Uscăciunea vaginală este o problemă comună care afectează peste 20% dintre femei. Aceasta poate apărea la orice vârstă, iar cauzele sunt diverse, însă cel mai comun motiv al apariției uscăciunii vaginale menopauza. De cele mai multe ori, uscăciunea vaginală este considerată un simptom comun al menopauzei.
În situațiile comune în care o femeie se confruntă cu uscăciune vaginală, principala cauză este producția scăzută de estrogen în organism, iar nivelul scăzut de estrogen este strâns legat de instalarea menopauzei.
Unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru uscăciune vaginală este un produs cu acid hialuronic. Acidul hialuronic are proprietăți lubrifiante care poate trata și preveni disconfortul major cauzat de uscăciunea vaginală.
Descoperă mai multe despre această problemă și vezi cum te poate ajuta acidul hialuronic.
Mai multe despre uscăciunea vaginală
După cum am menționat la începutul acestui articol, uscăciunea vaginală este asociată femeilor mai în vârstă care se află la perioada menopauzei. Totuși, aceasta nu este o regulă pentru că problema poate apărea și în cazul tinerelor din diverse motive.
Cele mai comune cauze ale declanșării uscăciunii vaginale în cazul tinerelor sunt schimbările hormonale, administrarea de contraceptive și diverse tratamente medicale.
Vaginul are o funcție puternică de lubrifiere prin care secretă mucus care protejează zona de bacterii și o menține umedă. Mucusul respectiv se numește mucoasă vaginală, iar rolul ei este de a proteja și lubrifia vaginul.
Această membrană mucoasă are propriul pH care se poate modifica în funcție de schimbările apărute în organism precum schimbările hormonale, sarcina, stresul sau tratamentele medicamentoase. Toate acestea duc la uscăciune vaginală.
În perioada fertilă, vaginul este mult mai elastic și mai bine lubrifiat decât în perioada menopauzei și post menopauzei. Acest lucru este cauzat de scăderea bruscă a nivelului de estrogen din corp.
Un nivel scăzut de estrogen provoacă, la rândul său, o scădere a mucusului vaginal, deci mai puțină lubrifiere și hidratarea a zonei intime.
Alte cauze comune ale uscăciunii vaginale
Pe lângă cele mai comune cauze, prezentate mai sus, există și alte cauze mai puțin comune care provoacă uscăciunea vaginală:
- Eliminarea chirurgicală a ovarelor
- Medicamentele anti-estrogen care se folosesc în tratarea fibromului uterin
- Anumite alergii
- Anumite antidepresive
- Dușul vaginal
- Lenjeria sintetică
- Lipsa preludiului înainte de contactul sexual
- Sindromul Sjogren care afectează celulele din corp care produc umiditate.
Disconfortul cauzat de uscăciunea vaginală
Lubrifierea neadecvată a zonei inime vine la pachet cu o serie de simptome neplăcute și supărătoare. Cele mai comune dintre acestea sunt senzația intensă de usturime în zona genitală, mâncărimile intense și frecvente, dar și senzația de arsură în interior.
Poate cea mai mare problemă a femeilor care se confruntă cu uscăciune vaginală este disconfortul major resimțit în timpul actului sexual. Lubrifierea neadecvată a vaginului provoacă dureri foarte mari, uneori chiar și răni interne extrem de supărătoare.
De asemenea, viața sexuală deficitară afectează și viața de cuplu, așadar pentru femeile care se confruntă cu uscăciune vaginală, această problemă are repercursiuni pe mai multe planuri.
Remedii pentru uscăciunea vaginală
Există mai multe remedii pentru a trata și a ține sub control disconfortul provocat de uscăciunea vaginală. Iată-le pe cele mai comune:
- Tratamentele pe bază de hormoni. Aici vorbim despre capsule, geluri sau creme care au diverse doze de estrogen. În acest caz este necesar să vă consultați cu medicul dumneavoastră
- Gelurile lubrifiante. Un gel lubrifiant în timpul actului sexual reduce considerabil senzațiile de disconfort resimțite. Un gel intim hidratant menține zona lubrifiată pe tot parcursul zilei și te scapă de senzațiile supărătoare de arsuri sau mâncărime.
- Exercițiile pentru întărirea peretelui vaginal
- Mai multă atenția asupra preludiului în interacțiunile sexuale cu partenerul de viață.
Proprietățile hidratante ale acidului hialuronic
Gelurile hidratante pe bază de apă sunt cel mai des recomandate ca tratament pentru uscăciunea vaginală. Un ingredient comun care stă la baza gelurilor hidratante este acidul hialuronic.
Acidul hialuronic este prezent în organismul nostru în mod natural și are un rol foarte important în hidratarea țesuturilor și menținerea elasticității acestora. Acidul hialuronic este prezent în cantități mari la nivelul membranelor mucoase și la nivelul pielii. Mai mult de 50% din acidul hialuronic prezent în organism se află la nivelul pielii.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul acidului hialuronic scade considerabil, la fel ca și în cazul colagenului. Această schimbare duce la mai puțină elasticitate a pielii și un nivel de hidratare mai scăzut.
Pe lângă toate proprietățile benefice acidului hialuronic, poate cea mai importantă proprietate pe care acidul hialuronic o are este menținerea barierei de protecție a pielii și regenerarea celulară.
Acest aspect este important și când ne raportăm la zona vaginală pentru că asigură hidratare și o microfloră vaginală sănătoasă.
Rolul acidului hialuronic pentru tratarea uscăciunii vaginale
Mai multe cercetări au studiat efectul acidului hialuronic în problema uscăciunii vaginale. Un studiu efectuat în anul 2011 a concluzionat că tabletele vaginale care conțin acid hialuronic sunt extrem de eficiente în lubrifierea și hidratarea zonei vaginale, ajutând considerabil mucoasa vaginală.
Un alt studiu efectuat în anul 2013 a studiat efectul unui gel intim cu acid hialuronic. Cercetătorii au confirmat ulterior că gelul cu acid hialuronic are o acțiune rapidă, hidratant intens zona și ameliorând simptomele într-un timp foarte scurt simptomele neplăcute ale uscăciunii vaginale. De asemenea, acidul hialuronic ajută la menținerea pH la un nivel normal.
Concluzie
Gama Marnys îți pune la dispoziție gelul hidratant vaginal Ginecoil. Gelul conține acid hialuronic hidrolizat, excelent pentru menținerea hidratării zonei intime și remedierea rapidă a simptomelor supărătoare precum arsuri, mâncărimi sau dureri.
De asemenea, Ginecoil poate fi folosit și ca lubrifiant în timpul actului sexual. Încearcă-l și scapă de senzația neplăcută a uscăciunii vaginale.
Mai puțin de 3.13 lei per zi de tratament!