Xeroftalmie sau sindromul ochilor uscati: Cauze, simptome si cum se trateaza

xeroftalmie

Ochii uscati produc o senzatie de disconfort si se pot simti in diferite situatii din viata de zi cu zi, cum ar fi in camere cu aer conditionat, avion, petrecutul orelor in fata televizorului, computer sau in timpul activitatilor sportive.

De regula, ochii uscati sunt un simptom normal produs in urma anumitor conditii, cum sunt cele enumerate anterior, insa, atunci cand functionarea glandelor lacrimare este deficitara, poate fi vorba de aparitia anumitor boli, printre care si xeroftalmie.

Afla in continuare ce este xeroftalmia, care sunt cauzele, cum se manifesta, dar si metode de tratament pentru mentinerea sanatatii oculare.

Cuprins

Ce este xeroftalmia?

Xeroftalmia sau sindromul ochilor uscati apare atunci cand lacrimile nu produc o hidratare adecvata a ochilor, cu evolutie progresiva, cauzata de deficienta de vitamina A. Deficitul vitaminei A poate duce la uscarea canalelor lacrimale si implicit a ochilor.

In timp, xeroftalmia poate duce la formarea petelor albe pe ochi sau a ulcerelor pe cornee.

sindromul ochilor uscati

Ochii uscati reprezinta unul dintre cel mai frecvent simptom ocular care poate fi intalnit frecvent odata cu inaintarea in varsta, deoarece scade secretia lacrimala din cauza procesului natural de imbatranire.

Conform studiilor, femeile sunt mai predispuse in a avea xeroftalmie decat barbatii, cauzata de schimbarile hormonale de dupa menopauza sau din timpul sarcinii.

Cauzele xeroftalmiei

Principala cauza care duce la debutul xeroftalmiei este lipsa vitaminei A din organism. Corpul uman nu are capacitatea de a produce in mod natural vitamina A, de aceea este importanta obtinerea acesteia prin intermediul alimentatiei si a suplimentelor alimentare.

Sindromul ochilor uscati poate aparea si in alte conditi precum:

  • Varsta inaintata
  • Schimbari hormonale din cauza modificarilor nivelurilor de estrogen de dupa menopauza sau in timpul sarcinii
  • Administrarea contraceptivelor orale si a medicamentelor antidepresive, antihistaminice sau diuretice
  • Unele boli autoimune care pot scadea capacitatea organismului de a secreta lacrimi precum sindromul Sjogren sau artrita reumatoida
  • Factori externi care includ vantul sau aerul uscat.
cauze sindrom de ochi uscati

Conform studiilor de specialitate, xeroftalmia este o problema majora de sanatate in tarile in curs de dezvoltare, din cauza accesului limita la sursele alimentare bogate in vitamina A. Xeroftalmia afecteaza atat femeile, cat si copii, fiind principala cauza de orbire la copii.

Lipsa unei alimentatii sanatoase, bogata in alimente care contin vitamina A, afecteaza organismul si imunitatea acestuia, iar in timp poate duce la aparitia complicatiilor precum afectiuni dermatologice, sensibilitate crescuta la infectii sau intarzierea cresterii la copii.

Anumite conditii medicale afecteaza capacitatea unei persoane de a absorbi vitamina A ca in cazul alcoolismului, boala celiaca, ciroza sau diaree cronica.

Suplimente naturale cu Vitamina A si alti nutrienti benefici pentru sanatatea ochilor

Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 114.04 lei.Prețul curent este: 96.93 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3.23 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 87.99 lei.Prețul curent este: 74.79 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.49 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 37.88 lei.Prețul curent este: 32.20 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.07 lei per zi de tratament!

VEGAN
Prețul inițial a fost: 46.00 lei.Prețul curent este: 39.10 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.30 lei per zi de tratament!

Semne si simptome

Cele mai comune semne si simptome ale xeroftalmiei includ:

  • Senzatie de usturime sau de arsura la nivelul ochilor
  • Iritatie accentuata a ochilor
  • Oboseala ochilor
  • Senzibilitate la lumina
  • Senzatie de nisip in ochi
  • Vedere neclara care se agraveaza spre sfarsitul zilei
  • Perioade de lacrimare excesiva din cauza dezechilibrelor lacrimale de la nivelul glandelor.

Tratament pentru xeroftalmie

Principalul tratament pentru xeroftalmie este suplimentarea organismului cu vitamina A, administrata pe cale orala sau injectata, cu doza care variaza in functie de varsta si alte afectiuni existente, acolo unde e cazul.

tratament sindrom de ochi uscati

In cazurile avansate in care xeroftalmia afecteaza corneea, medicul specialist poate recomanda administrarea antibioticelor pentru prevenirea unei infectii.

De asemenea, un regim alimentar diversificat si echilibrat, bogat in alimente care contin vitamina A, este esential pentru reducerea deficientei si evitarea complicatiilor care apar drept consecinta.

Vitamina A, beneficii si alimente de inclus in dieta

Vitamina A este un nutrient indispensabil pentru sanatatea organismului care contribuie la mentinerea acuitatii vizuale, crestere, reproducere si imunitate. La baza, vitamina A este un grup de compusi numiti retinol, retinina, retinoizi si cartenoizi esentiali pentru imbunatatirea vederii si mentinerea sanatatii ochilor, precum si dezvoltare celulara.

In plus, printre beneficiile vitaminei A aduse asupra organismului se afla si capacitatea de aparare in fata infectiilor respiratorii, ajuta la estomparea petelor pigmentare, amelioreaza acneea si mentine sanatatea pielii, parului si dintilor.

Inainte de a va oferi exemple de surse naturale care contin vitamina A, este important de mentionat faptul ca absorbtia acestei vitamine poate fi afectata de consumul excesiv de alcool, fumat sau niveluri scazute de zinc in organism.

Vitamina A se regaseste in alimente de origine animala, precum lactate, ficat sau peste si in alimente de origine vegetala, cum ar fi fructele, legumele si uleiurile. 

Cele mai bune surse alimentare de vitamina A se regasesc in:

  • Alimente vegetale precum legumele de culoare verde inchis sau galbene, ca de exemplu morcovii, spanac, patrunjel, mazare, mango, caise, portocale
  • Surse naturale de produse animale cum ar fi laptele de vaca, oua, ficat de vita, ulei de ficat de cod, macrou, pastrav, ficat de pui, somon.

Conform studiilor efectuate de catre specialisti, necesarul zilnic de vitamina A difera in functie de varsta, sex si alte conditii medicale precum:

  • Copii cu varsta intre 1 si 3 ani – 300 micrograme
  • Copii cu varsta intre 4-8 ani – 400 micrograme
  • Copii cu varsta intre 9-13 ani – 600 mitrograme
  • Persoane de sex masculin cu varsta mai mare de 14 – 900 micrograme
  • Persoane de sex feminin cu varsta mai amre de 14 ani – 700 micrograme
  • Femeile insarcinate – 750-770 micrograme
  • Femeile care alapteaza – 1200—1300 micrograme.

Prevenirea xeroftalmiei atat pentru dumneavoastra, cat si pentru copilul dumneavoastra, se poate realiza cu ajutorul alimentatiei echilibrate si diversificate bogate in vitamina A, precum si efectuarea regulata a analizelor de sange pentru depistarea nivelurilor de vitamine din organism.

Asigurati-va ca dieta zilnica este cat mai variata si contine atat produse de origine animala, cat si vegetala cu beta-caroten.

De asemenea, este importanta verificarea periodica a nivelului de vitamina A din organism, inainte de a incepe un regim alimentar in care predomina alimente bogate in aceasta vitamina deoarece excesul vitaminei A in organism poate provoca tulburari gastrice, caderea parului sau colorarea in portocaliu a pigmentului pielii, numita carotenodermie.

Recomandari premium pentru o vedere sanatoasa

Prețul inițial a fost: 110.05 lei.Prețul curent este: 93.54 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3.11 lei per zi de tratament!

Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 67.00 lei.Prețul curent este: 56.95 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.90 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 79.00 lei.Prețul curent este: 67.15 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.24 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 89.00 lei.Prețul curent este: 75.65 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.52 lei per zi de tratament!