Cu siguranta ai auzit, in jurul tau, despre acizii grasi Omega 3 si cat de benefici sunt pentru sanatate, insa nu ai inteles, poate, pe deplin ce sunt mai exact acesti acizi si cum contribuie la buna functionare a organismului.
Organismul este un mecanism extrem de complex care poate produce majoritatea grasimilor esentiale de care are nevoie, insa nu este cazul si acizilor grasi Omega 3. Avand in vedere ca acizii grasi Omega 3 nu sunt produsi in mod natural de catre organism, corpul are nevoie de un aport din sursa externa.
Citeste randurile urmatoare pentru a afla care sunt beneficiile pentru organism ale acizilor grasi Omega 3, ce se intampla in corp cand nu iti asigur doza esentiala de acizi grasi Omega 3, precum si care sunt sursele cele mai bogate din care sa iti iei doza optima din acest complex.
Ce sunt acizii grasi Omega 3?

Asadar, ce sunt acizii grasi Omega 3? Iti explicam noi! Sub denumirea de Omega 3 sunt clasificate trei tipuri de acizi grasi, si anume: acidul docosahexaenoic (DHA), acidul eicosapentaenoic (EPA), respectiv acidul alfa-linolenic (ALA). Asa cum am mentionat anterior, acesti acizi grasi nu sunt sintetizati in mod natural de catre organism, ci este necesar un aport extern al acestora.
Din punct de vedere molecular, grasimile Omega 3 sunt parte a membranelor celulare existente la nivelul intregului organism, avand rolul de a produce hormoni care reduc inflamatia, regleaza procesul de coagulare a sangelui si relaxeaza peretii arterelor, cu beneficii semnificative asupra sistemului cardiovascular, nervos, dar si pentru pentru o vedere mai buna, piele frumoasa si functionarea optima a sistemului imunitar.
De asemenea, acizii grasi Omega 3 au rol antioxidant care protejeaza celulele organismului de daunele cauzate de stresul oxidativ.
Dieta alimentara si suplimentele alimentare sunt surse externe de acizi grasi Omega 3. Acidul alfa-linoleic este intalnit, de regula, in sursele vegetale de Omega 3 cum ar fi nucile si semintele, in timp ce DHA si EPA provin din peste, fructe de mare si suplimente alimentare.
Suplimente naturale cu acizi grasi Omega 3
Omega 3, 6, 7, 9
Mai puțin de 2.78 lei per zi de tratament!
Omega 3, 6, 7, 9
Mai puțin de 2.28 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 2.31 lei per zi de tratament!
Omega 3, 6, 7, 9
Krillmar – Ulei de Krill și Ulei de Pește cu Omega 3 – 60 Gelule
Mai puțin de 2.78 lei per zi de tratament!
Beneficiile Omega 3 pentru sanatate

Acizii grasi Omega 3 sunt niste lipide sanatoase, esentiale pentru membrana celulelor umane, avand beneficii atat pentru copii, cat si pentru adulti. Descopera mai jos principalele roluri jucate de acizii grasi Omega 3 in ameliorarea unor probleme de sanatate:
- Rol benefic pentru sanatatea cardiovasculara
Conform studiilor de specialitate, Omega 3 pot reduce nivelul colesterolului “rau” de tip LDL din sange si al trigliceridelor, scazand astfel riscul de boli cardiovasculare. Totodata, acesti acizi protejeaza vasele de sange si reduc tensiunea arteriala, imbunatatind functionarea inimii.
- Sustin functia cerebrala
Omega 3, in special acidul DHA, este un component major al creierului. Grasimile Omega 3 pot fi eficiente in incetinirea dezvoltarii problemelor specifice persoanelor varstnice, cum ar fi dementa, boli mintale, Alzheimer sau schizofrenie.
Cercetarile arata ca un aport adecvat de Omega 3 poate imbunatati memoria, concentrarea, iar persoanele cu o dieta bogata in acizi grasi Omega 3 sau care iau periodic suplimente alimentare care contin acesti acizi au observat imbunatatiri ale starii de spirit, iar simptomele depresiei si anxietatii au fost ameliorate.
- Reduc inflamatiile si mentin sanatatea oselor si articulatiilor
Avand in vedere rolul antiinflamator al acizilor Omega 3, consumul produselor din peste sau al uleiului de peste, poate ajuta la reducerea rigiditatii si a durerilor articulare, in aceeasi masura in care suplimentele antiinflamatoare o fac.
Omega 3 este util la reducerea inflamatiilor cronice si pot imbunatati mobilitatea.

4. Sustin functionarea sistemului imunitar
Conform unor studii publicate in revista stiintifica Journal of Leukocyte Biology, Omega 3 stimuleaza functiile limfocitelor de tip B, adica a celulelor sistemului imunitar care ajuta la producerea de anticorpi. Astfel, aceste grasimi sanatoase sunt implicate procesul de aparare a organismului in fata patogenilor.
5. Sustin dezvoltarea armonioasa a fatului in timpul sarcinii
Acidul DHA are un rol extrem de important pentru buna dezvoltare a fatului din timpul sarcinii, cat si a sugarilor si copiilor. Omega 3 este vital pentru dezvoltarea creierului bebelusilor, dar si pentru protectia functiilor cognitive si ale retinei, dupa nastere.
Consumul acizilor grasi Omega 3 in timpul sarcinii este asociat cu dezvoltarea mai buna a functiilor cognitive si a unor abilitati de comunicare mai bune, precum si cu un risc mai mic de aparitie a problemelor de dezvoltare.
6. Imbunatatesc sanatatea si aspectul pielii
Rolul antioxidant al acizilor grasi Omega 3 contribuie la mentinerea pielii sanatoase, hidratate si elastic. Omega 3 contribuie la protejarea pielii impotriva stresului oxidativ si a razelor UV, in timp ce reduc simptomele unor afectiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczema sau psoriazis.
Mai puțin de 4.35 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 2.05 lei per zi de tratament!
Vitamine Copii
Mai puțin de 2.45 lei per zi de tratament!
Omega 3, 6, 7, 9
Omega 3, 6, 7, 9 Vegan pentru Memorie, Inimă, Colesterol, Piele și Articulații – 125 ml
Mai puțin de 2.44 lei per zi de tratament!
Cum se manifesta deficitul de Omega 3?
Pentru o viata sanatoasa, se recomanda consumul tuturor grupelor de alimente, astfel incat organismul sa aiba parte de toate mineralele, vitaminele si nutrientii esentiali de care are nevoie pentru buna dezvoltare, cat si pentru a lupta impotriva bolilor.
Daca din alimentatia zilnica lipsesc grasimile de tip Omega 3, organismul se poate confrunta cu un deficit care provoaca anumite dezechilibre metabolice si hormonale, cum ar fi imunitate scazuta, boli autoimune, afectiuni cardiovasculare, boli degenerative sau de memorie, ADHD la copii, precum si slaba dezvoltare a creierului la fat in timpul sarcinii si sugari.
Surse de Omega 3

Cel mai potrivit mod de a beneficia de acizii grasi Omega 3 este prin intermediul regimului alimentar. Daca, din diferite motive, nu iti poti procura zilnic sursele bogate in Omega 3, poti apela si la varianta suplimentelor alimentare. Acestea pot fi sub forma de capsule sau uleiuri concentrare, cum ar fi uleiul de peste sau de krill.
In alimente, vei gasi concentratii ridicate de Omega 3 in:
- Peste: macrou, somon, cod, hering, sardine
- Fructe de mare: creveti, midii, stridii
- Nuci: migdale, alune de padure, fistic
- Seminte de chia si de in
- Uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de rapita sau de in
- Legume cu frunze verzi
- Leguminoase: mazare, fasole si naut.
Omega 3, 6, 7, 9
Mai puțin de 2.28 lei per zi de tratament!
Pachete Suplimente Alimentare & Vitamine
Pachet Densitate Osoasă, Sistem Cardiovascular și Memorie: Osteohelp Complex + Omega 3 Lichid
Mai puțin de 4.32 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 2.31 lei per zi de tratament!
Omega 3, 6, 7, 9
Krillmar – Ulei de Krill și Ulei de Pește cu Omega 3 – 60 Gelule
Mai puțin de 2.78 lei per zi de tratament!
- https://my.clevelandclinic.org/health/articles/17290-omega-3-fatty-acids
- https://www.webmd.com/healthy-aging/omega-3-fatty-acids-fact-sheet
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/omega-3/art-20045614
- https://www.nccih.nih.gov/health/tips/things-to-know-about-omega-fatty-acids
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/omega-3-what-it-can-and-cant-do-for-health