Astăzi, ai 15% Extra Reducere ✨ la toate Uleiurile Esențiale și Difuzoarele Premium - Folosește codul 15AROMATERAPIE Vezi Produse 🏡

Lecitină din Soia: Beneficii, Utilizări, Suplimente și Efecte Adverse

lecitina din soia

Lecitina este adesea utilizată pentru îmbunătățirea memoriei, însă există și alte motive pentru care se recomandă ca supliment alimentar. Specialiștii au descoperit de-a lungul timpului alte beneficii importante, printre care se numără reducerea colesterolui “rău”, creșterea imunității, stimularea digestiei și susținerea alăptării. Află în cele ce urmează cum acționează lecitina în organism, ce suplimente cu lecitină să alegi și când este cazul să eviți consumul de lecitină.

-26%
Prețul inițial a fost: 156,00 lei.Prețul curent este: 116,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,86 lei per zi de tratament!

-25%
Prețul inițial a fost: 117,96 lei.Prețul curent este: 87,96 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,93 lei per zi de tratament!

-15%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 134,99 lei.Prețul curent este: 114,99 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,83 lei per zi de tratament!

-17%

Suplimente Alimentare & Vitamine Pentru Memorie și Concentrare

Lecitină din Soia 1200 Mg – Memorie, Sănătate Generală – 60 Capsule

Prețul inițial a fost: 60,00 lei.Prețul curent este: 49,99 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1,66 lei per zi de tratament!

Cuprins

Ce este lecitina din soia?

Lecitina, cunoscută și sub denumirea de alfa-fosfatidilcolină, este un nutrient care se găsește în alimente, dar poate fi găsit și sub formă de supliment alimentar. Lecitina nu este o singură substanță, ci mai degrabă un grup de substanțe chimice aparținând unor compuși numiți fosfolipide. Fosfolipidele sunt un tip de grăsime care ajută la menținerea integrității celulelor și asigură buna funcționare a creierului, nervilor, ficatului și a altor organe vitale.

Lecitina poate fi găsită în legume verzi, carne roșie și ouă. În alimentele preparate, lecitina este folosită ca aditiv alimentar pentru rolul său emulgator, dar și pentru păstrarea aromelor. Lecitina provenită din soia se găsește adesea în înghețată, produse lactate, formule pentru sugari, pâine sau margarină.

lecitina din soia efecte benefice

În plus, lecitina poate fi administrată ca supliment alimentar, având o serie de beneficii pentru organism, dar este folosită adesea și la fabricarea picăturilor pentru ochi sau a cremelor hidratante pentru piele.

Ce conține lecitina din soia?

Lecitina de soia este un amestec de fosfolipide și uleiuri derivate din ulei de soia, fosfatidilcolină, fosfolipide și glicolipide. Lecitina se găsește în mod natural în boabele de soia, deși este adesea extrasă cu ajutorul unor substanțe chimice dure.

Informații nutriționale: 218 grame de lecitină din soia oferă organismului 138.73% din necesarul zilnic de colină, 118,87% din necesarul zilnic de vitamina E și 334% din necesarul zilnic de vitamina K. Aceeași cantitate conține 1663 de kilocalorii, 32.7 grame de acizi grași saturați, 23.9 grame de acizi grași mononesaturați și 98 grame de acizi grași polinesaturați (87 grame de acid linoleic și 11 grame de acid linolenic).

Care sunt beneficiile lecitinei din soia

Când este ingerată, lecitina este descompusă într-o substanță numită colină, pe care organismul o folosește în transportul grăsimilor, reglarea metabolismului, menținerea integrității structurale a celulelor și facilitarea transmisiilor nervoase (prin sintetizarea unui neurotransmițător numit acetilcolină). Colina nu este produsă cu ușurință de organism, cea mai mare parte este obținută din alimentele pe care le consumăm. Lecitina este recomandată ca supliment alimentar, datorită beneficiilor sale pe care le are în prevenția și combaterea mai multor afecțiuni.

Ajută la reducerea colesterolului

O dietă bogată în lecitină poate contribui la creșterea colesterolului “bun” (HDL) și la reducerea celui “rău” (LDL). Un studiu realizat în 2018 de cercetătorii brazilieni arată că pacienții care au luat 500 mg de lecitină din soia zilnic, timp de 2 luni, și-au redus nivelul colesterolului total cu 42%, iar nivelul colesterolului LDL a scăzut cu 56.15%.

Susține sistemul imunitar

Administrarea unui supliment ce conține lecitină din soia poate contribui la îmbunătățirea funcțiilor sistemului imunitar, în special în cazul persoanelor care suferă de diabet. În cadrul unui alt studiu brazilian, realizat pe șoareci de laborator, s-a descoperit că administrarea zilnică a unui supliment pe bază de lecitină din soia crește activitatea celulelor macrofage cu până la 29%. Celulele macrofage sunt celulele albe din sânge care luptă împotriva microbilor, bacteriilor și celulelor canceroase din corp. Totodată, numărul limfocitelor, vitale pentru buna funcționare a sistemului imunitar, a crescut cu 92% în cazul șoarecilor non-diabetici.

lecitina din soia pentru imunitate

Menține sănătatea funcțiilor cognitive

Colina, o componentă a fosfatidilcolinei, joacă un rol important în dezvoltarea creierului și poate îmbunătăți memoria. Puii de șobolani din cadrul unui studiu american care au primit suplimente cu colină au experimentat îmbunătățirea memoriei pe o durată lungă de timp, efect datorat modificărilor care au avut loc în zonele centrale ale creierului. Modificările de la nivelul creierului au fost atât de vizibile, încât cercetătorii au putut identifica șobolanii care au luat suplimentar colină, chiar și atunci când aceștia erau în vârstă.

Totodată, cercetătorii subliniază faptul că lecitina ar putea reduce declinul cognitiv în cazul oamenilor și ar putea preveni bolile neurodegenerative, precum boala Parkinson și Alzheimer, odată ce aceasta este transformată în acetilcolină, un neurotransmițător esențial pentru sănătatea creierului.

Protejează mucoasa gastrointestinală

Cercetătorii germani au descoperit că lecitina poate reduce simptomele colitei ulcerative, afecțiune care face parte din categoria bolilor inflamatorii intestinale. Datorită efectului emulsifiant, lecitina îmbunătățește mucusul din intestin, protejând astfel mucoasa gastrointestinală. Acest lucru se poate datora faptului că lecitina conține fosfatidilcolină care este, de asemenea, o componentă a mucusului. Persoanele cu colită ulcerativă au cu 70% mai puțină fosfatidilcolină, spre deosebire de persoanele cu alte boli inflamatorii intestinale sau care nu suferă de o astfel de afecțiune.

lecitina din soia pentru sanatatea gastrica

Susține alăptarea

Unele femei care alăptează se pot confrunta cu înfundarea canalelor galactofore, o afecțiune dureroase ce îngreunează alăptarea. De asemenea, poate duce la dezvoltarea mastitei, o inflamație a țesutului mamar care uneori implică o infecție. Pentru a preveni mastita și dificultățile ce pot apărea în timpul alăptării, specialiștii recomandă femeilor care se confruntă cu blocarea recurentă a canalelor galactofore să ia 1200 mg de lecitină de patru ori pe zi ca măsură de prevenție. Cu toate acestea, înainte de a apela la administrarea unui supliment de lecitină pentru a preveni înfundarea canalelor, discută cu medicul specialist pentru a te asigura că această metodă de prevenție este potrivită pentru tine și bebelușul tău.

Împiedică stocarea grăsimilor în corp

Lecitina are capacitatea de a pătrunde în celulele adipoase ale corpului și de a descompune grăsimea din acestea. În plus, lecitina ajută la descompunerea grăsimilor din sânge și din alimentele consumate în molecule mai mici. Descompunerea grăsimilor în acizi grași este esențială, deoarece organismul folosește acești acizi pentru creșterea nivelului de energie din corp. Astfel, se reduce la minimum procesul de stocare a grăsimilor sub formă de țesut adipos.

Alte beneficii ale lecitinei

Lecitina mai poate fi folosită în afecțiuni ale vezicii biliare și ficatului, eczeme, dermatite și alte afecțiuni ale pielii uscate, în combaterea anxietății și a tulburărilor bipolare, însă doar la recomandarea unui medic de specialitate.

Ce suplimente cu lecitină din soia să alegi?

Înainte de a alege un supliment cu lecitină, citește cu atenție eticheta produsului. Indicat este să  optezi pentru suplimentele ce conțin lecitină din soia nemodificată genetic. Un astfel de produs este Lecit-Marnys, care are beneficii multiple asupra organismului, precum îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive, protejarea sistemului cardiovascular, stimularea digestiei și întărirea imunității organismului. Se administrează până la 3 capsule pe zi, înainte de mesele principale.

Ce alte tipuri de lecitină mai sunt?

Suplimentele pe bază de lecitină sunt, de obicei, obținute din boabe de soia, semințe de floarea-soarelui sau semințe de bumbac. Soia este de departe ingredientul cel mai frecvent utilizat pentru producerea suplimentelor de lecitină. Uneori se folosesc și grăsimi animale, pește și porumb.

În timp ce lecitina din soia se găsește îndeosebi sub formă de capsule, poți găsi lecitină din floarea-soarelui atât sub formă de pulbere, cât și sub formă lichidă. Lecitina obținută din floarea-soarelui nu este atât de utilizată precum cea din soia, însă unii oameni o preferă, mai ales cei care încearcă să evite organismele modificate genetic prezente în multe dintre alimentele pe care le consumăm. Semințele de floarea-soarelui nu sunt modificate genetic în producția de masă așa cum se întâmplă uneori în cazul boabelor de soia. Procesul de extracție pentru lecitina obținută din floarea-soarelui nu necesită substanțe chimice dure.

Riscuri și efecte secundare

În general, lecitina este bine tolerată și nu cauzează reacții adverse grave. Cea mai bună opțiune este de a asimila lecitină din alimentație, printr-un consum de ouă, carne roșie, fructe de mare și legume precum soia, fasole albă și neagră, varză de Bruxelles și broccoli.

Cu toate acestea, în anumite situații, suplimentele pe bază de lecitină din soia au efecte benefice mult mai rapide, dar pot avea și câteva reacții adverse asupra organismului precum diaree, greață, dureri abdominale, creșterea cantității de salivă din cavitatea bucală și senzația de “prea plin” care poate cauza un disconfort abdominal. Aceste efecte adverse pot apărea în cazul în care se administrează o cantitate prea mare de lecitină

Ce suplimente cu lecitină din soia să alegi?

Doza uzuală este de 20-30 de grame pe zi, însă poate varia în funcție de necesitățile fiecărei persoane și de recomandările date de medicul specialist.

Înainte de a lua lecitină, ține cont de faptul că pot apărea reacții alergice, mai ales în cazul în care ești alergic la soia. De asemenea, lecitina nu ar trebui folosit de către persoanele care sunt însărcinate, alăptează sau vor să rămână însărcinate, întrucât nu există studii privind siguranța acesteia în astfel de situații.

Totodată, lecitina administrată cu regularitate poate crește prea mult activitatea trombocitelor, crescând riscul de apariție a unor probleme cardiace.

Concluzie

Datorită beneficiilor pe care le are și riscurilor scăzute, lecitina din soia poate fi un ajutor de nădejde pentru persoanele care vor să-și îmbunătățească nivelul colesterolului și funcțiile organelor. 

În gama Marnys găsești Lecitină din soia cu 1200 mg per capsulă, extrem de concentrată și foarte eficientă. De asemenea, mai jos ai și alte recomandări de produse pentru memorie, creier și scăderea colesterolului. 

-26%
Prețul inițial a fost: 156,00 lei.Prețul curent este: 116,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,86 lei per zi de tratament!

-15%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 134,99 lei.Prețul curent este: 114,99 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,83 lei per zi de tratament!

-17%

Suplimente Alimentare & Vitamine Pentru Memorie și Concentrare

Lecitină din Soia 1200 Mg – Memorie, Sănătate Generală – 60 Capsule

Prețul inițial a fost: 60,00 lei.Prețul curent este: 49,99 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1,66 lei per zi de tratament!

-27%
Prețul inițial a fost: 120,00 lei.Prețul curent este: 87,99 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,93 lei per zi de tratament!

Referințe

Lasă un răspuns