Astăzi, ai 15% Extra Reducere ✨ la toate Uleiurile Esențiale și Difuzoarele Premium - Folosește codul 15AROMATERAPIE Vezi Produse 🏡

Shiitake, Reishi și Maitake: ciuperci terapeutice pentru sănătate

ciuperci terapeutice shiitake maitake reishi

Medicina tradițională chineză ne oferă posibilitatea de a introduce în sectorul sănătății extracte din produse naturale precum ciuperci, cu impact benefic asupra dietei. Atât medicina tradițională chineză, cât și medicina japoneză și coreeană, au o tradiție îndelungată în ceea ce privește consumul de ciuperci, iar acest lucru se datorează conținutului nutrițional bogat al acestora. În continuare îți vom prezenta trei ciuperci terapeutice cu efecte benefice pentru sănătatea ta.

Despre ciupercile terapeutice

Prima carte în care au fost menționate ciupercile terapeutice a fost a lui Shen Nong (în jurul anului 2.700 î.e.n.). Speciile de ciuperci precum Ganoderma lucidum (Reishi), Lentinus edodes (Shiitake) sau Grifola frondosa (Maitake) au fost recoltate din natură de sute de ani. Recent, aceste ciuperci terapeutice au ajuns să fie cultivate și comercializate folosind metoda agriculturii organice.

Stresul cauzat de stilul nostru de viață, de obiceiurile alimentare proaste, poluarea mediului și modificările sezoniere contribuie la apariția unor deficiențe în corp care se manifestă ca oboseală, anemie sau depresie. Medicina tradițională a folosit ciuperci terapeutice pentru a ameliora astfel de deficiențe, în special datorită prezenței beta-glucanilor, un tip de polizaharide benefice, studiate pe scară largă în Japonia, precum și în Europa și Statele Unite.

Shiitake

Shiitake (Lentinus edodes) este a doua cea mai cultivată ciupercă din lume. Numele său japonez se referă la arborele pe care crește, o specie de castan (Shii). Shiitake conține apă, proteine, lipide, carbohidrați, precum și vitamine și minerale. Este o sursă bună de vitamine, în special provitamina D2 (ergosterol) care sub lumină ultravioletă (UV) și căldură produce calciferol (vitamina D2).

În medicina tradițională orientală, Shiitake este considerat un aliment care curăță sângele și este utilizat pentru tratarea răcelilor, a proceselor virale și a altor afecțiuni precum dureri de stomac sau cefalee.

Reishi

Munții împăduriți, umezi și slab luminați din Asia sunt habitatul natural al ciupercilor Reishi (Ganoderma lucidum). Este o ciupercă mare, de culoare închisă, cu un strat exterior strălucitor și textură lemnoasă. Spre deosebire de Shiitake, nu este comestibil din cauza gustului său amar și a consistenței dure, astfel încât este administrat ca extract.

Reishi conține numeroase componente bioactive benefice organismului inclusiv terpenoide, zaharuri complexe, acizi grași, proteine și oligoelemente. A fost folosit în mod tradițional în China și Japonia unde este cunoscut sub numele de „ciuperca nemuririi” deoarece este considerat un tonic superior pentru prelungirea vieții, prevenirea îmbătrânirii și tonifierea inimii. De asemenea, se consideră că are efecte pozitive asupra somnului și a bunăstării mentale.

Reishi a fost inclus recent, în 2000, în Farmacopeea din Republica Populară Chineză.

Maitake

Maitake (Grifola frondosa) este cunoscută în cultura japoneză drept „ciuperca dansatoare”, deoarece forma sa duce cu gândul la un dans al fluturilor și pentru că oamenii care au consumat-o și-au recăpătat sănătatea. Maitake crește pe copaci ca pinii în pădurile temperate. Ciuperca Maitake conține:

  • vitamina B1, B2, B6, niacină, acid folic, tocoferoli, vitamina C și vitamina D; 
  • minerale precum potasiu, fosfor și magneziu, zinc, sodiu, fier și calciu;
  • zaharuri libere precum glucoza, manitolul;
  • acizi organici: lactic, acetic, malic, citric sau oxalic, printre altele.

Maitake este o ciupercă terapeutică foarte apreciată pentru aroma sa, dar pe lângă utilizările sale culinare este și o specie folosită la scară largă în medicina tradițională orientală pentru ameliorarea disconfortului gastrointestinal și ca antioxidant împotriva inflamației și durerii.

-18%
Prețul inițial a fost: 109,00 lei.Prețul curent este: 89,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,96 lei per zi de tratament!

-18%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 109,00 lei.Prețul curent este: 89,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,96 lei per zi de tratament!

-18%
Prețul inițial a fost: 109,00 lei.Prețul curent este: 89,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,96 lei per zi de tratament!

-18%
Prețul inițial a fost: 109,00 lei.Prețul curent este: 89,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,96 lei per zi de tratament!