Diabetul zaharat de tip 2: Cauze, cum se manifesta si metode de preventie

diabet de tip 2

Diabetul zaharat cuprinde un grup de boli de metabolism cauzate de o cantitate crescuta de zahar in sange, cunoscuta sub numele de hiperglicemie. Exista mai multe tipuri de diabet zahar, si anume diabet zaharat de tip 1 si diabet zaharat de tip 2.

Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai frecventa forma de diabet, reprezentand 90% dintre toate cazurile de diabet. Acesta poate aparea la orice varsta, inclusiv la copii, adolescenti sau adulti, insa cel mai frecvent se manifesta la persoanele de varsta mijlocie, de peste 45 de ani.

In unele cazuri, diabetul zaharat de tip 2 aparte din cauza supraponderabilitatii sau obezitate, care favorizeaza cresterea nivelului de glucoza din sange.

Afla in urmatorul articol cum poti recunoaste diabetul zaharat de tip 2, care sunt cauzele, metodele de tratament, dieta recomandata, dar si ce poti face pentru a reduce riscul de a face diabet de tip 2.

Cuprins

Ce este diabetul zaharat de tip 2?

ce este diabetul de tip 2

Pancreasul este un organ care face parte din sistemul digestiv, avand roluri importante pentru digestia alimentelor. Acesta produce hormoni si suc pancreatic care, odata ajunsi in intestine, contin o varietate de enzime necesare digestiei.

Insulina este cel mai important hormon secretat de pancreas, cu rolul de a regla nivelul de glucoza din sange. Atunci cand pancreasul nu reuseste sa secrete o cantitate suficienta de insulina, fie organismul este rezistent la efectele insulinei, glucoza se acumuleaza in sange, fapt care duce la aparitia diabetului zaharat de tip 2.

Cu ajutorul unui stil de viata sanatos, care include miscare fizica regulata si regim alimentar diversificat, diabetul zaharat de tip 2 poate fi gestionat.

De cele mai multe ori, diabetul de tip 2 se dezvolta la persoanele cu varsta de peste 45 de ani, insa, in ultimii ani, specialistii spun ca boala este din ce in ce mai des intalnita la adolescenti si adultii tineri, din cauza alimentatiei nesanatoase si a sedentarismului.

Cauzele diabetului zaharat de tip 2

Organismul persoanelor care sufera de diabet zaharat de tip 2, devine rezistent la insulina. Din aceasta cauza, pancreasul secreta si mai multa insulina, fapt care, in timp, deterioreaza celulele pancreasului si acesta nu mai poate produce insulina deloc.

Aceasta conditie se numeste rezistenta la insulina sau insulino-rezistenta.

In timp, glucoza se acumuleaza in sange, iar nivelul de zahar din organism creste. Pana in prezent, specialistii nu au descoperit o cauza specifica pentru acest process, insa exista o corelatie intre stilul de viata nesanatos, disfunctia celulelor panreasului, precum si o combinatie de factori genetici.

Riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 depinde de o serie de factori, cum ar fi predispozitia genetica si stilul de viata. De asemenea, cauzele si factorii de risc care pot duce la aparitia diabetului de tip 2 includ:

  • Sindromul metabolic: persoanele care sufera de hipertensiune arteriala, colesterol marit sau un nivel crescut de grasimi in sange, favorizeaza aparitia diabetului zaharat de tip 2
  • Supraponderabilitate sau obezitate
  • Lipsa miscarii fizice in mod regulat
  • Alimentatia nesanatoasa
  • Prediabet
  • Istoric de diabet gestational
  • Sindromul ovarelor polichistice.

Suplimente naturale care pot ameliora factorii de risc ce determina aparitia diabetului zaharat de tip 2

-12%
Prețul inițial a fost: 60.17 lei.Prețul curent este: 52.95 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.76 lei per zi de tratament!

-12%
Prețul inițial a fost: 59.99 lei.Prețul curent este: 52.79 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.76 lei per zi de tratament!

-6%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 74.99 lei.Prețul curent este: 70.49 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.35 lei per zi de tratament!

-6%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 93.00 lei.Prețul curent este: 87.42 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.91 lei per zi de tratament!

Cum recunoastem diabetul zaharat de tip 2? Semne si simptome

In majoritatea cazurilor, simptomele diabetului zaharat de tip 2 se dezvolta lent pe parcursul mai multor ani. Din aceasta cauza, unii pacienti nu au simptome si descopera boala doar atunci cand apar complicatiile cum ar fi vedere incetosata sau afectiuni cardiace.

In cazul diabetului zaharat de tip 2, corpul pacientului este nevoit sa foloseasca surse alternative de energie, cum ar fi tesuturi, organe sau muschi, fapt care duce la aparitia unor simptome diverse precum:

  • Foame constanta
  • Sete excesiva
  • Urinare frecventa
  • Stare de oboseala si lipsa de energie
  • Amorteli si senzatia de furnicaturi in maini sau picioare.

Pe masura ce boala avanseaza, simptomele se agraveaza si provoaca aparitia complicatiilor care pot pune sanatatea in pericol. Un nivel ridicat de glicemie in sange pe o perioada lunga de timp, poate provoca:

  • Probleme oculare
  • Boli renale
  • Accident vascular cerebral
  • Infectii bucale si gingivale
  • Afectiuni ale pielii
  • Afectarea auzului
  • Dementa Alzheimer.

Tratamentul pentru diabet zaharat de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 este o afectiune incurabila, insa exista anumite metode de tratament prin care simptomele pot fi ameliorate si nivelul de zahar din sange echilibrat. In functie de caz, unii pacienti pot necesita doar modificarea stilului de viata, in vreme ce altii necesita tratamentul medicamentos sau o combinatie dintre acestea.

remedii diabet de tip 2

Modificarea stilului de viata si a obiceiurilor zilnice include:

  • Adoptarea unui regim alimentar sanatos si diversificat pentru a asigura organismului toti nutrientii de care are nevoie. Pacientii pot opta pentru fructe si legume, cereale integrale, carne slaba de peste sau pui, produse lactate fara grasimi sau cu un continut scazut de grasimi. De asemenea, sunt de evitat alimentele procesate, de tip fast-food, bauturile carbogazoase, sucurile de fructe cu un continut ridicat de zahar, precum si consumul de alcool
  • Miscarea fizica efectuata in mod regulat, cel putin 30 de minute in fiecare zi. Mersul de jos, alergarea usoara, mersul cu bicicleta sau inotul sunt modalitati simple si eficiente pentru a face miscare mai multa
  • Renuntarea la fumat.

Tratamentul medicamentos, ce completeaza stilul de viata sanatos, poate include medicamente antidiabetice orale pentru controlul glicemiei, a tensiunii arteriale, colesterol sau trigliceride, precum si medicamente pentru preventia infarctului miocardic sau accident vascular cerebral. Totodata, pot fi prescrise medicamente administrate injectabil la nivelul pielii, cum ar fi insulina.

Orice forma de tratament medicamentos se administreaza doar la recomandarea medicului specialist!

Preventia diabetului zaharat de tip 2

Evolutia diabetului zaharat de tip 2 poate fi incetinita si boala prevenita, fapt care aduce beneficii importante asupra sanatatii, in timp ce intarzie aparitia complicatiilor.

Pentru a reduce riscul de a face diabet zaharat de tip 2 este important sa:

  • Mentii o greutate corporala in limite normale
  • Monitorizarea constanta a nivelului de glicemie pentru a putea sesiza la timp orice modificare a nivelului de zahar din sange
  • Mananca alimente sanatoase si redu cantitatea de calorii pe care o consumi zilnic pentru a reusi sa pierzi in greutate. In acest sens, poti urma un plan de nutritie personalizat, recomandat de catre un medic nutritionist.
Reduceri