantități mai mari de 1000 µg de acil folic pe zi poate masca o deficiență de vitamina B12, care apare, în deosebi, la persoanele care adoptă o dietă vegană. Atât acidul folic, cât și vitamina B12 ajută producerea de celule roșii, iar lipsa uneia dintre ele duce la anemie. Lipsa vitaminei B12 pentru o lungă perioadă de timp, poate duce la o deteriorare lentă și ireversibilă a creierului și a sistemului nervos. Primele semne ar fi modificările de comportament, confuzii, dar se poate ajunge și la convulsii.
Tulburări digestive. În cazul administrării de doze zilnice foarte mari pot apărea tulburări ale stomacului, cu stări de greață, diaree și iritabilitate intestinală.
Cancer și afecțiunile cardiace.
Prea mult acid folic nemetabolizat în sânge poate duce la anumite tipuri de cancer (de prostată) sau alte afecțiuni, precum rezistența la insulină, și crește riscul de atac de cord la persoanele cu probleme cardiace. De asemenea, nu se recomandă acidul folic în situația în care se aplică proceduri de lărgire a arterelor îngustate (angioplastie), deoarece exită riscul ca boala să fie agravată.
Autism.
Deși acidul folic este recomandat a fi consumat pe perioada sarcinii, pentru a ajuta la dezvolatea neuronală a fătului, doze prea mari de acid folic nu sunt recomandate. Dacă acidul folic se găsește în permanență la un nivel ridicat, organismul nu îl mai metabolizează. Acest lucru însemană că organismul fie nu a transformat acidul folic într-o formă activă, pentru a fi utilizat, fie nu a eliminat surplusul. Iar un nivel ridicat de acid folic nemetabolizat aflat în sânge nu face altceva decât să crească șansele ca bebelușul să se aibă autism.
Este puțin probabil ca persoanele care iau mai puțin de 400 µg de acid folic zilnic să aibă acid folic nemetabolizat în sânge. În general, cantitatea de acid folic dintr-o multivitamină nu dăunează.
Doza recomandată de acid folic
Acidul folic și folații sunt absorbiți de organism în cantități diferite, în funcție de locul din care provin. Astfel că, foaltul din alimentele naturale este abosorbit în proporție de 50-60%, în timp ce acidul folic din suplimente sau din alimentele fortificate se absoarbe în proporție de 85%.
Corpul tău stochează între 15 și 30 mg de acid folic. Cea mai mare parte din acești folați se află în ficat, iar restul se află în sânge și țesuturi.
În tabelul demai jos puteți vedea, diferențiat pe vârste, cantitatea zilnică necesară de acid folic.
Vârsta Doza Recomandată
0-6 luni 65 µg (micrograme)
7-12 luni 80 µg
1-3 ani 150 µg
4-8 ani 200 µg
9-13 ani 300 µg
14-18 ani 400 µg
19+ ani 400 µg
Sarcină 400-800 µg
Alăptare 500 µg
Este important de reținut că acidul folic poate interacționa cu anumite medicamente și suplimentarea lui nu este recoamndată în orice situație și pentru oricine. Decizia de administrare a acidului folic prin suplimente se ia împreună cu medicul.
Alimente care conțin folați (acid folic)
Acidul folic este forma sintetică a Vitaminei B9, astfel că nu poate fi procurat din alimentația naturală, ci doar din suplimente alimentare sau din alimentele fortificate, cum ar fi pâinea sau făina, cerealele pentru micul dejun sau batoanele proteice.
Atunci când consumați acid folic, ficatul dumneavoastră trebuie să îl transforme în forma sa activă, adică în 5-metiltetrahidrofolat (5-MTHF), care se găsește în mod natural în alimente.
Alimentele cele mai bogate în folați (acid folic) sunt verdețurile, leguminoasele, unele fructe, dar se poate obține și din surse animale.
– spanac
– sparanghel
– varză de Bruxelles
– salată verde
– broccoli
– fasole neagră
– fasole roșie
– mazăre
– linte
– avocado
– papaya
– portocale
– grepfrut
– banane
– pepene galben
– ficat de vită
– ouă
– arahide
– migdale
– semințe de floarea soarelui
– semințe de in
Beneficiile consumului de acid folic
Acidul folic și folatul se regăsesc în suplimentele, respectiv alimentele pe care le consumăm, acești doi nutrienți tratând aceleași afecțiuni.
Iată câteva dintre beneficiile consumului de acid folic:
1. Tratarea deficitului de acid folic
Se poate ajunge la deficiență de acid folic din varii motive, cum ar fi: lipsa alimentelor bogate în folați din alimentație, boala celiacă sau alte dereglări la nivel gastro-intestinal, utilizarea de medicamente care împlidică absorbția de folați, consumul de alcool, sarcina, dializa.
Se apelează la consumul de acid folic din suplimente alimentare atunci când în organism nivelul de folați este scăzut. La recomandarea medicului, se consumă cantitatea adecvată, zilnic, până la remedierea problemei.
2. Prevenirea malformațiilor congenitale în sarcină
Suplimentele de acid folic ajută la prevenirea neregularităților tubului neural la făt, incluzând complicații grave, precum spina bifida sau anencefalia.
Suplimentele de acid folic nu numai că ajută la prevenirea problemelor de dezvoltare neuronală ale fătului, dar ajută și la reducerea riscului de apariție al altor complicații ale sarcinii, cum ar fi preeclampsia.
3. Menținerea sănătății creierului
Un nivel scăzut de acid folic în sânge este legat de o funcție mentală deficitară, putând duce chiar până la demență.
Un studiu a arătat că administrarea a 400 µg de acid folic, zilnic, timp de 2 ani, persoanelor care suferă de Alzheimer, a îmbunătățit funcțiile creierului și a redus nivelul proteinelor implicate în această bolală.
De asemenea, acidul folic se poate administra împreună cu anumite medicamente pentru boli mintale ca: schizofrenia, depresia sau tulburările bipolare. Pe baza unor studii efectuate, s-a constatat că persoanelor, carărora li s-a administrat acid folic alături de medicamente antipsihotice, li s-au redus simptomele mai mult decât celor care au luat numai medicamentele antipsihotice.
4. Reducerea bolilor de inimă
Nivelul ridicat de homocisteină (un aminoacid prezent în plasma sangvină) este responsabil de creșterea riscului de a dezvolta boli de inimă. Întrucât acidul folic ajută la descompunerea homocisteinei, este necesară administrarea lui pentru a ține sub cotrol nivelul acestui aminoacid. De asemenea, administrarea de acid folic în aceste condiții, reduce cu până la 10% riscul de accident vascular cerebral (AVC).
Acidul folic este util și în cazul în care se administrează medicamente antihipertensive, deoarece ajută la reducerea semnificativă a simptomelor, mai mult decât atunci când medicamentele antihipertensive sunt luate singure.
Acid folic în sarcină
Acidul folic este absolut esențial în dezvoltarea sănătoasă a fătului. Este implicat în diviziunea celulară și creșterea țesutului. De asemenea, ajută la dezvoltarea creierului și a coloanei vertebrale a bebelușului, numit tub neural.
Administratea de acid folic se poate începe încă din perioada în care femeia intenționează să rămână însărcinată, dar și pe parcursul sarcinii. Acidul folic poate ajuta la prevenirea complicațiilor grave care pot apărea la nivelul tubului neural al fătului, cum ar fi anencefalia și spina bifida.
Este recomandat ca, femeia care intenționează să rămână însărcinată să înceapă să ia supliment zilnic de acid folic, cu concentrație între 400 și 800 µg, cu cel puțin 1 lună înainte de a rămâne însărcinată și în primele 2 – 3 luni de sarcină.
Dincolo de prevenirea problemelor de dezvoltare fetală, administrarea suplimentelor de acid folic în timpul sarcinii poate îmbunătăți funcția mentală a copilului.
Acidul folic este important și pentru sănătatea mamei, nu doar a fătului. Suplimentarea cu acid folic reduce riscul apariției complicațiilor legate de sarcină, inclusiv preeclampsie.
De asemenea, nivelurile mai ridicate de acid folic la o femeia însărcinată pot reduce riscul de naștere prematură.
Nu este întotdeauna ușor să obțineți suficient folat doar din alimentație, din cauză că fătul absoarbe o mare cantitate de la mamă. De aceea, pe perioada sarcinii trebuie să acordați o atenție deosebită suplimentelor pe care le luați, acidul folic fiind un nutrient atât de important pentru dezvolatrea sănătoasă a bebelușului, dar și pentru mamă.
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/219853
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1017/folic-acid
- https://www.healthline.com/nutrition/folic-acid#side-effects-precautions
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/folic-acid/