Despre polifagie sau pofta de mancare excesiva: Cauze, simptome si tratamente naturale

polifagie

Dezechilibrul alimentar, anxietatea sau obiceiurile zilnice nesanatoase pot duce la aparitia poftei de mancare excesive care, in timp, favorieaza dezvoltarea anumitor boli de natura cardiovasculara, acumularea kilogramelor in plus sau chiar diabet.

Polifagia sau pofta de mancare excesiva poate fi simptomul unor afectiuni daunatoare pentru sanatate, de aceea este importanta investigarea mai amanuntita daca te confrunti cu un apetit crescut.

Afla in cele ce urmeaza ce este polifagia, cum se manifesta, care sunt cauzele, dar si metode de tratament care ajuta la normalizarea apetitului alimentar.

Cuprins

Ce este polifagia si care sunt cauzele?

cauzele polifagiei

Polifagia sau pofta de mancare excesiva poate aparea in urma unui efort fizic intens, cauzata de un context fiziologic, in sarcina sau ca patologie fiind asociata cu diferite afectiuni ale organismului.

Mancatul excesiv are consecinte negative atat asupra sanatatii, favorizand dezvoltarea bolilor de natura cardiovasculara, cat si asupra stimei de sine din cauza acumularii kilogramelor in plus care vin odata cu obiceiul de a manca in exces.

Cauzele polifagiei pot fi multiple si variate. In unele cazuri, poate aparea atunci cand organismul are anumite carente nutritionale care stimuleaza senzatia de foame, sau, poate aparea ca urmare a unor modificari hormonale ori insotite de afectiuni patologice.

Printre cele mai comune cauze ale mancatului excesiv se afla:

  • Diabetul zaharat
  • Valorile scazute sau crescute ale glicemiei
  • Lipsa somnului cauzeaza pofta de mancare din cauza cresterii secretiei de cortizol care stimuleaza foamea
  • Stari depresive si anxietatea
  • Stresul
  • Sindromul premenstrual din cauza schimbarilor hormonale
  • Sarcina
  • Menopauza
  • Alimentatia saraca in nutrienti care stopeaza senzatia de foame precum fibre sau proteine
  • Anumite medicamente
  • Obiceiul de a mesteca guma.

De asemenea, foamea poate fi provocata si de consumul excesiv de alcool, bauturi carbogazoase sau mancatul rapid care transmite cu intarziere creierului senzatia de satietate.

In unele cazuri, polifagia se manifesta pe fond nervos si se afla in stransa legatura cu tulburarea de tip anxios.

Mancatul poate deveni o modalitate simpla si rapida de a obtine satisfactie si implinire emotionala in momentele agitate sau stresante ale vietii, deoarece zaharul si grasimile stimuleaza productia de endorfine, hormoni responsabili pentru starea de bine.

Remedii naturale recomandate

-5%
VEGAN
BESTSELLER
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 74.99 lei.Prețul curent este: 71.24 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.37 lei per zi de tratament!

-5%
VEGAN
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 69.00 lei.Prețul curent este: 65.55 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.18 lei per zi de tratament!

-10%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 143.89 lei.Prețul curent este: 129.50 lei. TVA inclus

Mai puțin de 4.31 lei per zi de tratament!

-5%
VEGAN
BESTSELLER
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 74.90 lei.Prețul curent este: 71.16 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.37 lei per zi de tratament!

Semnele si simptomele polifagiei

Semnele si simptome polifagie

Polifagia, in sine, nu este o boala, ci un simptom care poate fi usor identificat.

Cresterea apetitului, insotit de dorinta excesiva de a consuma alimente bogate in zahar sau grasimi, poate fi permanenta, ca urmare a unor afectiuni, sau ciclica, care apare doar in perioade de schimbari hormonale precum sarcina sau sindromul premenstrual.

In unele cazuri, pofta de mancare excesiva apare ca o conditie fiziologica rezultata in urma unui efort fizic intens care necesita un aport mai ridicat de calorii.

Cum poti tine sub control pofta excesiva de mancare?

pofta excesiva de mancare

Indiferent de cauzele care au dus la aparitia poftei de mancare excesive, daca este pe fond nervos, in urma unei patologii sau a efortului fizic intens, exista cateva metode prin care iti poti tine sub control dorinta de a consuma mai multe calorii decat ai cu adevarat nevoie.

Iata care sunt acestea:

  • Hidrateaza-te corespunzator

De cele mai multe ori, senzatia de sete este confundata cu cea de foame si, in loc sa consumi suficiente lichide, preferi sa consumi o gustare sau o masa in plus.

Pentru a mentine senzatia de satietate in limite normale, bea cel putin 2 litri de lichide pe zi procurate din apa plata, ceaiuri, limonada sau sucuri de fructe.

  • Cumpara alimente sanatoase si satioase

Atunci cand apare pofta de ceva dulce sau de o masa gustoasa, bogata in grasimi, este benefic sa ai la indemana alimente sanatoase care, odata consumate, sa aduca pe langa aportul caloric, nutrientii necesari pentru organism. Astfel, poti evita acumularea kilogramelor in plus.

Asadar, in loc sa consumi o ciocolata bogata in zahar atunci cand simti nevoia de ceva dulce, opteaza pentru un fruct precum capsune, mar, smochine sau banana. Atunci cand ai pofta de grasimi sau de o masa consistenta, opteaza pentru un pumn de nuci sau alune de padure.

  • Respecta orele de somn

Lipsa odihnei poate fi o sursa de stres pentru organism si perturba activitatea psihica si emotionala. Astfel, nevoia corpului de a consuma grasimi si zaharuri este mai ridicata si creeaza senzatia de foame, chiar daca ti-ai asigurat mesele principale din ziua respectiva.

  • Mesteca mancarea cu atentie

Atunci cand mancam, cel mai important aspect este constientizarea alimentelor din fata noastra si a activitatii in sine, mestecarea cu atentie si mancatul in tihna, fara graba de a termina tot din farfurie.

Evita vizionarea emisiunilor, a stirilor sau statul pe telefon atunci cand mananci, deoarece iti perturba concentrarea si iti creste dorinta de a manca mai mult.

Metode naturale de tratament pentru instalarea senzatiei de satietate si eliminarea kilogramelor in plus

remedii naturale pentru slabit

Alimentatia diversificata si echilibrata, bogata in substante nutritive, joaca un rol important atunci cand vine vorba de senzatia de satietate a organismului.

Iata care sunt substantele ce induc senzatia de satietate in timp ce favorizeaza arderea grasimilor:

  • Carnitina

Carnitina este un ingredient natural care contribuie la arderea grasimilor in timp ce le transforma in surse de energie. Datorita capacitatii sale de a transporta oxigenul in interiorul muschilor, Carnitina creste performantele sportive si imbunatateste nivelul de energie al organismului.

  • Vitamina C

Este un antioxidant natural cu multiple beneficii asupra sanatatii organismului. Ajuta la arderea grasimilor, regleaza nivelul de colesterol si trigliceride din sange in timp ce favorizeaza tranzitul intestinal.

  • Crom

Cromul este un nutrient esential pentru organism care ajuta la mentinerea unui nivel normal de glucoza din sange. Se recomanda pentru persoanele care au un exces de kilograme, deoarece ajuta la descompunerea si absorbtia carbohidratilor, grasimilor si proteinelor de catre organism in timp ce creste masa musculara.

  • Zinc

Zincul este un mineral esential pentru buna functionare a organismului, alaturi de fier, calciu si magneziu. Zincul nu este produs in mod natural in corpul uman, de aceea este importanta suplimentarea acestuia cu ajutorul alimentatiei si a suplimentelor nutritive.

Zincul ajuta la producerea de enzime pentru digestia si asimilarea nutrientilor, contribuie la divizarea celulara si imbunatateste performantele sportive si rezistenta la efort fizic.

Suplimente premium pentru eliminarea kilogramelor in plus

-5%
VEGAN
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 70.33 lei.Prețul curent este: 66.81 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.22 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 59.99 lei.Prețul curent este: 56.99 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.90 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 74.90 lei.Prețul curent este: 71.16 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.37 lei per zi de tratament!

-5%
VEGAN
BESTSELLER
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 74.99 lei.Prețul curent este: 71.24 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.37 lei per zi de tratament!