Acizii grași sunt molecule bioactive care au o funcție dublă pentru organism: furnizează energie și acționează ca regulatori ai proceselor metabolice vitale. Există trei tipuri de acizi grași: saturați, mononesaturați și polinesaturați.
Omega 3 și 6
Dintre acizii grași polinesaturați găsim doi dintre ei care sunt indispensabili proceselor metabolice ale organismului și pe care organismul nu le poate sintetiza. Astfel ei trebuite furnizați din surse exterioare: acidul linolenic (seria omega 3) și acid linoleic (seria omega 6).
Acizii grași polinesaturați sunt deosebit de importanți în reglarea funcțiilor creierului, inimii, membranei, retinei, ficatului, rinichilor, pielii, mucoaselor, glandelor suprarenale și gonadelor, adică sunt indispensabili pentru menținerea sănătății. Sunt necesari în dietă, astfel încât vitaminele liposolubile din alimente (A, D, E și K) să poată fi absorbite.
De asemenea, sunt necesare pentru metabolismul colesterolului.
Omega 3, 6, 7 și 9. Acizii grași din dietă
Din punct de vedere nutrițional, le putem clasifica în două grupuri mari:
- Acizi grași neesențiali, care pot fi sintetizați de organism.
- Acizi grași esențiali, care trebuie furnizați în mod necesar de dietă.
Echilibrul lor, atât cantitativ, cât și calitativ, trebuie luat în considerare deoarece este decisiv pentru sănătate. Aici găsim așa-numitul Omega.
Ce cantitate de acizi grași este necesară și în ce alimente îi găsim?
Orientările dietetice EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) și American Heart Association recomandă consumul între 250-500 mg de EPA + DHA pe zi. Cu toate acestea, corpul uman nu este capabil să sintetizeze acești acizi grași polinesaturați esențiali și, ca rezultat, suntem responsabili în principal de dieta noastră și de suplimente cu acizi grași pentru a le obține.
Principalele surse dietetice vegetale de acizi grași esențiali sunt:
- pentru acidul linoleic (LA): cerealele, majoritatea uleiurilor vegetale precum floarea soarelui și porumb;
- acidul alfa-linolenic (ALN): uleiul de rapiță, uleiurile de semințe de in și de rapiță, nucile și legumele cu frunze verzi.
- Peștele gras, bogat în acizi grași polinesaturați Omega 3 sunt o sursă excelentă de proteine și minerale și este prezentat ca un aliment de referință în dietele sănătoase pentru inimă.
Suplimente Alimentare
Mai puțin de 3.61 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 2.05 lei per zi de tratament!
Omega 3, 6, 7, 9
Mai puțin de 2.28 lei per zi de tratament!
Vitamine Copii
Mai puțin de 2.45 lei per zi de tratament!
Acțiune cardioprotectoare și neuroprotectoare
Există studii clinice și epidemiologice care susțin faptul că acizii grași polinesaturați cu lanț lung contribuie la funcția cardiacă și neurologică optimă. Efectul cardioprotector al acestor acizi grași se concentrează pe menținerea și normalizarea nivelului de colesterol și de trigliceride, normalizarea tensiunii arteriale, funcționarea cardiacă și vasculară și asupra proceselor inflamatorii, hiperlipidemiei și hipertensiunii.
În rolul lor neuroprotector, acestea îndeplinesc funcții structurale și influențează numeroase procese de dezvoltare și comportament neuronal inclusiv modificări asupra concentrării, memoriei auditive și ale răspunsurilor vizuale și olfactive.
Care sunt tipurile diferite de Omega?
Omega sunt clasificate ca acizi grași esențiali și au un rol vital în buna funcționare a organismului.
Cei mai cunoscuți sunt acidul alfa-linolenic (familia omega 3) și acidul linoleic (familia omega 6). Cu toate acestea, există și alți membri care aparțin familiei Omega, cum ar fi omega 9 și omega 7.
Omega 3
Omega-3 este acidul alfa-linolenic fiind precursorul altor acizi grași omega-3, DHA și EPA. DHA (acidul docosahexaenoic) și EPA (acidul eicosapentaenoic) au beneficii importante pentru sănătate precum: menținerea normală a trigliceridelor în sânge, susține buna funcționare a inimii și reglează tensiunea arterială.
De asemenea, DHA contribuie la dezvoltarea normală a creierului, atât la făt, cât și la copiii care sunt alăptați.
Omega 6 - Acid linoleic
Este precursorul altor acizi grași sintetizați de organism în ficat: acid gamma-linoleic (GLA) și acid dihomo-gamma-linoleic (DGLA). Acidul linoleic ajută la menținerea nivelului normal de colesterol și este necesar pentru creșterea și dezvoltarea normală la copii.
Omega 7: Acid palmitoleic
Aceasta se găsește într-o mare varietate de grăsimi animale, uleiuri vegetale și uleiuri marine. De asemenea, se găsește concentrat în ulei de nuci de macadamia (Macadamia integrifolia) și ulei de cătină (Hippophae rhamnoides). Acidul palmitoleic este o componentă comună a țesutului adipos uman deși se găsește în concentrații mai mari în ficat
Omega 9: Acid oleic
Este un acid gras monoinsaturat tipic uleiurilor vegetale precum uleiul de măsline, uleiul de floarea soarelui și avocado, printre altele. Acidul oleic contribuie la menținerea nivelurilor normale ale colesterolului LDL din sânge.
Mai puțin de 2.31 lei per zi de tratament!
Supliment Pentru Metabolism & Slăbire
FORLINE CLA – Acid Linoleic Conjugat 2550 Mg per Doză Zilnică – 45 Gelule
Mai puțin de 2.37 lei per zi de tratament!
Omega 3, 6, 7, 9
Omega 3, 6, 7, 9 Vegan pentru Memorie, Inimă, Colesterol, Piele și Articulații – 125 ml
Mai puțin de 2.44 lei per zi de tratament!
Omega 3, 6, 7, 9
Krillmar – Ulei de Krill și Ulei de Pește cu Omega 3 – 60 Gelule
Mai puțin de 2.78 lei per zi de tratament!