Cistita, mai frecventă în sezonul estival, se caracterizează prin nevoia frecventă de a urina și senzația de arsură atunci când se face acest lucru. Apa rece a bazinelor de înot, a mării, a râurilor și umezeala costumelor de baie după scăldat sunt un mediu prielnic pentru dezvoltarea infecțiilor.
Ce este cistita?
Cistita este un termen medical pentru inflamația vezicii urinare. Această inflamație este de obicei cauzată de bacterii care provoacă durere și disconfort la urinare, precum și nevoia de a urina foarte des.
Cistita poate fi periculoasă dacă se răspândește la rinichi. Este important să o tratați imediat ce apar primele simptome tocmai pentru a evita riscurile sale. Există două tipuri de cistite: acută și interstițială.
Cistita acută
Cistita acută se caracterizează prin apariția bruscă, neașteptată. Este cauzată de bacterii, cea mai frecventă fiind Escherichia coli (E. coli), un tip de microorganism care trăiește în intestine. Aceste bacterii intră în contact cu vezica urinară prin uretră și pot provoca o infecție.
În mod normal, corpul nostru le elimină prin urină, însă, cu toate acestea, uneori bacteriile rămân atașate de peretele uretrei sau vezicii urinare și încep să se înmulțească.
Cistita este mult mai frecventă la femei decât la bărbați. Motivul se datorează faptului că uretra femeilor este mai scurtă și mai aproape de anus, crescând riscul de infecție. De asemenea, este mai frecvent ca femeile să facă cistită după ce au făcut sex sau au folosit metode contraceptive, cum ar fi o diafragmă. Menopauza crește, de asemenea, șansele de infecție.
Cistită interstițială
Spre deosebire de cistita acută, interstițialul este o afecțiune cronică care provoacă durere în vezică și uneori și în pelvis. Gradul de durere poate varia de la ușoară la severă. Vezica urinară este mușchiul care stochează urina. Se extinde până când este plin și apoi se transmite creierului, datorită nervilor pelvini, că este timpul să urinăm.
Problema pentru cei care suferă de cistită interstițială este că această transmitere nu se efectuează corect, astfel încât persoanele cu acest tip de cistită au nevoia de a urina foarte frecvent cu o cantitate foarte mică de urină.
Principalele simptome ale cistitei:
Unele dintre simptomele cistitei care pot apărea sunt următoarele:
- Nevoia constantă de a urina
- Senzație de arsură la urinare
- Urinări frecvente în cantități mici
- Sânge în urină (hematurie)
- Urină tulbure, puternic mirositoare
- Disconfort pelvian
- Senzație de presiune în abdomenul inferior.
- Febră mică
Cistita necesită asistență medicală și trebuie tratată urgent dacă simptomele includ dureri de spate, febră, frisoane, greață și vărsături.
Cum putem ameliora durerile și senzația de usturime la urinare?
Dacă aveți simptomele descrise mai sus, mergeți la medicul dvs. deoarece un cadru medical special vă poate îndruma cel mai eficient. Cu toate acestea, există câteva metode care, dacă sunteți predispus la cistită, vă pot ajuta să evitați durerea și arsurile la urinare:
- Consumă multe lichide. Apa va ajuta la diluarea urinei mai mult și la expulzarea bacteriilor care cauzează infecția.
- Evită băuturile care vă pot irita vezica. Unele băuturi precum cafeaua, alcoolul și băuturile răcoritoare care conțin citrice sau cofeină pot crește nevoia de a urina frecvent.
- Folosește un compres cald. De asemenea, puteți utiliza un tampon de încălzire cald, dar nu fierbinte, pe abdomen. Acest lucru va reduce presiunea asupra vezicii urinare.
Cauzele cistitei:
Cele mai frecvente cauze ale cistitei sunt bacteriile care provin din fecale numite enterobacterii. Dintre acestea, cel mai frecvent este Escherichia coli (E. coli), care, potrivit clinicii Universității din Navarra, este responsabilă cu până la 85% din infecțiile necomplicate la femeile active sexual.
Există și alți germeni care pot provoca cistita precum Staphylococcus saprophyticus, Proteus spp, Klebsiella spp, Enterobacter spp, Citrobacter spp, Pseudomonas spp, Serratia spp sau Streptococcus faecalis.
Există mai mulți factori de risc care cresc șansele de infecție. Cele mai frecvente sunt activitatea sexuală și utilizarea contracepției. Predispoziția episoadelor de cistită este, de asemenea, mai frecventă la femeile cu diabet sau în timpul sarcinii.
Cistita în timpul sarcinii
Potrivit Societății Spaniole de Ginecologie și Obstetrică (SEGO), infecțiile tractului urinar (UTI) pot afecta 5-10% din toate sarcinile.
Cauzele apariției cistitei în timpul sarcinii:
- PH crescut al urinei
- Activitate redusă a sistemului imunitar.
- Creșterea dimensiunii uterului comprimă vezica și permite apariția bacteriilor după urinare
- Modificări anatomice și funcționale ale corpului femeii în timpul sarcinii
- Modificări hormonale: secreție urinară crescută de estrogeni și secreție de progesteron în timpul sarcinii.
Cistita este contagioasă?
Cea mai frecventă cauză a cistitei, așa cum am explicat, este o bacterie care trăiește în intestinele noastre și este responsabilă pentru aproape toate cazurile. Prin urmare, nu este o boală strict contagioasă care trece de la o persoană la alta.
Cu toate acestea, trebuie clarificat faptul că practicarea sexului crește riscul de infecții ale tractului urinar, cum ar fi cistita. Utilizarea diafragmelor sub formă de metodă contraceptivă crește, de asemenea, probabilitatea acestei afecțiuni.
Remedii pentru tratarea cistitei:
Remediile alternative împotriva cistitei nu ar trebui să înlocuiască niciodată un tratament recomandat de medic, dar pot ajuta la prevenirea și / sau ameliorarea senzației de durere și disconfort:
- Evită lenjeriile intime strânse
- Ai grijă de igiena intimă. Folosiți săpunuri cu pH neutru sau ușor acide.
- Bea multă apă pentru a favoriza eliminarea bacteriilor.
- Vara, schimbați costumul de baie umed cu unul uscat după ce ați ieșit din piscină sau din mare.
- Evită aerul condiționat la temperaturi reci.
Ai grijă de alimentație! Următoarele alimente pot ameliora simptomele de durere și usturime datorită compușilor săi activi cu proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene
- Ridichi
- Spanac
- Frunze de mesteacăn
- Pătrunjel
- Orz
- Afine.
Înlătură efectele și previne reapariția infecțiilor de tract urinar cu suplimentele din gama Marnys
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Urinar
Cistomar Capsule – Adjuvant pentru Prevenirea Reaparițiiei Infecțiilor Urinare – 30 Capsule
Mai puțin de 1.96 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Urinar
CISTOMAR FORTE pentru Combaterea Infecțiilor Urinare – 125 ml (5 Fiole) – Produs Vegan
Mai puțin de 3.13 lei per zi de tratament!