In societatea moderna, tulburarile anxioase sunt din ce in ce mai frecvente din cauza stilului de viata agitat sau stresant. Activitatile zilnice necesita o mare implicare psihica care, uneori, poate duce la dezechilibre emotionale si mentale.
Atacul de panica face parte din categoria tulburarilor de tip anxios care afecteaza in jur de 10% din populatie intr-un singur an. Se manifesta la adolescenti, barbati si femei, insa cele mai multe cazuri au fost inregistrate la persoanele de sex feminin.
Atacul de panica poate afecta calitatea vietii, avand un impact negativ asupra increderii de sine. Afla in cele ce urmeaza care sunt cauzele care duc la aparitia atacului de panica, cum se manifesta dar si ce metode de tratament si preventie sunt recomandate pentru combaterea unui atac de panica.
Ce este atacul de panica?
Atacul de panica este o tulburare anxioasa care se manifesta prin aparitia brusca a unui sentiment de teama intensa, pericol, neliniste si anxietate urmate de reactii fizice neplacute. In mod frecvent, atacul de panica creeaza impresia de pierdere a controlului, apare incontrolabil teama de moarte sau frica de a innebuni.
La nivel psihologic, poate avea efecte negative care afecteaza calitatea vietii si rutina zilnica.
Unele persoane care au manifestat episoade recurente ale atacului de panica pot renunta la serviciu sau la a mai iesi din casa, evita situatiile sociale sau activitatile in familie.
Remedii naturale pentru relaxarea sistemului nervos
Uleiuri Esențiale
Lavandă BIO 10ml, Ulei Esential MARNYS, 100% Natural si Pur, Chemotipat (Lavanda angustifolia)
Mai puțin de 1.90 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 2.35 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 1.30 lei per zi de tratament!
Suplimente Alimentare
Mai puțin de 3.19 lei per zi de tratament!
Care sunt cauzele aparitiei atacului de panica?
Atacurile de panica apar brusc fara semnale de alarma. Exista anumiti factori care pot cauza aparitia unui atac de panica printre care:
- Predispozitie genetica
- Stil de viata stresant si agitat
- Temperament sensibil sau predispus la depresie
- Afectiuni de natura psihica precum stres posttraumatic sau anxietate
- Consumul de alcool, cafeina sau droguri
Care sunt simptomele atacului de panica?
De cele mai multe ori, debutul atacului de panica nu prezinta simptome anterioare. Se poate produce oricand, in orice situatie din viata de zi cu zi.
Printre cele mai comune simptome se afla:
- Senzatia de pericol imminent
- Teama de a pierde controlul
- Frica de moarte
- Frica de a nu innebuni
- Ameteala, senzatie de lesin
- Senzatie de sufocare
- Palpitaii, ritm cardiac crescut
- Transpiratie
- Tremuraturi
- Dificultate de respiratie
- Bufeuri sau frisoane
- Crampe abdominale
- Furnicaturi in extremitatile membrelor
In majoritatea cazurilor, simptomele dureaza aproximativ 10 minute urmand ca persoana in cauza sa resimta oboseala mentala sau epuizare psihica. Atacul de panica, in sine, nu reprezinta un pericol medical insa creeaza stari neplacute, deranjante si inconfortabile care afecteaza perceptia persoanei in cauza.
Majoritatea celor care au avut cel putin un atac de panica au o teama inexplicabila fata de aparitia unui noi episod, evita locurile si situatiile in care au experimentat anterior atacul de panica si poate manifesta un comportament antisocial, de inhibare si depresie.
Suplimente premium pentru echilibru psihic si emotional
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
RELAHELP cu 14 Ingrediente Active – Anti-Stress, Relaxare, Stare de Bine – 30 Capsule
Mai puțin de 3.57 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Mai puțin de 3.67 lei per zi de tratament!
Omega 3, 6, 7, 9
Mai puțin de 2.78 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Melatovit – Înlătură insomniile și reglează ritmul circadian – 60 Capsule Vegetale
Mai puțin de 2.31 lei per zi de tratament!
Tratament pentru atacuri de panica
Atacul de panica este o afectiune anxioasa care poate fi vindecata fara un tratament special in unele cazuri, insa, atunci cand este necesara interventia, se recomanda psihoterapie, tratament medicamentos sau ambele tipuri de tratament in functie de preferinta, istoric sau severitatea tulburarii de panica.
Scopul tratamentului este de a controla simptomele si de a reduce starile de anxietate care pot provoca aparitia brusca a unui episod de panica.
In cazul terapiei medicamentoase, prescriptia este data de catre medicul specialist in urma unui consult si cuprinde, in general, antidepresive si benzodiazepine.
De asemenea, exista anumite tehnici sau metode de prevenire a episoadelor de panica:
- Evita situatiile stresante
- Redu consumul de alcool, cofeina sau tutun
- Adopta un regim alimentar sanatos
- Respecta orele de somn
- Fa miscare si exercitii fizice regulat.
Cum gestionezi atacurile de panica
Atacurile de panica si starile anxioase sunt frecvente in randul oamenilor si pot aparea spontan, fara a avea cauze specifice. Daca te confrunti cu un atac de panica sau cineva in jurul tau este in aceasta situatie, poti avea in vedere urmatoare:
- Gaseste un obiect pe care sa te focusezi, muta atentia pe detaliile din jur si ramai ancorat in realitate.
- Fii atent la respiratie, inspira si expira adanc.
- Inchide ochii – unii stimuli vizuali sau mediul declansator poate intensifica starea de panica. Pentru a reduce stimuli, inchide ochii si concentreaza-te pe respiratie.
- Imagineaza-ti ca este intr-un loc relaxant si fericit precum o plaja insorita, o cabana la munte sau intr-o gradina cu flori
- Fa exercitii usoare, intinde-ti corpul, mergi la o plimbare
- Tine lavanda la indemana – ia cu tine in geanta ulei esential de lavanda pentru a-l mirosi daca stii ca esti predispus la atacuri de panica. Lavanda are efecte relaxante, calmante si linistitoare care ajuta la echilibrarea emotiilor.
Suplimente naturale pentru combaterea atacurilor de panica
Exista o serie de minerale si suplimente naturale care ajuta la prevenirea atacurilor de panica sau a reducerii simptomelor.
Printre acestea se numara:
- Magneziu
Este un mineral esential pentru mentinerea sanatatii organismului si a functiilor acestuia. Una dintre cauzele aparitiei atacurilor de panica poate fi deficitul scazut de magneziu care indeplineste un rol important pentru psihicul uman. Este un remediu eficient impotriva anxietatii, reduce nervozitatea, starea de iritabilitate si ajuta la reglarea somnului.
- Valeriana
Este o planta cunoscuta pentru actiunea sa relaxanta asupra sistemului nervos. Ajuta la reducerea starilor de anxietate, combate simptomele insomniei si calmeaza emotiile in situatiile stresante.
- Sunatoarea
Cunoscuta sub numele de “Hipericum”, Sunatoare este folosita din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale antidepresive. Ajuta la atenuarea simptomelor asociate cu anxietatea, regleaza somnul si echilibreaza emotiile.
- Omega 3 si uleiul de peste
Omega 3 sunt acizi grasi esentiali pentru sanatatea creierului si a intregului sistem nervos. Cercetatorii au semnalat ca persoanele care au un aport ridicat de acizi grasi Omega 3 in alimentatie, alaturi de tratamentele recomandate de medic, au observat o ameliorare a simptomelor fata de cei care adopta doar un tratament medicamentos.
De asemenea, protejeaza sanatatea cardiovasculara, ajuta la regenerarea tesuturilor, impiedica degradarea functiilor cognitive si mentine nivelul colesterolului din sange in limite normale.
Suplimente Alimentare
Mai puțin de 3.61 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Oboseală
MAGVITAL FORTE – 375 Mg Magneziu Lipozomal din 3 Surse – 14 Fiole – Produs Vegan
Mai puțin de 3.42 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Bomboane MARNYS® cu Valeriană pentru Combaterea Stress-ului și a Anxietății
Mai puțin de 0.62 lei per zi de tratament!
Omega 3, 6, 7, 9
Krillmar – Ulei de Krill și Ulei de Pește cu Omega 3 – 60 Gelule
Mai puțin de 2.78 lei per zi de tratament!
- https://www.healthline.com/health/mental-health/myth-vs-reality-panic-attacks#Myth:-All-panic-attacks-have-the-same-symptoms
- https://www.nhs.uk/mental-health/feelings-symptoms-behaviours/feelings-and-symptoms/anxiety-fear-panic/
- https://adaa.org/understanding-anxiety/panic-disorder-agoraphobia/symptoms
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/panic-attacks/symptoms-causes/syc-20376021
- https://www.nhsinform.scot/healthy-living/mental-wellbeing/anxiety-and-panic/how-to-deal-with-panic-attacks
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430973/