Vitamina A – beneficii şi deficit

Vitamina A – beneficii şi deficit
Cuprins

Ce este vitamina A?

Vitamina A este o vitamină solubilă în grăsimi care are mai multe funcții importante în organism. Aceasta ajută celulele să se reproducă în mod normal, un proces numit diferențiere celulară.

Este esențială pentru o bună vedere. Primul semn al unei deficiențe de vitamina A este adesea vederea slabă pe timp de noapte. Este de asemenea necesară pentru dezvoltarea corectă a embrionului și a fătului.

Pe lângă asta, această vitamină ajută la menținerea sănătății pielii și a membranelor mucoase care căptușesc nasul, sinusurile și gura. De asemenea, joacă un rol în:

  • Funcționarea sistemului imunitar
  • Creșterea
  • Formarea oaselor
  • Reproducere
  • Vindecarea rănilor

Recomandari de la Marnys

-10%
Prețul inițial a fost: 37.88 lei.Prețul curent este: 34.09 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.14 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 129.60 lei.Prețul curent este: 123.12 lei. TVA inclus

Mai puțin de 4.10 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 46.00 lei.Prețul curent este: 41.40 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.38 lei per zi de tratament!

Care sunt simptomele deficitului de vitamina A?

Vitamina A provine din două surse. Un grup, numit retinoizi, provine din surse animale și include retinolul. Celălalt grup, numit carotenoizi, provine din plante și include betacarotenul. Organismul transformă beta-carotenul în această vitamină. Carotenoizii majori, inclusiv licopenul, luteina și zeaxantuina, au proprietăți biologice importante, inclusiv activități antioxidante și fotoprotectoare.

În țările dezvoltate este rar să existe o deficiență gravă de vitamina A. Simptomele includ:

  • Ochi uscați
  • Orbire nocturnă
  • Diaree
  • Probleme ale pielii

În timp ce vitamina A este esențială pentru o stare de sănătate bună, aceasta poate fi toxică în doze mari.

Cum ajută cu afecţiunile pielii?

Cremele și pastilele eliberate pe bază de rețetă care conțin retinoizi, o formă sintetică de vitamina A, sunt folosite pentru a ajuta la eliminarea acneei severe și a psoriazisului. De asemenea, acestea s-au dovedit promițătoare pentru tratarea altor afecțiuni ale pielii, a negilor și a îmbătrânirii premature cauzate de soare.

Studii recente arată că formele topice împreună cu antioxidanți pot ajuta la minimizarea apariției liniilor fine și a ridurilor.

Cum ajută vitamina A vederea?

Vitamina A ajuta vederea

A lua suficientă vitamina A în alimentație este esențială pentru o vedere bună. Cercetările arată că persoanele care consumă mai multe alimente cu vitamina A au mai puține șanse de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă (AMD).

În plus, un studiu de populație mare a constatat că persoanele care au obținut niveluri ridicate de vitamina A prin intermediul dietei lor au avut un risc mai mic de a dezvolta cataractă. Dar cercetătorii nu știu dacă administrarea de suplimente de vitamina A ar funcționa în același mod.

Suplimentele de vitamina A pot ajuta la încetinirea ușoară a deteriorării cauzate de retinita pigmentară, o boală ereditară care provoacă o vedere nocturnă deficitară. Cu toate acestea, studiul a folosit doze mari, care pot fi toxice.

Eficientă în combaterea rujeolei

Pentru copiii care au deficiență, suplimentele pot reduce severitatea și complicațiile rujeolei. Copiii care au un deficit sunt mai predispuși să dezvolte infecții, inclusiv rujeolă. În zonele din lume în care deficitul de vitamina A este larg răspândit sau în care cel puțin 1% dintre cei cu rujeolă mor, Organizația Mondială a Sănătății recomandă administrarea de suplimente de vitamina A copiilor care au rujeolă.

Eficienţa în cazul afcţiunilor intestinului

Persoanele care au boala inflamatorie intestinală, fie colită ulcerativă, fie boala Crohn, pot avea dificultăți în a absorbi toate substanțele nutritive de care corpul lor are nevoie. Medicii recomandă adesea ca persoanele care suferă de această afecţiune să ia  multivitamine, inclusiv vitamina A.

Risc mai mic de cancer

Nu este clar dacă vitamina A poate reduce riscul de cancer. Persoanele care au o dietă sănătoasă cu suficient beta-caroten și alți carotenoizi din fructe și legume par să aibă un risc mai mic de a avea anumite tipuri de cancer, cum ar fi:

  • Cancer de sân
  • Cancer de colon
  • Cancer esofagian
  • Cancer de col uterin

Unele studii de laborator sugerează că această vitamină și carotenoizii pot ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer în eprubete.

Puține studii au arătat că administrarea de suplimente de vitamina A va ajuta la prevenirea sau tratarea cancerului. De fapt, există unele dovezi că ar putea fi dăunătoare.

Administrarea de beta-caroten sau de suplimente de vitamina A a fost asociată cu un risc mai mare de cancer pulmonar la persoanele care fumează sau consumă alcool. Cu toate acestea, unii cercetători spun că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru.

Un studiu preliminar sugerează că o formă topică de vitamina A poate reduce creșterea anormală a celulelor de pe colul uterin, numită neoplazie cervicală.

Cercetătorii investighează, de asemenea, retinoizii, o formă sintetică a acestei vitamine, pentru cancerul de piele. Persoanele cu anumite tipuri de cancer de piele au tendința de a avea niveluri mai scăzute de vitamina A și beta-caroten în sânge.

Cu toate acestea, studiile care au analizat dacă administrarea unor cantități mai mari de vitamina A sau beta-caroten ar preveni sau trata cancerul de piele au avut rezultate mixte.

Spre deosebire de vitamina A, beta-carotenul nu se acumulează în organism. Cu toate acestea, există unele dovezi că dozele mari de beta-caroten pot implica anumite riscuri. De aceea cel mai bine este să ştim care este mai exact situaţia noastră şi de ce cantitate avem nevoie.

Surse de vitamina A

Alimentele pe bază de plante conțin carotenoizi, care sunt forme antioxidante ale vitaminei A. Organismul le transformă în retinol, în funcție de necesități.

Carotenoidul este un pigment portocaliu care contribuie la culoarea anumitor fructe și legume.

Sursele de fructe și legume care sunt bogate în carotenoizi sunt adesea portocalii. Printre acestea se află:

  • dovleacul
  • morcovi
  • dovleac
  • cartofii dulci
  • ardei roșu
  • pepene galben
  • caise
  • mango

Alimentele vegetale care sunt bogate în beta-caroten includ legume cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi:

  • broccoli
  • spanac
  • frunze de napi
Concluzie şi recomandări

Vitamina A este necesară pentru sănătatea organismului nostru. De aceea, este esenţial să ne asigurăm că nu avem un astfel de deficit şi că îl prevenim. În cazul în care o dietă pentru a lua doza necesară este prea complicată, putem să ne asigurăm că luăm o cantitate suficientă dacă apelăm la suplimente.

Noi avem vitamina A atât sub formă de supliment lichid, cât şi sub formă de capsule. Aceasta ne va ajuta să ne bucurăm de o îmbunătăţire a sănătăţii ochilor, a sănătăţii pielii şi la întărirea sistemului imunitar. 

-10%
Prețul inițial a fost: 37.88 lei.Prețul curent este: 34.09 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.14 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 129.60 lei.Prețul curent este: 123.12 lei. TVA inclus

Mai puțin de 4.10 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 46.00 lei.Prețul curent este: 41.40 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.38 lei per zi de tratament!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane