Ce este anxietatea?
În viața nostră de zi cu zi, ne confruntăm cu diferite situații care ne dau motive de îngrijorare. Fie că apar probleme financiare, de familie, la locul de muncă sau probleme de sănătate, starea noastă psihică are de suferit. Este normal să ne îngrijorăm uneori și să ajungem într-o stare anxietate sau de frică temporară.
Tulburările de anxietate însă implică mai mult decât o stare vremelnică de neliniște. Apar stări de panică, de frică și groază, care ating un apogeu în câteva minute, incluzând semne fizice, cum ar fi bătăi puternice și rapide ale inimii și transpirație.
Cuprins
Stările de anxietate apar, de obicei, atunci când o persoană reacționează exagerat în situații mai emoționante sau stresante și nu își poate controla răspunsurile la situațiile respective.
Tulburările de anxietate pot face dificilă trecerea zilei. Anxietatea nu dispare de la sine, ba chiar se poate agrava în timp, însă, din fericire, există mai multe tratamente eficiente.
Cauzele apariției axietății
Tulburările de anxietate sunt o formă de boli mintale. Nu se știe exact ce cauzează tulburările de anxietate, dar cercetătorii bănuiesc că există mai mulți factori care influiențează stările de anxietate.
Cauzele pot fi:
• Cauzele medicale – unele boli pot fi legate de anxietate: boli de inimă, diabet, hipertiroidism, astm, abuzul sau întreruperea consumului de alcool sau droguri.
• Ereditatea – axietatea tinde să se transmită în familie, dintr-o generație în alta.
• Dezechilibrul chimic – stresul accentualt sau îndelungat poate schimba echilibrul chimic din organism, care controlează starea de spirit.
• Factorii de mediu – trecerea printr-o experiență traumatică poate declanșa o tulburare de anxietate.
Suplimente naturale premium anti-stress
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
RELAHELP cu 14 Ingrediente Active – Anti-Stress, Relaxare, Stare de Bine – 30 Capsule
Mai puțin de 3.20 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Oboseală
MAGVITAL FORTE – 375 Mg Magneziu Lipozomal din 3 Surse – 14 Fiole – Produs Vegan
Mai puțin de 3.23 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Bomboane MARNYS® cu Valeriană pentru Combaterea Stress-ului și a Anxietății
Mai puțin de 0.55 lei per zi de tratament!
Complex de Vitamine Pentru Energie
Mai puțin de 3.54 lei per zi de tratament!
Simptome anxietate
Simptomele pot varia în funcție de tipul de tulburare de anxietate pe care o aveți, însă, în general simptomele unei tulburări de anxietate sunt:
• Simptome fizice:
– Mâinile reci;
– Transpirație în palme;
– Amorțeală sau furnicături în mâini sau picioare;
– Gură uscată;
– Frecvență cardiacă crescută;
– Respirație rapidă (hiperventilație);
– Stări de greaţă;
– Tremurat;
– Probleme gastrointestinale.
• Simptome psihice:
– Stări de panică, frică și neliniște;
– Sentiment de pericol iminent;
– Stare de nervozitate, agitație;
– Coșmaruri;
– Gânduri sau amintiri repetate ale experiențelor traumatice anterioare;
– Gânduri incontrolabile, obsesive;
– Dificultăți de concentrare sau de gândire la altceva decât la îngrijorarea prezentă.
• Simptome comportamentale:
– Incapacitatea de a sta liniștit sau calm;
– Comportament repetat obsesiv, ca de exemplu spălarea mâinilor;
– Probleme cu somnul.
Tipuri de anxietate
1. Anxietate generalizată
Tulburarea de anxietate generalizată este un tip de tulburare de anxietate care se caracterizată prin anxietate cronică, persistentă și excesivă, chiar și atunci când nu există motive care să o provoace. Îngrijorarea este disproporționată cu situația reală, este greu de controlat și afectează modul în care vă manifestați. Apare adesea împreună cu alte tulburări de anxietate sau depresie.
Simptomele fizice ale anxietății generalizate pot include stare de neliniște și oboseală cronică, dificultăți de concentrare, dureri de cap, dureri musculare sau de stomac și probleme de somn.
2. Tulburare obsesiv-compulsivă (TOC)
Tulburarea obsesiv-compulsivă este o tulburare de anxietate și se caracterizează prin gânduri, idei sau senzații (obsesii) și/sau comportamente repetitive (compulsii) recurente, nedorite. Comportamentele repetitive, cum ar fi numărarea, spălarea mâinilor sau verificarea lucrurilor, sunt adesea efectuate cu speranța de a preveni gândurile obsesive sau de a le face să dispară. Efectuarea acestor ritualuri oferă doar o ușurare temporară, iar neexecutarea lor agravează starea de anxietatea.
Multe dintre persoanele care suferă de TOC știu sau bănuiesc că gândurile lor obsesive nu sunt realiste, dar nu toți pot face diferența între adevăr și ficțiune.
3. Tulburare de stres post-traumatic (PTSD)
Tulburarea de stres post-traumatic este o tulburare de anxietate care poate apărea unei persoane care a experimentat sau a asistat la un eveniment traumatic, din punct de vedere fizic sau emoțional. Evenimentele traumatice care declanșează PTSD sunt de natură să pună în pericol viața și pot include: dezastre naturale sau cauzate de om, acte teroriste, accidente, război, viol, violență domestică.
4. Tulburare de panică
Tulburarea de panică (sau atac de panică) este o tulburare de anxietate, caracterizată prin episoade bruște și neașteptate de frică intensă, disconfort sau senzația de pierdere a controlului. Aceste episoade apar chiar și atunci când nu există un pericol real.
Sunt însoțite de simptome fizice: sentimentul de moarte iminentă, dificultăți de respirație, amețeli, palpitații cardiace și dureri în piept, dureri abdominale.
5. Tulburare de anxietate socială (fobie socială)
Tulburarea de anxietate socială sau fobia socială este o tulburare de anxietate caracterizată printr-o teamă generală intensă și conștiință excesivă de sine în situațiile sociale zilnice. Persoana afectată este îngrijorată că acțiunile sau comportamentul său vor fi evaluate negativ de către ceilalți, ceea ce o va face să se simtă jenată.
Fobia socială poate fi frica de a vorbi sau de a avea o interacțiune directă cu o altă persoană. În forma cea mai gravă a fobiei sociale persoana care suferă de acest tip de anxietate experimentează simptomele chiar și atunci când doar se află în preajma altor oameni.
Persoanele cu tulburare de anxietate socială pot avea simprome ca: înroșire, transpirație, palpitații, dureri abdominale, evitarea contactului vizual, vorbirea pe un ton foarte scăzut.
6. Agorafobie
Agorafobia este o tulburare de anxietate caracterizată prin teama intensă de a fi prins într-o situație copleșitoare și de a nu putea primi ajutor.
Persoanele care suferă de agorafobie devin anxioase atunci când se află în următoarele locuri:
• Transportul în comun;
• Spațiile închise;
• Spațiile deschise;
• Statul la coadă;
• Statul în mulțime;
• Locuri din afara casei.
În situații severe, persoanele cu agorafobie nu părăsesc casa deloc. Sunt atât de îngroziți de gândul că s-ar putea să aibă un atac de panică în public, încât preferă să rămână înăuntru.
7. Tulburări de anxietate legate de fobii
Fobiile se definesc ca fiind stări de anxietate sau frică intensă de anumite obiecte sau situații. Fobiile provoacă și atacuri de panică la unele persoane, iar nivelul de frică nu sunt în concordanță cu situația reală.
Fobiile pot inlude frici de zbor, înălțimă, apă, sânge, primirea de injecții etc.
8. Tulburarea de anxietate de separare
Tulburarea de anxietate de separare se întâmplă mai ales copiilor, în situațiile în care sunt separați de părinți. Cu toate acestea, și adulții pot fi diagnosticați cu această tulburare, atunci când au temeri intense când sunt despărțiți de oamenii de care sunt atașați.
Persoanele cu anxietate de separare pot avea coșmaruri sau pot experimenta simptome fizice atunci când separarea are loc sau este anticipată.
9. Mutismul selectiv
Mutismul selectiv este tulburare asociată cu anxietatea. Mutismul selectiv apare atunci când oamenii nu pot să vorbească în anumite situații sociale, deși au abilități lingvistice normale. Mutismul selectiv apare, de regulă, înainte de vârsta de 5 ani și este asociat cu timiditatea, frica de jena socială, trăsături compulsive, accese de furie.
Factori de risc
O combinație de factori genetici și de mediu contribuie la riscul de a dezvolta tulburări de anxietate. Iată câteva exemple:
• Personalitatea. Persoanele care sunt timide sau introvertite sunt mai predispuse la tulburările de anxietate.
• Trauma. Persoanele care au suferit abuzuri sau traume sau au fost martori la evenimente traumatice pot dezvolta tulburări de anxietate.
• Stresul. Expunerea constantă la situații de stres major, de exemplu din cauza unei boli sau probleme la locul de muncă, pot provoca îngrijorări excesive care conduc spre stări de anxietate.
• Istoric familial. Din nefericire, tulburările de anxietate pot fi transmise ereditar.
• Condiții fizice. Unele boli pot fi asociate cu tulburările de anxietate, cum ar fi probleme cu glanda tiroidă sau aritmia cardiacă.
• Droguri sau alcool. Dependența sau renunțarea la droguri sau alcool poate cauza sau agrava anxietatea.
Tratament și terapii
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
RELAHELP cu 14 Ingrediente Active – Anti-Stress, Relaxare, Stare de Bine – 30 Capsule
Mai puțin de 3.20 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Oboseală
MAGVITAL FORTE – 375 Mg Magneziu Lipozomal din 3 Surse – 14 Fiole – Produs Vegan
Mai puțin de 3.23 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Bomboane MARNYS® cu Valeriană pentru Combaterea Stress-ului și a Anxietății
Mai puțin de 0.55 lei per zi de tratament!
Complex de Vitamine Pentru Energie
Mai puțin de 3.54 lei per zi de tratament!
Tratament medicamentos
Medicamentele nu pot vindeca tulburările de anxietate, dar pot îmbunătăți simptomele. Rezultate mai bune sunt obținute atunci când tratamentul medicamentos este combinat cu psihoterapia.
1. Medicamente anti-anxietate
Medicamentele anti-anxietate, cum ar fi benzodiazepina, pot reduce anxietatea, panica și frica.
Aceste pastile au atât beneficii, cât și dezavantaje. Ele au efect rapid, dar se poate dezvolta o toleranță față de ele, iar acest lucru le face mai puțin eficiente în timp. Personele care le consumă au nevoie de doze din ce în ce mai mari pentru a obține același efect și pot devini dependente. Pentru a evita efectele nedorite, aceste medicamente se prescriu pentru perioade scurte de timp.
Dacă se oprește brusc administrarea de medicamente anti-anxietate, se poate ajunge la sevraj sau anxietatea poate reveni.
2. Medicamente antidepresive
Antidepresivele sunt medicamente folosite pentru a trata depresia, însă pot fi utile și pentru tratarea anxietății. Aceste pastile îmbunătățesc modul în care creierul utilizează anumite substanțe chimice care controlează starea de spirit și reduc stresul.
Poate dura câteva săptămâni până când antidepresivele încep să funcționeze și este posibil să fie nevoie să încercați mai multe tipuri diferite, până veți găsi pe cele care funcționează și au efecte secundare ușor gestionabile.
3. Beta-blocante
Beta-blocantele sunt utilizate, de regulă, pentru a trata hipertensiunea arterială, dar pot ajuta la reducerea unora dintre simptomele fizice ale tulburărilor de anxietate. Simptomele ameliorate sunt: bătăile rapide ale inimii, tremorul, înroșirea.
Aceste medicamente se pot administra pentru perioade scurte sau la nevoie, pentru a reduce stările de anxietate acută.
Psihoterapie
Psihoterapia sau consilierea poate ajuta persoanele cu tulburări de anxietate să treacă mai ușor peste stările de anxietate sau să reducă frecvența episoadelor.
1. Terapie cognitiv-comportamentală
Terapia cognitiv-comportamentală este cel mai frecvent tip de psihoterapie care poate ajuta în cazul tulburărilor de anxietate. Prin această terapie, oamenii învață să recunoască diferite tipare de gândire, de comportament și de reacții, care conduc la sentimente supărătoare. Apoi se lucrează la schimbarea lor, până când frica și tulburarea de anxietate se reduc semnificativ sau dispar.
2. Terapia prin expunere
Terapia prin expunere este este utilizată pentru a trata tulburările de anxietate, concentrându-se pe temerile din spatele tulburării. Prin această terapie, persoana afectată de anxietate este expusă fricilor sale și situațiilor pe care le-a evitat. În acest tip de terapie se folosesc și exerciții de relaxare.
3. Terapia de acceptare și angajament
O altă opțiune de tratament pentru unele tulburări de anxietate este terapia de acceptare și angajament. Această terapie adoptă o abordare opusă terapiei prin expunere a gândurilor negative. Folosește strategii precum bunăstarea psihică și meditația pentru a reduce disconfortul și anxietatea.
Grupuri de suport
Unele persoane cu tulburări de anxietate aleg să se alăture unor grupuri de sprijin, unde își împărtășesc problemele și realizările, unii cu alții. Totuși, sfaturile care se primesc de la un membru al grupului de suport trebuie privite cu prudență. Ele nu înlocuiesc recomandările primite de la medic.
Preveniție
Nu există nicio modalitate sigură de a preveni dezvolatrea tulburărilor de anxietate. Însă, se pot lua unele măsuri pentru a reduce impactul simptomelor, dacă sunteți într-o stare de anxietate:
• Apelați la ajutor specializt cât mai devreme. Anxietatea este mai greu de gestionat dacă este tratată întarziat.
• Trăiți un stil de viață sănătos. Faceți sport în mod regulat, participați la activități care vă plac și vă fac să vă simțiți bine, mențineți o dietă sănătoasă și echilibrată, diminuați grijile.
• Evitați consumul de alcool sau droguri. Consumul de alcool și droguri poate provoca sau agrava anxietatea.
• Limitați cofeina. Opriți sau limitați cantitatea de cofeină pe care o consumați, inclusiv cafeaua, ciocolata, ceaiul și alte băuturi care conțin cofeină.
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9536-anxiety-disorders
https://www.hhs.gov/answers/mental-health-and-substance-abuse/what-are-the-five-major-types-of-anxiety-disorders/index.html
https://www.psychiatry.org/patients-families/obsessive-compulsive-disorder/what-is-obsessive-compulsive-disorder
https://www.psychiatry.org/patients-families/ptsd/what-is-ptsd
Suplimente naturale premium anti-stress
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
RELAHELP cu 14 Ingrediente Active – Anti-Stress, Relaxare, Stare de Bine – 30 Capsule
Mai puțin de 3.20 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Oboseală
MAGVITAL FORTE – 375 Mg Magneziu Lipozomal din 3 Surse – 14 Fiole – Produs Vegan
Mai puțin de 3.23 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Bomboane MARNYS® cu Valeriană pentru Combaterea Stress-ului și a Anxietății
Mai puțin de 0.55 lei per zi de tratament!
Complex de Vitamine Pentru Energie
Mai puțin de 3.54 lei per zi de tratament!