Anxietatea este o reactie naturala a organismului la situatiile stresante si coplesitoare din viata de zi cu zi. Fie ca este vorba de o zi agitata la locul de munca, fie ca apare o neintelegere in cuplu sau dificultati financiare, astfel de momente pot declansa sentimente de neliniste si agitatie.
Este esential sa intelegem ca anxietatea, in cantitati moderate si controlabile, ne pot motiva si pregati pentru a face fata provocarilor. Cu toate acestea, atunci cand devine coplesitoare si afecteaza desfasurarea activitatilor noastre zilnice, poate deveni o problema care necesita o investigatie mai amanuntita.
Frica de spatii dechise, cunoscuta in termeni medicali sub denumirea de agorafobie, este o tulburare anxioasa de comportament care provoaca teama inexplicabila de spatiile deschise si afecteaza, in medie, 5% dintre persoanele adulte.
Este mai frecventa in randul femeilor decat la barbati neavand o cauza specifica, uneori poate aparea brusc, alteori treptat, in functie de stadiul bolii.
Afla in continuare cum poti depasi agorafobia, care sunt simptomele, cauzele, dar si cum poti depasi boala prin schimbarea stilului de viata si a tehnicilor de tratament disponibile.
Agorafobia – informatii generale
Agorafobia este o tulburare de tip anxios care se manifesta prin frica de spatii deschise sau aglomerate, interactiuni sociale din locuri publice precum magazine, autobuz, avion si, in general, teama de multimi.
Aceasta tulburare poate afecta viata si obiceiurile zilnice, relatiile sociale si activitatea de la locul de munca, intrucat persoana in cauza are tendinta spre izolare si evita frecventarea locurilor care implica si interactiuni sociale.
Agorafobia poate provoca aparitia unui atac de panica si necesita tratament pentru a nu se agrava in timp. Netratata, poate duce la dezvoltarea altor fobii sau temeri de tip anxios si poate reprezenta un pericol asupra sanatatii psihice si emotionale a pacientului.
Debutul initial este inaintea varstei de 35 de ani, in special in perioada adolescentei sau la adultii tineri.
Suplimente naturale pentru sistem nervos si stare de bine
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
RELAHELP cu 14 Ingrediente Active – Anti-Stress, Relaxare, Stare de Bine – 30 Capsule
Mai puțin de 3.20 lei per zi de tratament!
Omega 3, 6, 7, 9
Mai puțin de 2.49 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Bomboane MARNYS® cu Valeriană pentru Combaterea Stress-ului și a Anxietății
Mai puțin de 0.55 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Imunitate Scăzută
Magneziu VITAHELP cu 375 Mg per Doză Zilnică – Produs Vegan – Cutie cu 60 Capsule
Mai puțin de 1.90 lei per zi de tratament!
Cum se manifesta agorafobia?
Simptomele in cazul agorafobiei se manifesta atunci cand persoana in cauza se afla intr-un mediu care provoaca anxietate. Acestea pot include:
- Ritm cardiac accelereat
- Senzatie de caldura
- Transpiratii
- Dificultati de respiratie
- Senzatia de sufocare
- Greata
- Ameteli
- Senzatia de pierdere a controlului
- Frica inexplicabila de moarte
- Diaree.
Pacientul care sufera de aceasta tulburare poate experimenta una sau mai multe simptome in acelasi timp. Din punct de vedere psihologic, exista anumite ganduri si temeri care se manifesta la persoanele ce sufera de agorafobie legate de propria imagine in fata celorlalte persoane, frica de a pierde controlul, teama de a fi lasat singur in casa, sentiment general de anxietate sau gandul ca isi poate pierde mintile.
Cauzele agorafobiei
Cercetarile efectuate pe subiectul anxietatii si al agorafobiei au concluzionat ca exista o legatura intre atacul de panica si agorafobie, insa nu se cunoaste o cauza specifica care declanseaza episoadele.
Totusi, sunt anumiti factori de risc care cresc riscul de a dezvolta aceasta frica irationala de spatii deschise si anume:
- Predispozitie genetica
- Abuzul fizic sau psihic
- Evenimente traumatizante majore
- Depresia
- Alte tipuri de anxietate precum tulburarea obsesiv-compulsiva
- Consumul de substante.
Cum pot trata agorafobia?
Tratamentele recomandate pentru tratarea agorafobiei si ameliorarea simptomelor includ psihoterapia si tratamentul medicamentos.
Psihoterapia sau “terapia prin vorbire” cuprinde terapia cognitiv-comportamentala, psihanaliza sau terapia de grup. Scopul acestora este de a ajuta pacientul sa comunice despre fricile si temerile sale, sa isi inteleaga propriile sentimente si sa fie expus, treptat, la medii si situatii de care se teme pentru a le face fata din punct de vedere emotional si psihic.
Tratamentul medicamentos presupune administrarea unor calmante si antidepresive prescrise de medic pentru ameliorarea simptomelor agorafobiei si stimularea secretiei de serotonina, cunoscut si sub numele de “hormonul fericirii”.
Recomandari premium pentru echilibru psihic si emotional
Suplimente Alimentare
Mai puțin de 1.93 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Mai puțin de 3.28 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Oboseală
MAGVITAL FORTE – 375 Mg Magneziu Lipozomal din 3 Surse – 14 Fiole – Produs Vegan
Mai puțin de 3.23 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 2.52 lei per zi de tratament!
Pot sa imi controlez agorafobia prin schimbarea stilului de viata?
Activitatile zilnice pot fi factori importanti care contribuie la aparitia agorafobiei sau, dimpotriva, pot reduce simptomele si anxietatea de zi cu zi.
Un stil de viata sanatos care include o alimentatie sanatoasa si echilibrata, exercitii fizice regulate, tehnicile de relaxare precum yoga sau meditatia si evitarea factorilor de risc care pot agrava simptomele bolii sunt esentiali pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientului.
Agorafobia poate fi gestionata prin modificari ale stilului de viata precum:
- Adoptarea unei alimentatii sanatoase si echilibrate bogata in fructe, legume si grasimi sanatoase omega 3. Astfel, ii asiguri organismului toti nutrientii de care are nevoie pentru buna functionare a sistemului nervos.
- Efectuarea exercitiilor fizice in mod regulat – mersul pe jos, joggingul, innotul sau oricare alta activitate ce iti pune corpul in miscare ajuta la secretia serotoninei si dopaminei, hormoni care ajuta la echilibru emotional.
- Include in rutina zilnica tehnici de meditatie si respiratie care ajuta la relaxarea muschilor incordati in timp ce reduce stresul psihic.
- Respectarea unui program regulat de somn de minim 8 ore pe noapte.
- Evita consumul de alcool, droguri si cofeina deoarece pot agrava simptomele de panica sau anxietate.
Tehnici pentru a-ti recapata siguranta de sine in spatiile publice
Tratamentul profesional prescris de medicul specialist, precum si metodele de preventie te pot ajuta sa depasesti aceasta tulburare si sa iti tii sub control simptomele. Totusi, pot exista momente in care agorafobia se manifesta brusc.
Urmatorii pasi iti pot fi de ajutor pentru a putea sa iti gestionezi singur starile de anxietate in spatiile publice. Iata car sunt acestia:
- Respecta planul de tratament conform instructiunilor
- Expune-te cu moderatie la mediile de care iti este frica
- Foloseste tehnica de respiratie 4-7-8 pentru calmarea anxietatii si a simptomelor asociate – inspira 4 secunde, mentine respiratia timp de 7 secunde si expira timp de 8 secunde
- Cere ajutor familiei si prietenilor atunci cand te simti depasit de situatie
- Evita consumul de alcool, droguri sau alte stimulente
- Nu incerca sa fugi din locul in care te afli, ramai concentrat si respira profund
- Imagineaza-ti un mediu relaxant si placut unde te simti de obicei in largul tau precum o cabana la munte, o plaja pe o insula, o excursie in orasul preferat.
Suplimente si vitamine pentru buna functionare a sistemului nervos
Omega 3, 6, 7, 9
Mai puțin de 2.04 lei per zi de tratament!
Complex de Vitamine Pentru Energie
Mai puțin de 3.54 lei per zi de tratament!
Complex de Vitamine Pentru Energie
Mai puțin de 1.90 lei per zi de tratament!
Vitamine și Minerale
Vitamina B12 Lichidă (Ciancobalamină) – Produs Vegan – 30 ml
Mai puțin de 1.22 lei per zi de tratament!
- https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/agoraphobia/overview/#:~:text=Agoraphobia%20is%20a%20fear%20of,travelling%20on%20public%20transport
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15769-agoraphobia
- https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/agoraphobia