Nu mai este niciun secret faptul ca vitaminele si mineralele sunt elemente care intretin si sustin buna functionare a organismului uman.
Lipsa unei singure vitaminei poate dezechilibra sanatatea intregului organism, mai ales daca vorbim despre acele vitamine vitale pentru organismul tau, asa cum este vitamina D3.
Vitamina D are multe roluri pentru organismul tau. De la intarirea sistemului imunitar, dezvoltarea sistemului osos, fixarea calciului in oase si pana la imbunatatirea functiilor cognitive, vitamina D este, fara doar si poate, fruntasa pe lista vitaminelor de care trebuie sa te asiguri ca nu exista deficit.
Deprivarea organismului de vitamina D poate creste riscul de malformatii scheletale la copii, in timp ce la adulti poate determina osteomalacie, manifestata prin dureri intense la nivelul muscular si osos.
Surse de vitamina D

Vitamina D este un termen care cuprinde doua tipuri de vitamina D, si anume:
- Vitamina D2: ergocalciferol derivata din plante.
- Vitamina D3: colecalciferol care provine fie din produse de origine animala si suplimente alimentare, fie din sinteza cutanata favorizata de expunerea la lumina soarelui.
Daca expunerea la soare nu este suficienta, vitamina D3 poate fi obtinuta si din alimentatie. Iata cateva dintre cele mai bune surse alimentare:
- Pestele gras
Carnea de peste gras este una dintre cele mai bogate surse naturale de vitamina D. Aproximativ 100 g de somon contine intre 500-1000 UI de vitamina D. O portie de 100 g de macrou furnizeaza in jur de 400 UI de vitamina D.
- Produse lactate si vegetale fortificate cu vitamina D
Laptele de vaca, iaurtul fortificat, laptele de soia, de migdale sau ovaz sunt surse bune de vitamina D.
- Ouale
Galbenusul de ou contine vitamina D, fiind o alternativa excelenta pentru persoanele care nu consuma carne de peste. Un ou poate furniza aproximativ 40 UI de vitamina D.
- Ciupercile
Ciupercile sunt singura sursa vegetala semnificativa de vitamina D. Acestea sintetizeaza vitamina D atunci cand sunt expuse la lumina soarelui, la fel ca pielea umana. Cele mai bogate in vitamina D sunt ciupercile expuse artificial la radiatii UV.
- Suplimentele alimentare
Pentru persoanele care nu obtin suficienta vitamina D din soare sau alimentatie, suplimentele pot fi o optiune eficienta. Doza zilnica recomandata variaza in functie de varsta si necesitatile individuale.
Copii au nevoie intre 400-600 UI/zi, adultii de 600-800 UI/ zi, iar persoanele in varsta si femeile insarcinate au nevoie de 800-1000 UI/zi.
Creștere și Energie
Mai puțin de 1.60 lei per zi de tratament!
Suplimente Oase & Articulații
Mai puțin de 1.96 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Imunitate Scăzută
Vitamina D VITAHELP (D3 – Colecalciferol) cu 100 Mcg (4000 UI) per Doză Zilnică – Cutie cu 60 Gelule
Mai puțin de 1.47 lei per zi de tratament!
Vitamine și Minerale
Vitamina D Lichidă (D3 -Colecalciferol) 100% Naturală – 30 ml
Mai puțin de 1.17 lei per zi de tratament!
Cum este produsa vitamina D3 natural in organism?

Vitamina D3 (colecalciferol) este produsa in mod natural in organism printr-un proces biologic care implica pielea, ficatul si rinichii.
Procesul incepe in piele. Atunci cand pielea este expusa la radiatiile ultraviolete din lumina soarelui, un compus prezent din stratul superior al epidermei numit 7-dehidrocolesterol, absoarbe energia si sufera o transformare chimica, devenind vitamina D3.
Odata formata in piele, vitamina D3 este eliberata in fluxul sanguin, unde se leaga de o alta proteina. Mai apoi, ajunge in ficat, unde este transformata in principala forma de vitamina D, utilizata pentru a masura nivelul acesteia din sange.
Rinichii activeaza forma finala a vitaminei D cu ajutorul unor hormoni precum calcitriol, care urmeaza sa reglaze metabolismul calciului si fosforului, favorizand absorbtia acestora din intestin.
Factorii care influenteaza sinteza vitaminei D3 in organism sunt:
- Expunerea la soare: perioada optima este in jurul pranzului, cand razele UVB sunt mai intense.
- Tipul de piele: pielea mai inchisa la culoare contine mai multa melanina, care reduce productia de vitamina D.
- Varsta: odata cu inaintarea in varsta, capacitatea pielii de a produce vitamina D3 scade.
- Latitudinea si anotimpul: in regiunile mai indepartate de ecuator, in lunile de iarna, productia de vitamina D este redusa din cauza pozitionarii unghiului pamantului fata de soare.
- Utilizarea cremelor de protectie solara: SPF-ul cu factor de protectie peste 30 blocheaza aproape complet productia de vitamina D.
Beneficii ale vitaminei D asupra sistemului osos si muscular

Sistemul osos depinde in mod direct de vitamina D pentru a mentine o densitate optima si o rezistenta adecvata a oaselor. Aceasta faciliteaza absorbtia intestinala a calciului si a fosforului, doua minerale esentiale pentru mineralizarea oaselor.
La adulti, deficienta de vitamina D poate duce la osteoporoza, fragilitate osoasa datorate scaderii densitatii osoase si al fracturilor osoase, in special in cazul varstnicilor.
Mai mult, in cazul copiilor, lipsa acestei vitamine poate provoca rahitism, o afectiune caracterizata prin deformari osoase si intarzierea cresterii. In randul adultilor, osteomalacia – o conditie care determina inmuierea oaselor – este adesea asociata cu un aport insuficient de vitamina D.
De asemenea, vitamina D joaca un rol esential si in functionarea sistemului muscular. Studiile au aratat ca aceasta vitamina contribuie la mentinerea fortei musculare si la reducerea riscului de caderi, in special in randul persoanelor in varsta.
La copii, administrarea de vitamina D poate preveni aparitia de modificari la nivelul sistemului osos si muscular, manifestate prin deformari la nivelul membrelor inferioare, deformari ale toracelui si modificari ale cutiei craniene dupa varsta de 18 luni.
Beneficiile vitaminei D asupra sistemului nervos

Vitamina D influenteaza sinteza si activitatea unor neurotransmitatori esentiali, precum serotonina si dopamina, care sunt implicate in reglarea starii de spirit, a memoriei si a functiilor cognitive.
Cercetarile sugereaza ca un aport adecvat de vitamina D poate reduce riscul de boli neurodegenerative prin mecanisme antiinflamatoare si antioxidante. De exemplu, studiile arata ca pacientii cu Alzheimer au adesea niveluri mai scazute de vitamina D.
Similar, in cazul sclerozei multiple, vitamina D este esentiala pentru reglarea raspunsului imun si protectia impotriva proceselor autoimune care afecteaza sistemul nervos.
Creștere și Energie
Mai puțin de 1.60 lei per zi de tratament!
Suplimente Oase & Articulații
Mai puțin de 1.96 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Imunitate Scăzută
Vitamina D VITAHELP (D3 – Colecalciferol) cu 100 Mcg (4000 UI) per Doză Zilnică – Cutie cu 60 Gelule
Mai puțin de 1.47 lei per zi de tratament!
Vitamine și Minerale
Vitamina D Lichidă (D3 -Colecalciferol) 100% Naturală – 30 ml
Mai puțin de 1.17 lei per zi de tratament!
- https://academic.oup.com/jcem/article-abstract/95/2/471/2596417
- https://www.foodunfolded.com/article/how-are-vitamin-d-supplements-made
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618