Astăzi, ai 15% Extra Reducere ✨ la toate Uleiurile Esențiale și Difuzoarele Premium - Folosește codul 15AROMATERAPIE Vezi Produse 🏡

Sindromul colonului iritabil: cauze, simptome și tratament

colon iritabil
-27%
Prețul inițial a fost: 120,00 lei.Prețul curent este: 87,99 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,93 lei per zi de tratament!

-61%
Prețul inițial a fost: 92,00 lei.Prețul curent este: 36,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1,20 lei per zi de tratament!

-26%
Prețul inițial a fost: 99,00 lei.Prețul curent este: 73,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,43 lei per zi de tratament!

-40%
Prețul inițial a fost: 125,00 lei.Prețul curent este: 74,90 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,49 lei per zi de tratament!

Persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil se confruntă adesea cu simptome precum constipație, diaree, flatulență și balonare. Cu toate acestea, sindromul colonului iritabil nu duce la deteriorarea tractului digestiv și nu crește riscul cancerului de colon. Această afecțiune poate fi ținută sub control prin modificarea dietei și a stilului de viață.

Cuprins

Ce este sindromul colonului iritabil?

Sindromul colonului iritabil (SCI), cunoscut și sub numele de colon spastic sau colită spastică, este o tulburare gastrointestinală care afectează intestinul subțire și gros, provocând simptome precum crampe, dureri abdominale, balonare, flatulență, diaree sau constipație, mucus în scaune, intoleranțe alimentare, nevoia de a urina des și, în anumite cazuri, oboseală și insomnie, dar și anxietate și depresie.

Cu toate acestea, semnele și simptomele variază de la o persoană la alta. În cazul femeilor, simptomele pot apărea în preajma ciclului menstrual sau pot avea mai multe simptome în această perioadă. Femeile aflate la menopauză au mai puține simptome spre deosebire de femeile care  încă au menstruație. În cazul femeilor însărcinate, anumite simptome se amplifică pe perioada sarcinii. Adesea, simptomele se agravează după mese. O criză poate dura câteva zile, iar apoi simptomele fie se ameliorează, fie dispar complet.

Cauzele sindromului de colon iritabil

Nu se cunoaște cauza exactă a sindromului de colon iritabil, insă există mai mulți factori care pot declanșa această afecțiune:

Contracțiile musculare din intestine. Pereții intestinelor sunt căptușiți cu straturi de mușchi care se contractă pe măsură ce mișcă alimentele prin tractul digestiv. Contracțiile care sunt mai puternice și durează mai mult decât în ​​mod normal pot provoca gaze, balonare și diaree. Contracțiile intestinale slabe pot încetini trecerea alimentelor și pot duce la apariția constipației.

Anomaliile nervilor din sistemul digestiv. Prezența unor astfel de anomalii pot duce la apariția unui disconfort mai mare decât cel normal atunci când abdomenul se întinde din cauza gazelor sau a scaunului. Semnalele prost coordonate dintre creier și intestine pot determina organismul să reacționeze excesiv la schimbările care apar în mod normal în procesul digestiv, ducând la durere, diaree sau constipație.

Infecțiile severe. Sindromul colonului iritabil poate apărea după o criză severă de diaree (gastroenterită) cauzată de anumite bacterii, precum bacteria Salmonella. SCI ar putea fi, de asemenea, asociat cu un surplus de bacterii în intestine (creștere excesivă bacteriană).

Stresul timpuriu al vieții. Persoanele expuse la evenimente stresante, mai ales în copilărie, tind să aibă mai multe simptome care sunt asociate sindromului de colon iritabil.

Modificările ale microbiomului intestinal. Modificările apărute la nivelul bacteriilor, ciupercilor și virusurilor care se află în mod normal în intestine și joacă un rol cheie în sănătate au fost asociate cu riscul crescut de apariția a sindromului de colon iritabil. Cercetările indică faptul că în cazul persoanelor cu SCI, microbiomul este diferit, spre deosebire de cel al persoanelor sănătoase.

Conexiunea creier-intestin. Sistemul nervos enteric este o rețea de nervi care direcționează procesele de digestie și este în strânsă comunicare cu creierul. Această interacțiune este văzută cel mai clar în timpul răspunsului la stres. Există dovezi că disfuncția interacțiunilor dintre intestin și creier poate sta la baza tulburărilor de motilitate și hipersensibilității viscerale care au ca rezultat simptomele sindromului de colon iritabil. Această disfuncție este posibil legată de un dezechilibru al nivelurilor anumitor neurotransmițători, motiv pentru care persoanele cu SCI observă o ameliorare a simptomelor atunci când iau antidepresive care vizează neurotransmițătorii specifici.

Modificările hormonale. Femeile au un risc mai mare de a suferi de sindromul colonul iritabil, întrucât modificările hormonale joacă un rol important în apariția simptomatologiei. În consecință, multe femei constată că simptomele SCI sunt mai rele în timpul sau în jurul ciclurilor menstruale.

Mutațiile genetice. Potrivit unui studii realizat în cadrul Mayo Clinic din Rochester, Minnesota, SUA, unele persoane cu sindromul colonui iritabil au o mutație a genei SCN5A care le provoacă această problemă de sănătate. În prezența acestei mutații apare un dezechilibru la nivelul intestinului. În timpul studiului, cercetătorii au descoperit că această mutație genică a fost prezentă la 2,2% dintre pacienții cu SCI.

colon iritabil cauze

Diagnosticarea și tratamentul colonului iritabil

Principalul pas în diagnosticarea sindromului de colon iritabil este verificarea istoricului medical și examenul fizic. Medicul va avea în vedere următoarele lucruri: dacă durerea abdominală se ameliorează cu defecația, dacă debutul durerilor se asociază cu o modificare a frecvenței scaunelor sau cu o modificare a aspectului scaunului, dacă există eliminare de mucus sau de sânge odată cu scaunul, dacă există anomalii legate de frecvența sau forma scaunului.

Ulterior, medicul specialist poate recomanda un test de sânge care poate spune cu certitudine dacă te confrunți cu sindromul colonului iritabil sau cu o altă afecțiune inflamatorie intestinală. Totodată, pot fi recomandate și alte analize de sânge prin care se pot exclude probleme precum intoleranța la lactoză, suprapolularea bacteriană a intestinului subțire sau boala celiacă.

În ceea ce privește investigațiile medicale, colonoscopia este cea mai indicată, întrucât cu ajutorul acesteia, medicul poate vedea dacă există țesut inflamat la nivelul colonului, creșteri anormale ale țesutului sau ulcerații. Persoanele cu vârste de peste 50 de ani care suferă de sindromului colonului iritabil ar trebui să facă această investigație chiar dacă nu au simptome severe, astfel o posibilă afecțiune mai gravă poate fi prevenită și tratată din timp.

Pentru ameliorarea și ținerea sub control a simptomelor date de sindromul colonului iritabil, medicul va stabili tratamentul medicamentos necesar, îți va spune ce schimbări să faci în stilul de viață, mai ales la nivelul alimentației, și îți va recomanda, dacă va fi necesar, ședințe de psihoterapie și diverse metode pentru combaterea stresului (în cazul în care există un nivel ridicat de stres la care ești supus în mod constant).

Suplimente pentru ameliorarea sindromului de colon iritabil

Medicul specialist poate recomanda utilizarea unuia sau mai multor suplimente alimentare pentru ameliorarea simptomelor date de sindromul colonului iritabil.

Printre cele mai eficiente se numără:

Suplimentele pe bază de fibre. Acestea sunt de mare ajutor în cazul constipației. Pe perioada administrării suplimentelor ce conțin fibre este indicat să consumi multă apă. În cazul în care simptomele nu se ameliorează sau, din contră, se agravează, discută cu medicul tău.

Probioticele. Acestea sunt cunoscute drept bacteriile “bune”, care ajută la diminuarea durerii abdominale și a flatulenței. Acestea se găsesc atât sub formă de capsule, cât și sub formă de pulbere care poate fi administrată în apă sau în combinație cu anumite alimente. Probioticele pot fi găsite și în alimente precum iaurt și brânză maturată.

Prebioticele. Acești carbohidrați pe care organismul nu îi poate digera servesc drept hrană pentru bacteriile „bune” (probiotice) și le pot ajuta să se dezvolte. Poți apela la suplimente care conțin prebiotice dar și fructele și legumele sunt surse bune de prebiotice, în special bananele, ceapa, usturoiul, prazul, sparanghelul și anghinarea, plus boabele de soia și alimentele din grâu integral.

colon iritabil

Guma de guar. Această fibră solubilă favorizează înmulțirea bacteriilor “bune” din intestine, combate atât diareea, cât și constipația și ameliorează durerile abdominale. Guma de guar se găseste sub formă de supliment alimentar.

Uleiul esențial de mentă. Cu toate că este folosit încă din antichitate pentru combaterea durerilor de cap, specialiștii îl recomandă și în cazul sindromului de colon iritabil, întrucât s-a dovedit a fi eficient în ameliorarea durerilor, constipației și diareei, simptome ce apar frecvent în cazul colonului iritabil și inflamat. Uleiul esențial de mentă poate fi administrat sub formă de capsule sau picături.

Pe lista suplimentelor care oferă numeroase beneficii tractului digestiv se numără și enzimele digestive, acizii grași Omega-3, calciul, magneziul, vitamina D, ghimbirul, turmericul, coriandrul, mușețelul și tărâțele de psyllium, însă sunt necesare mai multe studii privind eficacitatea lor în combaterea sindromului de colon iritabil.

Ce schimbări să faci în stilul de viață

Pentru ameliorarea simptomelor date de sindromul colonului iritabil, este important să faci anumite modificări în alimentația de zi cu zi.

  • Consumă mai multe fibre. Include mai des în alimentație fructe și legume care conțin fibre, cereale și nuci.
  • Bea multă apă. Asigură-te că bei cel puțin 2 litri de apă zilnic.
  • Evită cofeina. Nu consuma cafea, ciocolată, ceaiuri și sucuri care conțin cofeină.
  • Limitează consumul de brânză proaspătă și lapte. Intoleranța la lactoză este mai frecventă la persoanele cu SCI, motiv pentru care este important să consumi cât mai puține produse care conțin lactoză. Asigură-te că obții calciu din alte surse, precum broccoli, spanac, somon sau din suplimentele alimentare.
  • Alte alimente pe care trebuie să le eviți. Se recomandă evitarea sau consumarea în cantități cât mai mici a alimentelor care cauzează flatulență – ceapă, ardei roșii, fasole, țelină, morcovi, stafide, banane, caise, prune uscate, varză de Bruxelles, covrigi și băuturi precum vinul roșu.

Totodată, este de ajutor să:

  • faci mișcare în mod constant.
  • nu fumezi.
  • încerci anumite tehnici de relaxare (meditație, yoga), mai ales dacă ești o persoană stresată sau anxioasă.
  • mănânci mai des porții mai mici de mâncare decât mai rar dar mai mult.
  • ții un jurnal al alimentelor pe care le consumi și să notezi atunci când simptomele se agravează, astfel vei știi ce alimente să eviți.

Simptomele sindromului de colon iritabil precum durerea abdominală, diareea, flatulența și balonarea duc la scăderea calității vieții, însă din fericire această afecțiune poate fi ameliorată și ținută sub control. Deși nu există un tratament curativ, un medic specialist te poate ajuta să reduci simptomele neplăcute prin modificarea dietei și a stilului de viață. În cazul în care simptomele digestive nu dispar odată cu micile schimbări, specialistul poate alcătui un plan complex de tratament personalizat nevoilor tale, care să dea rezultatele dorite.

Referințe:

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/irritable-bowel-syndrome#:~:text=Irritable%20bowel%20syndrome%20(IBS)%20is,disease%20in%20your%20digestive%20tract

https://www.healthline.com/health/irritable-bowel-syndrome

https://www.webmd.com/ibs/guide/digestive-diseases-irritable-bowel-syndrome

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016

https://www.verywellhealth.com/ibs-causes-1945292

https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(14)00297-2/fulltext?referrer=

https%3A%2F%2Fwww.gastrojournal.org%2F#%20

https://www.healthline.com/health/irritable-bowel-syndrome#ibs-with-diarrhea

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4342-irritable-bowel-syndrome-ibs

https://www.webmd.com/ibs/supplements-help-ibs

https://www.medicalnewstoday.com/articles/37063#_noHeaderPrefixedContent

https://www.verywellhealth.com/ibs-causes-1945292

Lasă un răspuns