Sistemul osos al corpului uman este alcatuit din 206 oase, conectate intre ele prin articulatii care au rolul de a impiedica degradarea oaselor, in timp ce permit libertatea de miscare.
Odata cu inaintarea in varsta sau din cauza unor traumatisme si leziuni, pot aparea dureri sau inflamatii articulare care impiedica desfasurarea normala a activitatilor zilnice.
Disconfortul articular, cunoscut si sub numele de artralgie, este un simptom comun al bolilor de natura articulara sau osoasa, care poate aparea la genunchi, umeri, coate, glezne sau incheieturi.
Netratata, artralgia poate afecta calitatea vietii si necesita consultul medicului de specialitate pentru depistarea cauzei si tratarea acesteia.
Afla in cele ce urmeaza ce este artralgia, care sunt cauzele, cum se manifesta, dar si metode de tratament pentru ameliorarea si chiar eliminarea durerilor articulare.
Ce este artralgia?
Durerile articulare sunt un simptom intalnit frecvent in randul adultilor, avand cauze multiple, de la traumatisme si pana la boli de natura articulara precum artrita sau osteoartrita.
Artralgia nu este o boala in sine, ci un simptom al altor afectiuni, intalnita adesea la nivelul umarului, genunchiului, coatelor sau articulatiile soldului.
Poate aparea brusc, in urma unui traumatism, cu durata continua sau episodica sau provocate de afectiuni degenerative osoase si, in unele cazuri, poate fi insotita de dureri musculare.
Afectiunea poate fi legata de diverse boli si nu se rezolva de la sine, de aceea este recomandat consultul de specialitate pentru a evita aparitia complicatiilor ulterioare.
In cazul in care artralgia este insotita si de febra, rigiditate articulara sau chiar inrosirea zonei afectate, poate fi semnul unei afectiuni mai grave.
Cauzele artralgiei
Durerile articulare pot avea cauze multiple. Atunci cand apar in urma efortului fizic intens sau a traumatismelor, pot fi usor de identificat.
Daca durerea articulara se inrautateste si apare spontan, fara o cauza clara, poate fi vorba de:
- Osteoporoza
- Guta
- Deteriorarea meniscului
- Boli autoimune precum lupus sau artrita reumatoida
- Bursita
- Infectii
- Osteoartrita
- Tendinita
- Infectie la nivelul osului sau la nivelul articulatiei
- Schimbari de temperatura.
Exista anumite boli care pot provoca dureri articulare precum boala Lyme, gonoreea sau infectiile streptococice bacteriene. Acestea sunt cauze mai putin frecvente ale artralgiei, insa pot aparea ca simptom in urma dezvoltarii artritei poliarticulare de natura infectioasa.
In unele cazuri, artralgia poate aparea la anumite categorii de varsta sau din cauza unor factori externi precum:
- Varsta: persoanele de peste 40 de ani sunt mai predispuse in a avea dureri articulare
- Supraponderabilitatea: kilogramele in plus exercita presiune pe articulatii si astfel pot aparea dureri si inflamatii
- Predispozitie genetica: persoanele care au in familie rude de gradul I cu afectiuni articulare sau osoase sunt mai predispuse in a le manifesta
- Stilul de viata cu activitate fizica crescuta
- Profesia: statul la birou in aceeasi pozitie pe termen lung poate favoriza aparitia durerilor articulare la nivelul genunchilor sau soldurilor
- Sedentarismul.
Suplimente recomandate pentru ameliorarea durerilor articulare
Suplimente Oase & Articulații
Mai puțin de 4.20 lei per zi de tratament!
Suplimente Oase & Articulații
Mai puțin de 4.02 lei per zi de tratament!
Suplimente Oase & Articulații
Mai puțin de 2.31 lei per zi de tratament!
Suplimente Oase & Articulații
Mai puțin de 5.85 lei per zi de tratament!
Semnele si simptomele artralgiei
Durerile articulare pot aparea in diferite zone ale corpului, precum genunchi, incheieturi, umeri sau degete. In unele cazuri, disconfortul poate fi insotit de inflamatie sau rigiditate, care apare ca urmare a deteriorarii cartilajului articulatiei.
Capacitatea de regenerare a cartilajului depinde de cauza aparitiei, iar in timp poate duce la pierderea capacitatii de mobilitate si miscare. Atunci cand cartilajul articular sufera modificari si deteriorari, pot aparea umflaturi si inflamatii care impiedica desfasurarea normala a activitatilor zilnice.
Artralgia poate aparea brusc sau se poate dezvolta progresiv, avand simptome precum:
- Senzatie de arsura
- Senzatie de amortela si furnicaturi
- Durere
- Inrosirea zonei afectate
- Umflaturi
- Mobilitate redusa
- Dificultati de miscare
- Mancarime
Pacientii care sufera de artralgie insotita de sangerare, febra, durere severa sau deformari articulare, trebuie sa apeleze la un medic specialist pentru a depista cauza. Astfel de manifestari pot ascunde o afectiune mai grava care necesita tratament in cel mai scurt timp.
Metode de tratament pentru artralgie
Tratamentul pentru artralgie are drept scop tratarea sau ameliorarea afectiunii care a provocat durerile articulare. Ca de exemplu, in cazul unui pacient cu o infectie articulara ce provoaca inflamatii si dureri, medicul specialist poate prescrie antibiotice sau medicamente antiinflamatoare pentru eliminarea infectiei si ameliorarea durerilor.
In general, tratamentul pacientilor cu artralgie poate include:
- Medicamente antiinflamatoare
- Antibiotice
- Drenaj chirurgical in caz de infectie
- Infectii cu corticosteroizi in articulatie
- Terapie fizica si kinetoterapie
- Administrarea de glucocorticoizi cu rol antiinflamator.
Pentru ameliorarea simptomelor, medicul prescrie un plan de tratament tinand cont si de rezultatele testelor de sange pentru identificarea afectiunilor articulare precum artrita reumatoida si alte posibile boli ale pacientului.
In unele cazuri, simptomele pot persista pe termen lung sau chiar pe parcursul intregii vieti, de aceea se recomanda efectuarea controalelor regulate si administrarea corecta a tratamentului, in special la pacientii care sunt afectati de schimbarile de temperatura si clima.
Remedii naturale de tratament pentru artralgie
Alimentatia si stilul de viata joaca un rol important atunci cand vine vorba de sanatatea organismului si prevenirea unor afectiuni, printre care si cele osoase si articulare.
Regimul alimentar bogat in substante nutritive precum vitamine, minerale, fibre si antioxidanti, dar si miscarea fizica regulata contribuie semnificativ la mentinerea articulatiilor sanatoase si la evitarea problemelor legate de greutate.
In continuare in prezentam cateva dintre cele mai benefice remedii pentru mentinerea mobilitatii si flexibilitatii articulatiilor, dar si pentru ameliorarea durerilor si a disconfortului produs de afectiunile degenerative ale oaselor. Iata care sunt acestea:
- Colagenul
Colagenul este cea mai abundenta proteina din corpul uman, produsa in mod natural de catre organism. Se gaseste in organe, tesuturi conjunctive, par si piele, precum si in cartilaje, tendoane si ligamente. Colagenul are rolul de a sustine mobilitatea articulatiilor si de a reduce rigiditatea acestora cauzata de osteoporoza sau artrita.
Suplimente Oase & Articulații
Mai puțin de 4.20 lei per zi de tratament!
Suplimente Oase & Articulații
Mai puțin de 4.02 lei per zi de tratament!
Suplimente Oase & Articulații
Mai puțin de 5.85 lei per zi de tratament!
- Turmeric
Turmericul este un condiment de origine asiatica, recunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatoare si pentru rolul sau de a ameliora simptomele bolilor degenerative. Administrarea periodica a turmericului ajuta la reducerea inflamatiei de la nivelul tesuturilor cauzata de afectiuni cronice si imbunatateste disconfortul cauzat de osteoporoza.
Suplimente Oase & Articulații
Mai puțin de 3.89 lei per zi de tratament!
- Calciu
Calciul este un mineral indispensabil pentru sanatatea oaselor si a articulatiilor. Are rolul de a mentine sanatatea sistemului osos, previne dezvoltarea afectiunilor articulare si contribuie la refacerea densitatii osoase.
Suplimente Oase & Articulații
Mai puțin de 2.50 lei per zi de tratament!
Pachete Suplimente Alimentare & Vitamine
Pachet Densitate Osoasă, Sistem Cardiovascular și Memorie: Osteohelp Complex + Omega 3 Lichid
Mai puțin de 4.56 lei per zi de tratament!
Suplimente Oase & Articulații
Mai puțin de 2.31 lei per zi de tratament!
- Vitamina D3
Vitamina D3 contribuie semnificativ la absorbtia calciului in mucoasa intestinala si depunerea acestuia in oase, fapt care ajuta la mineralizarea sistemului osos si articular. Vitamina D3 are multiple roluri in organism, care, alaturi de calciu, ajuta la formarea oaselor si la mentinerea sanatatii acestora.
Vitamine Pentru Imunitate Scăzută
Vitamina D VITAHELP (D3 – Colecalciferol) cu 100 Mcg (4000 UI) per Doză Zilnică – Cutie cu 60 Gelule
Mai puțin de 1.47 lei per zi de tratament!
Vitamine și Minerale
Vitamina D Lichidă (D3 -Colecalciferol) 100% Naturală – 30 ml
Mai puțin de 1.17 lei per zi de tratament!
- Arnica
Arnica este o planta folosita cu proprietati antiinflamatoare si antioxidante care ajuta la reducerea durerilor articulare si musculare. Gelurile si cremele pe baza de arnica au efect de incalzire locala care pot reduce semnificativ durerile reumatice, relaxeaza articulatiile suprasolicitate si grabeste vindecarea contuziilor.
Suplimente Oase & Articulații
Mai puțin de 1.52 lei per zi de tratament!
- https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17752-joint-pain
- https://www.nhs.uk/conditions/joint-pain/