Cu totii ne-am confruntat cel putin o data in viata cu senzatia de balonare si disconfortul abdominal asociat care ne pot da ziua peste cap. Conform studiilor, balonarea afecteaza aproximativ 30% din populatia globului si, din punct de vedere medical, reprezinta o conditie normala a organismului, atata vreme cat nu apare in mod frecvent si repetat.
La modul general, balonarea este un disconfort gastrointestinal care apare in urma acumularii de gaze la nivelul intestinelor. Acumularea de gaze poate fi rezultatul unei digestii lente sau a unor asocieri intre alimentele consumate care nu se digera corespunzator. Chiar daca balonarea in sine nu este un pericol pentru sanatate, aceasta poate fi simptomul unei alte afectiuni stomacale.
Afla in continuare tot ce trebuie sa stii despre balonare si digestia lenta, care sunt cauzele, cum se manifesta, precum si remediile naturale pentru sanatatea sistemului digestiv.
Despre balonare

Balonarea este o afectiune gastrointestinala care poate aparea atat la adulti, cat si la copii. Cunoscuta si sub denumirea medicala de meteorism abdominal, balonarea poate fi cauzata de o masa prea bogata, consumul de alimente bogate in zahar, dar si de tulburari hormonale sau stres.
Gazele sunt prezente in mod normal in stomac si intestin, ca urmare a aerului inghitit (aerofagie) sau in urma producerii acestora in interiorul intestinului. Aerofagia apare in mod normal in cantitati mici in timp ce mancam sau bem, fiind un mecanism al digestiei absolut normal.
Cea mai mare parte a aerului inghitit este eliminat prin eructatie. Atunci cand exista o acumulare excesiva de gaze in interiorul stomacului si a intestinelor, apare balonarea. Aceasta are de multe ori un impact negativ asupra calitatii vietii si, din aceasta cauza, reprezinta un motiv frecvent pentru care pacientii se prezinta la medic.
Pacientii care se confrunta cu balonarea o descriu ca o senzatie de abdomen umflat sau “stomac plin”, iar uneori poate fi vizibila din cauza ca determina cresterea in volum a abdomenului.
Suplimente naturale pentru combaterea balonarii
Suplimente & Produse Digestie
Oregamar Lichid – Ulei de Oregano 100% Bio – Produs Vegan – Sticlă cu 30 ml
Mai puțin de 3.09 lei per zi de tratament!
Suplimente & Produse Digestie
Mai puțin de 2.78 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Oboseală
Mai puțin de 2.62 lei per zi de tratament!
Suplimente & Produse Digestie
Suc de Aloe Vera pentru Afecțiuni Digestive și Tranzit – 500 ml
Mai puțin de 2.18 lei per zi de tratament!
Cauzele care determina aparitia balonarii
Balonarea si senzatia de “prea plin” abdominal apare atunci cand gazele din intestine nu sunt eliberate la timp prin flatulenta sau eructatii. Exista mai multe cauze care pot duce la balonare, pornind de la consumul anumitor alimente si pana la afectiuni din organism care au ca simptom acumularea de gaze.
Alimentele care pot produce meteorism sunt fasolea, lintea, mazarea, ceapa, usturoiul, broccoli, conopida, varza de Brussels, precum si alimentele care contin sorbitol, un inlocuitor de zahar prezent in produsele dietetice.
Aceste alimente contin o multime de nutrienti importanti pentru organism (cu exceptia sorbitolului), asa ca nu trebuie evitate, ci doar consumate diversificat.

Printre alte cauze care determina aparitia balonarii se afla:
- Consumul de apa in timpul mesei
- Bauturile acidulate si reci
- Intolerantele alimentare – intoleranta la lactoza si intoleranta la gluten
- Toxiinfectie alimentara
- Administrarea antibioticelor
- Fluctuatii hormonale care apar la femei in timpul ovulatiei sau inaintea menstruatiei.
Conform unui studu realizat de catre Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie din Romania, peste 67% dintre persoanele de sex feminin se confrunta frecvent cu senzatia de balonare din cauza schimbarilor hormonale si fiziologice prin care trec.
In cazuri rare, balonarea poate fi cauzata de anumite afectiuni medicale, precum:
- Sindromul colonului iritabil
- Boli inflamatorii intestinale
- Arsuri la stomac
- Boala celiaca
- Cancer ovarian
- Boli hepatice
- Insuficienta renala.
Recomandari premium pentru o digestie sanatoasa
Ciuperci
Maitake (Grifola frondosa) – Imunitate, Sistem Digestiv – Produs Bio, 100% Natural – 30 Capsule
Mai puțin de 2.82 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 2.82 lei per zi de tratament!
Supliment Pentru Metabolism & Slăbire
Mai puțin de 2.18 lei per zi de tratament!
Probiotice & Prebiotice
Mai puțin de 2.37 lei per zi de tratament!
Balonare – simptome si manifestari
Majoritatea pacientilor descriu balonarea ca o senzatie de umflare a abdomenului si de prea plin. Acesta poate deveni umflat, dur la atingere si dureros. Meteorismul abdominal poate afecta desfasurarea activitatilor zilnice, deoarece se manifesta prin:
- Durere abdominala
- Gaze excesive sau flatulenta
- Zgomote intestinale frecvente
- Eliminarea pe cale bucala a gazelor din stomac
- Lipsa poftei de mancare.
In cazurile in care balonarea este insotita de voma, fecale cu sange, constipatie persistenta sau febra, se recomanda consultul medical imediat.
Remedii naturiste pentru sanatatea sistemului digestiv
Primul pas pentru a trata balonarea este de a fi eliminate factorii declansatori. Asadar, tratamentul contra balonarii tine strict de cauzele care au determinat aparitia afectiunii.

In cele mai multe cazuri, simptomele balonarii pot fi ameliorate prin adoptarea unor modificari simple ale alimentatiei si stilului de viata.
Asadar, pentru a reduce aerofagia, limiteaza consumul de bauturi carbogazoase, evita alimentele care produc gaze si cele care contin sorbitol si introdu in alimentatie ta zilnica mai multe alimente care reduc balonarea precum avocado, castravete, ceai verde, ghimbir, ananans si turmeric.
Exista cateva remedii naturiste care ajuta la o digestie sanatoasa. Iata care sunt acestea:
- Carbune medicinal
Carbunele medicinal face minuni in cazul balonarii. Acestea are efecte imediate care ajuta la absorbtia gazelor intestinale si combaterea flatulentei. Unele episoade de balonare pot fi cauzate de probleme digestive, cum ar fi digestia lenta sau fermentatia alimentelor in intestine.
Carbunele medicinal poate ajuta la neutralizarea excesului de gaze din tractul digestiv si la reducerea simptomelor asociate precum senzatie de greata sau reflux gastric.
De asemenea, carbunele medicinal este util si pentru reducerea senzatiei de arsura la stomac care poate aparea ca simptom al balonarii.
- Ceaiuri din plante medicinale precum Senna sau Coada calului
Ceaiul din frunze de senna si coada calului sunt recunoscute pentru beneficiile sale asupra digestiei si a tranzitului intestinal. Consumate impreuna, prin actiunea lor complementara, ajuta la ameliorarea balonarii si a senzatiei de disconfort abdominal.
Totodata, contribuie la eliminarea retentiei de apa si la eliminarea kilogramelor in plus, datorita actiunii lor diuretice.
- Anason
Anasonul este o planta aromata cu numeroase beneficii pentru sistemul digestiv. Datorita compusilor activi prezenti precum anetolul si terpenoizi, care ii confera proprietati carminative, anasonul are actiune carminativa, ceea ce inseamna ca ajuta la reducerea acumularii de gaze in tractul digestiv si la eliminarea acestora.
Consumul de anason poate ameliora balonarea si simptomele asociate, precum senzatie de greata, senzatie de preaplin si spasme abdominale, datorita faptului ca stimuleaza miscarile peristaltice ale intestinului, facilitand astfel tranzitul intestinal.
Recomandari premium
Suplimente Alimentare
Mai puțin de 2.37 lei per zi de tratament!
Pachete Suplimente Alimentare & Vitamine
Pachet Detoxifiere Ficat, Digestie și Tranzit: Hepalive + Suc Aloe Vera
Mai puțin de 4.14 lei per zi de tratament!
Suplimente Alimentare & Vitamine Ficat
Hepalive pentru Sănătatea Ficatului și Probleme Digestive – Sticlă cu 250 ml
Mai puțin de 2.37 lei per zi de tratament!
Suplimente Antioxidanți
Suc de Acai – Antioxidant pentru Energie, Vitalitate și Activități Zilnice – 500ml
Mai puțin de 2.94 lei per zi de tratament!
- https://www.healthline.com/health/abdominal-bloating
- https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-help-with-bloating
- https://gi.org/topics/belching-bloating-and-flatulence/