Exista peste 200 de specii de fungi cu caracter patogen care pot determina aparitia unei infectii sau sunt purtatori de boli. Infectiile date de prezenta fungilor, cunoscute si sub numele de infectii fungice, sunt foarte frecvente si pot afecta orice categorie de pacienti, indiferent de varsta.
Cele mai multe infectii fungice apar atunci cand o persoana este expusa la o sursa infectioasa de spori contactata de pe suprafete, aer sau sol. Un sistem imunitar slabit favorizeaza dezvoltarea fungilor in organism, in special la persoanele care sufera de o afectiune preexistenta, cei care fac chimioterapie sau sufera de boli cronice.
Afla in urmatorul articol tot ce trebuie sa stii despre fungi si infectiile cauzate de acestia, care sunt cauzele, simptomele, dar si optiunile eficiente de tratament pentru eliminarea fungilor din organism.
Ce sunt fungii?
Fungii sunt microorganisme care traiesc in natura sub forma de ciuperci unicelulare sau bacterii filamentoase, cunoscute sub denumirea de mucegai. Conform studiilor in domeniu efectuate pana in momentul prezent, exista aproximativ 200 de specii de ciuperci in mediul inconjurator care pot cauza boli in organism, si doar 25 de specii dintre acestea sunt cauze comune ale infectiilor.
Ce sunt infectiile fungice si cum apar?
Infectiile fungice la om apar atunci cand o ciuperca invadatoare, cu caracter patogen, ataca tesuturile organismului, iar sistemul imunitar nu reuseste sa o elimine. Infectiile fungice sunt frecvente si contagioase, se transmit cu usurinta de la o persoana la alta prin spori, de la animale sau de pe solul contaminat.
De regula, infectiile fungice nu reprezinta o amenintare pentru sanatate, cu conditia sa fie tratate rapid si corect. Mediul cel mai benefic de dezvoltare pentru fungi este in zonele umede ale corpului, unde doua suprafete intra in contact, asa cum este zona degetelor de la picioare, zona genitala sau sub sani.
De asemenea, circulatia sangvina deficitara, care poate slabi sistemul imunitar, precum si leziunile pielii, care permit patrunderea fungilor sub piele si temperaturile cuprinse intre 20 si 38°C, favorizeaza aparitia infectiilor fungice. Lumina si zonele uscate ale corpului inhiba inmultirea fungilor.
Tipuri de infectii fungice si simptomele asociate
Desi majoritatea fungilor sunt inofensivi pentru corpul uman, cativa dintre acestia pot provoca boli in conditii specifice si aparitia infectiilor. Cel mai frecvent, infectiile fungice afecteaza pielea, unghiile si plamanii, mai ales la persoanele cu un sistem imunitar slabit.
Cele mai intalnite infectii fungice sunt la nivelul pielii si unghiilor, precum:
- Piciorul atletului: acest tip de infectie afecteaza talpa si zona dintre degete, cauzand roseata, mancarimi si craparea pielii.
- Micoza genitala: aceasta infectie fungica afecteaza pielea din zona inghinala si se manifesta prin senzatie de mancarimi si arsura, aparitia veziculelor si modificari ale nuantei pielii din zona afectata.
- Infectii fungice la nivelul scalpului: Tinea capitis este o infectie fungica care apare la nivelul scalpului cauzand pete rosii si mancarimi.
- Ciuperca unghiei: este una dintre cele mai comune tipuri de infectii fungice care afecteaza unghiile degetelor de la picioare si duce la aparitia unor pete de culoare inchisa sub unghie.
Candidoza este un alt tip de infectie, cauzata de specia C.albicans, care poate afecta pielea, mucoasa bucala, tractul gastro-intestinal, tractul urinar si organele genitale. Cel mai frecvent afecteaza zona vaginala, provocand mancarime, secretii de consistenta cremoasa si roseata zonei.
Suplimente naturale pentru intarirea imunitatii
Apicole
SuperPachet Family pentru Imunitate – Junior Protect + Propolvit Defens + Vitamina C Lipozomala
Mai puțin de 8.80 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Imunitate Scăzută
Mai puțin de 3.40 lei per zi de tratament!
Vitamine Copii
Mai puțin de 2.88 lei per zi de tratament!
Suplimente Antioxidanți
Vitamina C Lipozomală 1000 Mg cu Absorbție Maximă – 20 fiole
Mai puțin de 2.88 lei per zi de tratament!
Tratament pentru infectii fungice
In functie de zona afectata sau de severitatea simptomelor, tratamentul pentru infectii fungice se poate aplica local sau sistemic si are la baza administrarea antifungicelor sau unguiente, creme si pulberi ce contin bifonazol. Durata tratamentului pentru eliminarea fungilor infectiosi variaza in functie de tipul, locul si peristenta infectiei.
Infectiile fungice ale pielii pot reaparea daca tratamentul recomandat de catre medic nu este respectat sau nu se acorda suficienta atentie igienei personale. Pentru tratarea micozelor, este necesar un consult dermatologic.
Aceste tipuri de infectii sunt mai frecvente in randul pacientilor care au diagnostic de afectiuni grave si au sistemul imunitar slabit. Unele tipuri de tratamente medicamentoase pe baza de antibiotice care distrug bacteriile din flora intestinala a organismului, precum si tratamentele impotriva cancerului, expun pacientul la un risc mai ridicat de a dezvolta o infectie fungica.
Cum pot fi prevenite infectiile fungice?
Un sistem imunitar puternic si mentinerea igienei personale sunt modalitati prin care infectiile fungice pot fi prevenite, dar si ameliorate. Asadar, este important adoptarea unui stil de viata sanatos, care include un regim alimentar diversificat si bogat in nutrienti esentiali care ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Alimentele care cresc rezistenta imunitatii sunt cele bogate in vitamina C, vitamina E, vitamina A si zinc. De asemenea, usturoiul, mierea de albine, ghimbirul sau scortisoara, au actiune puternic antibiotica si antibacteriana care ajuta la distrugerea si eliminarea agentilor patogeni, asa cum sunt fungi care duc la aparitia infectiilor fungice.
Igiena corespunzatoare este esentiala pentru impiedicarea dezvoltarii infectiilor fungice, iar in acest sens specialistii recomanda:
- Mentine pielea curata si uscata, mai ales in zonele predispuse la infectie asa cum este zona degetelor de la picioare, unghii, zona inghinala sau a scalpului
- Spala des mainile, mai ales dupa contactul cu alti oameni sau animale
- Evita folosirea prosoapelor sau a produselor de ingrijire in comuna asa cum este unghiera personala, periuta de dinti sau aparatul de epilat
- Evita mersul descult, fara sosete sau papuci.
Cele mai multe infectii fungice nu sunt grave si nu reprezinta un pericol pentru sanatate, insa, in cazurile in care infectia cauzeaza modificari la nivelul pielii, se raspandeste rapid pe majoritatea corpului sau se manifesta prin febra intensa, se recomanda consultul medical de urgenta.
Recomandari premium
Piele și Ten
Vitamina A VITAHELP (Palmitat de Retinil) cu 5000 UI per Doză Zilnică – Cutie cu 120 Capsule
Mai puțin de 1.19 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Imunitate Scăzută
Vitamina C + Zinc VITAHELP 500mg – Produs Vegan – Cutie cu 60 Capsule
Mai puțin de 1.72 lei per zi de tratament!
Suplimente Antioxidanți
Mai puțin de 2.10 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Imunitate Scăzută
Zinc VITAHELP cu 25 Mg per Doză Zilnică – Cutie cu 120 Gelule
Mai puțin de 1.85 lei per zi de tratament!
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/317970#who-is-at-risk
- https://www.niaid.nih.gov/diseases-conditions/fungal-disease-specific-research
- https://www.cdc.gov/fungal/diseases/index.html
https://www.healthline.com/health/fungal-infection#athlete’s-foot