Surse vegane de acizi grași omega 3, 6, 7, 9

acizi grasi omega 3 5 7 9 surse alimentare potrivite pentru persoanele cu un stil de viata vegan

Grăsimile dietetice sunt o sursă importantă de energie și o parte indispensabilă a dietei noastre. Printre cele mai importante, se numără acizii grași esențiali Omega. Aceștia ajută la stimularea sistemului cardiovascular, reproductiv, imunitar și nervos. De asemenea, susțin vederea și, nu în ultimul rând, ajută creierul să se dezvolte și funcțiile senzoriale să funcționeze.

Puțină lume știe însă că, pe lângă uleiurile de pește, există surse vegane de acizi grași de tip Omega 3, 6, 7 și 9.

Omega 3 (Acid Alfa-Linoleic)

Omega 3 este cel mai întâlnit acid gras, fiind implicat în dezvoltarea și susținerea sistemului imunitar, a aparatului cardiovascular și a sistemului nervos. În același timp, sprijină vederea și poate combate stările depresive. Exista 3 tipuri de Omega-3: DHA, EPA și ALA. Dacă primele două (DHA și EPA) se găsesc în special în uleiul de pește, ALA (Acidul Alfa-Linoleic) este disponibil în semințe, nuci și alte grăsimi de origine vegetală, cum ar fi uleiul de in sau macadamia.

Omega 6 (Acid Linoleic)

La fel ca acizii grași Omega 3, Omega 6 sunt acizi grași polinesaturați. Aceste grăsimi sunt utilizate în special pentru energie. Cea mai frecventă forma sub care apare Omega 6 este Acidul Linoleic, care poate fi transformat în Acid Arahidonic (ARA). Omega 6 protejează părul și pielea, fiind util și pentru menținerea sănătății oaselor. Principalele surse vegane de acizi grași omega 6 sunt: cerealele, uleiul de floarea-soarelui, soia și porumb.

Omega 7 (Acid Palmitic)

Omega 7 este unul dintre cei mai rari acizi grași nesaturati. Printre principalele sale beneficii pentru sănătate se numără: susținerea sănătății sistemului nervos și menținerea frumuseții pielii. Are, totodată, un efect puternic anti-inflamator și combate afecțiunile cardiovasculare. Cea mai cunoscută formă sub care acești acizi se pot găsi este Acidul Palmitic. Sursele cele mai frecvente din care acesta poate fi extras sunt cătina și nucile macadamia.

Omega 9 (Acid Oleic)

Omega 9 face parte din categoria grăsimilor monosaturate. Este unicul tip de acid gras esențial care poate fi produs de organismul uman, fiind recunoscut și sub denumirea de Acid Oleic. Principalele funcții ale Omega 9 sunt acelea de a proteja functia cognitivă, sistemul nervos și cerebral. Are proprietăți calmante și poate diminua nivelul de stres. Acidul Oleic este extras din ulei de susan, ulei de măsline, ulei de proumb, unt de arahide, semințe de dovleac, migdale.

Iată care sunt principalele surse vegane de acizi grași de tip Omega 3, 6, 7, 9:

Uleiul de susan

Sursa de Acid Oleic (cca 44%) și Acid Linoleic (cca 43%), Susanul (Sesamum indicum) este recunoscut încă din antichitate pentru proprietățile sale, atât nutritive, cât și terapeutice. Conține grăsimi benefice (Omega 6 și Omega 9), lignani (sesamin, sesamol, sesamolin) și Vitamina E. Are capacitatea de a reduce stresul oxidativ, de a regla concentrația enizmelor antioxidante și de a proteja sistemul vascular, hepatic și articular.

Uleiul de in

Cu un conținut de până la 65% de Acid Alfa-Linoleic, Inul (Linum usitatissimum) conține, pe lângă acizi grași, și lignani, proteine și fibreProtejează sistemul cardiovascular și neuronii, contribuie la reglarea presiunii sanguine și la agregarea trombocitelor.

Uleiul de macadamia

Uleiul extras din nucile Macadamia (Macadamia integrifolia) are un conținut de aproximativ 24% Acid Palmitic și de pana la 67% Acid Oleic, fiind compus din macronutrienți (Omega 7 si 9, proteine și carbohidrați), micronutrienți (Vitamina E) și compuși bioactiv precum fenolii și fitații (Inozitol). Contribuie la reglarea nivelului glicemieiprotejează pielea și membrana mucoasă. Sprijină funcția cognitivă și pe cea cardiacă.

Îți poți asigura doza zilnică de acizi grași omega și cu suplimente nutritive. Iată recomandările noastre:

-26%
Prețul inițial a fost: 99,00 lei.Prețul curent este: 73,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,43 lei per zi de tratament!

-21%
Prețul inițial a fost: 94,90 lei.Prețul curent este: 74,90 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,49 lei per zi de tratament!

-33%
Prețul inițial a fost: 115,00 lei.Prețul curent este: 77,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,56 lei per zi de tratament!