Artrita reumatoida: Simptome, cauze, tratament si preventie

Artrita reumatoida: Simptome, cauze, tratament si preventie

Sistemul osos are rol important pentru buna functionare a corpului uman, asigura sustinerea muschilor, a organelor si, cu ajutorul lui, ne putem misca si deplasa. Oasele sunt conectate intre ele prin articulatii. Acestea trec prin schimbari odata cu trecerea timpului, iar solicitarea constanta a articulatiilor poate avea consecinte asupra sanatatii lor.

Artrita reumatoida, cunoscuta sub denumirea de reumatism, este o tulburare autoimuna, inflamatorie, care afecteaza in principal articulatiile, dar nu numai. Se poate extinde si asupra altor organe, ducand la aparitia complicatiilor daca nu este tratata la timp.

De regula, persoanele de sex feminin cu varste cuprinse intre 50 si 75 de ani sunt mai predispuse in a suferi de artrita reumatoida spre deosebire de barbatii de aceeasi varsta.

Afla in cele ce urmeaza care sunt cauzele aparitiei artritei reumatoide, cum se manifesta, dar si metode de tratament si preventie a bolii pentru mentinerea articulatiilor sanatoase.

Cuprins

Care sunt simptomele artritei reumatoide?

Care sunt simptomele artritei reumatoide?

Sistemul imunitar are rolul de a lupta impotriva virusilor si bacteriilor din organism care provoaca boli si pun in pericol sanatatea. In cazul artritei reumatoide, sistemul imunitar confunda propriile celule cu cele invadatoare si ataca tesutul articular prin secretia unor substante inflamatorii care ataca membrana sinoviala.

In unele cazuri, artrita reumatoida poate afecta si vasele de sange, pielea, plamanii sau ochii si provoaca simptome in functie de stadiul in care se afla.

In faza incipienta, boala cauzeaza durere la nivelul articulatiilor degetelor de la membrele inferioare si superioare, iar, pe masura ce progreseaza, se extinde inspre genunchi, glezne, solduri si umeri.

Printre cele mai comune simptome asociate artritei reumatoide se numara:

  • Articulatii rigide, in special in prima parte a zilei si dupa o perioada de repaus
  • Articulatii umflate si dureroase
  • Oboseala
  • Lipsa de energie
  • Febra
  • Pierderea poftei de mancare
  • Scadere in greutate.

Simptomele pot varia in intensitate si nu au o durata constanta. In unele cazuri, durerea apare in urma unei perioade de repus si intra in remisie ulterior. Daca nu este tratata la timp, artrita reumatoida poate duce la deformarea articulatiilor.

Suplimente naturale pentru sanatatea articulatiilor

-5%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 127.00 lei.Prețul curent este: 120.65 lei. TVA inclus

Mai puțin de 4.02 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 79.00 lei.Prețul curent este: 75.05 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.50 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 75.71 lei.Prețul curent este: 71.92 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.40 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 185.00 lei.Prețul curent este: 175.75 lei. TVA inclus

Mai puțin de 5.85 lei per zi de tratament!

Ce cauzeaza artrita reumatoida?

Ce cauzeaza artrita reumatoida?​

Artrita reumatoida este o boala autoimuna, iar acest lucru inseamna ca sistemul imunitar isi ataca propriile celule (in cazul acesta tesutul sanatos de la nivelul articulatiilor) si le vede ca pe un invadator periculos pentru organism.

Nu exista o cauza exacta pentru acest proces autoimun, insa medicii sustin ca artrita reumatoida este asociata anumitor gene ce pot fi declansate de factori externi sau obiceiuri zilnice nesanatoase.

In ciuda lipsei unei cauze precise a aparitiei bolii, exista anumiti factori de risc care duc la cresterea probabilitatii ca un organism sanatos sa dezvolte boala si anume:

  • Predispozitie genetica: anumite gene pot fi responsabile de producerea inflamatiei daca exista in familie o ruda apropiata care are sau a avut artrita reumatoida
  • Sexul: femeile sunt mai predispuse la artrita reumatoida decat barbatii
  • Varsta: de regula, apare incepand cu varsta de 55 de ani
  • Fumatul: creste riscul de a dezvolta boala
  • Supraponderabilitatea si obezitatea: persoanele cu o masa corporala ridicata au un risc mai ridicat de a suferi de artrita reumatoida din cauza hormonului leptina responsabil de inflamarea articulatiilor.

Tratamentul artritei reumatoide

Tratamentul artritei reumatoide

Artrita reumatoida este o afectiune cronica, de lunga durata, care necesita tratament pentru tot restul vietii. Rolul tratamentului este de a ameliora simptomele si de a reduce durerea pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor.

Daca este depistata la timp, artrita reumatoida poate intra in remisie.

In urma unui diagnostic pus de catre medicul de specialitate, se prescrie un tratament specific care implica administrarea de medicamente sau aplicarea unor creme antiinflamatoare. Pe langa tratamentul medicamentos, medicul poate recomanda terapia fizica pentru recapatarea flexibilitatii articulatiilor.

In stadii mai avansate ale bolii, se recomanda operatie de reparare a articulatiilor.

Remedii naturale cu efect antiinflamator

-12%
Prețul inițial a fost: 66.16 lei.Prețul curent este: 58.22 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.94 lei per zi de tratament!

-35%
Prețul inițial a fost: 70.00 lei.Prețul curent este: 45.50 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.52 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 123.00 lei.Prețul curent este: 116.85 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3.89 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 144.00 lei.Prețul curent este: 136.80 lei. TVA inclus

Mai puțin de 4.56 lei per zi de tratament!

Alimente recomandate in artrita reumatoida

Alimente recomandate in artrita reumatoida​

Alimentatia joaca un rol important pentru mentinerea sanatatii organismului si a functiilor acestuia, inclusiv in artrita reumatoida si a inflamatiei pe care o provoaca la nivelul articulatiilor.

O alimentatie sanatoasa si echilibrata asigura corpului toti nutrientii de care are nevoie si contribuie la mentinerea unei greutati corporale normale. Astfel, simptomele pot fi usurate si riscul de aparitie a complicatiilor artritei reumatoide este redus.

Cele mai benefice alimente cu rol antiinflamator sunt:

  • Carnea slaba precum somon, pastrav sau ton
  • Alge marine
  • Ciuperci
  • Cereale integrale
  • Nuci, seminte
  • Oua
  • Produsele lactate
  • Spanac
  • Fasole
  • Mazare
  • Ulei de masline
  • Avocado
  • Varza kale.

Tratamente si remedii naturale pentru artrita reumatoida

Tratamente si remedii naturale pentru artrita reumatoida​

Artrita reumatoida este o afectiune grava care, netratata la timp, poate duce la alterarea completa a articulatiilor. Pe langa tratamentul medicamentos, sunt esentiale adoptarea unor masuri pentru a tine sub control simptomele bolii si administrarea suplimentelor naturale pentru mentinerea sanatatii generale a sistemului osos.

Mai jos sunt cele mai importante recomandari:

  • Fa miscare fizica regulata – exercitiile fizice ajuta la intarirea musculaturii si la mobilitatea articulatiilor
  • Aloca timp pentru odihna – se recomanda perioade de repaus pentru odihnirea articulatiilor, de 15 minute de mai multe ori pe zi. De evitat odihna excesiva deoarece duce la scaderea fortei musculare si slabiciune
  • Aplica comprese calde sau reci pe zona inflamata – acestea contribuie la reducerea tensiunii si la calmarea durerilor

Unii nutrienti pot ajuta persoanele cu artrita reumatoida sa gestioneze mai usor durerile si sa reduca rigiditatea articulatiilor. Iata care sunt acestea:

  • Vitamina D

Ajuta la intarirea oaselor si sustine densitatea osoasa prevenind astfel riscul de fracturi si deformari ajutand organismul sa absoarba calciul. In plus, Vitamina D intareste sistemul imunitar si reduce inflamatiile din organism.

  • Vitamina C

Este un antioxidant puternic care stimuleaza formarea de noi celule de la nivelul tesutului osos in timp ce ajuta la regenerarea oaselor.

  • Calciu

99% din calciul prezent in organismul uman se afla in oase si dinti. Este un mineral esential pentru mentinerea sanatatii oaselor, ajuta la formarea si intarirea acestora si contribuie la functionarea normala a sistemului muscular.

  • Magneziu

Ajuta la absorbtia calciului din alimentatie si fixarea sa la nivelul oaselor. Totodata, relaxeaza musculatura la finalul unui efort fizic si contribuie la activarea vitaminei D.

  • Acizi grasi Omega-3

Au actiune antiinflamatoare asupra organismului care pot limita raspunsul inflamator al sistemului imunitar, reduc rigiditatea matinala a articulatiilor si umflaturile de la nivelul acestora.

-5%
Prețul inițial a fost: 64.75 lei.Prețul curent este: 61.51 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.05 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 114.00 lei.Prețul curent este: 102.60 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3.42 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 77.00 lei.Prețul curent este: 69.30 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.31 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 99.84 lei.Prețul curent este: 89.86 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.99 lei per zi de tratament!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane