Chisturile ovariene: Afla totul despre cea mai frecventa afectiune ginecologica

chisturi ovariene

Chisturile ovariene sunt un diagnostic frecvent in gama afectiunilor ginecologice si pot aparea la femeile de toate varstele. Mai putin de 10% dintre chisturile ovariene sunt maligne, adica pot fi cancerigene, restul de 90% sunt benigne, fara a fi un pericol real pentru sanatate.

Majoritatea chisturilor nu necesita tratament, insa chiar si asa, odata diagnosticate, pot genera anxietate pacientei din cauza temerilor legate complicatiile care pot aparea. Prezenta lor impune monitorizare si un diagnostic precis, chiar si la chisturile care sunt inofensive, insa alteori poate fi nevoie de interventie chirurgicala.

Cuprins

Ce sunt chisturile ovariene si cate tipuri exista?

despre chisturi ovariene

Multe femei aflate la varsta fertila au la un moment dat in timpul vietii chisturi ovariene, majoritatea fiind de mici dimensiuni si dispar de la sine. In termeni medicali, un chist ovarian este o formatiune plina cu un continut lichid sau semilichid care apare pe suprafata ovarului.

Desi unele dintre ele sunt fiziologice, fiind o consecinta fireasca a ciclului menstrual, altele pot ridica semne de intrebare si pot starni ingrijorare.

Chisturile ovariene care pot avea caracter malign sunt cele care apar mai frecvent la femeile cu varsta de peste 40 de ani. In functie de cauze si modul de aparitie, dar si de structura lor, chisturile se impart in:

  • Chisturi ovariene functionale – apar pe durata ciclului menstrual si, de regula, nu reprezinta un pericol pentru sanatate.
  • Chisturi ovariene patologice – compuse din chisturi neoplazice, teratoame, adenoame chistice si cele specifice sindromului ovarelor polichistice.

De ce apar chisturile ovariene?

Cauza precisa a chisturilor ovariene nu este cunoscuta, insa specialistii considera ca aparitia lor se afla in stransa legatura cu hormonii si varsta pacientei. De exemplu, inainte de pubertate apar chisturi de mici dimensiuni care pot creste odata cu instalarea pubertatii precoce.

In cazul adolescentelor si la femeile adulte, chisturile ovariene apar in perioada ciclului menstrual si dispar de la sine. Acestea sunt numite chisturi patologice si sunt frecvente in perioade de dezvoltare active din punct de vedere hormonal. La femeile cu varsta de peste 40 de ani, creste probabilitatea formatiunilor cu caracter malign. Acestea pot fi asociate si cu unele disfunctii sau tulburari sexuale, de tipul infertilitatii.

Probabilitatea de a dezvolta chisturi ovariene este mai ridicata in randul femeilor care au dezechilibre hormonale, se afla pe perioada sarcinii, au infectii pelviene sau istoric in familie de chist ovarian. De asemenea, fumatul este asociat cu cresterea riscului de chisturi ovariene functionale.

Suplimente naturale pentru sanatatea femeilor

-10%
Prețul inițial a fost: 88.54 lei.Prețul curent este: 79.69 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.65 lei per zi de tratament!

-12%
Prețul inițial a fost: 99.00 lei.Prețul curent este: 87.12 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.90 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 92.00 lei.Prețul curent este: 87.40 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.91 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 144.99 lei.Prețul curent este: 137.74 lei. TVA inclus

Mai puțin de 4.59 lei per zi de tratament!

Cum se manifesta prezenta chisturilor ovariene?

Chisturile ovariene de tip functional sunt de obicei inofensive si nu produc simptome. Ele dispar de la sine, fara tratament si pot fi descoperite in timpul unui control ginecologic de rutina. Asadar, acestea nu produc simptome. Un chist ovarian de 4 cm poate trece neobservat in momentul ecografiei abdominale.

Cu cat chistul ovarian creste in dimensiune, cu atat probabilitatea de a produce simptome este mai mare. Este bine de stiut ca, daca un chist ovarian depaseste 7 cm, este considerat suficient de mare incat sa produca simptome

Cele mai frecvente simptome pe care pacientele cu chisturi ovariene le resimt sunt:

simptome chisturi ovariene
  • Durere surda sau difuza la nivelul abdomenului inferior
  • Durere la contact intim
  • Ciclu menstrual dereglat
  • Sangerari vaginale postmenopauze
  • Senzatie de balonare sau indigestie
  • Urinare frecventa din cauza presiunii pe vezica urinara.

Un chist ovarian de dimensiuni mari, adica care depaseste 7 cm, se poate rupe, ceea ce duce la aparitia durerii abdominale, provocand o sangerare minora sau severa, in unele cazuri.

Ruptura chistului poate duce la complicatii, de aceea se recomanda consultul de specialitate imediat daca brusc se instaleaza o durere abdominala severa si exista diagnosticul de chist ovarian.

Tratamentul chisturilor ovariene

Optiunile de tratament ale chisturilor ovariene variaza in functie de varsta pacientei, de aspectul si marimea chistului, dar si de simptomele acestea pe care le provoaca. In cazul chisturilor de mici dimensiuni (2-5 cm), se recomanda examenul ecografic periodic, majoritatea dintre acestea disparand spontan.

In cazul unui chist ovarian de mari dimensiuni, insotit de simptomele specifice, medicul poate prescrie un tratament anticonceptional si medicatie calmanta pentru ameliorarea simptomelor. La femeile adulte care au chisturi de mari dimensiuni, poate fi recomandata inlaturarea acestora printr-o interventie chirurgicala

De asemenea, interventia chirurgicala este recomandata in cazul torsiunii sau rupturii de ovar.

Pot fi prevenite chisturile ovariene?

Nu exista o modalitate anume pentru a preveni aparitia chisturilor ovariene, insa pot fi adoptate anumite masuri care mentin sanatatea ovarelor. Vizitele regulate la medicul ginecolog sunt importante pentru depistarea timpurie a chisturilor ovariene

Este important sa discuti cu medicul ginecolog pentru a stabili cu exactitate cauza chisturilor ovariene si care sunt cele mai benefice metode de tratament.

preventie chisturi voariene

Specialistii recomanda sa mentii o greutate corporala normala. Aparitia chisturilor de tip patologic se asociaza, in peste jumatate din cazuri, cu obezitatea. O dieta alimentara echilibrata, bogata in fructe, legume si antioxidanti, este importanta pentru a mentine un nivel scazut al inflamatiei in organism care pot duce la aparitia chisturilor ovariene si a altor afectiuni inflamatorii.

Printre plantele care pot ameliora chisturile ovariene se afla:

  • Ghimbirul
  • Turmericul
  • Radacina de maca
  • Armurariu
  • Ceai verde.

Anumite suplimente alimentare, cum ar fi uleiul de peste (care contine acizi grasi Omega-3), vitamina D si magneziul, ar putea fi benefice in gestionarea inflamatiei si mentinerea sanatatii hormonale. Totodata, practicile de reducere a stresului, cum ar fi meditatia, yoga, exercitiile de respiratie sau intinderile, pot ajuta la reducerea stresului cronic care, pe termen lung, afecteaza echilibrul hormonal si sanatatea generala a organismului.

Remedii naturiste pentru mentinerea sanatatii hormonale

-5%
Prețul inițial a fost: 63.00 lei.Prețul curent este: 59.85 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.99 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 114.04 lei.Prețul curent este: 108.34 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3.61 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 70.33 lei.Prețul curent este: 66.81 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.22 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 88.54 lei.Prețul curent este: 79.69 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.65 lei per zi de tratament!

Cupoane